Laddar...
Erikson Urhandel

Fenomenet Grand Seiko

Diskussion i 'Diskussion' startad av Criss Cross, 24 november 2013.

 1. Criss Cross
  Trådstartare

  Criss Cross AT-AT driver

  Inlägg:
  6.301
  Från:
  Stockholm
  Hej!
  Här kommer en slarvigt skriven men ändock ödmjuk fundering kring Grand Seiko.

  Ni som är frälsta, hur blev ni frälsta?
  Vad motiverar den höga prislappen?

  Jag förstår att tekniken är spjutspets, säkert bättre än t ex Rolex. Men en klocka är så mycket mer än ren teknik.
  Vad har Seiko som gör att dom kan ta ut dessa priser ? Vilka volymer av Grand Seiko säljs?

  Jag har så svårt att förstå att man kan sälja en Seikoklocka för 1.000 kr och en annan för 50.000 kr. Kanske borde man ha gjort en Toyota/Lexus?

  Måste säga att jag verkligen gillade utseendet på Chrisses tidigare Gmt, som jag tror Seikoman äger idag. Dom äldre dykarna är också grymma.
   
 2. JayJay

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.411
  Jag har i o f s själv bara ägt vintage GS men även den var väldigt fin i jämförelse med mkt annat gammalt som jag hållit i. Jag har dessutom flera gånger fingrat på moderna GS och läst osunt mkt om dem. Det som lockar mig är den höga graden av hantverk i tillverkningsprocessen (t o m på quartzverken) i kombination med att man hela tiden försöker driva tekniken/horologin framåt. Jag skulle påstå att bland "premiumklockor" är det svårt att få så mkt pang för pengen som med GS. Detta om man bara ser till inköpspris. Andrahandsvärdet däremot är väl inte super, samt att det inte särskilt lättsålt. Jag kommer definitivt att äga en modern GS någon ggn framöver och jag utesluter inte att jag trots ovanstående väljer att köpa den helt ny.

  Med detta sagt är jag för stunden mer sugen på en Rolex av ett flertal enkla skäl. Du nämner själv ett och det är att klockor är så mkt mer än ren teknik. Varumärket spelar naturligtvis stor roll. Jag hatar att erkänna det men när jag lägger strax över 30k på en fin klocka så skadar det inte att de folk i min omgivning som faktiskt kollar på vilken klocka man bär, ser vad det är (som sagt önskar jag att jag inte kände så). Dessutom är det, om man letar begagnat, betydligt större utbud av Rolex och som sagt är Rollen mer lättsåld och troligen mer värdebeständig.

  Som slutligt svar på din fråga så tycker jag du ska pallra dig till en butik som säljer GS för att själv klämma. Du kommer med stor sannolikhet inte bli besviken på känslan i dem. För att förhöja upplevelsen skadar det nog inte om man läst på lite om dem tidigare... yonsson kommer snart att länka till bra lästips :cigar:
   
  garfield och keroro gillar detta.
 3. Mr Chance

  Mr Chance Captain Phasma

  Inlägg:
  8.153
  Intressant fråga. Jag har en vintage GS, från 1971, men skulle inte beskriva mig som frälst, mer som en agnostiker... Jag skulle aldrig lägga ut 50k på en nyare GS, för de pengarna får man andra klockor som är betydligt roligare, IWC, JLC, Rolex etc.

  Att valet föll på en vintage GS för mig beror på att jag tycker den är snygg och det lite roliga i att den håller så hög kvalitet för det ringa priset (tror jag gav ca 6k inkl frakt och moms/tull). Min är en highbeat som tickar på med 36000 bph vilket ger en skön gång på sekundvisaren.

  Sen lockas jag lite av klockans anonymitet, den ser ut som en dussinklocka från Seiko men håller kvalitet som ett premiummärke. Lite som med kläder, vissa föredrar pikétröjor från Polo med loggor så stora att man kan se dem från månen medan andra helst har kvalitetskläder utan logga.

  Imho.
  :)
   
  garfield, Sond, Jockinho och 1 annan gillar detta.
 4. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.248
  Från:
  Fettefleur......
  Det som kan kännas lite udda är hur ett och samma företag sätter sin logga på en produkt för 1000 sek och för 50000 sek.... och står för bägge med samma värdegrund. Finns det fler exempel på detta....inom och utanför klockbranschen? Kan ju anses provocerande? Är det vår fåfänga som tror att High end måste börja på tex 30000+ Sek.....

  Kan bara hålla med TS att det intressant. För mig som inte är insatt är det förvirrande.....men visst är GMT:n en av de absolut snyggaste dinkorna där ute.....oförskämt kool...

  Ks nickad bild...

  [​IMG]
   
  Fabian och keroro gillar detta.
 5. Boris Balkan

  Boris Balkan Fark you!

  Inlägg:
  2.993
  Allt händer i betraktarens ögon. Jag blir inte hård i byxan av det där. Gäsp. :eek:
   
  Norrlänningen gillar detta.
 6. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.705
  Från:
  Jymden
  Har man hållit i en GS eller ännu bättre ägt en så förstår man varför de kostar som de gör. Att jämföra med andra märken i samma prisklass kan man ju absolut göra. Personligen tycker jag man får väldigt väldigt mycket klocka för pengarna oavsett om man köper en kvarts-GS eller en spring drive GS. Det finns ju dock olika nivåer även på GS. De dyrare GS-arna har exempelvis oftast de 5-delade länkbitarna. Master shop edition-klockorna (som exempelvis Chrisses förra) medför spännande detaljer i ännu mer limiterad utgåva.

  Oavsett om man köper en "billig" GS eller en dyr så får man detaljer som ytterst få andra märken erbjuder när det gäller tavla, visare och indexmarkeringar. Lägg till sjukt bra och speciellt genomtänkt finish så får man en klocka där ljuset leker riktigt fint oavsett modell. Att de är så bra som de är har ju självklart att göra med att det är en hel del handarbete inblandat. Ska vi snacka insida och urverk, så är det även här svårt att slå GS vare sig det gäller automatiska urverk, kvartsurverk eller spring drive.
  Det krävs ju dock en viss sorts person för att uppskatta Grand Seiko. En person som kan se skillnad på bra och superb finish och en person som gillar designen och kan se bortom att det "bara är Seiko".

  Frälst, jag? Näää inte alls. :D

  Bildfest:

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  JaTack, Minuteman, Sond och 6 andra gillar detta.
 7. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.705
  Från:
  Jymden
  Lite läsning:
  Grand Seikos officiella hemsida
  http://www.grand-seiko.com/

  Vår kära Molles eminenta hemsida
  http://mollewatch.webgain.se

  Shizukuishi Watch Studio -Här tillverkas Grand Seiko och Credor
  http://www.shizukuishi-watch.com/eng/

  Intervju av personen bakom Grand Seiko om utvecklingen av GS.
  http://home.watchprosite.com/show-forum ... 24318/s-0/

  COSC vs Grand Seiko standards
  http://www.thewatchsite.com/index.php/topic,118.0.html

  Artikel om Seiko GS (ej fullständig)
  http://www.flickr.com/photos/malus65/8203937972/

  Artikel: "A Short History of the Grand Seiko"
  http://general.watchprosite.com/?show=n ... id=3528882

  Ytterligare en historieberättelse av en av världens mest internetkända försäljare:
  http://www.seiyajapan.com/category/gs_history/

  Ännu mer historia -Grand Seiko VFA
  http://general.watchprosite.com/show-nb ... ti-757773/

  Artikel om Grand Seiko i Watch time magazine
  http://thirtyfivemill.files.wordpress.com/2012/04/grand-seiko.pdf

  En artikel till om tillverkningen
  http://www.horlogerie-suisse.com/ar...y-watchmaking_and_culture-shock-17182711.html
   
  John R, Drill, DrSbaitso och 3 andra gillar detta.
 8. daviden

  daviden Admin Admin

  Inlägg:
  9.439
  Från:
  Malmö
  Har ingenting emot Seiko GS, men för samma pengar hade jag varje gång köpt något annat.
   
  Omen, ZQT och Boris Balkan gillar detta.
 9. Spindel

  Spindel Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.141
  Världens bästa urverk är värt något, det är insidan som räknas.
   
 10. Asplund

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.564
  Från:
  Kungsholmen
  Har ju haft en nyare GS, jag tyckte kvaliten var bra och klockan var fin överlag .Dock så var det SD verket det jag verkligen älskade, den där sekundvisaren var underbar att vila ögonen på! :)

  Med det sagt så skulle jag personligen inte betala listpriset för den, ligger på den jag ägde á 47 500 kr och då är jag tydligen så "ytlig" så jag hellre betalar de summorna för ett mer välkänt premium märke.

  Sen så måste jag även tillägga att länken/låset var lite väl rassligt för en 50 k klocka, det är inget mästerverk den där länken inte..
   
 11. Boris Balkan

  Boris Balkan Fark you!

  Inlägg:
  2.993
  Om du tittar dig omkring i världen. Är det insidan som räknas? :)


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 12. Spindel

  Spindel Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.141
  Jag tror det är det för många ;) GS säljer som sagt ändå i volymer ;)

  Sen kan man ju alltid diskutera att GS klockorna önskar de hade samma prestige som andra klockor :) . Det är ju ändå så att för vissa människor är det viktigare att det står t ex rolex på klockan än att den är vare sig särskilt snygg eller särskilt bra
   
  Eurenius gillar detta.
 13. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.705
  Från:
  Jymden
  Tycker du? En av länkbitarna är ju lite skadad, men utöver det så tycker jag att den är riktigt stabil. Den är ju däremot "dubbel-ledad" vilket gör att den är lite mer rörlig än enklare länkar. Personligen tycker jag att det gör att länken följer handleden läskigt bra. Det är i alla fall den skönaste länken jag har testat .
   
 14. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Jag tänkte först inte ens vara en del av tråden, men men jag svarar väl då. Man kan besvara frågan med en motfråga. Hur kan Rolex motivera sina priser med en massprodukserad klocka som spottas ut av industrirobotar? Enkelt! - skicklig marknadsföring att dom lyckats skapa en mytomspunnenhet kring sig själva, varit med i historiska händelser som människor vill kunna relatera till när man ser sin Rolex på handleden. Det är ett av de mest presigefyllda märkerna.

  Grand Seiko... Jag ser bara till min egen del. Historiken, speciellt senare halvan av 60-talet då GS istortsätt sopade mattan med tillverkare med V.F.A. 61GS som hade en kaliber i standardutförande medans de flesta andra tillverkare hade specialanpassade urverk inför tävlingen "Chronometer Competition"

  Sen älskar jag att Seiko erbjuder klockor med en så hög kvalitet, finish och den höga grad av hanverk som man först hittar på tillverkare som Glasshutte Original, och där är det en långt högre prisklass det handlar om.

  Med andra ord är det historik, finish, kvalitet, tekniska innovation och hantverk och givetvis design (framförallt från 60-talet) som lockar mig och får mig att älska Grand Seiko.
   
 15. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.003
  Ni vet väl att yonsson och 80talisten inte finns på riktigt utan att det är jag som vill röra om i grytan? Alla borde fatta att Seikohypen bara är ett skämt:D april april!


  Edit: Chrisse är Denke enerverande påhitt och har inget med mig att göra!
   
  Camo00, carlanton, Mkarlsson och 4 andra gillar detta.
 16. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Jag menar... hur skulle man inte kunna älska en sådan här design på boetten? :D

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  vonhall, John R, Bodén och 4 andra gillar detta.
 17. Chrisse

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.875
  Från:
  Yonssons källare
  GS tar betalt för faktiskt nedlagda mantimmar av hantverk (mer eller mindre)

  Vad gäller detaljer och finish anser jag och min lupp att GS är många snäpp över ex min JLC NSD Alarm, bra överlägsen GMT II, tom skarpare än Pam233.

  Då har jag tittat på detaljer som frästa/putsade ytor på brygga och urverksdelar, tavla/visare och index, boett mm.

  GS medför inte den status som de stora lirarna, men du får mkt klocka sett till hantverk.
   
  vonhall, China, yonsson och 1 annan gillar detta.
 18. Chrisse

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.875
  Från:
  Yonssons källare
  Bara att gratulera Spencer66 och Denke som under taget alias lyckas kvalitetsposta då och då ;)
   
  yonsson och Ministern gillar detta.
 19. Asplund

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.564
  Från:
  Kungsholmen
 20. China

  China Guest

  Isodor, henk von helvete, Chrisse och 3 andra gillar detta.
 21. ZQT

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.417
 22. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Tack för intressant info! - måste tillägga att det jag skrev var skrivet med en stor dos ironi med tanke på trådens ämne... :) Jag älskar själv Rolex och kommer högst troligen äga en själv en dag.
   
  Asplund gillar detta.
 23. Criss Cross
  Trådstartare

  Criss Cross AT-AT driver

  Inlägg:
  6.301
  Från:
  Stockholm


  Ingenting jag ifrågasätter. Men, Hur mycket klocklitteratur var du tvungen att plöja igenom för att hitta Seikofakta från 60 - talet ? Det måste ju vara något för en liten krets urverksfantaster?
   
 24. Sond

  Sond AT-AT driver

  Inlägg:
  5.601
  För egen del har jag länge velar äga en GS. Typ en vintage från senare delen av 60-talet. Har inget särskilt i tanken. Men 80talisten och hans GS ser ju underbar ut.

  Varför har det då inte blivit någon? Kanske feghet? Flyger den för lågt under radarn? Ligger säker något sådan och påverkar mitt undermedvetna. Men det viktigaste är att jag alltid fått en känsla av att man är ganska ensam med sin vintage-GS om man får problem eller måste serva den. Men hur är det med det? Finns det hjälp att få? Vart lämnar ni era äldre GS för service och reparation?
   
  Bosse gillar detta.
 25. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Det där hör till allmänbildningen hos en Seikofantast...;) yonsson, _jonte och Molle sitter på långt mera kunskaper inom GS än vad jag gör...:)
   
 26. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.705
  Från:
  Jymden
  Criss Cross
  Det är väl även allmän vetskap att Seiko gjorde så reglerna ändrades och COSC grundades med regler för att Seiko inte skulle få utklassa Schweizarna?
   
 27. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.705
  Från:
  Jymden
  Jag tror john b har koll på någon britt som har urverksdelar och servar äldre GSar.
   
  Sond gillar detta.
 28. Sond

  Sond AT-AT driver

  Inlägg:
  5.601
  Det där bekräftar min oro. En Britt som har lite delar..;) Kanske fungerar perfekt, men det gör mig osäker...
   
 29. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.705
  Från:
  Jymden
  Ja, det är ju inte direkt så att det är vintage-Rolex service vi snackar om. Det oroar även mig när det gäller vintage-GS. Å andra sidan verkar det finnas exemplar som mår väldigt bra så om man hittar ett sådant exemplar och håller det servat så är det ju inga problem.
   
 30. Sond

  Sond AT-AT driver

  Inlägg:
  5.601
  Var servar man dem?
   
Mårtenssons ur Brookfield