Laddar...
Nymans Ur 1851

Doxa 1200T Professional och dess historia

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av Gentle_Giant, 6 september 2015.

Taggar:
 1. Gentle_Giant
  Trådstartare

  Gentle_Giant Stormtrooper

  Inlägg:
  428
  Efter ett lite väl utsvävat försök på att svara på ett inlägg om Doxas historia gör sig nog texten bättre här.. @Undersköterskan har redan gett sig på uppgiften och svarvat ihop en fantastisk recension om denna klocka fast i annan kulör men jag hoppas att även mitt lilla stycke skall vara av intresse.


  Doxa S.A har en historia lik många andra etablerade märken från sent 1800-tal. Tillverkning av fickur och med tiden eleganta och praktiska armbandsur. Detta återspeglas i märkets modeller och exemplar för den Asiatiska marknaden, Doxa Asia (Går även att hitta i andra delar av världen och i Sverige enligt tidigare inlägg) som erbjuder allt ifrån dam till herrklockor i klassiska tappningar. Det är inte dessa klockor som gör Doxa så speciell. Snarare tvärtom. I mitt tycke är det klockor utan själ och förmodligen endast ett sätt att dra in stålar. Var dessa pengar hamnar vet jag ej. Men jag hoppas att de investeras i märkets andra gren, Sub-serierna. Jag kommer endast att skrapa på ytan av märkets dykarhistoria som dessvärre är alltför omfattande för en recension.  Let's go...  Med en tillverkning av klockor för det dagliga användandet i ryggen var det i början av 60-talet Doxa S.A:s produktutvecklare Urs Eschle tillsammans med sina medarbetare insåg att det fanns ett stort behov av en pålitlig och lättavläst klocka gjord för dykning. Klockor gjorda för dykare hade sedan ett tiotal år redan funnits, men då i huvudsak för det millitära och professionella användandet. Det var hobbydykarna och det allmänt växande intresset för livet i havet som var den stora anledningen till satsningen.

  Målet var klart, de skulle bli de bästa inom sitt område. Det vill säga, tillverka en prisvärd klocka enbart designad för dykning.

  En rad innovationer och patent gav dem ett stort försprång gentemot konkurrenter. En av dem var den orangea tavlan med rejäl mängd lysmassa vilket från avläsning på 30m djup konstaterades vara den mest lättavlästa tavelfärgen mot de svarta visarna. En boett tillverkad från ett enda stycke stål garanterade vattentätheten. En ny typ av fjädrande spänne lät klockan enkelt anpassa sig efter handled och såväl våtdräkt utan ansträngning.

  [​IMG]

  [​IMG]


  Den kanske mest innovativa uppfinningen var den uppdelade vridningen med inre del för tidtagning och den yttre i kombination med inre för att minimera risken för tryckfallsskjuka (Decompression sickness). Bezeln var dessutom endast möjlig att vrida moturs.


  [​IMG]


  Tryckfallsskjuka beskriver ett tillstånd där fria bubblor bildas inuti kroppen vid trycksänkningar i kroppen. Detta sker när kroppen under en längre tid utsätts för ett högt omgivande tryck som snabbt sjunker till lågt omgivande tryck. Detta är något alla som dyker upplever i olika stor utsträckning beroende på dykdjup och tid under ytan. Det revolutionerade bakom vridningen är möjligheten att enkelt avgöra om man som dykare måste dyka mot ytan i små etapper för att vänja kroppen mot vattendjupets successivt avtagande tryck eller kan stiga mot ytan på en gång utan att riskera en tryckfallsskjuka. I värsta fall kan en allt för hastig uppstigning mot ytan orsaka dödsfall.

  För att enklare förstå dess funktion kan vi föreställa oss att vi skall dyka på ett djup av 30m (motsvarande 100ft). Enligt vridningen är det alltså möjligt att befinna sig på ett djup på 30m under mindre än 25min för att ej riskera tryckfallsskjuka vid snabb uppstigning. Överstiger man tiden bör man låta uppstigningen ske etappvis.


  1966 släppte Doxa S.A, enligt dem, den första “dykarklockan” och dessutom den första klockan med en urtavla i orange färg. Doxa Sub 300. Bilden på montern nedan är dock tagen ett par år senare under Baselmässan 1969.


  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]


  Klockan välkomnades av såväl professionella som sportdykare men även inom de millitära. Ett bevis på dess framgång var att legenden Jacques Cousteau lät använda denna klocka under många expeditioner. Vidare lät Jacques, genom sitt företag, U.S. Divers (tillverkare och återförsäljare av dykutrustning) klockorna marknadsföras och säljas med en företagets logga (aqua-lung) på urtavlan kl. 8.


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  Genom gott samarbete med kända klocktillverkare, bland annat Rolex, kunde man säkra kvalité och funktion. 1969 lanseras den första kommersiella klockan med heliumventil. Doxa 300T. (I samma veva även Doxa 200 T-graph) Precis innan Rolex och dess Seadweller. Det var ett sammarbete företagen emellan som resulterade i denna innovation. Rolex kunde bara erbjuda modifierade Submariners med heliumventil samt patent pending Dwellers till bland annat professionella Comex-dykare.

  Det är ofta Rolex som får äran för denna lilla uppfinning man ofta ser på dagens dykarklockor men Doxa har med andra ord i alla högsta grad ett finger med i spelet. Företagets nära sammarbete med Jenny watch co. (Som numera äger rättigheterna till märket) under denna tid får ej glömmas bort.


  [​IMG]

  Doxa 300T Searambler

  [​IMG]


  Som ni ser i bilden nedan finns inte klockan i enbart en orange urtavla (Professional) utan även i silver (Searambler), svart tavla (Sharkhunter) och en gul variant kallad Divingstar.


  [​IMG]


  Det svenska företaget Poseidon hade också likt U.S Divers under en tid ett sammarbete med Doxa S.A och således finns ett par exemplar där deras logga pryder tavlan.


  [​IMG]


  Vidare under sent 60-tal och till mitten av 70-talet tillverkas ett par olika modeller, här är några exempel.


  [​IMG]


  Doxa 200 T-Graph Sharkhunter


  [​IMG]


  Doxa 200 T-Graph Searambler


  [​IMG]

  [​IMG]


  Doxa 600T Spirotechnique Professional


  [​IMG]


  Doxa 600T Searabler Quartz


  [​IMG]


  Likt många mindre klockföretag under lanseringen av Quartzverk hade Doxa svårt att stå sig starka och under 80 och 90-talet tillverkades ej några klockor och företaget låg i dvala. Det var inte förrän 2002 de visade tecken på liv och fick ett varmt välkomnade med moderna varianter av deras gamla klassiker.
  Nytt kapitel.

  35år efter lanseringen för en av dykarhistoriens ikoner släpps en reissue av modellen. 1000st exemplar tillverkas.

  [​IMG]


  Detta har följts upp med andra tolkningar av deras gamla klassiker. Några helt identiska och vissa utvecklade med nya funktioner. Till exempel GMT-funktion enligt bild nedan.


  [​IMG]


  [​IMG]

  I filmen Sahara baserad på boken med samma namn skriven av Clive Cussler hamnar subben på bioduken när huvudrollsinnehavaren Dirk Pitt spelad av Matthew McConaughey bär en 600T. Modellen ges strax därefter ut i en specialutgåva med texten “Dirk Pitt” klockan fyra.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Clive Cussler är en erkänd Doxafantast och i många böcker låter han sina huvudpersoner bära just en Doxa. Enligt vissa är det till stor del hans förtjänst att Doxa fortfarande har ett starkt varumärke. Efter påtryckningar från Doxas entusiaster som efterfrågade en reissue mer lik orginalet än den första har flera modeller baserad på Sub 300T genom åren dykt upp.


  Doxa är alltjämt omtyckt inom dykarkretsar och de delfinansierar och hjälper gärna olika typer av expeditioner. Senast Mission 31 med Jacques Cousteaus barnbarn Fabien Cousteau.


  [​IMG]

  [​IMG]


  För närvarande kan man köpa dessa modeller. Givetvis med andra tavelkonfigurationer om man vill. Doxa har ingen återförsäljare för dessa modeller i världen. Ett köp fullföljer man genom deras hemsida. Klockan skickas direkt från fabrik i Schweiz. Tull och moms ingår dessvärre inte i priserna har jag förstått det som, ett påslag på priset bör därför beaktas om man köper från Sverige.


  Screen Shot 2015-09-06 at 17.43.28.png


  En mindre klocka designad för damer finns också att tillgå. Detta efter att man hittat ett stort lager små NOS boetter från 70-talet som aldrig hann göras klart av okänd anledning. Klockan marknadsfördes under namnet “Sub 200 nymph” men numera endast som “Sub 200”.


  [​IMG]


  Begagnatmarknaden för dessa klockor är inte den bästa, vill du få tag på ett fint exemplar relativt enkelt bör man vara redo att köpa internationellt. Ett hyfsat nytt exemplar i fint skick kan utan större ansträngning hittas för omkring 50-60% av listpris.  Detta leder mig osökt in på nästa del. Min klocka.  Efter en hel del funderingar blev det tillslut en 1200T Professional. Klockan har snarlika dimensioner med gamla 300T och jag gillade att tavlans index och font var tjockare än andra modeller så som 600T, 750T och 1000T. En noggrann jämförelse finns här (http://www.doxa300t.com/dwlsub/dwl.htm)


  [​IMG]


  Otroligt nöjd med klockan. Helt över förväntan. Den sitter riktigt bra runt min relativt smala handled. Klockan kan uppfattas som ganska hög vilket kan innebära att den kan blir topptung. Har inte upplevt detta problem själv då länken är ganska tung och motverkar detta. Byggkvalitén känns riktigt bra, mycket välbyggd och allt ifrån vridning som krona känns stabil. Denna modell har likt sin föregångare även en heliumventil klockan 9.

  Dessvärre har jag en synpunkt gällande spännet. Den känns inte lika genuin och välbyggd som alla andra delar med klockan. Dykarförlängningen känns vek, “Jenny”-fisken på spännet är dåligt stämplat och den kan vara lite lurig att vika ihop och spännet. Länkbitarna känns däremot solida och välbyggda.

  En perfekt sommarklocka i mina ögon. Tål alla typer av krök- och vattenaktiviteter. Den orangea tavlan gör sig bäst på en solbränd handled.

  För drygt två månader sedan började Doxa skeppa en ny uppsättning 1200T i tolvhundra nya exemplar. Skillnaden mot de tidigare varianterna av 1200T är en ny typ av BoR-länk (förhoppningsvis även spänne, detta låter jag vara osagt) samt en ny färg på tavla och visarkombination (Caribbean).  [​IMG]

  Specifikationer från Doxas hemsida.

  [​IMG]


  Här kommer ett gäng bilder på mitt exemplar.


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]


  Hoppas ni fann detta inlägg intressant och att ni fått upp ögonen för märket. Finns otroligt mycket mer intressant att läsa om detta märkes historia. Undersköterskans recension hittar ni här: https://klocksnack.se/threads/doxa-sub-1200t-”numa-blue”-limited-edition.795/

  Har ni några synpunkter eller funnit stav- och faktafel uppskattar jag att ni meddelar mig så åtgärdar jag det. Alla bilder utom mina egna är stulna från internet.  Gentle G
   
  Last edited by a moderator: 16 september 2015
  GordonG, Bozz, Loshin och 35 andra gillar detta.
 2. Eurenius

  Eurenius Den norrländska rörtången

  Inlägg:
  5.801
  Från:
  Höga Kusten
  Tackar och bockar! Bra skrivet och bra information.
   
  Anthraxabuz och Gentle_Giant gillar detta.
 3. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.022
  Från:
  Sthlm
  Grymt inlägg! Tack för det! En sån där Poseidon skulle vara coolt att ha! Kolla stavningen på Machonahey ;)
   
 4. Gentle_Giant
  Trådstartare

  Gentle_Giant Stormtrooper

  Inlägg:
  428
  Tack ska du ha! Japp, riktigt tuff men brutalt svår att hitta... Hehe där ser man, slängde in en bild som plåster på såren ;)
   
 5. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.022
  Från:
  Sthlm
  Med Synchron loggan också :) Matthew :)
   
  Gentle_Giant gillar detta.
 6. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.894
  Från:
  Småland
  Tackar för posten Gentle_Giant!

  Kul att du är fast i Doxa träsket!
   
  Anthraxabuz och Gentle_Giant gillar detta.
 7. Anthraxabuz

  Anthraxabuz Y-Wing pilot

  Inlägg:
  722
  Från:
  mom and dad
  Doxa1.jpg Doxa 2.jpg Doxa 3.jpg Mycket bra, tack för trevlig recension!
  Är själv ett stort fan av DOXA.
   
  Fixoflex, Sorubim, Scaramanga och 1 annan gillar detta.
 8. Anthraxabuz

  Anthraxabuz Y-Wing pilot

  Inlägg:
  722
  Från:
  mom and dad
  Här ovan är mina två. Jag har fastnat för 750T för att de är lite större än övriga modeller. Hade gärna ägt Caribbean GMT också.
   
 9. mega

  mega AT-ST driver

  Inlägg:
  1.306
  Tack för asbra inlägg!
  Är ytterringen graderad i fot ???
   
  Gentle_Giant gillar detta.
 10. Fido1

  Fido1 Y-Wing pilot

  Inlägg:
  984
  Från:
  Indien
  Väldigt trevlig och bra recension!
   
  Gentle_Giant gillar detta.
 11. Gentle_Giant
  Trådstartare

  Gentle_Giant Stormtrooper

  Inlägg:
  428
  De äldre modellerna har en ytterring i antingen fot eller meter. De modeller som säljs för tillfället har en ytterring med endast fot angiven. Detta skall tydligen bero
  på att dekompressionstabellerna för millitär, yrkes och hobbydykare är angivna i fot och är således enklare att relatera till.
   
  Anthraxabuz och mega gillar detta.
 12. F-L-P

  F-L-P Y-Wing pilot

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala
  Doxa 1200T har varit på min shortlist i många år, har även nominerat dom till årets sommarklocka 5 år i rad. Höll på att beställa men när jag insåg att de tillämpade en fast växelkurs (dollar till euro och alla i europa var tvungna att betala i euro av någon anledning) som låg ca 15% över den riktiga växelkursen drog jag i handbromsen.
  Var inte alls väl utskrivet utan dök upp lite i förbigående på slutet, så lite ris till företagen men jäklar var snygga de är! Tack för en riktigt bra artikel!
   
  Gentle_Giant gillar detta.
 13. Punchout

  Punchout Friends of KS

  Inlägg:
  200
  Tack för en väldigt givande recension. En tung dykarklocka jag gärna ligger till i min samling en vacker dag! :hungry:
   
  Gentle_Giant gillar detta.
 14. Jaggis

  Jaggis Who dares wins!

  Inlägg:
  3.974
  Från:
  Stockholm
  Gentle_Giant gillar detta.
 15. Chuck

  Chuck AT-AT driver

  Inlägg:
  6.148
  Tackar! Riktigt bra skrivet, sånt här gör en intresserad av nytt fabrikat.

  Kanon!
   
  Gentle_Giant gillar detta.
 16. Sorubim

  Sorubim X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.072
  Välskrivet och intressant! Tackar.
   
  Gentle_Giant gillar detta.
 17. Josef B

  Josef B Bestraffaren

  Tack för info! Riktigt hårda klockor!
   
  Gentle_Giant gillar detta.
 18. Scaramanga

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.188
  Från:
  Höga Kusten
  Det där är balla klockor. Jag hade en 1200t och det enda jag kunde klaga på var länkens lås. Saknar den ibland faktiskt.
   
  Gentle_Giant gillar detta.
 19. jakob.dala

  jakob.dala Oo=v=oO

  Inlägg:
  4.220
  Från:
  Vällingby
  Verkligen ett kul bidrag. Tack
   
  Gentle_Giant gillar detta.
 20. Maro

  Maro Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.298
  Från:
  Varberg
  Stort tack @Gentle_Giant jag håller på att falla tillbaka och köpa en igen.. Suget blev inte mindre nu!
   
  Gentle_Giant och Jaggis gillar detta.
 21. Jaggis

  Jaggis Who dares wins!

  Inlägg:
  3.974
  Från:
  Stockholm
  Ska också ha en ny Doxa inom kort. Siktar på en Sharkhunter 600t.

  Min nästa blogpost blir just om Doxa. Sharkhunter 1200t.
   
  Gentle_Giant och Maro gillar detta.
 22. Gentle_Giant
  Trådstartare

  Gentle_Giant Stormtrooper

  Inlägg:
  428
  Härligt gubbar! Kul med lite fler Doxa på forumet! Ser fram emot blogposten Jaggan! :)
   
  Jaggis gillar detta.