Laddar...
Nymans Ur 1851

En KS-bedömningsskala på Köp & Sälj för en klockas skick behövs NU!!!

Diskussion i 'Diskussion' startad av ironcastle, 30 oktober 2015.

 1. ironcastle
  Trådstartare

  ironcastle Gullan

  Inlägg:
  1.361
  Från:
  Söder om Stan
  Har noterat att det är rätt vanligt att en säljare anser att en klocka "ska användas". All respekt för det. Det finns nog lika många uppfattningar om hur en klocka ska användas, som det finns medlemmar på detta forum. För oss petiga, som jag själv, som har armen bakom ryggen när vi passerar dörrposter och andra "farliga" områden i vår vardag, så innebär använd kanske mer av "försiktigt uttagen ur boxen" snarare än "jo, en och annan törn har den väl fått, och någon liten poolkant har den också hälsat på, hö hö, men vad gör väl det, en klocka är ju till för att användas...".
  Problemet i detta uppstår när klockan ska byta ägare. Och man landar i en prisfråga. Prisfrågan har säkert diskuterats 10.000+ ggr vid det här laget, och avsikten är inte att gå in på den.
  Det man dock kan konstatera är att ingen vill förlora på sin klocka. Varken den som har brukat den enligt det förstnämnda exemplet, eller den i det senare exemplet. Alltså kommer de flesta att vilja ta ut ett premiumpris för sin premiumklocka. Men det är tyvärr så att skicket inte alltid är premium! Och det är här den universella skalan behövs!!!
  Det finns exempel på andra forum där detta finns, kan vi inte anamma ett liknande system även här? Då slipper man skicka klockor fram och åter när säljaren tycker att den är fin, och köparen känner "Jamen vafaaan..."

  T ex skulle lätta hairlines i en mindre omfattning kvalificera den till 95%. Någon repa som inte går att borsta bort gör att skicket rasar till 90%. Finns det något enstaka slagmärke så rasar det ytterligare ner till 85%. Mer än så ja, då hamnar vi under 80% och vidare på en fallande skala. Poängen är alltså att skalan ska vara icke-förlåtande. Hellre kritisk så man vet vad man kan förvänta sig än tvärtom! För de som använder sina klockor, eller kanske snarare (miss)brukar dem, så kan de som söker sådana objekt lätt hitta dem, och vi andra slipper gå bort oss i de exemplar vi inte söker. Naturligtvis kommer de som brukar sina klockor tycka att ett system likt detta är helt värdelöst, men då går det ju bra att vara mer försiktig i vardagen. Eller hantera konsekvenserna av att inte vara det.

  Jag saknar verkligen detta. Vad tycker ni andra? @Spencer66 @Denke
   
  mackman, Hugii, Andersml och 2 andra gillar detta.
 2. Apansson

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  det är väl bara be om bilder eller inspektera klockan noga innan köp och annars inte köpa den? skulle nog inte köpa på distans utan retur utan att be om extremt noggranna bilder...
   
  JaTack, Icaras, jabla och 9 andra gillar detta.
 3. Jakobb

  Jakobb Hedlund

  Inlägg:
  2.225
  Tyvärr kan klockan vara som tinder, fin på bild men.... ;)
   
  Falken, ErikGBG, Erik1 och 6 andra gillar detta.
 4. Denke

  Denke Brännström

  Inlägg:
  6.995
  Från:
  Stockholm
  Tanken är god och det finns inget som hindrar att en sådan skala initieras och används av de som vill. Men det känns inte som om det är något som skulle bli obligatoriskt för annonsering.
   
  ErikGBG, jabla, Ako och 5 andra gillar detta.
 5. Criss Cross

  Criss Cross Stig H Olsson

  Inlägg:
  6.404
  Från:
  Stockholm
  Tror att det är bättre att köpa klockan F2F om det ytliga skicket är så viktigt. Åsikter om skicket kommer ju påverka även den typen av betygsättning som du nämner. Kolla t ex säljarna på Chrono 24. Eller få köpa klockan på öppet köp. De gånger jag har sålt en klocka har köparen fått 48 timmars öppet köp.
   
  Omega87 och Rookien gillar detta.
 6. ironcastle
  Trådstartare

  ironcastle Gullan

  Inlägg:
  1.361
  Från:
  Söder om Stan
  Dilemmat är att många av oss mediokra fotografer, jag är den första att skriva under själv på detta. Det är bra knepigt att avgöra skicket från en bild som inte är proffstagen. Tycker jag iaf.
  Och eftersom vi alla har helt olika bild av ett fint skick så tänker jag att en skala är mer digital än ett ord.
  Att handla f2f innebär ju i praktiken att utbudet minskar radikalt för många. Möjligheten att skicka tycker jag vi ska värna om. Men att skicka fram och tillbaka kan man ju slippa om man tydligt på förhand är ense om skicket. Och det känns inget vidare att behöva meddela att detta var inte alls det jag söker. Tycker jag iaf.
  Jag ser bara fördelar med en skala om vi försöker börja använda den. Det lär svänga i bedömningen till en början men med tiden så kommer den att svänga in sig. Men avsikten är att den ska vara kritisk, annars är den verkanslös.
   
 7. Apansson

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  därför bara inte köpa den om man kollar den irl, eller inte köpa utan retur om det är på distans...
   
 8. Clark Kent

  Clark Kent Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.365
  Ser tyvärr tvärtom mest nackdelar med en skala.

  Om man beskriver klockan så som man ser den, exempelvis att det är hairlines eller vad den än må vara, och även tar de obligatoriska fotografierna så kan jag inte förstå vad en skala skulle bidra till. Snarare att det skulle bidra till ännu mer dispyter. Du tycker att klockan är värd att graderad som 90% medan köparen tycker att den bara motsvarade 80% och vill returnera.

  Nej...använd utförliga beskrivningar, och skulle man vara intresserad av en klocka och det saknas är det väl bara att fråga säljaren.
   
  jabla, eriksson850 och Anders Forsberg gillar detta.
 9. ironcastle
  Trådstartare

  ironcastle Gullan

  Inlägg:
  1.361
  Från:
  Söder om Stan
  Problemet är att utförliga beskrivningar inte räcker. Ord har olika betydelse för olika personer. Om skalan är definierad så att det finns likare till den, då torde det vara rätt lätt använda den. Det är ju bara att ha några exempelbilder att relatera till. Det skulle de som kan fota skaka fram. Skalan sätts mot dessa. Sedan är det skitlätt att göra en bedömning. Funkar det i industrin för att göra bedömningar borde det funka här. Eller?
   
 10. Clark Kent

  Clark Kent Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.365
  Jag tycker att du krånglar till något fungerande å det grövsta, och också att det kommer bli helt omöjligt att få fram en skala som bättre beskriver objektet än vanliga ord.
  Vem ska bestämma hur många hairlines som är värt procentavdrag, och hur många procent försvinner vid exempelvis ett repigt plexi?

  Det är dessutom bara att läsa vilken random tråd som helst som handlar om vintage-Rolex så kan man på en gång se orimligheten i en procentsats framför en normal beskrivning eftersom det finns tusen olika åsikter hur man ska bedöma boetter, tavlor m.m. Här ett färskt exempel. https://klocksnack.se/threads/rolex-årsklocka-törs-jag-slå-till.45725/

  Återigen...är man genuint intresserad av en klocka och man inte klarar av att avgöra skicket utifrån säljarens beskrivning och foton så ser jag inte vad, "80%", skulle bidra till ett beslut att köpa.
   
  Spincini, Rookien, theargonaut och 1 annan gillar detta.
 11. Magnlar

  Magnlar Hedlund

  Inlägg:
  2.060
  Från:
  Stockholm
  Det är inte lätt att sätta en siffra på skalan. Hur bedömer man att en klocka med t.ex enstaka hairlines ska ha för poäng? 99%, 95% eller kanske 90% ?
  Alla har sina egna tolkningar. Som redan nämnts är det bästa att kolla klockan IRL och få en egen uppfattning.
  Sen tycker jag att många här är duktiga på att ta bra bilder på "utsatta" vinklar, där hairlines etc. brukar synas som tydligast.

  Tycker det funkar bra som det är just nu. Vi har ju retur ifall något skulle strula.
   
  djupdykaren och Clark Kent gillar detta.
 12. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.282
  Från:
  Fettefleur......
  Hur blir det med vintage där repor och dings är efterfrågat, blir det en negativ % sats? Min Flinga är -98% ......lätt.....
   
  ErikGBG, K-S, Weasel och 11 andra gillar detta.
 13. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.588
  Från:
  Jymden
  Tror inte det är en bra lösning även om jag är en vän av ordning. Det finns andra forum som använder sig av sådana system och jag tycker helt enkelt inte att det funkar där.

  Studera bilderna, kräv bättre bilder om det behövs och kräv möjlighet till retur om det inte räcker för dig. Och som vanligt, köp säljaren.
   
  Cryssarn, Callxx och eriksson850 gillar detta.
 14. JLW

  JLW Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.333
  De som inte anger et skick kommer behöva modereras som "bryter mot k&s regler" och många kommer vara åt skogen felbedömda enligt många:shifty:
   
  eriksson850 och Denke gillar detta.
 15. joca

  joca Hedlund

  Inlägg:
  2.222
  Från:
  Stockholm
  Jag föredrar nog f2f alternativt bättre bilder som en bättre lösning även om jag tycker tanken är god :)
   
 16. ironcastle
  Trådstartare

  ironcastle Gullan

  Inlägg:
  1.361
  Från:
  Söder om Stan
  Bara att konstatera att det är knepigt detta. Då behöver vi alla anstränga oss för att verkligen visa skicket via bra foton i annonserna. Min bild är att det är sisådär med den varan idag. Man visar klockan ur vinklar där dess bästa sida framhävs. Inte blessyrerna. Tanken med en skala är att täcka in dem.
   
 17. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Eller kolla efter försäljningsanonser från 80talisten... - garanterat repfria klockor.. :D
   
  Eurenius och ironcastle gillar detta.
 18. easy rider

  easy rider Brüno

  Inlägg:
  5.893
  GAAAAAAHHHH
   
  Boris Balkan, snoozarn, jabla och 5 andra gillar detta.
 19. Limpas

  Limpas Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  650
  Från:
  Stockholm
  Förstår inte över huvudtaget hur detta skulle hjälpa. Snarare tvärtom. Problemet ligger i att bedömningen är subjektiv. Hur resultatet av bedömningen presenteras spelar mindre roll. En skala kommer bara ställa till dispyter då man har olika bild av var på skalan klockan ska ligga och hur man "avrundar".

  Den enda lösningen är F2F, att man som köpare ber om tillräckligt med bilder/info för att avgöra själv, eller att man som köpare tar lite höjd för att köparens beskrivning är subjektiv. Själv tycker jag att alternativ 2 är det bästa efter alternativ 1.

  Det räcker med returpolicyn, även om den numera är ganska tandlös i min mening.
   
  80talisten och rogart-63 gillar detta.
 20. plattfot

  plattfot Hedlund

  Inlägg:
  1.781
  Från:
  Norrort Sthlm
  Timezone har ett liknande, hyfsat etablerat graderingssystem man kan tillämpa om man vill sätta procent på klockan. Tror dock bra bilder eller en kort film, samt muntlig/maildialog innan köp är lika bra.
   
  ironcastle gillar detta.
 21. rogart-63

  rogart-63 Stig H Olsson

  Inlägg:
  6.309
  Från:
  Vettet
  Tycker det vimlar av klockor på köp och sälj . Bara välja och vraka :p. Ser inget problem med nuvarande system . Bedömnigskala skulle bara krångla till det .
   
  jabla gillar detta.
 22. Mr Chance

  Mr Chance Captain Phasma

  Inlägg:
  8.154
  Så här tänker jag. Om du vill köpa en klocka som ser ny ut ska du nog köpa en...trumvirvel...ny klocka. Men om du skulle drista dig till att köpa en beggad är det väl f2f som gäller.
   
  Boris Balkan, Aboynamedsue, MJ24 och 4 andra gillar detta.
 23. ironcastle
  Trådstartare

  ironcastle Gullan

  Inlägg:
  1.361
  Från:
  Söder om Stan
  Ja, det är väl det jag börjar inse... verkar ju vara nästan ensam om att uppleva att skicket hos en klocka inte stämmer med det som delges i annonsen. Men egentligen tycker inte jag det är så konstigt. Finns det blessyrer? Skriv det då!
   
  Senast ändrad: 30 oktober 2015
 24. Mr Chance

  Mr Chance Captain Phasma

  Inlägg:
  8.154
  Problemet är att vi definierar "blessyrer" olika, ingen bedömningsskala i världen kommer fixa det.
   
  80talisten och Magnlar gillar detta.
 25. ironcastle
  Trådstartare

  ironcastle Gullan

  Inlägg:
  1.361
  Från:
  Söder om Stan
  Jag tänker att allt som medför att klockan inte går att återställa i ursprungligt skick är blessyrer. Borstning klarar ytligt skav. Inte mer. Inga hack, repor, gropar, prickar eller nåt sånt. Måste man gå loss med grövre doningar (slipa eller liknande), då är ursprunget gone for ever. Det är sånt som iaf jag vill veta om. Helt enkelt, var uppriktig och ärlig.
   
 26. skallagrimson

  skallagrimson Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  681
  Tanken är god men även med en "objektiv" skala så blir betygsättningen subjektiv. Det bästa är att låta bilderna tala. Jag är ingen fotograf och använder endast mobilkamera och min uppfattning är att skavanker snarast förstärks på bilder vilket gör köparen ej blir lurad.
  Har enbart positiva erfarenheter från KS köp och sälj och uppplever inte detta som ett problem.
   
 27. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.862
  Ickeproblem. Inspektera själv klockan du ska köpa. Det kommer alltid att finnas en subjektiv bedömning, oavsett hur noggrant man reglerar den.
   
  Senast ändrad: 31 oktober 2015
  icalle, Mr Chance, Gummo och 1 annan gillar detta.
 28. audotcom

  audotcom Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  893
  Från:
  Orten
 29. Jokkmokkswe

  Jokkmokkswe Cup of Jawa

  Inlägg:
  4.710
  Från:
  Byn
  Är inte returpolicyn nog? Dessutom är det väl inga krav att köpa/sälja klockor via klocksnack?
  Hur subjektiv är "du" själv som säljare är väl det största problemet.
   
 30. StarMan

  StarMan Stig H Olsson

  Inlägg:
  6.422
  När jag köper begagnat så räknar jag med visst mått av skavanker. Är bilderna dåliga så ber jag om fler bilder tills jag har bildat mig en bra uppfattning om klockans skick. Kan inte säljaren få fram tillräckligt bra bilder så avstår jag köp, så enkelt är det.

  Är man rädd för hairlines och dings så är mitt råd att köpa nytt.
   
  David och Mr Chance gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield