Laddar...
Erikson Urhandel

Ert första, lite dyrare, klockinköp...

Diskussion i 'Diskussion' startad av SecondsApart, 8 december 2018.

 1. SecondsApart
  Trådstartare

  SecondsApart Titan

  Inlägg:
  61
  Hej KS,

  Försöker rättfärdiga mitt första, lite dyrare, klockinköp och tänkte det skulle vara givande och roligt att få läsa om hur ni gjorde ert första dyrare klockinköp dvs hur ni valde klockan samt resonerade över att lägga så mycket pengar på en klocka. Berätta gärna så mycket eller lite som ni vill, hoppas på många intressanta berättelser och diskussioner ;).

  För diskussionens skull kan vi definiera "dyrare" klockinköp som >10 000 kr.
   
  Aerospace gillar detta.
 2. NiklasF

  NiklasF Tantal

  Inlägg:
  255
  Från:
  Stockholm
  Jag funderade inte så mycket, utan var ganska beslutsfast. Jag hade tittat ut en klocka som jag ville ha, sparade ihop till den, och så slog jag till. Jag kände inga behov att motivera mitt köp, varesig för mig själv eller för någon annan. Skälvklart kändes det pirrigt precis innan köpet, men det var på ett bra sätt. Mycket förväntan och känslan av att äntligen ha uppnåt mitt mål.
  För att sätta lite ramar så var mitt första lite dyrare klockköp i 40-50’ kronorsklassen och min dyraste klocka innen det ca 15’kr.
   
  SimonThePilot gillar detta.
 3. SecondsApart
  Trådstartare

  SecondsApart Titan

  Inlägg:
  61
  Kul, så det egentligen borde vara ju. :) Självsäker och beslutsfast.

  Jag har själv sparat ett ganska bra tag och är väldigt sugen på att införskaffa mig en Black Bay 58 men är lite rädd för att jag i efterhand kommer att ångra mig just för att det är en del pengar..
   
 4. DiscoPapa

  DiscoPapa Silver Premium

  Inlägg:
  1.672
  Köp den här på KS beggad och sälj för ~samma om du ångrar dig. Modellen är rätt poppis. Risken är dock att du blir biten och klockintresset eskalerar :p
   
  Triumf, AlexLindh och Öbo gillar detta.
 5. SecondsApart
  Trådstartare

  SecondsApart Titan

  Inlägg:
  61
  Känslan av att gå ut från en AD med en helt ny klocka är anledningen till varför jag helst inte köper begagnad.. :p funderar dessutom på att köpa klockan när jag åker utomlands om ett par veckor med förhoppningen att den är lite billigare..
   
  rm83 gillar detta.
 6. Makkanxd

  Makkanxd Silver

  Inlägg:
  1.986
  Från:
  Stockholm
  Hur mycket är den känslan värd? 5k? 10k?
  Tänker att den går ganska snabbt över, iallafall för mig!
   
 7. Schmitza

  Schmitza Silver

  Inlägg:
  1.954
  dom som ligger på k&s är ju till samma peng som man kan få en ny i butik för vad jag har sett iallafall!
   
 8. Öbo

  Öbo Brons

  Inlägg:
  894
  Från:
  En ö i havet
  +1
  KBK! Du riskerar ju inget annat än att fastna i ett underbart träsk. ;)
   
 9. frere

  frere Guld

  Inlägg:
  3.091
  Jag var 25 och tog examen. Hade sett en grym tag heuer i en tidning och tänkte att om jag hade en sån så skulle jag nog vara nöjd resten av livet. Gick in på NK och köpte den oprutad. Var glad som en speleman i flera år.

  Sen började jag läsa klockbloggar, tjuvläsa på ttt och så småningom registrerade jag mig här. Är glad att jag en gång hann göra en så sorglöst ogenomtänkt affär innan det gick åt skogen helt. Har kvar klockan men använder den sällan.
   
  eriksson850, AlexLindh, JonasF och 4 andra gillar detta.
 10. SecondsApart
  Trådstartare

  SecondsApart Titan

  Inlägg:
  61
  Precis som kommentaren nedan så är prisskillnaden mellan en ny och begagnad på KS väldigt liten.. Ny kostar ungefär 34k medan en begagnad på KS säljs ungefär för 31k.
   
 11. SecondsApart
  Trådstartare

  SecondsApart Titan

  Inlägg:
  61
  Precis, inga jättebesparingar direkt..
   
 12. Makkanxd

  Makkanxd Silver

  Inlägg:
  1.986
  Från:
  Stockholm
  Så å ena sidan är du lite rädd att spendera så mycket pengar men å andra sidan spelar det ingen roll om du torskar 5k direkt? ;)
   
  Triumf gillar detta.
 13. Schmitza

  Schmitza Silver

  Inlägg:
  1.954
  när en vän timmåmed lyckades pruta över telefon hos rob när den precis släppts så är det ju inte omöjligt att få ner priset
   
 14. Puryeah

  Puryeah Tantal

  Inlägg:
  293
  Jag är i samma sits, dyraste klockan jag har sen tidigare är en victorinox som kostade runt 8. Har länge varit intresserad av klockor och har 5st men aldrig känt att jag kunnat med att lägga några stora summor. Idag var jag iväg och provade de flesta jag är intresserad av (black bay S&G, Pelagos (blå), Pelagos lhd, IWC pilot le petite Prince med blå tavla, aquatimer med blå tavla, superocean heritage chrono 46mm och även 42mm utan chronograf.

  Kändes riktigt kul att känna och klämma på de modeller jag suttit och läst om och tittat på youtube-recensioner om i månader. Black bay S&G har varit en favorit från början likaså den blåa Pelagos, men efter att ha sett left hand pelagosen blev jag osäker :D nåja, det får tiden avgöra.

  Hur jag ”motiverar” detta i mitt fall är att jag ska vänta tills februari och kalla det en 25-års present till mig själv ;)
   
  zzaphod gillar detta.
 15. För min del var det mer eller mindre ett impulsköp utan egentlig undersökning/testning av klockan.
  Blev en Rolex Air-King från -70.
  Är helnöjd fortfarande så här drygt 6månader senare, så mitt tips är köp först och tänk inte efter sen. :)
   
  Forsberg gillar detta.
 16. Bossebäver

  Bossebäver Brons

  Inlägg:
  1.134
  Jag fick en Certina i julklapp 2015, en DS2 Chrono som var anledningen till att jag reggade mig här, på den tiden ville jag ha quartz, en HAQ var perfekt. Den är fortfarande kvar som beater och kommer alltid vara, alla dings och märken har bara gett den karaktär.

  Detta ledde mig in på en mörk bana. Lyckades förhandla med mig själv att en SMP quartz för ca 10 skulle inhandlas, min blivande keeper och grail. Sen ville jag ha en nyare quartz i nyskick. Sen en 2264.50. Sen va vi helt plötsligt uppe i 16-17 000 och då kunde man ju lika gärna köpa SMPc för "bara" 10 papp till.

  Sagt och gjort, min första "riktiga" klocka blev en 2017-års SMPc. Den funderar jag på att flippa, antingen för den nya, en Speedy, en bratte eller en äldre PO 2500. Så det kan gå:angel::)
   
 17. eccj

  eccj Brons Premium

  Inlägg:
  821
  Från:
  Västkusten
  För mig var det flippandet som gjorde att jag köpte dyrare och dyrare klockor. Jag började med att sälja en Breitling för förvånande 16,000kr på Bukowskis, som jag köpt för 6000kr. För dessa pengar valde jag att köpa två nya klockor, varav den ena kostade runt 10,000kr, och sedan dess har cirkusen rullat på.
  Jag tror inte heller att man ska stirra sig blind på priset, utan vill man ha någonting ska man inte kompromissa med sig själv, då blir man bara missnöjd. :D
   
  Träff gillar detta.
 18. Bally

  Bally Titan

  Inlägg:
  165
  Jag hade väl under nästan två års tid gått och snöat in mig på en finare klocka, testade mig runt mycket och hittade en del jag ändå tyckte om i 20-50k klassen, men kände att det var mycket pengar att lägga på något som jag inte vart helt förälskad i. Det jag provat och insett jag ville ha var en AP men tyckte det var för mycket pengar vilket gjorde att jag inte köpte något alls under dessa två år istället.

  Men så i år så skulle jag fylla jämnt, jag hade jobbat väldigt mycket och ville belöna mig själv och jag hittade precis klockan jag ville ha i en butik så jag slog till (paketöppningstråd: https://klocksnack.se/threads/paketöppning-min-drömklocka-i-hong-kong.100371/ )

  Sen vet jag att mycket av pengarna finns kvar i klockan den dagen jag vill ha tillbaka dem, men tills dess kan jag njuta av dem på handleden istället :)
   
 19. 1965ek

  1965ek Guld Premium

  Inlägg:
  3.404
  Hade funderat länge på märke/modell. Fick oväntat en slant över och slog till på den där Alpina GMT:n jag suktat efter. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. :)
  F13FC50A-EC4D-4DF0-90F5-D922D9F1180C. AFFE4897-6232-4003-95D8-0AD7E7D58800.
   
  Senast ändrad: 9 december 2018
  vonhall, Aerospace, HSK och 1 annan gillar detta.
 20. Diskaren

  Diskaren Brons

  Inlägg:
  1.301
  Jag skulle fylla 18 och hade bestämt mig att fira till det ordentligt genom att köpa en klocka. Hade länge haft ögonen på Tudor då jag facinerades av deras connection med Rolex. Men detta var ett misstag min far fick mig att inse och det är något jag tycker alla ska tänka på; nämligen att inte köpa en s.k. "nästan-klocka". En nästan-klocka är en klocka som på många sätt och vis påminner om klockan du egentligen vill ha, och du väljer den för att du kanske inte vill / kan spendera så mycket pengar som klockan du egentligen vill ha kostar.

  I alla fall, eftersom klockan jag skulle köpa skulle förbli en keeper, sa min pappa sa till mig att jag borde gå "all-in" och köpa det jag vill ha för annrs kommer jag att ångra mig längre fram.
  Inget ont om Tudor, de gör helt fantastiska klockor och jag skulle absolut kunna tänka mig en vid framtida klockköp, men jag kunde inte varit mer nöjd att jag köpte min explorer 214270 istället för en Tudor black bay.

  Valet föll inte direkt på explorer utan gick även i tankarna om begagnad Rolex. Kunde dock utesluta beggat ganska omgående då jag ändå kände att just vid första rolex-köpet ville jag testa på hela upplevelsen att köpa från AD. Dessutom var det en extra trygghet att inte behöva oroa sig över äkthet, du får den 5-åriga garantin och allt vad nyköp innebär. Kände att jag kunde unna mig detta då jag som sagt var säker på att jag skulle behålla klockan. Är man inte helt säker på köpet (vilket man egentligen alltid borde va) så skulle jag rekommendera begagnat.

  Sammanfattning.

  - Köp det du vill ha, inte det du nästan vill ha. Har du inte pengarna för tillfället kommer det i den långa loppet löna sig att spara ett tag till, för även om "nästan-klockan" känns grym i början så kommer dagen komma då du börjar snegla på klockan du egentligen ville ha.

  - Va alltid säker på dtt köp och AD är att föredra IMO ifall klockan du tänkt köpa ska stanna i samlingen. Vill du testa en klocka du inte är helt hundra på, kanske är du osäker hur den passar dig eller går med din övriga stil, då är begagnat att föredra för att undvika tråkiga förluster på försäljning.
   
  NickG gillar detta.
 21. Wamba

  Wamba Diamant Premium

  Inlägg:
  7.434
  Mina två första automatare, alltid försökt ha två favoriter som hänger ihop. Sålde sedermera dessa, tyckte det var onödigt dyrt..
  70AD4D75-D3CA-490F-B532-9EBD4E9F8638.

  Nu 10 år senare kör jag fortfarande duo-tänket, dock släppt hämningarna något

  58433CEE-77E9-4DBC-A0D5-96F7D829D73B.
   
  Kaizen, eriksson850, Amme och 16 andra gillar detta.
 22. davhei

  davhei Tantal

  Inlägg:
  547
  Från:
  Stockholm
  Var 28 år och hade efter ett par år i arbetslivet landat vad jag tyckte var mitt första riktigt välbetalda jobb. En kompis triggade mig med att jag borde fira genom att köpa något riktigt onödigt, som en snygg (dyr) klocka och jag började tråla runt på klocksidor för att kolla modeller. Fastnade för en TH Grand Carrera cal 8 i svart som jag efter en del velande kring färg på urtavla slog till på hos AD. Kände mig riktigt euforisk och kunde inte sluta titta på den och testade många varianter av band under en period.


  ”Problemet” var att under själva letandet hade ett mer genuint intresse väckts och i takt med att jag fortsatte läsa på forum med mera så började preferenserna ändras och nya modeller dyka upp på radarn. Efter 6 mån hade jag en Omega PO 2500 och något år senare byttes TH bort mot en Speedmaster som jag fortfarande har kvar och använder. Även PO försvann efter några år (saknar den ibland, den var och är riktigt bra) och blev till en 5-siffrig Sub och en sorts jämvikt infann sig.


  Numera är det främst dressklockor jag emellanåt överväger även om jag har en enkel variant hemma som funkar och även har affektionsvärde. Är väldigt nöjd med kombinationen Speedy/Sub så klockor i de kategorierna har jag lite tappat suget efter även om jag tycker det är kul att läsa om och se på klockor fortfarande. Har aldrig känt begär efter en stor samling utan gillar att ha ett fåtal som känns riktigt bra.


  Tycker man gott kan unna sig att köpa från AD utan att tänka så himla mycket när man gör sina första köp. Njut av glädjen och bara kör. Man bör vara medveten om att preferenser kommer ändras med tiden om man har ett intresse som fortsätter efter första köpet och det är inte så mycket man kan göra åt det i förväg. Det måste få ta sin tid tror jag. Men har man en gång stillat nyfikenheten kring hur det är att köpa nytt från AD så är det lättare att utforska sina preferenser på beg marknaden senare och då behöver man inte göra särskilt stora förluster när man byter mellan klockor.
   
  frere gillar detta.
 23. Hyperkub

  Hyperkub Titan

  Inlägg:
  149
  Från:
  Göteborg
  Efter skolan blev jag konsult inom designbranschen och gick från studiebidrag till väldigt mycket mer pengar på kort tid. Flyttade till Frankfurt och råkade gå förbi ett skyltfönster med Panerai. Funderade en kväll, sedan small det av. Panerai base logo satt på handleden, och därifrån tog det av. Ångrar det inte en sekund :)
   
  eriksson850 gillar detta.
 24. Ronnie

  Ronnie Brons

  Inlägg:
  1.472
  1) Läste allt om klockor som stod skivet på Internet och tittade på alla klockbilder
  2) Köpte lite billiga vintageklockor och fick känsla för vad jag gillar
  3) 4-5 år senare började Franks ur sälja modellen jag var mest intresserad av, så jag åkte in och klämde på den
  4) Väntade in ett riktigt bra pris genom att hålla koll på alla butiker i ett halvår kanske

  I'm spontan like that :D

  [​IMG]
   
  Saltkråkan, NRE, bernoulli och 2 andra gillar detta.
 25. SecondsApart
  Trådstartare

  SecondsApart Titan

  Inlägg:
  61
  3-5k tänker jag mig är en ganska liten summa i förhållande till själva klockinköpet.. Ska jag ändå lägga en 30k så har jag inga problem med att lägga till några extra tusen och få en helt ny klocka. Avsikten är ju trotsallt att det ska bli en keeper i samlingen och inte något jag kommer att sälja inom något år. Sen vet man ju aldrig vad som händer, preferenser ändras osv..

  Nu vet jag inte hur utbudet ser ut i hela Sverige men hos min lokala AD finns det en väntelista för BB 58 och det verkar som att det är ganska få modeller som släpps till den svenska marknaden..

  Härlig läsning, all lycka till med letandet. Bra att du dessutom har hittat en bra "ursäkt" till att unna dig en fin klocka (vilken den nu blir) ;)

  Tack för tipset, jag känner dock att det kan finnas risk för att det får bakslag :D.

  Tack för att du delar med dig, känner att jag själv är på väg nerför samma stup.. ;)

  Håller med! Bättre att spara ett tag till för drömklockan istället för att slå till på någon slags kompromissklocka nu.

  Wow, bara att gratulera till drömklockan!

  Härligt, fin klocka det där :)

  Trevlig läsning, håller med om allt det du säger. Om det blir en klocka blir det isåfall en som kommer stanna i kollektionen och inte flippas om x antal månader (det är iallafall avsikten).

  Fina "uppgraderingar" eller vad man ska kalla det..

  Har idag 3 klockor och kollar nästan varje dag på olika klockor så jag har definitivt märkt av att preferenserna ändras.. Dock är det ju en annan sak att faktiskt äga klockorna men det är väl en del av resan, att upptäcka nya klockor ständigt. :)

  Snabba beslut, härligt när man vid första ögonkastet vet att det är den rätta klockan.

  Ibland är det bättre att vara spontan istället för att övertänka saker och ting ;) Snyggt!
   
  Ronnie och 1965ek gillar detta.
 26. Schmitza

  Schmitza Silver

  Inlägg:
  1.954
  jävla quatande

  men pröva att handla av nån annan än din lokala ad då?
  ett samtal till rob så fick min kompis nästan 10%
   
 27. JB_XII

  JB_XII Brons

  Inlägg:
  1.260
  Från:
  Göteborg
  Du dricker tillräckligt många bärs tills man nått över smärtgränsen. Sen startar man bara swish-appen.
  Klart! ;)
   
  Träff, Gäspande_Skorpan och 1965ek gillar detta.
 28. 1965ek

  1965ek Guld Premium

  Inlägg:
  3.404
  Eller en dunk vin, aka beuty box:)
   
 29. Axwell13

  Axwell13 Plast

  Inlägg:
  27
  :cool::D
   
 30. Takuan

  Takuan Titan

  Inlägg:
  61
  Igenkänningsfaktorn är hög.
  Jag velar själv fram och tillbaka angående att köpa en första klocka i den högre prisklassen (~45ish) och sitter för tillfället på en Victorinox för ~8 som dagligt använd klocka. Ena dagen så är jag övertygad om att det är rätt att unna sig, andra dagen känns det fullständigt orimligt. Den klocka jag letar efter har jag aldrig sett dyka upp på KS säljdel, annars hade det nog varit stor risk för att jag skickat iväg ett PM om priset varit nog lockande åtminstone.
   
Mollstedt