Laddar...
Nymans Ur 1851

Era automat COSC klockor och justering av tiden

Diskussion i 'Diskussion' startad av Xaero, 3 oktober 2014.

 1. Xaero
  Trådstartare

  Xaero Rebel soldier

  Inlägg:
  134
  Min för tillfället enda COSC klocka är en Breitling Super Avenger, som också är det mitt senaste köp. Jag har haft den i en månad nu och har noga bevakat tidshållningen. Eftersom det är ett hacking verk i den har jag givetvis ställt tiden exakt på sekunden enligt radiokontrollerad klocka, som jag sedan haft som referens. Jag har noterat att den går som oftast ca +1 sekund på 3 dagar under kontinuerligt användande. I vilande läge om jag lägger den "på rygg" med urtavlan upp så går den lite extra fort, ca +1 sekund per 12 timmar (på natten). Om jag vilar den liggandes på sidan med kronan uppåt har kag noterat att den går något långsammare, ca -1 sekund per 12 timmar. Med dessa noteringar gjorda har jag aldrig behövt manuellt ställa om tiden, utan om jag märkt på kvällen att klockan ligger +1 sekund före, då har jag bara låtit den vila med kronan uppåt över natten för att "kallibrera" tiden rätt igen. Om jag märker att den ligger -1 sekund efter på kvällen så har jag helt enkelt vilat klockan liggandes med urtavlan uppåt i min box under natten. Jag har ännu inte testat hur den beter sig om den får sitta i en winder. Mycket pedantiskt, jag vet, men mycket intressant tycker jag. Vill bara höra med er om ni gör på liknande sätt?
   
  Bassman, per nordström, Pelarn och 1 annan gillar detta.
 2. JES1

  JES1 Ewok

  Inlägg:
  22
  Måste erkänna att jag inte kollar så noggrant på sekunderna, men nån gång per månad jämför jag tiden med nån atomurwebsida, och konstaterar att jag inte är alldeles för "far off". Brukar eventuellt ställa klockan manuellt när jag ändå byter datum varannan månad. Men tack för mycket intressant observasjon. Jag får köra kronan upp på natten framöver, tydligen, så blir det ju i princip ingen avvikelse alls
   
  Xaero gillar detta.
 3. Pelarn

  Pelarn Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.500
  He, He har faktiskt kört denna teknik. Lite kul faktiskt:)
  Nu har jag flera Cosc klassade klockor och hinner inte vara så noga;)
  Kör i Winder och vad jag kan se så blir det lite + i Windern
   
  Xaero gillar detta.
 4. Så vetenskapligt är det inte för min del.
  Har använt text TV förut men tidhållningen verkar inte funka särskilt bra
  Numera använder jag följande hemsida: http://rl.se/ratt-tid-i-datorn

  Funkar tillräckligt bra för mina behov. Jag kollar tiden ett par gånger per dag i några dygn för att ha hyfsat bra koll, sen glömmer jag det hela om avvikelsen inte är för stor.

  Min (just nu) enda automatklocka, en Oris Classic, håller mycket bra tiden för att inte vara COSC certifierad, fortar sig med 5 sek per dygn eller bättre (beroende på om jag tar av mig klockan på natten osv)... var tvungen att skryta!

  [​IMG]
   
  Bassman, jabla och Cristian gillar detta.
 5. don segundo

  don segundo X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.719
  Brukar bara intressera mig för det där när det är något nyinkommet, då vill man ju se att den går som den ska. Sedan blir det väldigt sällan jag kollar gångavvikelse.
   
  You Can Call Me Al gillar detta.
 6. mega

  mega AT-ST driver

  Inlägg:
  1.306
  Jag roterar klocka ca en gång per vecka, tycker det är kul att hålla koll på noggrannheten. Den enda klockan som sticker ut lite är en Explorer I, den brukar få vila med kronan uppåt för att den skall sakta sig ett par sekunder per dygn eftersom den annars fortar sig lite.
  Tycker överhuvudtaget att det är otroligt att denna mekanik kan hålla tiden så pass noggrant, år efter år.
   
 7. Compiss

  Compiss Rebel Commander

  Inlägg:
  10.810
  Från:
  Kina
 8. Floduttern

  Floduttern X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.323
  Från:
  Pescespada Island
  Brukar låta den ligga på "rygg" på när jag inte har på mig den. Brukar mäta gångavvikelse med appen twixt. Funkar sådär, men man får en uppskattning om hur den går per dygn. :)
   
 9. David Eriksson

  David Eriksson X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.724
  Från:
  Stockholm
  Har alltid mina i winder när de inte användas. Inga ingående tester har gjorts som ovan, inte så pendantisk antagligen, men anser att de håller tiden inom COSC.
   
 10. Bjoerlin76

  Bjoerlin76 X-Wing Pilot

  Sedan jag ställde om till vintertid på min GMT-Master II har den gått +0,5 sekunder, och det var för en månad sen. Känns för bra för att vara sant för en 18 år gammal klocka, men så är det! Jag brukar lägga den med urtavlan uppåt om nätterna så det funkar perfekt med min användning.
   
 11. Pez-79

  Pez-79 Stormtrooper

  Inlägg:
  304
  Från:
  Norra Norrland
  Hur tar man reda på COSC på sin klockmodell? Eller rätt fråga hur vet man vad som är "normalt" för just sina olika klockor?
   
 12. Compiss

  Compiss Rebel Commander

  Inlägg:
  10.810
  Från:
  Kina
  Riktigt bra, är klockan nyservad?
   
 13. Bjoerlin76

  Bjoerlin76 X-Wing Pilot

  Nej inte vad jag vet, jag tror inte det. Enligt säljaren skulle det dröja flera år innan den behöver service igen. Det måste vara så att klockan går perfekt med min användning - låter jag den ligga stilla en dag fortar den sig direkt. Bär jag den ca 12h under ett dygn går den exakt![emoji1]
   
  Compiss gillar detta.
 14. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.929
  Från:
  Helsingborg
  COSC är en teststandard/certifiering där klockan testas i olika positioner och temperatur. -4 till +6 sekunders avvikelse per dygn är gränsen för godkänt.
   
 15. StrawberryFields

  StrawberryFields Sir Notalot

  Inlägg:
  3.170
  Från:
  Jordgubbsranchen
  Ni som använder webbplatser eller appar för att mäta. Vilken tjänst använder ni?
   
 16. Bjoerlin76

  Bjoerlin76 X-Wing Pilot

  Har använt mig av appen Twixt några gånger och tycker den funkar bra. Annars använder jag helt enkelt Fröken Ur online och mäter över ett dygn! :)
   
  StrawberryFields gillar detta.
 17. Pez-79

  Pez-79 Stormtrooper

  Inlägg:
  304
  Från:
  Norra Norrland
  Alltså om man har en klocka som går +20 SEK på ca 20h så bör den behöva service? Om ja till service borde sådant täckas av garanti?
   
 18. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.929
  Från:
  Helsingborg
  Beror ju på om klockan är certifierad enlig COSC eller annan standard.
   
 19. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.245
  Från:
  烏普薩拉
  Nja, det beror på hur länge sedan klockan köptes/servades, är det inte allt för länge sedan behöver den nog bara ruckas av en urmakare.
   
 20. Pez-79

  Pez-79 Stormtrooper

  Inlägg:
  304
  Från:
  Norra Norrland
  Egentligen skulle dem vara servad eller genomgången innan köp alltså 3v sedan. Klockan var begagnad vid köp fast säljaren gav 1 års garanti.
   
 21. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.245
  Från:
  烏普薩拉
  Då är det nog inga problem, ta den till en urmakare som kan kika på den och kolla så den verkligen är servad. Går den bra i övrigt behövs nog bara en ruckning, 20+ per dygn är inte överdrivet mycket och det beror ju också på vad det sitter för urverk i klockan. Är det en gammal vintageklocka, så kan +20 vara mer än godkänt efter en service.
  En någorlunda ny klocka borde det dock inte vara några svårigheter med att få att gå bättre än så, om klockan nu är servad för 3 veckor sedan.
   
Mårtenssons ur Brookfield