Laddar...
Nymans Ur 1851

Eftertankens kranka blekhet. (Ett klockköp.)

Diskussion i 'Diskussion' startad av Fistface, 21 januari 2015.

 1. Fistface
  Trådstartare

  Fistface Friends of KS

  Inlägg:
  195
  Från:
  Stockholm
  Det här är ett långt inlägg, och kanske inte särskilt originellt. Men med hjälp av era svar så kan det kanske vara till nytta för andra också.

  Lite oväntat landar jag hemma i soffan som en mellanlandning innan jag kommer att flänga iväg på nästa resa. Tid för ett glas rödtjut och lite eftertanke. Och tvivlen smyger sig på.

  Jag ska köpa en klocka. En ny. Inplastad i och i låda. Jag som bara köper mögeldinkor i vanliga fall. Och som egentligen inte tycker att det skapats nya snygga och intressanta klockor (i sansad prisklass) de senaste 20-30 åren.

  Tanken som började gro för ett tag sedan var att jag kanske skulle skaffa en modern klocka som jag inte behöver vara så rädd om. En klocka som kan bli min kompis i vått och torrt. Bland alla mina klockor med historia skaffa mig en klocka som jag skapar historia tillsammans med.

  Jag kommer aldrig att bli en OWG, så det handlar inte om att köpa något som ska funka till allt. Men jag tänker skaffa en kompis som är MIN. Som kommer att sitta på handleden i de flesta situationer. Som fixar att hugga ved och fiska. Som pallar en röjarrunda på stan. Som, måste jag erkänna, kan få mig att känna att jag har lite bättre klock-koll när den skymtar fram under manschetten i konferensrummet. (Vilket i.o.f.s. de flesta av mina vintagekompisar redan gör.)

  Det började med att jag gick ut för att köpa en NY klocka. För att ha nåt att slita på. Vattentät och med garanti och så. En Longines Legend Diver låg i lagom prisklass och är ju ganska snygg. Meeeen... Stiltalibanen i mig tillät mig inte att göra det. Re-issues är liksom fusk och lite fånigt. (Här måste jag inflika att denna och andra konstiga riktlinjer bara gäller för mig. Jag är en svag och något fåfäng idiot som måste sätta upp en massa regler så jag inte njuter av livet allt för mycket.)

  Efter det tog tittade jag på begagnade moderna saker och var på vippen att ropa in en fullset IWC Ingenieur (3227) på kaplans, men hejdade mig på sista avgörande budet.
  IWC old.jpg
  Så modern. Så pass dyr. Men med repor och inte min från allra första början. Och det var väl här någonstans som jag började tänka igenom saker noga, eftersom det här antagligen är den enda helt nya klocka jag kommer att köpa, vintageidiot som jag är.

  Resultatet: Stålboett. Regn- och trilla-i-fontänen-säker. Bra möjligheter till service och underhåll. 36-42 mm. Kunna svälja en repa och ding eller två. Intressant och/eller egensinnig tillverkare. (Äh, vafan. Åtminstone en "riktig" tillverkare.) Förmåga att åldras med värdighet. INTE silver/vit urtavla. INTE romerska siffror. Helst inte fullsmetad med "arabiska" siffror. Få komplikationer, men gärna datum. Helt enkelt en rejäl pjäs som inte blänker allt för mycket och som inte känns allt för daterad om fem år. Och jag glömde visst nämna att jag anser att man ska vara dykare för att ha ett dykarur – inga yttre vridringar. (Mina gubbiga regler för mig själv, om ni minns...) Dessutom tycker jag det är fånigt med varumärket präglat här och där över hela klockan. (Reglerna, som sagt.)

  För att göra en lång historia kort (hahaha...), så kom jag fram till en IWC Ingenieur , 3239-02.
  IWC_I3239.jpg

  Men det var en resa dit, såklart. Jag var lite lockad av en JS Watch Co N.A.R.T. Sif:
  js nart sif.jpg
  Men då får jag räkna in en biljett till Island för att klämma på den innan köp. Och så har den lite för många "arabiska" siffror på tavlan.

  IWC Fliegeruhr Mark XVI hade kunnat vara en kandidat, men den har för många siffror, och finns ju såklart inte att köpa ny.
  iwc-pilots-mark-xvi.jpg

  Och Mark XVII har förutom siffrorna en datumvisning som jag inte gillar:
  MarkXVII.jpg

  Jag är definitivt ingen Rolexkille. Dock har Rolex Exlorer en stamtavla som jag gillar, men är för blingig i sin moderna inkarnation. Har testat, men nuförtiden luktar de för mycket piket-tröja och loungemusik. Rolex för mig är pre -94 och lug holes.

  Tittade även på andra favoritmärken som t.ex. Zenith och deras Pilot Big Date, men njäää...
  Zenith.jpg

  Så efter detta långa tjôt är vi här. Ingenjören it is then. Har varit inne på Krons ur och snackat och sedan mailats med en fantastiskt trevlig säljare och fått ett bra pris. Klockan är undanlagd och väntar tills jag har möjlighet att gå dit om ett par dagar. Allt frid och fröjd, eller?

  Nä inte riktigt. Jag börjar tvivla. Har IWC tappat bollen de senaste åren? För många specialmodeller och så. Kommer den att kännas irrelevant och daterad om ett par år? Överprisad designklocka med dussinverk, trots historia och konsekvent designutveckling?

  Och är mina gubb-envisa åsikter kring moderna Rolex och vridringar inte lite fåniga? Är inte en Sub 114060 ett framtidssäkrare (om än kanske tråkigare) val som det är värt att stretcha budgeten för? Eller finns det kanske något annat som jag förbisett?
  Rolle 114060.jpg

  Som ni kanske förstått är jag ute efter en Big Time Keeper. Ingyn känns rätt här och nu, men jag vill vara rimligt säker på att få en polare som får mig att le även om tio år. Tillfälliga affärer och förälskelser kommer jag att ha med förföriska vintageklockor.

  Så ge en vintagekille som inte tidigare aldrig gått norr om 10 000:- ett råd. Ingenjören ger mig en varm känsla i hela kroppen. Men är det bara en ytlig förälskelse eller kan det utvecklas till en lång kärlek. Och framförallt – har jag missat något uppenbart?
  IWC stulen.jpg
   
  Signature, Blackmore, Igge och 40 andra gillar detta.
 2. demondave

  demondave AT-ST driver

  Inlägg:
  1.285
  Gå till Krons, dra kortet.

  Ingenjören (måste man förresten vara ingenjör för att bära en?) är grym! I det utförandet stilren och enkel, men ändå karaktäristisk.

  Även om jag inte är något större fan av allt av limited editions som släpps, kan jag inte riktigt se hur dessa andra modeller skulle förstöra för godbitarna i sortimentet. Du ska ju inte gå runt med hela katalogen på armen :) Kan tycka LE-hatet kan bli liiiiiite väl ibland, snart skylls väl ebolautbrottet på någon LE.
   
  alfgren, mega och Fistface gillar detta.
 3. tim ur länk

  tim ur länk X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.746
  Underbart! Lycka till.
   
  Fistface gillar detta.
 4. Fistface
  Trådstartare

  Fistface Friends of KS

  Inlägg:
  195
  Från:
  Stockholm
  Såklart har du rätt, och jag hatar inte LE. De säljer och är i många fall en förutsättning för tillverkarna att överleva. De gör mig bara lite besviken och riskerar att skymma hantverk och historia bakom mode och trender. Och det vill jag ju inte bli associerad med. :pompus:

  Och jag hoppas verkligen inte att man måste vara ingenjör. Hoppade av utbildningen i förtid...
   
  demondave gillar detta.
 5. snoozarn

  snoozarn AT-AT driver

  Inlägg:
  5.113
  Från:
  Stockholm
  Trevlig läsning, känner igen mig. Kör på SubC, funkar till allt och tål nästan allt dessutom. Ingy hypen är över och det märktes när de flippades på köp och sälj. Den känns dessutom lite väl naken utan vridning i mitt tycke samt att det inte är in-house verk.

  Om du kan sträcka på budgeten så kör på nya SD, grym.
   
  Callxx och Boris Balkan gillar detta.
 6. snabbmakaron

  snabbmakaron Rebel soldier

  Inlägg:
  99
  Från:
  Jönköping

  Nu är jag som stolt ägare till en 3227 förvisso part i målet men jag tycker inte att nya 3239 ens är i närheten. Min bedömning, efter att ha sett hur få av ägarna som faktiskt tycks vilja behålla sitt exemplar, är att många i praktiken håller med mig.

  IMG_2914.png
   
  Richispice gillar detta.
 7. Hebbe

  Hebbe Ki-Adi-Mundi

  Inlägg:
  5.793
  Kul läsning. Kör på subben.
  Lycka till!
   
 8. alexndr

  alexndr AT-ST driver

  Inlägg:
  1.156
  Från:
  Stockholm
  Ingenjörn alla gånger. Jag tror det är du. Subben känns förutsägbar och du blir en i stimmet.
   
  mjian och demondave gillar detta.
 9. David Eriksson

  David Eriksson X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.724
  Från:
  Stockholm
 10. figaro

  figaro Stormtrooper

  Inlägg:
  243
  Från:
  Göteborg
  Trevlig läsning!

  Gör så här, gå på magkänslan, inga tankar inga analyser utan på ren instinkt. Det funkar 9,2/10ggr!
   
  Fistface gillar detta.
 11. mega

  mega AT-ST driver

  Inlägg:
  1.306
  Kul, jag har funderat mycket kring den där Ingyn jag med. Designen är grym, inget snack. Men någonstans i bakhuvudet stör jag mig på att det inte är inhouse för dom pengarna. Önskar jag kunde övertala mig själv ang. verket, som fick mig att ändra uppfattning.
  Lider med dig o_O
   
  Fistface gillar detta.
 12. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.156
  Jag har irrat runt lite själv och velat mellan 3239 (vit tavla) och 114060 - och även om hjärnan säger 114060 så säger hjärtat och magen 3239. Hjärnan använder jag en hel del i jobbet och litar rätt bra på den, men i livet i övrigt så gillar jag mer att följa hjärta och mage. Det brukar sällan bli helt fel.

  Tyvärr så missade jag precis en bra 3239-deal på K&S... :(
   
  Fistface gillar detta.
 13. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.156
  Jag ser inte problemet med in-house eller uthus när det gäller den här typen av klockor. Men jag respekterar att folk har den åsikten. Själv så drar jag mig för att skaffa Grand Seiko på grund av GS-loggan...
   
  Fistface gillar detta.
 14. Rock_N_Ron

  Rock_N_Ron Tie Fighter pilot

  Roligt skrivet. Jag känner mycket igen mig i det mesta du säger.
  Men jag förstår ärligt talat inte problemet; en vintage Sub "håller" för allt det du vill att din nya ska göra. Förutom det där med att reporna inte är dina, men när det gäller en 30-40 år gammal klocka kan man oftast bortse ifrån det! Se bara till att hålla den servad & trycktestad! Dessutom får du en klocka som garanterat inte tappar i värde om du skulle känna att "Nä, nu SKA det fan i mig bli en ny en!"

  Å andra sidan tycker jag IWC'n är snygg oxå, men jag tycker inte dina argument håller!
  Stay vintage! ;)
   
  Fistface och Gummo gillar detta.
 15. I mina ögon finns det inget bättre köp än en SubC som OWG, tråkig? kanske liiite men det är en klocka som håller i långa loppet....
   
 16. DonDraper

  DonDraper X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.710
  Varför avfärdade du Zenith Big pilot så snabbt? Har du testat den? El primero verket är ngt speciellt! image.jpg
   
  SFS, Fistface, Galaxy och 2 andra gillar detta.
 17. Beastie

  Beastie Mr Cowbell

  Ingyn är snygg men jag tror inte du blir besviken på en subc eller en gmtc för den delen. Provaxoch se. Sen tycker jag nog du kan kolla zenith ett varv till, kanske liiite ömtåligare än rolex men de är ju snygga. Varför inte blu först på forumet med en

  image.jpg
   
  Fistface gillar detta.
 18. Henkan

  Henkan Rebel soldier

  Inlägg:
  97
  Från:
  Strängnäs
  Jag hade tagit Sub:en alla dagar i veckan
   
 19. F-L-P

  F-L-P Y-Wing pilot

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala
  Har man handleder för att bära upp gammel ingenjören är det enligt mig bland dom grymmaste klockorna man kan ha.

  Riktigt grym tavla med djup, historia med sin genta design, underbar länk.
  För mig visar den direkt ett medvetet val av klocka vilket är det jag tycker är kul hos folk, oavsett om det är en Lange eller en swatch. Nackdelen är storleken och att länken inte har jättemycket justeringsmöjligheter. Den integrerade länken gör varken från eller till då den ändå bärs bäst på länk. vill man vara sportig någon dag så kan man ju köpa till kevlarbandet och måste man ha en läderstronk är det ju bara att special beställa. här på ett ABP band. Lite skoj men långt ifrån länken enligt mig..

  [​IMG]
   
  Tobias Eriksson, mjian, Fistface och 2 andra gillar detta.
 20. hedbrg

  hedbrg Y-Wing pilot

  Inlägg:
  733
  Tycker man inhouse är roligare finns ju 3228 om man lyckas hitta någon
   
  Fistface gillar detta.
 21. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.852
  Intressanta funderingar. Det är klart att du ska ha en klocka som är din. Jag hade personligen funderat ett varv till gällande Explorer, Explorer II, Sub och Sub Date. Alternativt GMT, den har ju den klassiska vridringen, utan någon dykkoppling. Fast jag har förstås inte samma regler som du. Men, det enda jag påstår mig veta när det gäller klockor är att om det finns något som är framtidssäkert så är det Rolex.
   
  Fistface gillar detta.
 22. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.022
  Från:
  Sthlm
  Varför överge vintage?! Finns mycket fint som är tåligt och fungerar allround till vardags. En plexisub eller gmt har mer själ än vilken ny klocka som helst! Det går inte att överge vintage btw ;)
   
  paradis, Fistface, Rock_N_Ron och 1 annan gillar detta.
 23. RicVin

  RicVin Gamorrean Guard

  Inlägg:
  10.854
  Kul skrivet och jag förstår din vånda!! Helt klart är Sub en safe väg att gå. Kommer du tröttna på den! Icke! Den kommer hålla livet ut!
  Är Ingyn roligare? Jag kanske.. Jag tycker ju den äldre har en mycket snyggare tavla! Kan inte förstå varför i helvete IWC inte har ngt liknande i de "nya" Ingengörerna!?
  Du ska nog testa en IWC på armen innan du bestämmer dig. Är tydligen inte helt lätt att få dem att sitta skönt på armen, om man inte har en arm som passar perfa förstås...
  Har sett flera säljesannonser på andra forum där man säljer för att man inte får till passformen..
  Happy hunting!
  Jag vill också ha en Ingy..
   
  Fistface gillar detta.
 24. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.596
  Från:
  Hälsingland
  Jag sticker ut hakan litet och hävdat att just "synas att du gillar klockor-faktorn" talar emot sub. Är det någon klocka som är en ikon och ett mål för många så är det väl den? Om man inte har köpt SMP förstås.

  Gå på Zenith!
   
  Fistface gillar detta.
 25. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.852
  Har postats förr, men är fortfarande relevant, så jag nöjer mig med att citera Spencer66:

   
  paradis, JohnDoe och Fistface gillar detta.
 26. snabbmakaron

  snabbmakaron Rebel soldier

  Inlägg:
  99
  Från:
  Jönköping
 27. frere

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.534
  Bra trådstart!

  Jag funderar själv i exakt samma banor men ämnar göra Köpet om typ ett år. Tanken är att utöver vintage ha EN sprillans klocka som ska vara en modern variant av en klassisk modell, kunna ta stryk utan att bli fulare av det och hänga med i minst 50 år. Och det gör inget om den är lättare att känna igen som en "fin klocka" än de obskyra pjäser jag nu använder.:)

  Jag har en short-list som ändras från vecka till vecka men explorer 1 är alltid med. Oftast omega PO (som kanske är för tjock) och exp2 (som kanske är för stor). Ibland GMT BLNR (men den är för blingig), nya omega SM300 och nya sea-dwellern (som är för dyr?). SubC väljer jag faktiskt bort eftersom SD:n är bättre på alla punkter.

  IWC 3239 är underbar och har alltid ena foten inne på listan. Men då får jag nästan kompettera med en modern dykare också, eftersom den inte är riktigt samma beater som övriga. Och med den logiken måste faktiskt även en JLC geophysic få vara med.

  Som sagt, en intressant trådstart för mig, ska bli kul att se vad du köper till sist.
   
  Fistface gillar detta.
 28. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.596
  Från:
  Hälsingland

  Jag är beredd att hålla med. Jag lovar att återkomma med min uppfattning om två eller tre år och förhoppningsvis en Rolex senare.

  Men, frågan är svår. Om vi ska gå in på budskapet som bärandet av en viss klocka signalerar så beror det på flera olika saker, kanske mest på mottagaren av budskapet.
  Jag - och jag tror att det gäller för ganska många av världens lite halvklockmedvetna - kan identifiera en sub. Jag - kanske vi - kan förmodligen göra en hyfsad gissning om den är äkta eller ej, mer underbyggd av hur bäraren ser ut än på verklig kunskap om eventuella brister i klockans utseende.

  Nästa tanke är mindre medveten och därför sämre underbyggd. Där Spencer66, David och snabbmakaron ser en konnässör och medveten person ser jag (vi?) en person som antingen är just det, eller som "bara" har valt sin klocka för att den är dyr och snygg eller sänder ut ett önskat budskap.

  Problemet, om det finns ett problem, uppstår då man umgås i olika sammanhang.
  De få sub-bärare jag stött på i min vardag och interagerat med har varit av typ två, kanske för att jag i ärlighetens namn umgås i kretsar som i vissa fall inte har råd och i vissa fall inte prioriterar dyra klockor. Bärarna av subbarna (?) har i de flesta fall klockan kommit på tal varit ointresserade av uren i sig utan mest intresserade av sig själva och sin status.

  Jag har dock mött sub-bärare som visat sig vara extremt urintresserade, eftersom jag har den knäppa ovanan att i mån av tid börja prata med folk som har klockor som man inte hittar på U&P.

  Om man verkar i en kontext där de flesta människor har råd och vilja att köpa de ur de tycker är intressanta så är sub ett val som sänder ut något annat, ett val av en klocka som är ikonisk i alla sin "enkelhet". Kanske är det i de sammanhangen som ni som ser sub som ett utsökt val befinner er?

  Till trådskaparen är mitt råd i så fall att - om det är viktigt vad uret säger om dig - fundera på din omgivning.

  Eller, det bästa rådet, att köpa en klocka du blir lycklig av och om den får någon att dra felaktiga slutsatser om dig så beror det på den personens egna föreställningar och de kan du inte göra något åt!

  För övrigt är jag som många andra sjut sugen på en Rolex. Jag har under mitt år på KS lärt mig fantastiskt mycket, och jag kanske också blir subägare en dag. Nu - på nivå ett - är jag mest sugen på en 1600 eller en Exp 1.
   
  Fistface, Rock_N_Ron och David gillar detta.
 29. frere

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.534
  Missade en klocka förresten! Om det dyker upp lite vettiga tavlor till oyster perpetual så är det ju en tänkbar modell. Inte så långt från en 36 mm explorer egentligen, helborstad, enkel.
   
 30. alexndr

  alexndr AT-ST driver

  Inlägg:
  1.156
  Från:
  Stockholm
Mårtenssons ur Brookfield