Laddar...
Nymans Ur 1851

En guide till watchwinders/Klockuppdragare

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av Flow, 24 september 2015.

 1. Flow
  Trådstartare

  Flow Stormtrooper

  Inlägg:
  213
  Från:
  Orten
  Jag läste en guide angående klockuppdragare innan jag bestämde mig för att köpa min. Och den guiden har varit till stor hjälp för mig som då inte visste vilken djungel jag gav mig in på. Så jag tänkte dela med mig av kunskapen med inspiration från guiden jag läst.

  Detta inlägg besvarar alla de vanligaste frågorna kring klockuppdragare. Grunderna är faktiskt inte så svåra, men de verkar orsaka alla typer av förvirring.

  Låt oss börja med grunderna.
  En klockuppdragare ska inte dra upp en klocka! Klockuppdragaren är framtagen för att förhindra att en automatisk klocka blir urladdad när den inte bärs. Den roterar klockan, vilket orsakar att rotorn roterar och spänner drivfjädern i urverket. Antalet varv kan i allmänhet väljas från en rad olika program och tanken är att man ska välja en inställning som ligger så nära det antalet varv som klockan behöver för att dra upp drivfjädern till 24 timmars energireserv (dvs. klockan får lika mycket energi som den gör sig av med under en 24 timmarsperiod). Klockuppdragare finns i olika varianter, individuella för en enda klocka eller i kombinationer upp till 50 klockor eller mer. Dessutom kan vissa klockuppdragare ha plats till två klockor på varje kudde (mer om det senare).

  Är klockuppdragare dåligt för klockor?
  Med de saker som anges nedan i åtanke så finns det inget skadligt med klockuppdragare. Om klockan sitter på en uppdragare som är rätt inställd kommer den sannolikt få mindre slitage än om den satt på din handled. När du har klockan på uppdragaren kommer den givetvis utsättas för mer slitage än om klockan bara låg i en låda, men det är inget att oroa sig för. Moderna klockors serviceintervaller bestäms av de åldrande oljornas bäst före datum och gummi packningar som behöver ersättas, inte för att de rörliga delarna i urverket förmodas ha slitits av daglig användning.

  Se till att klockuppdragaren du väljer har ett antimagnetiskt skydd runt motorn då klockuppdragarens motor genererar ett magnetfält, vilket kan skapa problem med urverket.

  Måste jag köpa en klockuppdragare?
  Nej, om du bär din klocka varje dag, lämnar den sedan över natten på sängbordet så kommer det givetvis räcka. Du behöver bara tänka på en klockuppdragare om du tar av dig klockan över en längre tidsperiod, så att klockan hamnar nära eller överstiger energireserven. Även då behöver du inte köpa en uppdragare. Du har ju redan en uppdragare mellan tummen och pekfingret om du skruvar kronan. En uppdragare erbjuder helt enkelt mer bekvämlighet och sparar på gängerna mellan krona och tub.

  Varför är vissa klockuppdragare billiga och andra kostar en förmögenhet?
  Liksom allt annat finns det stora skillnader i kvalitet på uppdragare från olika tillverkare. Det finns många uppdragare som innehåller kinesiska motorer som är generellt av låg kvalitet och innehåller plast delar i motorn. Dessa är billiga, ibland under 500 lappen på eBay och kommer att dra upp din klocka. Men de är ofta högljudda eller blir bullriga inom några månader. De kan i allmänhet inte repareras, men de kan "fungera" i flera år (eller bara några månader). Köper du dem som förbrukningsvaror så kommer du förmodligen inte att bli besviken.

  I andra änden av marknaden finns det uppdragare med tyska eller amerikanska motorer, med kugghjul och diverse andra delar av metall i motoriken. Generellt har dessa också en mycket bättre passform och finish så som boxen, kuddar, etc. Dessa är inte uteslutande immuna mot problem bara för att dom är av hög kvalitet, hela branschen har en halvbra meritlista, och dessa kan också bli bullriga och högljudda med tiden men de ska så klart hålla betydligt längre än dom billigare motsvarigheterna. Om du har problem med dessa har du vanligtvis en ganska bra garanti som du kan falla tillbaka på, och dessa kan repareras efter att garantin upphör att gälla.

  Båda typerna av uppdragare har fördelar och nackdelar. Det är upp till var och en att avgöra vilken väg de vill gå.

  Varför pratas det om viloperioder?
  Kom ihåg att den grundläggande förutsättningen för en bra uppdragare är att den kommer att ge lika mycket energireserv till drivfjädern som klockan kommer använda under en 24 timmarsperiod. Detta kan åstadkommas på flera sätt. En variant skulle kunna vara att uppdragaren är inaktiv i 23 timmar och 59 minuter och sedan snurrar som en båtpropeller i full gas på en 200 hästars utombordare i en minut, eller så kan en variant rotera kontinuerligt med låg hastighet över en 24 timmarsperiod. Jag tror att de flesta förstår att det första exemplet inte är någon vidare bra idé, men inte det andra heller.
  Om drivfjädern inte får vila (och många uppdragare tillåter aldrig klockan att vila) då får drivfjädern aldrig en möjlighet att varva ner, då den ständigt hålls på samma nivå, och om klockan dessutom sätts på uppdragaren rakt av från handleden som sannolikt innebär att klockan har full energireserv så hålls drivfjädern hela tiden helt uppdragen under maximal spänning. Det är som att konstant mata kronan manuellt i max läget på din klocka. Du vill att uppdragaren åtminstone har en kort period i viloläge för att kunna låta drivfjädern varva ner innan den sedan dras upp igen för att undvika onödigt slitage på drivfjädern och diverse andra komponenter i urverket.

  Hur lång viloperiod behöver min klocka?
  Uppdragare har oftast olika program med olika viloperioder. Från bara ett par minuter till flera timmar. Det finns inget rätt svar på hur lång viloperioden bör vara, men du måste se till att viloperioden är tillräckligt lång för att åtminstone låta drivfjädern släppa från den maximala spänningen. Personligen skulle jag aldrig använda en klockuppdragare som har mindre än 10 minuters viloperioder.

  Vad menas med medurs, moturs och både och?
  Automatiska klockor dras upp av rotorns rotation på baksidan av urverket. Vissa urverk tillåter rotorn att röra sig i endast en riktning, och vissa urverk tillåter rotorn att röra sig i båda riktningarna. Uppdragare kan i allmänhet ställas in till att antingen rotera medurs hela tiden (för urverk som endast tillåter rotorn att gå medurs), moturs hela tiden (för urverk som endast tillåter rotorn att gå moturs) eller alternerande mellan medurs och moturs (för urverk som tillåter rotorn att gå i båda riktningarna).

  Klockor med urverk som tillåter rotorn att gå i båda riktningarna kommer utan problem bli uppdragna på ett enbart medurs eller enbart moturs program, men om din klocka har ett urverk som bara tillåter rotorn att gå åt ett håll måste du ställa in rätt håll på uppdragaren annars kommer klockan att stanna.

  Vad är tpd?
  Tpd (turns per day) är antalet rotationer som uppdragaren kommer att ge klockan. Dom flesta enklare låg budget uppdragarna har ett fast antal tpd, dom bättre mer kvalitativa uppdragarna har antingen olika program med olika tpd eller kan programmeras till vad man själv har för behov av tpd.

  Hur vet jag vilket antal tpd och vilken riktning min klocka behöver?
  Detta är förmodligen den vanligaste frågan, och det är förmodligen den enklaste att svara på. En av de större tillverkarna av uppdragare, Orbita har en databas för klockor och urverk med information om hur många tpd och vilken riktning just din klocka behöver.

  Databasen kan hittas här: http://www.orbita.net/database-search/

  Spelar det någon roll om min klockuppdragare endast har inställningar för mer tpd än vad jag behöver?
  Är det inom rimliga gränser så nej. Om du bär din klocka på handleden skulle den förmodligen få fler tpd än vad den behöver för att hålla sig uppdragen, och eftersom automatiska klockor inte kan bli överladdade så är det ju lugnt. Om du har en klocka som bara behöver 600tpd och din klockuppdragare ligger på 1300tpd då skulle jag rekommendera dig att leta efter en annan uppdragare, men om den lägsta inställningen är 800tpd så kommer det att vara OK.

  Spelar det någon roll om min klockuppdragare endast har inställningar för färre tpd än vad jag behöver?
  Återigen, inom rimliga gränser. Om uppdragaren inte ger tillräckligt antal varv för att hålla klockan uppdragen kommer reserven gradvis att minska, men om du inte lämnar klockan på uppdragaren under längre perioder kommer det inte att vara några problem. Du bör ha så många tpd som möjligt utan att överskrida din klockas förmåga med hästlängder. Om din klocka behöver 800tpd och din klockuppdragare endast ger 650tpd kommer klockan fortfarande ticka i närmare 10 dagar.

  Men hur vet jag hur lång tid min klocka kommer att ticka om den får färre tpd än vad den behöver?
  Är du säker på att du vill veta? Det innebär matte!

  Jaja, om du fortfarande läser så..........

  Antag att klockan är helt uppdragen och att det är en med 42 timmars gångreserv. Låt oss vidare anta att den behöver 800tpd för att hålla den helt uppdragen. Det betyder att den behöver 33,33 varv per timme (800/24). Om den inte får 800tpd så kommer klockans reserv gradvis att tömmas, reserven minskas med en timme för varje 33.33 varv som den får i underskott. Antag att klockuppdragaren ger 650tpd, som innebär att underskottet är 150tpd. Det motsvarar en reserv minskning med cirka 4 1/2 timmar (150 / 33,33). Så efter en dag kommer reserven att vara 37 1/2 timmar (42 - 4 1/2), efter två dagar kommer det att vara 33 timmar (37 1/2 - 4 1/2), osv.

  Är det OK att använda en klockuppdragare som har två kuddar per motor?
  Det finns ett antal uppdragare som har kuddar för två klockor på varje motor för att försöka hålla kostnaderna nere. Det är ingen bra idé att köpa dessa om de använder plast delar i motoriken. Om klockorna inte är identiska i vikt så kommer viktfördelningen att påfresta kugghjulen för att det är obalanserat och med plast delar kommer det påskynda slitage och delarna går sönder. Om din motor använder metall kuggar så finns det mindre att oroa sig över, men du bör ändå försöka använda liknande storlek och vikt på klockorna.

  Jag sätter min klocka på min klockuppdragare men den blir inte uppdragen -varför?
  Kom ihåg att uppdragare inte ska dra upp klockor, de håller klockorna uppdragna i samma läge som du hade dem i när du satte dit dem. Om du placerar en klocka som är helt urladdad på en uppdragare så ska den fortfarande att vara helt urladdad när du tar upp den igen. Om klockan var fullt uppdragen när du sätter den på uppdragaren och den är stendöd efter den normala energireservtiden gått ut så är det förmodligen en klocka med ett urverk som bara tillåter rotorn att gå i en riktning och klockuppdragaren är inställd för motsatt riktning.
   
  Senast ändrad: 1 oktober 2015
  cacan, Jesper1993, Lenox och 99 andra gillar detta.
 2. Stab Ein

  Stab Ein Rebel soldier

  Inlägg:
  56
  Från:
  Korsö Huvud
  Mycket bra inlägg!
  Men jag skulle tro att de allra flesta ägare av uppdragare ser till att den tillför mer energi än vad klockan förbrukar.
   
  Senast ändrad: 24 september 2015
  Starship och Flow gillar detta.
 3. JohanSA

  JohanSA X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.513
  Bra inlägg!
   
  Flow gillar detta.
 4. Flow
  Trådstartare

  Flow Stormtrooper

  Inlägg:
  213
  Från:
  Orten
  Ja de tror jag oxå. Och det hade jag oxå gjort ifall jag inte hade läst en guide som förklarar för mig hur en uppdragare skall användas för att minimera slitaget på klockan.

  Tack! :)
   
 5. vonhall

  vonhall X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.604
  Från:
  Lerum
  Ett mycket bra inlägg! :)
   
  Flow gillar detta.
 6. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.003
  Från:
  Sthlm
  Stort tack för bra info!
   
  Flow gillar detta.
 7. Nicke L

  Nicke L X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.868
  Matnyttigt! Tack för det inlägget.
   
  Flow gillar detta.
 8. svesam

  svesam X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.538
  Från:
  Höga Kusten
  Utmärkt inlägg!
   
  Flow gillar detta.
 9. Shadyboy

  Shadyboy Stormtrooper

  Inlägg:
  431
  Från:
  Stockholm
  Va tusan... varför kan inte alla inlägg vara såhär bra för?! Toppen ju! Tack!
   
  Flow gillar detta.
 10. Tao

  Tao Rebel soldier

  Inlägg:
  67
  Tack för informativt och bra inlägg!
   
  Flow gillar detta.
 11. Scudetto

  Scudetto Rebel soldier

  Inlägg:
  133
  Snyggt! Tack för ett bra inlägg!
  Värdefullt!
   
  Flow gillar detta.
 12. Stomatologen

  Stomatologen Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.899
  Från:
  Kiruna
  Väldigt bra skrivet. Önskar att alla nya recensioner/recensenter håller samma nivå!
   
  Flow gillar detta.
 13. Sorubim

  Sorubim X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.068
  Mycket bra! Har nyligen fått frågor från vänner angående klockuppdragare. Grymt att kunna tipsa om denna guide nu.
   
  Flow gillar detta.
 14. Nic

  Nic AT-ST driver

  Inlägg:
  1.487
  Från:
  Hälsingland
  Både intressant och lärorikt, bra jobbat! :)
  Har du själv något speciellt märke du kan rekommendera när det kommer till winders? Har märkt att Modalo verkar vara ett ganska populärt namn på forumet och deras produkter verkar även vara prisvärda.
   
  Thernquist och Flow gillar detta.
 15. Flow
  Trådstartare

  Flow Stormtrooper

  Inlägg:
  213
  Från:
  Orten
  Tack! Jag tycker att Modalo är prisvärda och är ett mellanting, inte så att de kostar skjortan men ändå gediget. Men om du frågar mig vad jag kan rekommendera så rekommenderar jag vad som helst som helst som har tyska eller schweiziska motorer då dom är byggda av metall delar och är magnetiskt avskärmade. Men det är bara min åsikt. När det kommer till klockuppdragare så är det lite upp till var och en vad man är ute efter och vilka behov man har.
   
  Senast ändrad: 26 oktober 2015
  Nic gillar detta.
 16. David Eriksson

  David Eriksson X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.723
  Från:
  Stockholm
  Bra skrivet inlägg. Tack.
   
  Flow gillar detta.
 17. Biffbert

  Biffbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  711
  Jesus vad nojig jag blev. Nu ska jag nog bestämt köpa ny winder... Tack för bra info
   
  Flow gillar detta.
 18. antonCq

  antonCq Ewok

  Inlägg:
  32
  Grymt bra inlägg! Jag har också en Modalo och är nöjd då det känns som man får mycket för priset. Ska gå och pilla lite med programmen på den nu :)
   
  Flow gillar detta.
 19. Oniel

  Oniel Y-Wing pilot

  Inlägg:
  795
  Grymt välskriven reception. Tack. Besvarade många frågar :)
   
  Flow gillar detta.
 20. JoeMix

  JoeMix Ewok

  Inlägg:
  10
  Underbart. Tack för en mycket klargörande text.:)
   
  Flow gillar detta.
 21. Biffbert

  Biffbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  711
  Förtydliga gärna en sak för en korkad ung man:
  Om uppdragaren ligger på rätt mycket mer än vad klockan är gjort för så kan alltså verket ta skada?
  Tänker på min stackars Tudor som ska ha ynka 650 enligt listan du länkade. Och winderhelvetets lägsta (6 minuters medsols vridning, 30 minuters paus, 6 minuters medsols vridning, 30 minuters paus osv) inställning ger ju ca 3600 varv enligt egen, ungefärlig uträkning :nailbiting:
   
 22. Flow
  Trådstartare

  Flow Stormtrooper

  Inlägg:
  213
  Från:
  Orten
  6 min rotering och 30 min paus borde hamna på typ 4 timmar rotering och 20 timmar paus på ett dygn. Jag tycker att 3600 tpd låter mycket men googla märket och modell på din winder så kanske du kan hitta mer exakta specifikationer.

  Klockan går ju inte rakt av på mitten bara för att din winder ger den 2950 tpd för mycket. Men du ökar slitaget vilket kortar ner livstiden på diverse delar i urverket som i sin tur betyder att verket kan få behov av service tidigare än tänkt. Är det så att din winders lägsta inställning är 3600 varv per dygn så hade jag aldrig placerat någon av mina klockor i den windern. Men så är jag pedant med mina klockor också ;)
   
  Senast ändrad: 6 oktober 2015
  Biffbert gillar detta.
 23. Starship

  Starship Y-Wing pilot

  Inlägg:
  508
  Sätt en timer på windern och låt den gå fem timmar per dag. Problem solved!
   
  Biffbert och Flow gillar detta.
 24. Biffbert

  Biffbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  711
  Fattar inte hur den kan vara sån extrem skillnad i antal varv dock... snurra i 6 min, vila i 30 låter ju inte så jävla mycket, hur korta intervall snurrar en på 650 liksom?

  Genialiskt :)
   
 25. Flow
  Trådstartare

  Flow Stormtrooper

  Inlägg:
  213
  Från:
  Orten
  Ja de låter som om din winder går som en båtpropeller när den väl roterar :hungover: vilket märke och modell har du?
   
 26. Biffbert

  Biffbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  711
 27. Flow
  Trådstartare

  Flow Stormtrooper

  Inlägg:
  213
  Från:
  Orten
  Lustigt att ingen nämner någonting om tpd. I vilket fall som helst, gör så som @Starship skrev och skaffa en timer som du ställer in så att windern är igång 6.5 - 7 timmar om dygnet så bör du hamna runt 650 tpd.
   
 28. Biffbert

  Biffbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  711
  får nog bli så... gillar den i övrigt :) slipper man bränna massa klockpengar på ny winder!
   
  Flow gillar detta.
 29. Starship

  Starship Y-Wing pilot

  Inlägg:
  508
  Den kommer också att vara extremt tyst 17 timmar om dagen. Faktiskt tystare än de allra dyraste.
   
  Flow och Biffbert gillar detta.
 30. Biffbert

  Biffbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  711
  Haha, rätt mycket tystare till och med :D
   
  N.Bathes gillar detta.