• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

En vecka på armen - A Lange & Söhne från Nymans UR 1851.

hook

Prince Philip
Forumpersonal
Owner
Pledge Member
2-Faktor
Ärligt stulen rakt av, men med eget innehåll. Tanken är att försöka återskapa denna typen av tråd någon gång i månaden och berätta målande om någon av de klockor som passerar genom mitt intresse.

Först ut, en historia från Saxen till dags datum.

Jag har den senaste veckan fått äran, ja jag kallar det äran att bekanta mig närmare med en udda fågel från en minst sagt renommerad tillverkare.
Lange, ja för visst kallas det Lange i folkmun? Inte svänger man sig med A.Lange & Söhne i farten, ett namn som som har lika många uttal som bokstäver.

För att göra denna recension komplett krävs först ett på Herman Lindqvist maner arrangerat djupdyk i det som idag utvecklats till A.Lange & Söhne.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Historien börjar 1841 med att Ferdinand A. Lange inleder en ny fas i sin horologiska resa tillsammans med sin svärfar i vad som i dag är Glashütte utanför Dresden, Ferdninad lyckades tack vare en välarbetad affärsplan få investeringsmedel från staten i Saxen för att kunna sätta upp sin verksamhet som skulle konkurrera mot de redan så väl etablerade Schweiziska och Brittiska tillverkarna.

Att locka unga urmakare var inte enkelt till en helt ny etablerad firma som låg utanför de dåvarande högsätena för urmakarkonsten, Ferdinand tvingades locka med mer betalt och de krävdes stora finansiella insatser för att lyckas. Vid starten 1845 var Ferdinand djupt skuldsatt men även den första i urmakarvärlden att helt nyttja det metriska mätsystemet istället för det äldre persiska. Först 1858 infördes det officiellt i Saxen och ännu senare i resterande europa.

Fram tills starten 1845 var de vanligtvis en urmakare som utförde alla stegen i bearbetningen av råmaterialet för att tillslut stå färdig med produkten i handen.
Lange insåg snabbt att om man lät varje urmakare bli specialiserad på ett moment så utförs de med högre precision och slutprodukten blir betydligt bättre.

Vintern 1875 avlider Ferdinand A. Lange endast 60 år gammal efter att samma år blivit invald i Saxiska parlamentet.
Ha blivit hedersmedborgare i Glashütte och den ryska Tsaren är en flitigt kund & återkommande kund, verksamheten skickas nu in i en minst sagt orolig period för de båda sönerna att förvalta.
Backar vi bandet till 1871 har en av Ferdinand's två söner blivit partner i verksamheten och samma år får manufakturen namnet A.Lange & Söhne som det ännu idag nyttjar. I slutet på 1890talet tas verksamheten över av Richards son Rudolf Lange.

Hoppar man in en bra bit på 1930 talet så ligger en dunkel matta över europa, men i Dreseden finns det hopp för den horolgiska utvecklingen.
1930 kommer den då 84-årige Richard Lange fram till att om man börjar göra balanserna av en legering så får man en mer elastisk metall, denna upptäckt patenteras och är idag ännu verksam som en Nivarox balans, en balans som nyttjas av en lång rad tillverkare än idag.

Krigsåren tar hårt på Lange och det som sen visar sig vara den sista natten av bombningar av Dresden ödelägger fabriken och man tvingas starta om på nytt, mycket av det då nästan 100åriga företags historia går upp i lågor. Företaget slutar märka tavlorna med Lange och vad som sker mellan krigsslutet tills 1990 ligger ännu i det dolda. Men 1990 tar resan åter fart och företaget navigera sig framåt mot dags datum.


_____________________________________________________________________________________________________________________________

Min reflektion av Lange är att de än idag vilar på den grund som som lades 1845, en grund att förändra och tänka annorlunda för att nå den superba kvalite man idag levererar. Men låter inte detta väldigt lika t.ex AP, PP eller kanske VC's resa? Jo visst gör det de, men företaget har haft en betydligt tuffare match att gå än de etablerade manufakturerna från Schweiz. Två världskrig runt knuten och sedan 40 år i östblocket gör sitt.

Att sätta fingret vad som är essensen av en Lange är inte enkelt, är det finishieringen av balansbryggan eller kanske arbetet med ljudet i minut repetern?
För mig är det utan tvivel dedikationen av att förpacka detta i ett fodral, enligt mig är Lange utan tvivel de bästa på att förpacka allt i samma fodral.
En historia, en dedikation till perfektion och den där tyska känslan när man vrider om kronan, det är för mig essensen av A Lange & Söhne.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

En stor fördel för Lange är dess användning av Tyska namn, smakar man på namnen Datograph, Saxonia och Zeitwerk så ger det mig en riktigt bra schvung.
Det låter helt enkelt som något väldigt bra. De gör inte saken sämre när man nyttjar tyska namn på tavlorna i form av AB unt AUF och Doppfelfederhaus.
_____________________________________________________________________________________________________________________________

A Lange & Söhne Zeitwerk Striking Time, ett namn och ett kvitto på dedikation.

Om man tar ett manuellt verk, skrotar visarna och bestämmer sig för att ha "digital" tidsvisning så har man tagit sig an en enrom utmaning.
Lägger man sedan till att klockan skall slå med gonggong var 15-minut och sedan slå högre varje hel timme så man kan höra skillnaden.
Då har man passerat utmaningen och bestämt sig för att leda utvecklingen.

Jag har tack vare Olof på @Nymans Ur 1851 fått bekanta mig med just detta mästerverk under en dryg vecka, och ja detta blir svårt att toppa.

Vid första anblick så är den stor, väldigt stor och hög väldigt hög. Men som ett slag med en trollstav så är det helt plötsligt glömt i samma sekund som den kommer på armen. Kronans placering kl 1, bandhornens utformning och undersidans upphöjning och display caseback gör att den sitter bekvämt, skrämmande bekvämt trots sina 44,2mm.

När den sitter där på vänstern så är ögonen fast, blicken dras dit gång på gång och jag sitter troligen och med ett leende från öra till öra.
Sen händer de plötsligt, "kling* vad var de som lät? För att sekunden senare inse att Zeitwerk precis berättade att klockan var hel och i detta fall 2.

Den stora subsekunden och gångresevindikation ger tavlan liv, inte för att den behöver det utan snarare för att de är mycket urtavla som kan fyllas upp.
Hammarna till repeater funktionen är precis som allt Lange gör minutiösas avvägda och finishierade och resonansröret löper i ytterkant på tavlan från kl 7-5 och ger tavlan en inramning.

Att beskriva hur väl avvägda alla former är skulle ta tid men det är så självklart när man håller i klockan att allt är så perfekt avvägt och aldrig för mycket.
Lange har alltid beskrivits som ledarna av finish på sina saker, och ja de behåller den positionen med råge.
Hur mycket tid jag än skulle lägga på att beskriva den perfektion som pågår på min arm just nu så är det ändå inte nog, det behöver upplevas.
Den hänfördhet som klockan visar dess ägare är enorm, det arbete som lagts på att allt skall vara sådär perfekt Tyskt är det som distanserar Lange från resten.
Ja resten är ju i detta fall min bild av de tillverkare jag haft möjligheten att pröva.


Nu återstår att se vad som ska skrivas om nästa helg & självklart att dela med mig av bilder av min vecka med Zeitwerk.

Länk till modellen : http://www.nymansur.com/sortiment/a-lange-sohne/zeitwerk/145029/lange-zeitwerk-striking-time-wg

Video i SlowMo när den växlar alla skivor samtidigt och slår 10.00 : https://vid.me/gvh8

Nymans har en uppsjö med Lange i butiken, ta vägen förbi!
_____________________________________________________________________________________________________________________________

IMG_1056.JPG
IMG_1070.jpg
IMG_1089.jpg
IMG_1094.jpg
IMG_1097.jpg
IMG_1104.jpg
IMG_1108.jpg
IMG_1114.jpg
IMG_1113.jpg
IMG_1126.jpg
IMG_1122.jpg
IMG_1116.jpg
IMG_1120.jpg

IMG_1115.jpg
 

Kejsaren

Audemars
2-Faktor
Imponerande. Såg den på insta. Tycker om tavlan, den är verkligen annorlunda. För att inte tala om tidsvisningen.

Det är en riktig shef-klocka!

Vad är det för material? Stål? WG?
 

TiE

TiE Bomber
Pledge Member
2-Faktor
Härligt Hook! Tack för denna presentation. Och att få låna (antar jag) en klocka värd en mille, jag skulle vara skitnervös för att göra minsta ding i den....
Undrar också vad nästa kan bli.
 
Topp