Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

En vecka med: flightmaster 145.013/cal 910

Diskussion i 'Vintage' startad av frere, 28 februari 2016.

 1. frere
  Trådstartare

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.495
  Jag tog plötsligt ett steg uppåt i hierarkin på jobbet och klockköp var oundgängligt. En symbolisk keeper för att markera den stora dagen! Äntligen dags för den där speedmastern! Eller?

  Nja…om det ska vara en klocka att behålla ska man ju inte kunna byta upp sig till något bättre. Och med speedmasters finns det alltid något bättre runt hörnet. Det är ju lite av charmen, men också förbannelsen, med modellen. (Jag kan bara föreställa mig hur jobbigt det måste vara för er som är bitna av vintagerolex.)

  Lyckligtvis finns det andra rymdklockor, med ännu större air av teknikoptimism, framtidstro och kreativitet, som går att köpa i exakt rätt utförande och skick för samma pengar som en ganska anspråkslös speedmaster. Lösningen är att gå till tiden efter månlandningen. För det är precis som propagandaministern säger: det var på 70-talet klockorna var som coolast, innan dess var de gubbiga, och senare blev de antingen ängsliga eller brackiga. I två år har flightmastern konstant haft en plats på min lista ”5 klockor att testa”, och nu har jag äntligen en!
  image.jpeg
  Flightmastern släpptes 1969 och framtiden har nog aldrig varit bättre än just 1969. Futurismen står på sin höjd, en man står på månen, allt är möjligt. Till och med den stora skräcken, atomkriget, är på ett makabert sätt en vetenskaplig triumf. Flightmastern är en framtidsklocka från en tid när framtiden verkligen var cool. Den har varit med ryssarna i rymden och burits av british airways concorde-piloter. Det är helt enkelt en av världens coolaste klockor. Någonsin.

  Jag tänker inte gå igenom en massa detaljer om modellen – andra har gjort det förr, och i slutändan verkar alla ändå luta sig på chronomaddox – utan bara highlighta några av dess mer intressanta sidor.
  1. Storlek och närvaro. Alla associerar ordet ”flightmaster” till ”stor” och ”konstig”, och visst, den tar plats med sin banbrytande design. Men faktum är att 910:an, med sin betydligt lägre boett än den senare 911:an, funkar väldigt bra på 17,5 cm handled även om måtten är galna på pappret: 42,5 x 52,5 x 14,5 mm. Länken, som är av den tidigaste varianten (1159/155) är för övrigt superbekväm. image.jpeg image.jpeg
  2. Funktionerna. 910-verket är i grund och botten ett 861-verk som fått en raketformad, blå GMT-visare och en AM/PM-indikator istället för sekundvisare. 7 visare, varav ingen rör sig synligt för ögat så länge inte kronografen går? Mindfulness! Värt att nämna är att det är en ”true GMT” med fullt individuell andratimvisare. Det sägs att det finns välrenommerade tillverkare som inte erbjöd riktig GMT-visning förrän på 80-talet, utan hänvisade till en yttre vridring! image.jpeg
  3. Sunburstslipningen. Boettens slipning är som en dröm, ger en fantastisk lyster. ”Ett stycke svenskt stål som upphettats och kylts ned 16 gånger ger de unika egenskaperna” skriver man glatt på internet med oklar källa. Låter bra. Kanske är det så. Den skimrar i alla fall. Jag skulle tycka att den vore mycket tråkigare med en blankslipad boett – men tyvärr ser de ofta ut så. image.jpeg
  4. Tavlan. Om än snygg så är tavlan en svag punkt hos flightmastern. Många har flagnat, tappat färg, blivit alltför bruna eller bleka, och bytts ut. Originaltavlan uppvisar i patinerad form en fin blandning av grafitgrått, kaffebrunt och lärarkalendergrönt, som dessutom matchas mot en inre, skelettvit vridring i skollinjalsstil. Underbart akademisk, samtidigt som resten av klockan luktar äventyr. image.jpeg
  Jag har nu burit flightmastern som enda klocka i en veckas tid. Det mest slående med den är, förvånande nog, hur bekväm och lättburen den är. Trots storleken slinker den in fint under manschetter, funktionsjackor, handskar och allt vad det är. Alla andra klockor på 42mm jag haft har varit klumpigare. Flightmastern är strömlinjeformad och inte det minsta topptung. En del av höjden beror på det stora, kupade glaset. Allt det färgglada gör den antagligen svårmatchad för vissa, men för mig som mest går klädd i skalan vit-oxfordljusblå-denim-marin-svart är det inga bekymmer. Till skillnad från mina äldre och gubbigare ur funkar den dessutom finfint till sportigare kläder. Man blir glad av att se den och den väcker en hel del uppmärksamhet.

  Avsaknaden av sekundvisare tar däremot lite tid att vänja sig vid. Jag har flera gånger lyssnat på den för att verkligen vara säker på att jag kommit ihåg att dra upp den, och även startat kronografen vid något tillfälle för att verkligen se om den går. Gissningsvis vänjer man sig, eller så är det hopplöst – efterföljande cal 911 fick tillbaks den konventionella visaruppsättningen…
  image.jpeg
  Specifikt om mitt exemplar får jag lov att säga att jag är väldigt nöjd. Oavsett om det är originalslipningen eller om den bättrats på någon gång (den är oerhört skarp för åldern!) ser boetten grymt bra ut. Samtidigt har den lite småmärken, vilket gör den mer bärbar än ett kassaskåpsexemplar. Tavlan var det som fick mig att köpa just denna och den ser verkligen bra ut, jag har inte hittat några skavanker alls faktiskt, men det finns en liten nyansskillnad mellan de orange visarna. Det enda jag möjligen kunde önska är förresten att den hade haft de ovanligare visarna i kadmium istället, mest för att det är ett så udda tillval: kadmiumgult syns nämligen bättre än orange i UV-ljus… Säkert väldigt viktigt för några av 60-talets framtidmän. I övrigt finns det liksom inte så många fler detaljer att snöa in på och sukta efter med flightmastern. Visst, det finns tidiga tavlor utan prickar bredvid timindex kl 12, och det innebär också premium med kronografpushers utan tvådelningen i rött/gult (som alltså funkar till båda visaruppsättningarna). Men det är inga detaljer som skulle få mig att leta efter ett bättre ex. Och det var ju precis så jag ville ha det den här gången. Rätt direkt utan omvägar.

  Jag ska framöver bära denna futuristiska skapelse för äventyrare och vetenskapsmän när jag föreläser, åker på kongresser, åstadkommer stora, banbrytande tankar och förbättrar framtiden. Det är en klocka som ger sin bärare ett gott självförtroende, en djärv framtoning och en rak rygg. (Ja, jag bär den när jag skriver detta.)

  Tack för intresset!
  image.jpeg
  Två muskelkronografer i lådan, två sheriffer i stan? Får se hur det går…

  ...och speedmastern då? Jo, jag ska väl ta mig i kragen och skaffa en sån också - en vanlig, enkel och utbytbar…

  Edit: kompletterat med bilder...paddjäkel...
   
  Senast ändrad: 28 februari 2016
  Joakim, mega, Freddie L och 73 andra gillar detta.
 2. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  9.899
  Från:
  Sthlm
  Trevlig läsning! Stort tack för det! Lite bilder skulle uppskattas :) Eller i alla fall en länk till paketöppning?
   
  frere och Carolin gillar detta.
 3. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  14.856
  Trevligt inlägg och stentuff dinka! Får se när jag får tummen ur och testar en 910a.
   
  frere och Ako gillar detta.
 4. Weasel

  Weasel IG-88 Moderator

  Inlägg:
  5.369
  Från:
  Orten
  Tack för ett riktigt bra inlägg och bilder!
  Kul val av klocka, börjat blicka en hel del själv på just cal 910, även fast jag inte borde.. som vanligt:)
  Ser riktigt fin ut din Flightmaster, grattis.
   
  frere gillar detta.
 5. Ako

  Ako X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.190
  Från:
  Malmö
  Har bara haft 911 , kommer köpa en flightmaster igen en dag, kanske guld ....?
   
  M.M, Weasel, frere och 1 annan gillar detta.
 6. frere
  Trådstartare

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.495
  Guldisen är ju helt galen på det bästa sättet! Tavelmärkningen OM SWISS MADE OM är ju obetalbart cool (inget simpelt tritium där, utan "Or massif"). På 260g och med <200 ex tillverkade ligger den dock så långt utom räckhåll för mig att jag slipper bekymra mig:)
   
  PJW, Grafton, jakob.dala och 3 andra gillar detta.
 7. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  9.899
  Från:
  Sthlm
  Såja, tack för fina bilder :) Älskar att den högra visaren är ljusorange, dvs den som stuckit ut mest under manschetten ;)
   
  PJW och frere gillar detta.
 8. BoEtt

  BoEtt X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.539
  Från:
  Örebro
  Kul läsning och bra info! Grattis till cool klocka! :)
   
  frere gillar detta.
 9. jarrebarre99

  jarrebarre99 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.322
  Från:
  Around town
  Flightmastern är stentung. Tummen upp från mig!:)
   
  frere gillar detta.
 10. frere
  Trådstartare

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.495
  Ah, så är det ju! Tack för tolkningen, nu älskar jag det också! Kombinationen långärmad skjorta och väldigt stark sol talar väl för att det är en pilot som burit den? Allt annat är ju snudd på orimligt:)
   
  PJW, Grafton, Rozzy och 2 andra gillar detta.
 11. Lysande inlägg och en övercool klocka.
  Tack för inspirationen så här efter lunch:)
   
  frere gillar detta.
 12. Patrik J

  Patrik J AT-ST driver

  Inlägg:
  1.290
  Från:
  Schtaaan
  Grattis! Ser ut att vara ett riktigt trevligt exemplar du har hittat. :D
   
  frere gillar detta.
 13. Daytona96

  Daytona96 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.972
  Från:
  Linköping
  Tack för trevlig läsning och stort grattis!:)
   
  frere gillar detta.
 14. Jokkmokkswe

  Jokkmokkswe Cup of Jawa

  Inlägg:
  4.681
  Från:
  Byn
  Kusinen från landet i omega termer.

  Ta dig nu i kragen och skaffa en speedy. (Fast FM är ju ganska grymish) all heder åt dig!
   
  frere gillar detta.
 15. tdn-dk

  tdn-dk Y-Wing pilot

  Inlägg:
  862
  Från:
  Danmark
  Grattis, den er helt klart på min "grail list" :)
   
  frere gillar detta.
 16. Donkii

  Donkii Boushh

  Inlägg:
  10.709
  Från:
  Östersund
  Du har ett härligt sätt att formulera dig och särskilt roligt att du är så nöjd med ditt exemplar. Om inte sunbursten är original så är den bättrad för väldigt länge sedan då det finns tydligt slitage i just slipningen. Jag vet inte om du kommer ihåg min gamla men den hade precis varit inne på spa och det var nästan så att du kunde skära dig på kanterna och slipa kniven på sunbursten. Otroligt mysig tavla där subdials fått en släng av "tropic". Personligen föredrar jag de orangea visarna före de gula, hel rätt.
  Och som du själv poängterar, den bär otroligt bra för sin storlek och länken är super bekväm. Hoppas på mer rolig läsning framöver och framförallt fler Flightmasters till forumet :)
  https://klocksnack.se/threads/paketöppning-vintage-bildtung.42354/

  [​IMG]
  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
   
  Senast ändrad: 29 februari 2016
  Joakim, DrSbaitso, ozzyozzy och 11 andra gillar detta.
 17. StarMan

  StarMan AT-AT driver

  Inlägg:
  6.200
  Har tänkt göra en paketöppning på min men nu slipper jag ju när du gjorde det så bra :D

  Hade gärna haft den länken som sagt. Den renoverade kusinen hälsar och grattar!
  20160218_074221.jpg
   
  Joakim, DrSbaitso, PJW och 10 andra gillar detta.
 18. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  6.961
  Kul klocka och kanontrevligt inlägg. :)
   
  frere gillar detta.
 19. jakob.dala

  jakob.dala Oo=v=oO

  Inlägg:
  4.205
  Från:
  Vällingby
  Tack för att du delar med dig. Fantastisk klocka o story.
   
  frere gillar detta.
 20. Nedro

  Nedro Stormtrooper

  Inlägg:
  494
  Kul pch intressant läsning! Skoj att du tog dig tid ;)
   
  frere gillar detta.
 21. Donkii

  Donkii Boushh

  Inlägg:
  10.709
  Från:
  Östersund
  De gör sig bra på mesh också :)
   
  StarMan gillar detta.
 22. Olaa

  Olaa Stormtrooper

  Inlägg:
  232
  Riktigt kul modell. Jag har gamla tavlan utan prickar vid tolv-indexet men är avis på era boetter :)
   
  Senast ändrad: 19 juli 2017
  Joakim, DrSbaitso, M.M och 5 andra gillar detta.
 23. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  14.856
  Problemet med att ha en gammal länk till en boett som sett lapping är att länken ser så fulpolerad ut.
   
 24. frere
  Trådstartare

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.495
  Inte bara gamla tavlan (i härligt skick!) utan även de gula visarna...:hungry: Måste vara en ganska ovanlig kombination?
  Kul att ni bjuder upp till färgglad flightmaster-festival i tråden! Kanske man kan få in en idolbild av @Patrik J s tropiska också?:)
   
  PJW, Donkii, Olaa och 1 annan gillar detta.
 25. StarMan

  StarMan AT-AT driver

  Inlägg:
  6.200
  Jag har faktiskt tänkt tanken att en sprillans länk skulle passa den renoverade klockan bättre utseendemässigt.
   
  Aurum gillar detta.
 26. Donkii

  Donkii Boushh

  Inlägg:
  10.709
  Från:
  Östersund
  Ofrei :)
   
  StarMan gillar detta.
 27. Patrik J

  Patrik J AT-ST driver

  Inlägg:
  1.290
  Från:
  Schtaaan
  As you wish, sir.
  P1020572.jpg P1020575.jpg P1020576.jpg P1020586.jpg
   
  Joakim, DrSbaitso, PJW och 8 andra gillar detta.
 28. DoberMan

  DoberMan Politruk

  Inlägg:
  3.356
  Från:
  Minsk, Vitryssland
  Här kommer en till, så jätteovanliga är de kanske inte :)
  image.jpeg image.jpeg

  Grattis till ditt köp. En sjukt cool klocka.
   
  Joakim, DrSbaitso, PJW och 8 andra gillar detta.
 29. Kettil

  Kettil X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.716
  Grattis. Väl och fyndigt skrivet! Attraktivast av allt är beskrivningen av den metafysiska komplikationen som kommer att ge ständig sol på jobbet .
  Man får väl till sin egen förvåning börja leta... ;)
   
  frere gillar detta.
 30. Donkii

  Donkii Boushh

  Inlägg:
  10.709
  Från:
  Östersund
  Gör det innan inflationen når dessa ;)
   
  Kettil gillar detta.