Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Första klockan i rymden

Diskussion i 'Vintage' startad av hejo, 3 maj 2013.

 1. hejo
  Trådstartare

  hejo Y-Wing pilot

  Inlägg:
  825
  Då var det dags för en lite essä där jag tänkte förmedla lite fakta, tankar och spekulationer kring klockor, flyg och rymden (kärt gammalt ämne). Har skrivit en del tidigare om rymden och klockor, tror dock att denna lilla skrivvända kommer att tillföra lite nytt och förhoppningsvis är det inte bara gammal skåpmat.

  Som sagt rymden, får väl börja med att definiera rymden annars så faller själva poängen med rubriken. I veteskaplig mening så finns det ingen gräns för själva rymden (flyger man uppåt så möts man inte av en ortsskylt med texten Rymden). FAI har dock satt en gräns på 100 kilometer över havsytan för att skilja mellan rymd- och luftfart. USA har i sin tur bestämt att personer som färdas på en altitud över 80 kilometer över havet skall betraktas som astronauter.
  Alltså nu utgår vi från att om man färdas över 80 kilometer över havet så är man i rymden.
  Efter andra världskriget tog kapplöpningen om rymden full fart mellan USA och Ryssland.
  USA´s jakt på rymden startade på allvar med X-15 projektet. Kortfattat kan flygplanet beskrivas som en gigantisk raketmotor med vingar på, planet hängdes under ett bombflygplan (B52) och på 13,7 kilometers höjd släpptes farkosten varpå flygningen påbörjades.
  [​IMG]

  [​IMG]

  Flygningarna påbörjades 1959. Den 17:e juli 1962 med Robert M White (USAF) vid spakarna nådde man en höjd på 95,9 kilometer, dvs White kunde titulera sig astronaut. Teoretiskt sett kan man då säga att White var den förste icke ryss som varit i rymden. Totalt gjordes 199 testflygningar innan projektet lades ner 1968 då hade 13 flygningar passerat 80 kilomerer och två 100 kilometer.
  Då var det väl kanske dags att komma in på klockkopplingarna. Jag väljer att lite rått bortse från Jurij Gagarins äventyr den 12 april 1961 och hans rymdresa med Vostok 1 (tydligen en Sturmanski je kronograf på armen).
  Min koppling till denna historia är följande:
  [​IMG]
  Det är väl precis ingen väl bevarad hemlighet med att X-15 piloterna tilldelades just Bulovas Accutron Astronaut GMT.
  Nedan kan vi se mr White efter sin första rymdflygning med just det en Astronaut runt armen.

  [​IMG]

  Det är även ett känt faktum att många av de amerikanska piloterna valde att bära Accutons just på grund av att de var så tillförlitliga. Det sägs att Gordon Cooper använde sin Bulova för att klocka raketerna vid återinträdet med Mercury 9 den 16:e maj 1963 efter att tappat strömmen i kapseln. Enligt uppgift skall hans Speedy blivit ”knäpp” av G-krafterna vid ”lift-off”.
  Den som kan sin historia kan väl nu dra kopplingen till Apollo 13 och Jack Swigert Speedy – 1675…..
  Här har vi herr Cooper vid invägningen:

  [​IMG]

  [​IMG]

  Så då har vi klarat av lite mytbildning och subjektiv historia blandat med en del råfakta. Dags att gå in på klockan BULOVA ACCUTON ASTRONAUT GMT
  Bulova är som bekant en anrik urtillverkare, verksamheten startades 1875 som J. Bulova Company av Joseph Bulova (1851-1936), ombilades till Bulova Watch Company 1923 och blev en del av Loews Corporation 1979 som såldes till Citizen 2007. Historien kan göras lång men jag väljer att begränsa mig till det som är intressant för Accutronen.
  1952 introducerade Elgin en elektronisk klocka, det största som hänt klockvärlden på över 400 år. Bulova beslutade att ”skugga” denna företeelse för att inte tappa marknadsandelar.
  Max Hetzel på Bulova gjorde ett grundligt arbete och förstod att denna teknik kunde utvecklas till att bli ett vinnande koncept med hjälp av transistortekniken. 1952 påbörjade Bulova utvecklingen av Accutronen via den revolutionerande ”tuning fork” tekniken.
  1959 hade Bulova via Max utvecklat tekniken färdigt och caliber 214 fanns färdig för produktion.
  1960 började Bulova sälja världens första fullt fungerande batteridrivna klocka i form av Accutron caliber 214. Ett verk i princip som ett mekaniskt dito men drivkraften kom från ett batteri. Det finns mycket att läsa om tekniken men det lämnar jag därhän i denna essä. Bulova gjorde en hel del modeller med detta urverk men nu tänkte jag mig en liten fördjupning i en speciell variant BULOVA ACCUTON ASTRONAUT GMT närmare bestämt mitt exemplar.

  Till att börja med vill jag tacka Jens för att du återväckte mitt intresse i och med denna post https://klocksnack.se/threads/deep-sea.5996/.

  De första urverken använde en 360Hz stämgaffel i verket för att snurra runt visarna. Stämgaffeln drevs av en elektronisk transistor oscillator. Lite udda för cal 214 är att verket saknar krona och kronaxel. För att ställa urverket finns på baksidan av klockan en liten ”flärp” att fälla ut och vrida runt. 1965 kom cal 218 där man placerat en krona för att ställa klockan vid kl 4.
  För den som är intresserad av det tekniska så finns lite kul läsning här:
  http://people.timezone.com/library/horologium/horologium631672882451976629

  Förutom historiekopplingen till uret så tycker jag att det är två saker som utmärker denna klocka:
  Sekundvisaren flyter verkligen fram, här finns inget tillstymmelse till hack och sedan är det det smått fantastiska ljud som klockan ger ifrån sig, ett svagt hummande vinande läte (svårt att beskriva).
  Som Jens nämnde i sin tråd så byggdes verket för 1,35V batterier. Dessa finns inte kvar i produktion (finns special batterier men de kostar därefter). Vad jag har förstått så justerades de urverk som hade behov av detta vid fabrik. Detta gjordes genom att man ”klämde” gaffeln. Det verkar som om de ur som inte ”klämdes” fungerar utmärkt med ett vanligt 1,55V batteri, min gör det i alla fall J  Mitt exemplar är i princip komplett bortsett från att den saknar länk och i ett härligt Vintage skick. En fantastisk trälåda i mycket bra skick, en väldigt kul informations/instruktionsbok och som kronan på verket inköpskvittot från 1968.
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]


  Skall man göra någon form av konklusion av detta resonemang så är Bulovas Accutron världens första batteridrivna klocka och Astronauten den andra klockan att färdas i rymden.
  Ha en trivsam kväll klockvänner!

  /Henrik
   
  Knugen, Urkvinnan, bluetrain och 57 andra gillar detta.
 2. The Pell

  The Pell Stormtrooper

  Inlägg:
  267
  Från:
  Göteborg
  Tack för härlig post! Grym klocka!
   
 3. Jokkmokkswe

  Jokkmokkswe Cup of Jawa

  Inlägg:
  4.702
  Från:
  Byn
  Grym post och fin klocka!
   
 4. jakob.dala

  jakob.dala Oo=v=oO

  Inlägg:
  4.220
  Från:
  Vällingby
  Gillar verkligen både klockan och storyn.
  Tack för ett kanoninlägg :)
   
  LongCon gillar detta.
 5. Kettil

  Kettil X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.719
  Underbara fakta för en Accutron ägare; kände inte alls till detta. Tack.
  Vilket toppex du har!
  Kompletterar tråden med min egen.
  [​IMG]
   
  hejo gillar detta.
 6. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.657
  Från:
  Vallentuna
  Håller med, grym dinka och grym efterforskning!
   
 7. Camo00

  Camo00 AT-AT driver

  Inlägg:
  7.047
  Från:
  Malmö
  Älskar såna här trådar - stort tack!! Å vilken grym klocka sen?! :)
   
 8. ZQT

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.417
  Härlig läsning. Undra varför Bulova gick från detta till att försöka fulkopiera andra mer kända och exklusivare varianter?
   
 9. vonhall

  vonhall X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.608
  Från:
  Lerum
  Intressant läsning! Tackar för det!
   
 10. Ariste

  Ariste Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.333
  Tack för en givande tråd, vilken snygg modell det där är...bezels helt i metall och med graverade/frästa siffror är så snyggt...
   
 11. Criss Cross

  Criss Cross AT-AT driver

  Inlägg:
  6.305
  Från:
  Stockholm
  Tror dom blev uppköpta. Blev som GMs köp av Saab typ...
   
 12. hans

  hans Petrus Kenicius

  Inlägg:
  495
  Från:
  Väster om hEden
  Tack för intressant läsning!
   
 13. plattfot

  plattfot X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.778
  Från:
  Norrort Sthlm
  Härligt Henrik!

  /Henrik
   
 14. paradis

  paradis Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.807
  Från:
  Malmö
  Tack för detta. Vackert med box ock papper. Bulova är också ,jätte känd utomlands. Mycket vackert klocka.
   
 15. Vintage92

  Vintage92 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.880
  Mycket intressant! Tack :)
   
 16. Tommytvigg

  Tommytvigg Stormtrooper

  Inlägg:
  497
  Från:
  Dalarna
  Härlig post! :)
   
 17. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.883
  Stort tack Henrik för en fascinerande historia!
  Och du höjer min respekt för Bulova, som jag annars sett som "the bad guy" som försökte misskreditera utlänningar (läs Omega-Schweiz) i upphandlingarna o testerna inför rymdfärderna... och den fasta klockan som falerade och var anledningen till att Neil A fick lämna sin Speedy ombord var väl en elektrisk Buolva... :)
   
 18. hejo
  Trådstartare

  hejo Y-Wing pilot

  Inlägg:
  825
  Det var väl egentligen senare delen av 60-talet som Bulova kampanjade för att få bort Omega som armbandsursleverantör åt NASA. Först så hade man ingen kronograf man kunde skicka in för tester. Istället drev man på för de fasta uren och där lyckades man trots att månlandarklockan slutade fungera och Armstrongs klocka fick göra jobbet. Inför sista bemannade turen (Apollo 17) gjorde Bulova verkligen politik av det och fick upp frågan till senaten med motiveringen "buy American regulation".
  Resultatet av detta blev att nästa kvalifikationstest (1972) skulle inrymmas under "buy American regulation" (51% av produkterna måste tillverkas i US).
  Bulova köpte då sina kronografverk av Universal Geneve vilka man byggde om för att de skulle se ut som Bulovor.
  Omega i sin tur lät ett amerikaskt företag (Star Watch Case Company) tillverka boetterna och montera glasen för att upfylla kraven om amerikansk tillverkning.
  Sen vet vi ju hur det gick med testerna :) /Henrik
   
  krämbulle gillar detta.
 19. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.883
  Tackar för det! du är en stor källa till kunskap!
   
 20. hejo
  Trådstartare

  hejo Y-Wing pilot

  Inlägg:
  825
  Nöjet är helt på min sida min vän :)

  /Henrik
   
 21. Rber

  Rber X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.900
  Tack för en mycket bra liten sammanfattning!
   
 22. Bomier

  Bomier X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.999
  Från:
  Bangkok
  Mycket trevlig läsning! Tack så mycket!

  Mvh
  Micke E
   
 23. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.903
  Från:
  Helsingborg
  Häftig läsning! stort tack.
   
 24. Jens

  Jens Greedo

  Inlägg:
  3.083
  Från:
  Mordor
  Värt!

  Det glädjer mig att mitt lilla fattiga inlägg fick dig på rätt spår.

  Hare krishna!
  /J
   
 25. Pappi

  Pappi Bib Fortuna

  Bra inlägg. Tack!
   
 26. Kalima

  Kalima Rebel soldier

  Inlägg:
  64
  Från:
  Göteborg
  Härlig läsning för en som precis kommit till klockträsket, tack.
   
 27. Mr Skurkburk

  Mr Skurkburk Stormtrooper

  Inlägg:
  250
  Från:
  Lund
 28. Mr_Jonas

  Mr_Jonas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.885
  Från:
  Göteborg
  Härligt inlägg. Det är kul med historia om klockan.
   
 29. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.712
  Från:
  Jymden
  På något underligt sätt har jag missat denna tråd. Riktigt kul med all info! Jag hade gärna ägt en sådan, men har inte vågat. De är väl svindyra att serva om något går sönder?
   
 30. fc2

  fc2 AT-ST driver

  Inlägg:
  1.062
  Inte läst hela posten, får göras när jag kommer hem, men värt att notera är att vad som ansågs vara rymden ändrades 1955 från att vara 50 000 fot (tror jag). Oklart när på året detta skedde men den första U2-flygningen ägde rum 1 augusti 1955 och man kan mycket väl ha varit över 50 000 väl innan dess. Kan funnits klockor som således varit ute i det som tidigare kallades rymden även innan 1955 års flygning.