Laddar...
Nymans Ur 1851

Duellrecension: Breitling Colt Skyracer VS Victorinox Inox Carbon

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av yonsson, 17 april 2017.

 1. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.525
  Från:
  Jymden
  [​IMG]
  Komposit, rymdålderns material nr 1 eller "plastaskit" beroende på vem du frågar. Kvartsurverk, själslöst och tråkigt enligt vissa, optimalt enligt andra. Idag jämför jag två kompositklockor med kvartsurverk, två komponenter jag personligen tycker är optimalt till sommaren. Den ena modellen är en tålig beater, den andra en sleeper i rå förpackning.


  Bakgrund
  Inom klockbranschen pågår i allra högsta grad en tävling mellan olika material. Det finns olika material för exempelvis balanshjul, balansfjäder eller boett.
  Precis som det finns olika läger vad gäller spiralfjädrar finns det olika läger vad gäller kvartsklockors rättmätiga plats i klocklådan.

  Idag ska vi jämföra två olika klockor med boetter i komposit. Kompositmaterial består av minst två olika ämnen som tillsammans ger nya egenskaper.

  Två vanliga kompositmaterial är glasfiberarmerad plast (GAP) vilket används inom båtindustrin samt kvartskomposit, en blandning mellan kvarts och bindningsmedel vilket används till exempelvis färgade diskhoar och bänkskivor. Till klockboetter används vanligen någon polymer (plast), samt minst en armerande komponent vilka i kombination resulterar i ett icke magnetiskt, tåligt och lätt kompositmaterial som kan bearbetas maskinellt eller för hand efter gjutning/pressning.

  Kompositklockor är inget nytt fenomen, både Hublot och Audemars Piguet har haft modeller med boetter i kompositmaterial länge. Det som är nytt är prisbilden, kompositklockor har nu sipprat ner i de lägre prissegmenten och köpare behöver inte längre betala över 100 000kr för att äga en klocka med boett i komposit.

  Det har visserligen funnits kompositklockor länge även hos diverse mikrotillverkare men dessa har i princip uteslutande varit tillverkade i pressat kolfiber.


  Breitling Colt Skyracer
  [​IMG]

  Diameter: 45 mm exklusive krona
  Vertikalt mått: 55,1 mm
  Tjocklek: 13,1 mm
  Bandbredd: 21 mm
  Urverk: Breitling 74
  Vattenresistens: 100 meter
  Krona: Skruvad
  Vikt: 32 gram utan band.
  Glas: Safirglas
  Pris: 19950kr


  Victorinox Inox Carbon
  [​IMG]

  Diameter: 43 mm exklusive krona
  Vertikalt mått: 52,7 mm
  Tjocklek: 13,7 mm
  Bandbredd: 21 mm
  Urverk: Ronda 715
  Vattenresistens: 200 meter
  Krona: Skruvad
  Vikt: 70 gram utan band
  Glas: Safirglas
  Pris med Paracord-band: 10595kr
  Pris med gummi: 9595kr


  Introduktion Breitling Colt Skyracer
  [​IMG]
  Breitling har alltid haft flygrelaterade klockor som sitt signum och modellserien Colt är inget undantag. Serien riktar sig till den yngre kundkretsen och Colt är synonymt med instegspriser och kvartsverk men det finns även Coltmodeller med mekaniska urverk. Colt Skyracer lanserades 2017 och är den billigaste herrklockan i Breitlings sortiment. Breitling var först hemliga med priset men skrev att det skulle bli "extremt konkurrenskraftigt". Vad detta skulle innebära visste vi inte förrän nyligen och det var många som var tveksamma utifrån att Avenger Hurricane i samma material kostar 86000kr.


  [​IMG]
  Skyracer har ett modellspecifikt band med längdskalor och längdmått vilket enkelt kan monteras och plockas av tack vare en modellspecifik konstruktion för bandet och dess infästning.


  Urverk - Breitling Colt Skyracer
  Urverket Breitling 74 bygger på urverket ETA Thermoline 955.652 och är ett COSC-certifierat kvartsurverk. COSC är ett institut dit schweiziska tillverkare kan skicka sina urverk för testning och certifiering, alltså en typ av kvalitetssäkring för gångavvikelse. Kvartsurverk som passerar dessa tester har i princip alltid termokompensering, gångavvikelsen justeras alltså aktivt utifrån temperatur vilket markant förbättrar urverkets gångavvikelse jämfört med standardkvartsverk.

  COSC-kraven för kvartsklockor är slarvigt uttryckt en genomsnittlig maxavvikelse på +-0,07 sekunder/dygn vilket brukar avrundas till max +-25 sekunder/år. Breitling specificerar sina kvartsurverk till +-15 sekunder/år och kallar dem "Superquartz". Samtliga exemplar som säljs har urverk vilka har skickats in till COSC för testning och certifiering.


  Introduktion Victorinox Inox Carbon
  [​IMG]
  Inox lanserades 2014 som modellserie och har sedan dess lanserats i olika material, med olika funktioner och i olika färger. På bara 3 år har modellserien lyckats bli Victorinox mest kända modellserie och Inox ses nu av många som ett naturligt alternativ till Casios G-Shock-modeller för de som föredrar stryktåliga klockor med analog display. Namnet Inox är en förkortning på ”inoxydable”, (stål-legering på franska). Samtliga modeller blir utsatta för 130 tester då de bland annat blir överkörda av en stridsvagn och utsätts för fritt fall från 10 meter. Antalet är 130 eftersom Victorinox firade 130 år 2014. Inox klarar dessa tester tack vare bland annat specialupphängning av glaset samt att urtavla och index tillverkas i ett stycke.


  Urverk - Victorinox Inox Carbon
  Inoxmodellerna använder kvartsurverket Ronda 715 vilket är specificerat till +20/-10 sekunder/månad. Urverket har datumvisning och lång batteritid men erbjuder utöver det inga specifika spännande egenskaper. Billigt och hållbart sammanfattar detta urverk.  Material
  [​IMG]
  Har klockorna samma material? Knappast, nedan listas skillnaderna.


  Breitling Colt Skyracer
  [​IMG]
  Breitlings kompositmaterial heter Breitlight. Genast förstår vi att det är ett lätt material tillverkat av Breitling, ett simpelt men genialt materialnamn. Breitlight är enligt Breitling 3,3 gånger lättare än titan och 5.8 gånger lättare än stål. Samtidigt hävdar Breitling att materialet är exceptionellt motståndskraftigt mot repor, hårdare än stål, värmebeständigt, allergivänligt, antimagnetiskt och har bra motstånd mot korrosion. Materialet presenterades 2016 till modellen Breitling Avenger Hurricane (50mm) och under Baselworld 2017 presenterade Breitling två nya modeller i Breitlight, Avenger Hurricane 45 samt Colt Skyracer.


  [​IMG]
  Breitlight är varmt mot handleden och extremt lätt. I en boett på 45mm blir materialets låga vikt väldigt påtaglig. Samtidigt som vikten är låg lyckas klockan ändå upprätthålla en övergripande kvalitetskänsla som ibland försvinner med klockor tillverkade av lättare material än stål. Finishen är som vanligt med Breitling oklanderlig och Skyracer sitter riktigt bekvämt på min handled. Materialets yta är halvblank, välarbetad och jämn. Boettens fasningar är distinkta utan att vara vassa.


  [​IMG]
  Klockans samtliga synliga delar förutom kronan är tillverkade i Breitlight, materialets korta armerande fibrer ligger slumpmässigt i materialet och glimrar till i direkt solljus. I skugga upplevs materialet mattsvart och diskret marmorerat.


  [​IMG]
  Skyracer säljs med ett modellspecifikt band med längdmått och längdskalor vilket enkelt kan plockas av utan verktyg och därmed användas som linjal.
  Bakboett och vridring är fixerade av svarta skruvar.

  Infästningen medför att det i dagsläget enbart finns ett Breitling-band att använda till Skyracer men min gissning är att Breitling kommer lansera fler band som passar till modellen.


  Material Inox Carbon
  [​IMG]
  Kompositmaterialet som används till Inox Carbon är enligt Victorinox samma material som används till rymdskyttlars värmesköldar. Jag kan inte uttala mig om vad detta innebär specifikt förutom att materialet är antimagnetiskt, värmetåligt, korrosionsbeständigt och allergiväntligt precis som Breitlight.


  [​IMG]
  Ytfinishen på Inox Carbon är mattare än Breitlight och tydligt porig vilket medför att materialet upplevs ljusare och mindre glittrigt än Breitlight. I direkt solljus syns materialets fibrer tydligt och fasningarna på glasringen ger klockan mysiga skiftningar i nyans.


  [​IMG]
  [​IMG]
  Fasningarna på boetten är något rundare än på Skyracer och på undersidan av boetten syns en liten kant, troligtvis från formen som användes vid gjutningen. Kronan och bakboetten är inte tillverkade i komposit vilket drar upp vikten till 70 gram (utan band). Att hela klockan inte är i komposit är negativt ur allergisynpunkt men troligtvis en nödvändig kompromiss för att säkerställa att klockan ska klara de rigorösa tester som är Inoxmodellernas signum.


  [​IMG]
  Inox Carbon har ett utseende som skiljer sig något jämfört med de vanliga Inox-modellerna. Tavlan har istället för enbart stavindex siffror vid 3, 6 och 9, samt ett rött tryck innanför glaset för timmarna 13-24. Utseendemässigt tycker jag att dessa förändringar är fullt logiska och de bidrar till ett mer taktiskt utseende än hos de vanliga modellerna vilket rimmar bra med boettens material. Jag trodde att jag skulle störa mig på trycket på insidan av glaset men jag tycker det fungerar bra. Trycket ser konstigt ut på vissa foton men trycket är diskret när klockan sitter på handleden.


  [​IMG]
  [​IMG]
  Med samtliga Inoxmodeller medföljer en ”bumper”, alltså ett boettskydd vilket kan träs över boetten och användas som repskydd.


  [​IMG]
  [​IMG]
  Som bandval vid nyköp eller som tillval finns även ett paracordband från Naimakka vilket säkert kommer att tilltala de som vill gå in ännu mer för militärstuket. Till paracordbandet medföljer även en Victorinoxkniv med inbyggt bandverktyg vilket är väldigt behändigt vid bandbyten.


  Sammanfattning
  [​IMG]
  [​IMG]
  Är du ute efter en klocka som tål allt och lite till så är Inox Carbon det givna valet. Jag tvivlar däremot på att något annat än avsiktlig vanvård skulle medföra att Skyracern går sönder. Med ett pris på under 10000kr på gummi framstår Inox Carbon som ett kap. Många ägare kommer även känna sig tryggare med Inoxens 200 meter vattenresistens än med Skyracers 100 meter vattenresistens, trots att 100 meter räcker mer än väl rent praktiskt för de allra flesta. Möjligheten att bära både bumper och paracordband gör att Inox Carbon kan förvandlas till en extremt tålig klocka medan den till vardags kan få slippa dessa attribut för att få ett mer tilltalande utseende.


  [​IMG]
  Colt Skyracer kostar ungefär dubbelt så mycket som Inox Carbon men erbjuder å andra sidan ett högpresterande urverk, högre generell kvalitetskänsla och framförallt mycket bättre finish på boetten. Personligen tycker jag att under 20000kr är löjligt billigt för vad man får för pengarna och Skyracer framstår för mig som den perfekta instegsmodellen i Breitlings värld, eller ”Swiss Made” generellt. Skyracer är med största sannolikhet inte lika tålig som Inox Carbon men är å andra sidan väldigt mycket lättare. Ska man göra en kompositklocka så ser jag det som näst intill en självklarhet att vikten bör hållas så låg som möjligt.

  Den enda uppenbara nackdelen med Skyracer är infästningen för bandet vilket i dagsläget begränsar bandalternativen till det modellspecifika originalbandet alternativt natoband eller zulu-band. Förhoppningsvis lanseras Skyracer med gul tavla längre fram och med fler bandalternativ.


  Domslut
  Vilken modell bör då inhandlas om valet står mellan dessa två modeller? Det tråkiga svaret är att det helt beror på vad du som ägare prioriterar. Båda klockorna har bra finish i förhållande till sin prisklass och båda klockorna har exempelvis safirglas och band tillverkade i riktigt naturgummi.

  Båda modellerna är även väl genomtänkta rent konceptuellt och estetiskt. Modellerna riktar sig till olika målgrupper och utstrålar att de är tänkta att användas vid olika tillfällen. Kvalitetsskillnaderna mellan modellerna är uppenbara men så är även prisskillnaden.


  [​IMG]
  "There can be only one", "This is KS", "Finish him"!

  Det är väl ingen hemlighet att jag tycker Colt Skyracer är den bästa lanseringen oavsett märke från Baselworld 2017? Stenhård, HAQ, riktigt trevlig finish och en prislapp vilken jag kallat "århundradets erbjudande från Breitling". Det ena behöver inte utesluta det andra, som det så tråkigt heter men idag är Skyracern en klar vinnare för mig. Om den lanseras med gul tavla vilket jag finner troligt så blir Skyracer en ännu tydligare vinnare.

  [​IMG]
  Så på med camoshortsen, släng på ett nato med PVD-detaljer och invänta sommaren!

  Uppdatering på Slyracer för slutgiltig modell:
  IMG_5525.JPG
  Spänne i Breitlight.

  IMG_5546.JPG
  Röd kronpackning.
   
  Senast ändrad: 27 maj 2017
  mimamimic, Molgan, Scaramanga och 115 andra gillar detta.
 2. sherwan

  sherwan Hedlund

  Inlägg:
  1.649
  Från:
  Stockholm
  Back in Black snygga båda två.
  Utmärkt recension!
  Hoppas att din framtidsvision angående den gula tavlan stämmer :)
   
  yonsson gillar detta.
 3. nissehult

  nissehult Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.272
  Bra jämförelse. Det blir ju alltid lite skevt när man jämför två produkter i två skilda prisklasser. Men det är ju svårt att tacka nej till HAQ för en klocknörd. För resten av allmänheten? Svårare val... Dock är Breitling snyggare/tuffare. Men båda är för stora :)

  Tack för lässtunden.
   
  Triumf gillar detta.
 4. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.525
  Från:
  Jymden
  Inoxen är bara 43mm, knappast stor. Bratten väger ju ingenting så +2mm gör ingen skillnad på armen.
   
 5. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  28.602
  Från:
  Helsingborg
  Tack för en uttömmande och trevlig recension.
   
  yonsson gillar detta.
 6. Uret24

  Uret24 Algy

  Inlägg:
  196
  Tack för en riktigt bra jämförelse och trevlig recension! Sånt uppskattas :happyhappy:
   
  yonsson gillar detta.
 7. Hugii

  Hugii Hedlund

  Inlägg:
  2.479
  Black is the new black ....

  Prima recension...som vanligt!
   
  yonsson gillar detta.
 8. Oli

  Oli Gullan

  Inlägg:
  1.477
  Grym recension!
   
  yonsson gillar detta.
 9. Jag köper nog om det blir gul tavla. Det skulle vara über. Breitling borde lyssna på detta forum.

  Grym recension!
   
  PCB, yonsson och Uret24 gillar detta.
 10. Jeser90

  Jeser90 Gullan

  Inlägg:
  1.123
  Grym recension, som vanligt..! :)
  Gillar båda modellerna skarpt.
   
  yonsson gillar detta.
 11. Jag får nog ta och skaffa mig någon av föregångarna för följa med i hypen som komma skall. :D
  image.jpg1_zpss9lnahuh.jpg
  MNaf989.jpg
   
  Simpatico, PJW, Sveparn och 4 andra gillar detta.
 12. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.525
  Från:
  Jymden
  Jag har redan beställt en med svart tavla men kommer den med gul tavla (känns ju bara som en tidsfråga) så lär det bli ett byte. :)
   
  Visby och JensBP gillar detta.
 13. Fixoflex

  Fixoflex Stig H Olsson

  Inlägg:
  5.936
  Från:
  Småland
  Tackar yonsson! Kul läsning!
   
  yonsson gillar detta.
 14. Molle

  Molle Kambei Moderator

  Inlägg:
  5.235
  Suverän recension @yonsson! Grymma bilder också. Kan nog tänka mig en gul Breitling :)
   
  yonsson gillar detta.
 15. BarbaBaba

  BarbaBaba Gullan

  Inlägg:
  1.341
  Från:
  Stockholm
  Tack för den, och sjyssta bilder :D. 32g är ju fantastiskt lätt, fler klockor i såna material tack :) (till låga priser). Det vore ju ganska ball om man gjorde en länk i samma material? Vet du om man kan färga själva materialet? Gul, blå, röd, silver, guld, stål...
   
  Harley och yonsson gillar detta.
 16. Chrisse

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.946
  Från:
  Yonssons källare
  IMG_3473.JPG
   
  yonsson gillar detta.
 17. Kejsaren

  Kejsaren Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.574
  Från:
  Malmö/Lund. Typ
  Imponerade som vanligt. Underbart skrivet, bra fotat. Man blir verkligen sugen!

  Gult hade varit grymt. Funderar på om detta blir en sommarklocka för mig.
   
  yonsson gillar detta.
 18. maximuspro

  maximuspro Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  705
  Från:
  Västsverige
  Mycket bra skrivet som vanligt:)
   
  yonsson gillar detta.
 19. Dixie

  Dixie Hedlund

  Inlägg:
  2.860
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Snyggt @yonsson
  Tack för läsningen.
   
  yonsson gillar detta.
 20. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.525
  Från:
  Jymden
  Bör ju inte vara några konstigheter att göra under tillverkningen.
   
  BarbaBaba gillar detta.
 21. Maro

  Maro Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.360
  Från:
  Varberg
  @yonsson for president! Bratten ser onekligen riktigt smarrig ut. Baksidan på Inoxen är ju onekligen inte så smarrig ut :D
   
  yonsson gillar detta.
 22. Urkvinnan

  Urkvinnan Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.143
  Riktigt kul läsning! Tack för intressant jämförelse och välskriven recension.
   
  yonsson gillar detta.
 23. Greven

  Greven Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.479
  Bra och kul duell!

  Personligen gillar jag Inox Carbon lite mer rent utseendemässigt. Men två riktigt hårda klockor.
   
  yonsson gillar detta.
 24. nissehult

  nissehult Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.272
  Må så vara, jag skall bara komma ut ur min downsizing-fas först :D Speedyn rök förra året för jag tyckte den satt för stort...
   
  yonsson gillar detta.
 25. cheklund

  cheklund Algy

  Inlägg:
  50
  Jätte bra! beställning ligger redan på en :D
   
  PCB, yonsson och Oli gillar detta.
 26. essenceofallthingsgood

  essenceofallthingsgood Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  529
  Snyggt jobbat! Jag gillar verkligen skuggning på Skyracerns siffror. Fråga: Skyracern har den lume på tim- och minutvisare samt tavlans siffror 1-12? Eller bara visarna?
   
  yonsson gillar detta.
 27. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.525
  Från:
  Jymden
  IMG_3992.JPG
  Skyracer

  IMG_3788.JPG
  Inox Carbon
   
  gamle bardun, PJW, Triumf och 4 andra gillar detta.
 28. essenceofallthingsgood

  essenceofallthingsgood Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  529
  Camo00, Oli och yonsson gillar detta.
 29. xmb216bc

  xmb216bc Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  699
  Från:
  Framsidan
  Strålande recension och bilder, as always, kul jämförelse med INOXen.
  Fan nu blev man ju sugen på en lättbratte oxå, trodde jag aldrig.

  Haha den lyser ju riktigt bra ser jag
   
  yonsson gillar detta.
 30. engst

  engst Rudi

  Inlägg:
  290
  Tack för intressant läsning! Är extra svag för just dubbelrecensioner.
   
  yonsson gillar detta.