Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Fars gamla Certina DS.

Diskussion i 'Vintage' startad av Sorubim, 19 oktober 2014.

 1. Sorubim
  Trådstartare

  Sorubim X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.071
  Jag letade i en låda igår och råkade hittade fars gamla Certina som jag fått för några år sedan. Jag kommer tydligt ihåg den här klockan från min barndom. Speciellt ett tillfälle då jag fick titta på när han tog bort boettlocket och vi kunde se hur urverket arbetade. Jag googlade lite igårkväll för att försöka få mer info om modellen men gick istortsett bet då det verkar finnas väldigt många liknande modeller med små variationer i utseende och jag hittade ingen exakt likadan. Jag tror att min far skaffade klockan nångång 60- eller tidigt 70-tal. Med den knapphändiga informationen så gissar jag att dess urverk är cal 25-651 (baserat på väldigt snarlika modeller jag läst om på nätet som är från samma tid och enligt en site så var detta verk det vanligaste under tidsperioden).

  Jag undrar om någon här på forumet har mer information om/erfarenheter av den här modellen?

  Ingen har använt den här klockan på mer än 30 år, ingen service har gjorts. Igår när jag ruskade liv i den så startade den direkt, och dess gångreserv har hållt den vid liv över natten. Den verkar ha hållit tiden relativt bra (-5 sekunder på ett dygn). Jag försökte nyss ringa min far för att fråga om klockan men han hade inte tid för tillfället, jag ska uppdatera tråden med mera information när jag får tag på honom.

  Jag undrar också hur ni tycker jag ska göra angående service? Jag gissar att den här klockan inte är värd särskilt mycket pengar. Den har ju dock ett stort emotionellt värde och jag skulle vilja fortsätta att använda den och hålla den i god skötsel och funktion. Vad skulle det kosta att låta en sån här gammal Certina genomgå service, och vem rekommenderar ni för att utföra arbetet?

  Jag ersatte det gamla fixoflexbandet som satt på med ett svart Nato, tyvärr lite för brett med 20mm (hade inget 18mm hemma). Bilder:

  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Gummo, theargonaut, Ariste och 3 andra gillar detta.
 2. Kettil

  Kettil X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.719
  Sorubim gillar detta.
 3. Scaramanga

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.186
  Från:
  Höga Kusten
  Fin!

  Väldigt trevlig modell med väl arbetad boett. Bakstycket med sköldpaddan är ju helt underbar [emoji2]
   
  Sorubim gillar detta.
 4. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.112
 5. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.015
  Från:
  Sthlm
  Trevlig klocka med speciellt värde! Har haft ett gäng liknande modeller och tycker de varit väldigt mysiga överlag. Lite tufft med de blånerade visarna på ditt ex.
   
  Sorubim gillar detta.
 6. Sorubim
  Trådstartare

  Sorubim X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.071
  Ja jag misstänkte det också, med tanke på vad liknande modeller verkar gå för på tradera etc. men den ska ju inte säljas ändå.

  Har ni någon idé om vad service kan komma att kosta (jag har aldrig lämnat in en klocka på service, varken gammal eller nyare)? Och är det något speciellt ställe som rekommenderas för ett sånt jobb (är detta något som klockmaster och stjärnurmakarna erbjuder, eller måste den till nån vintage-specialist)?
   
 7. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.112
  Jag har haft två och jag blev mycket imponerad över hur välbyggda och kraftiga de var, helt klart underskattade. Finns inte mycket att klaga på så jag tycker helt klart den är värd lite kärlek. Har storebror på handleden nu och jag uppskattar dem verkligen.
   
  Sorubim gillar detta.
 8. Kettil

  Kettil X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.719

  Italien vettu…urhandlarnas paradis. Den blir antagligen såld.

  Jag har annars upplevt att just den här shoppen har en seriös attityd vad gäller prissättning.