Laddar...
Klockor och Urmakeri hos Klockmaster-Stockholm

En introduktion till det Kinesiska standardverket ZSH.

Diskussion i 'Kobra Kai' startad av China, 2 april 2013.

 1. China
  Trådstartare

  China Guest

  Inledning.

  Det Kinesiska standardverket (统机 Tongji, mer känt som ZSH)är ett av världens mest producerade urverk, både älskat och avskytt av klockköpare världen över. Själv hyser jag ett slags hatkärlek till det här urverket, i sina bättre varianter ett riktigt trevligt om än enkelt urverk, i sämsta fall en rishög byggd av dåligt tillverkade komponenter. Det här urverket har en ganska fascinerande historia som inte är så känd eller ens väldokumenterad.

  Bakgrund.

  Den Kinesiska klockindustrin var under 1960talet fokuserad på klockor för militärt bruk, och den civila produktionen var ganska blygsam sett till befolkningsmängden. Köpkraften var minst sagt begränsad hos befolkningen, samtidigt som det fanns ett stort behov av billiga och pålitliga klockor. Faktum var att miljontals Kineser inte hade möjlighet att köpa en klocka även om de skulle haft råd. Tekniken fanns däremot då den inhemska produktionen blivit allt bättre, som ett resultat av att man länge fokuserat på stryktåliga militärklockor. Kommunistpartiet var medvetet om problemet, och i den fjärde femårsplanen togs beslutet att en standardiserad klocka skulle tillverkas i alla provinser.

  Utvecklingen av standardverket.

  Industridepartementets avdelning för lätt industri, tillsatte en utredning för att ta fram en prototyp . Mellan 1969 och 1971 var nästan hela den Kinesiska klockindustrin och den tekniska avdelningen på Tianjins universitet inblandade i projektet. Man studerade olika urverk och tekniska lösningar för att få ett så lättproducerat och pålitligt urverk som möjligt, samtidigt som produktionskostnaden skulle vara minimal, och verket lätt att serva. Tillslut kom man fram till ett manuellt urverk med specifikationen 17 juveler(minimum), 21,600bph, 40 timmars gångreserv och en tidsavvikelse som låg max +-30sek/dygn. I november 1971 var man färdiga med blåkopian till prototypen som döptes till ” ShouBiao ZhongGuo 1” förkortat SZ1. Fritt översatt ”Kinesisk klocka nr 1”.

  SZ1 har vissa likheter med Enicar AR1010, och det förekommer en del hittills obevisade spekulationer om att Enicar skulle varit officiellt inblandade i projektet. Däremot så kan man nog utgå ifrån att Kineserna sneglat en del på Enicar, som var ett av få Schweiziska varumärken som hade försäljning i Kina vid den här tidpunkten. Bilderna nedan med Enicar AR1010 och SZ1, samt ett detaljschema för Enicar.


  eincar 1010.jpg  sz1.jpg

  Enicar34.gif


  Tidiga urverk från Shanghai Number 2 Watch Factory.

  Shanghai Number 2 Watch Factory , tillverkade flera urverk baserade på prototypen SZ1 som såldes under deras varumärke Baoshihua , men urverken levererades även till andra tillverkare innan den slutliga versionen av standardverket (ZSH) hann komma i produktion. Verken tillverkades mellan 1972 och 1974, för att ersättas med det slutliga standardverket ZSH som fortfarande tillverkas. Först ut var SZ1 (samma namn som på prototypen) och den förbättrade SZ1A . Skillnaden mellan verken är att SZ1 har något smalare balanshjul och båda verken har annorlunda ”klicksystem” för att frigöra kraften i drivfjädern, jämfört med den senare ZSH.

  Nedan en Baoshihua med SZ1 och en Beifang med SZ1A.

  sz1-2.jpg

  sz1.jpg

  SZ1A-2.jpg

  SZ1A.jpg


  Sedan följde ytterligare två urverk under beteckningarna ZSE Z-A och ZSE. Skillnaden mellan verken är balansklovens riktning, vilken är moturs på ZSE verket. ZSE är identisk med det första ZSH verket som senare producerades under beteckningen SS7. Det finns två läger när det gäller att placera ZSE tidsmässigt i produktionen, att det rör sig om den sista serien av verk innan ZSH, eller att verket helt enkelt är det senare SS7 som av någon anledning skulle ha tillverkats under två produktionskoder. Då produktionskoderna för ZSE inte finns i dokumentationen som jag sett över Shanghai Number 2 Watch Factory, så lutar jag själv åt att ZSE visserligen är identiskt med SS7, men är en tidigare fristående serie.

  Värt att notera i sammanhanget är att de tidiga verken från Shanghai Number 2 Watch Factory , i praktiken var testserier för utvärdering innan den officiella produktionen av ZSH började. Även de äldre SZ1 och SZ1A tillverkades parallellt med ZSE Z-A och ZSE, fram till 1974. Orsaken var nog inte enbart att utvärdera verken, det rådde en stor brist på klockor och de tidiga serierna höll tillräckligt hög kvalité för att säljas till allmänheten.

  Nedan ett ZSE Z-A verk på de två första bilderna, lägg märke till produktmärkningen under balansen på den första bilden. Sedan en Baoshihua med ett 17 juvelers ZSE verk, och produktionskoderna för ZSH från Shanghai Number 2 Watch Factory.

  Shanghai_ZSE_Z-A.jpg

  Shanghai_ZSE_Z-A_Zifferblattseite.jpg

  B1.JPG

  B2.JPG

  ZSH production date codes.jpg


  SZ1 för fickur.

  Jilin Watch Factory var också tidigt ute, och tillverkade en större variant för fickur (HJ1A) 1972. Verken är väldigt stryktåliga, har mycket bra tidshållning och användes av den Kinesiska järnvägen. Tidiga HJ1A är svåra att få tag på och eftersökta av samlare. Jilin Watch Factory tillverkade senare även det vanliga standardverket ZSH med start 1974.

  hj1a.jpg

  hj1a 2.JPG  Produktionen av ZSH börjar.

  Under 1974 ställde de flesta Kinesiska klocktillverkare om merparten av produktionen till standardverket (ZSH), och många nya fabriker startades. Den tidiga produktionen fram till slutet av 1970talet är känd som ”guldåldern” för ZSH med en i de flesta fall bra kvalité, maskinparkerna var fräscha och nya varianter utvecklades. Hur många fabriker som egentligen var inblandade i tillverkningen har jag inte sett några säkra siffror på, uppgifterna varierar från ett 30-50tal. Tillverkningen är även intressant då produktionen faktiskt var ”inhouse” i de flesta fall. Konceptet byggde på att de olika fabrikerna skulle vara helt självförsörjande, och i många fall tillverkade man även maskinparken själva.

  Jag har valt att fokusera på produktionen från två av de mest välkända tillverkarna, Beijing Watch Factory (BWaF) och Shanghai Number 2 Watch Factory. Anledningen är att de är bäst dokumenterade(om än ofullständigt) och att man kan följa hela processen från prototyp till nuvarande produktion hos Shanghai Number 2 Watch Factory, som fortfarande tillverkar ZSH.

  Beijing Watch Factory (BWaF).

  Beijing Watch Factory (BWaF) var tidigt ute med sin egen variant av ZSH från 1974, ZB-1 är ett verk som finns i varianter från 17 juveler, som ursprungligen enbart tillverkades i högre grader och var till stor del riktat mot exportmarknaden. Under varumärket Shuangling såldes klockorna i främst Asien, men exporterades även till Storbritannien under slutet av 1970talet. Nedan bild på urverket ZB-1.

  ZB-1.JPG

  Man utvecklade även en automat SZB-1C med 40 juveler, som var den första automaten baserad på standardverket, varianten med dag/datum ZKSR-C producerades i små mängder och har blivit ett hett samlarobjekt. Nedan bild på en Shuangling med ZKSR-C.

  BeijingSZB1C.JPG

  Varianten SCB-1C, 40 juvelers automat med datum.

  SZB-1C.jpg

  SZB-1C 2.jpg


  Den manuella varianten ZB-SK med 17 juveler och dag/datum.

  ZB-SK.jpg

  I början av 1980 talet utvecklades en ny tunnare manuell variant ZB-2 som fick produktionskoden ZBJ. Beijing Number 2 Watch Factory tog över produktionen av den äldre ZB-1, som fick den nya beteckningen ZBE. Nedan bild på ZBJ för exportmarknaden.

  ZBJ.jpg

  Shanghai Number 2 Watch Factory.

  Som tidigare nämnts så tillverkade Shanghai Number 2 Watch Factory, flera urverk baserade på prototypen SZ1 innan den officiella produktionen av ZSH började under produktionskoden SS7. Den här serien höll högre kvalité än senare ZSH verk, och har fått en hög status bland klocksamlare. SS7 serien finns även i dag/datum utförande. Nedan en omärkt SS7 17 juveler med datum.

  Shanghai_ZSH_SS7.jpg

  Shanghai_ZSH_SS7_Zifferblattseite.jpg

  En SS7 19 juveler med datum.

  aa7-19.jpg

  aa7-19-2.jpg


  aa7-19-3.jpg


  En Chulei ZSH 19 juveler, med produktionskod HG som daterar klockan till juli 1981. Chulei var Shanghai Number 2 Watch Factorys exportvarumärke, tidigare tillverkades klockorna under varumärket Budlet. Verket är dekorerat med en diskretare variant av s.k. China stripes.

  chunlei.jpg

  chunlei 2.jpg

  Ett senare ZSH verk med 19 juveler från Shanghai Number 2 Watch Factory. Exakt när man skiftade från SS7 märkningen är oklart, men senare ZSH verk når inte upp till samma höga standard.

  ZSH.jpg

  En äldre och en nyproducerad ZSH, skeletterade i standardutförandet med 17 juveler.

  sk1.jpg

  sk1-2.jpg

  skeleton_1.jpg

  skeleton_2.jpg

  Shanghai Number 2 Watch Factory utvecklade även en automat med 35 juveler SS8/SB1 under slutet av 1970talet. Verket var resultatet av ett samarbete med For ZuanShi Watch Factory, då båda fabrikerna hade ett behov av ett automatverk av hög grad för exklusivare klockor. Ganska ovanliga verk, och en av de bästa automaterna baserad på ZSH.

  ss8.jpg

  ss8-2.jpg


  Övriga tillverkare av ZSH.

  Som jag nämnt tidigare så finns det brister i dokumentationen över ZSH och tillverkarna. Tyvärr så verkar Kineserna själva inte ha någon komplett historieskrivning i dagsläget, men man får hoppas att det kommer att ändra sig i framtiden. Jag listar en del kända tillverkare och deras produktionskoder nedan, men den här förteckningen är långt ifrån komplett.

  ZSH, Shanghai Watch Factory.
  ZBJ, Beijing Watch Factory,
  ZHQ, Hongqi Watch Factory,
  ZFL, Fenglei Watch Factory,
  ZTJ, Tianjin Watch Factory,
  ZLN, Liaonin Watch Factory,
  ZSY, Shenyang Watch Factory,
  ZCQ, Chongqing Watch Factory,
  ZNC, Nanchang Watch Factory,
  ZNN, Nanning Watch Factory,
  ZGZ, Guangzhou Watch Factory,
  ZSE, Shanghai Nr.2 Watch Factory,
  ZBE, Beijing Nr.2 Watch Factory,
  ZSZ, Suzhou Watch Factory,
  ZLC, Liaocheng Watch Factory,
  ZQD, Qingdao Watch Factory,
  ZYT, Yantai Watch Factory,
  ZLY, Luoyang Watch Factory,
  ZHZ, Hangzhou Watch Factory,
  ZJL, Jilin Watch Factory,
  ZWH, Wuhan Watch Factory,
  ZJS, Shijiazhuang Watch Factory,
  ZHE, Hairbin Watch Factory.

  ZSH verkets dåliga rykte, orsak och verkan.

  Med tiden så utvecklades en flora av olika varianter av ZSH, t.ex. automater, verk av både höga och låga grader, samt skeletterade verk. ZSH var i början en stor succé, man lyckades att få fram miljontals billiga klockor av bra kvalité och möta den inhemska efterfrågan. Med tiden så hade var och varannan Kines en ZSH på armen. Men säg den lycka som varar för evigt, snart skulle det visa sig att produktionen av ZSH hade en mycket negativ effekt på den Kinesiska klockindustrin.

  Problemet var att förutom några få undantag som Shanghai Stopwatch Factory, Tianjin (Seagull) och Nanjing Watch Factory, så fokuserade hela klockindustrin på ZSH. Resultatet blev att utvecklingen av nya verk och modeller gick på sparlåga. Kina exporterade även stora mängder ZSH till främst Hong Kong för att få in västvaluta, man drabbades hårt när den internationella efterfrågan på billiga mekaniska verk sjönk. Den Kinesiska klockindustrin hade ingen strategi för att möta Quartz-krisen som slog hårt mot den globala klockindustrin. Som grädde på moset så hade dessutom en del tillverkare av ZSH börjat förfalla i brist på underhåll, i en del fall som ett direkt resultat av den politiska styrningen av industrin.

  Då delar av produktionen inte längre höll måttet, så var helt enkelt inte standardiseringen effektiv. Resultatet blev en mycket ojämn kvalité från en del tillverkare, vilket ledde till dåliga klockor och problem med undermåliga reservdelar som ställde till det för urmakarna. De större tillverkarna höll som regel stilen, men många mindre fabriker hade stora kvalitetsproblem och lade ner produktionen av ZSH under 1980-90talet. En del av maskinparkerna såldes under privatiseringsprocessen av industrin, och nya tillverkare fortsatte producera verk av skiftande kvalité, ofta utan några tillverkarmärkningar. Vid den här tiden så kan man konstatera att ZSH:s storhetstid var över.

  Nuvarande produktion av ZSH och användningsområden.

  ZSH tillverkas fortfarande, även att verket har hård konkurrens från nyare billiga Kinesiska urverk. Vad man får i dagsläget kan vara lite av ett lotteri då de flesta ZSH inte längre tillverkarmärks, ofta säljs verken som China 2650 i olika utföranden, eller rätt och slätt som ”Shanghai verk”. Köper man urverken från grossister med gott rykte eller klockor från varumärken som lämnar garantier, så handlar det som regel om helt ok urverk som är kvalitetskontrollerade. Däremot så brukar de billiga klockorna för några tior eller en hundralapp, röra sig om låga grader som man bör undvika. Nedan några skeletterade ZSH från nuvarande produktion, men även grundutförandet av ZSH förekommer i nya klockor.

  pms1.jpg

  pms2.jpg

  pms3.jpg

  pms4.jpg

  ZSH verket används ofta i utbildningssyfte, då verket är både enkelt att arbeta med och är billigt i inköp. För den som vill prova på, så finns en grundläggande guide till nedmontering av verket på länkarna nedan.

  http://horologyzone.com/watch/watch-sch ... embly.html

  http://horologyzone.com/watch/watch-sch ... embly.html
   
  Forsberg, nissehult, Jonte73 och 24 andra gillar detta.
 2. daviden

  daviden Admin Admin

  Inlägg:
  9.441
  Från:
  Malmö
  Inte hunnit läsa allt än, sitter på jobb ...men wow.
  Du är grym(!)

  Blir lunchläsning.
   
 3. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.003
  Stort tack för informativt inlägg!
   
 4. Jokkmokkswe

  Jokkmokkswe Cup of Jawa

  Inlägg:
  4.702
  Från:
  Byn
  Grymt! Väldigt läsvärt
   
 5. Smulan

  Smulan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.013
  Från:
  Stadsholmen
  Mycket intressant teknikhistoria. En röd ZB-SK vore inte fel i samlingen.
   
 6. JayJay

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.411
  Grymt inlägg. Mkt intressant.
   
 7. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.884
  Tackar!!!

  Tidskriftskvalitét på det inlägget, ...el vänta förresten... forskningskvalitét! grymt jobbat! :D
   
 8. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Oj oj, det där var riktigt bra skrivet! tusen tack för att du delade med dig av det :)
   
  Jens gillar detta.
 9. urinvånaren
  Trådstartare

  urinvånaren Guest

  Ett genomarbetat, intressant inlägg! Tack..
   
 10. Fantastikt inlägg....
   
 11. morrism

  morrism Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.465
  Eincar = Enicar? Mycket intressant läsning, tack!
   
 12. TomasBc

  TomasBc Dirty rotten scoundrel

  Inlägg:
  860
  Har inte läst klart allt (är på jobb) men fan vad skönt med lite kvalité här på forumet.

  Keep it up China! :D
   
 13. China
  Trådstartare

  China Guest

  Jo, givetvis rör det sig om Enicar. Jag skyller på tryckfelsnisse och har korrigerat. :)
   
 14. frere

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.537
  Finläsning till eftermiddagskaffet, tack!

  Vågar man föreslå att tråden flyttas till recensioner och köpguider när alla hunnit läsa den (dvs när den halkat ner på sidan 2)? Läsvärda trådar (artiklar) i diskussionsdelen sjunker ner i djupet av seiko-eller-rolex-trams så snabbt.
   
  eriksson850 och Ariste gillar detta.
 15. China
  Trådstartare

  China Guest

  Med lite tur och tålamod så kan du nog hitta en på Ebay eller Taobao, Beijing klockorna tycker jag är stilrena och kvalitén är riktigt bra.
   
 16. China
  Trådstartare

  China Guest

  Jag tackar och bockar för all positiv feedback. Ingen nämnd och ingen glömd. :)
   
 17. CaptainOats

  CaptainOats AT-AT driver

  Inlägg:
  5.109
  Spännande, alltid undrat över dessa Kinesiska urverk, nu fick man sig en förklaring :)
   
 18. Camo00

  Camo00 AT-AT driver

  Inlägg:
  7.047
  Från:
  Malmö
  Re: Sv: En introduktion till det Kinesiska standardverket ZS

  Oerhört inspirerande läsning, China!! Tack!!

  En nybörjarfråga bara; med klicksystem menar Du Gången (Escapement)? :)
   
 19. Pappi

  Pappi Bib Fortuna

  Wow! Tack för intressant läsning. Den tråden vill man gärna kunna återkomma till om man en dag skulle få för sig att köpa (en fjärde) kinesisk klocka :D
   
 20. China
  Trådstartare

  China Guest

  Re: Sv: En introduktion till det Kinesiska standardverket ZS

  Helt riktigt, du kan se detaljerna på länken till nedmontering av verket i steg 2.

  http://horologyzone.com/watch/watch-sch ... embly.html
   
 21. Smulan

  Smulan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.013
  Från:
  Stadsholmen

  Tackar för tipsen. Tror du det kan det vara idé att söka lokalt? Jag åker dit ibland.
   
 22. China
  Trådstartare

  China Guest

  Det är nog inte helt omöjligt, men räkna med att det kan ta tid. Ett tips om du är på plats åtminstone i någon vecka, är att beta av lokala affärer/marknader och skaffa kontakter. Annars så tycker jag själv att Taobao är effektivast även då jag är på besök i Kina, utbudet är väldigt stort och många gånger kan det vara svårt att hitta en del äldre ZSH lokalt.
   
 23. The Pell

  The Pell Stormtrooper

  Inlägg:
  268
  Från:
  Göteborg
  Fantastiskt inlägg! Tusen tack för att du tar dig tid att dela med dig!
   
 24. meo_swe

  meo_swe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.888
  Helt jävla underbart skrivet!
   
 25. Rber

  Rber X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.900
  Kvalitetspost som heter duga. Tack för lektionen!
   
 26. vonhall

  vonhall X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.608
  Från:
  Lerum
  Tack så hemskt mycket för ett intressant inlägg!
   
 27. Målarn

  Målarn The Steak

  Inlägg:
  5.932
  Från:
  Förorten
  Tackar för intressant kvällsläsning!! :cool:
   
 28. leben

  leben Oola

  Inlägg:
  7.855
  grymt inlägg!
   
 29. Rivalen

  Rivalen X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.642
  Grymt inlägg - ztort t<ck! :D
   
 30. Vintage92

  Vintage92 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.880
  Oj, tack för en väldigt trevlig och intressant läsning!