Laddar...
Nymans Ur 1851

Payson

Finns det svenska lärare i publiken?

Diskussion i 'Lifestyle' startad av M.B., 11 januari 2019.

 1. M.B.
  Trådstartare

  M.B. Titan Premium

  Inlägg:
  237
  Från:
  TLV/Malmö
  Kanske en longshot men försöker iallafall.

  Jag har provat SFI här i Malmö men det är en stört slöseri med min tid, det går bara inte när så många elever på so called "SFI for academics" kan inte ens alphabet eller engelska. Då sitter man i klassrummet och får ingen uppmärksamhet, eller inte i korrekta formen av det.
  Ja, känns bra att skatta upp till 61% för detta:)

  Men det är dags att ta det till nästa steget. Jag kan läsa svenska och skriva(ish, långsamt och förmodligen med dålig grammatik).
  Nu letar jag efter en lärare för att putsa det som jag kan idag. Grammatik, skrivning i högre nivå och självklart att öva talande svenska.

  Har någon tips om en bra privatlärare?
   
 2. Strindberg

  Strindberg Guld

  Inlägg:
  4.111
  Från:
  Hälsingland
  Vill du ha skriven "distanskurs" så dra ett pm.
  Litterturvetare, pluggat till lärare men ledsnat. Driver nu egen firma med korrekturläsning och textgranskning.
  Den talade svenskan blir svår, då jag bor rätt långt från Malmö. Tips där kan vara att lyssna på talböcker, men även att kanske söka extrajobb i butik?

  Och, ja, jag skriver slarvigt här på forumet.
   
  Thunell, grodslukarenx, Callxx och 4 andra gillar detta.
 3. M.B.
  Trådstartare

  M.B. Titan Premium

  Inlägg:
  237
  Från:
  TLV/Malmö
  Tack för förslaget @Strindberg !

  Jag lyssnar på talböcker, kollar svensk serier och film utan textning etc. - allt som jag kan göra som självstudier. Största problemet är att jag vågar inte prata än, även om jag vet vad man ska säga i huvudet.
  Det handlar om att bilda självförtroende för att prata med folk face-2-face till 80%, sen är det 20% grammatik och vocabulary (I am kinda amused by the fact that I do not know how to say vocabulary in Swedish, while explaining I need to make it better:rolleyes:)
  Så en IRL lärare är ett kräv i detta fall.

  Extrajobb i butik är ganska bra, jag känner igen några som har lärt sig mycket som butikförsäljare, men i mitt fall har jag ett "high profiled" senior position in en av dom amerikanska välkända teknik företager - så det är tyvärr inte ett alternativ för mig.
  Men jag är mer än villig att betala för privatlektioner.
   
  Beo, Charles och NickG gillar detta.
 4. Frourez

  Frourez Titan

  Inlägg:
  143
  Om det handlar om att du ska börja prata så skulle jag kanske funderat över att gå på random kvällskurser. Kanske matlagning, idrott, alltså någon aktivitet, men att det finns utrymme för socialisera med de andra deltagarna, vilket gör att du får igång språket?
   
  theargonaut gillar detta.
 5. M.B.
  Trådstartare

  M.B. Titan Premium

  Inlägg:
  237
  Från:
  TLV/Malmö
  Ja @Frourez det låter helt rimligt, jag gör det idag men det är svårt att öva i sociala förutsättningar, at least as a first stage.
  Jag vill ha någon med "authority" som kan säga till när jag har fel istället för att låt det slippa förbi eller prata engelska, vilken många svenskar gör som en "gesture", samt svara min frågor till 100%.

  Don't get me wrong, I appreciate how kind people are when they try to make it easier for me - but to learn I need someone who can make it hard first:)
   
  spammerstakeahike och Beo gillar detta.
 6. Frourez

  Frourez Titan

  Inlägg:
  143
  Jag förstår dig.

  Då hade jag försökt maila/ringa både Malmö och Lunds Universitetet och höra ifall de har någon lärare/professor som också privat jobbar som undervisare på "hög nivå" men som kanske har tid för dig på en enklare nivå.

  Jag tror efterfrågan finns att ha "ordentlig" SFI men att de som efterfrågar inte kan betala för sig och därför är det svårt att hitta de du söker.
   
  M.B. gillar detta.
 7. M.B.
  Trådstartare

  M.B. Titan Premium

  Inlägg:
  237
  Från:
  TLV/Malmö
  Yes, there is a demand for SFI on "a higher level". However, I don't completely agree that it has to do with affording it - if state provided SFI exists, it should exist in all levels.
  Techincally it does exists - I waited almost a year to get a slot in the specific "Swedish for academics" lessons.

  Unfortunately the reality is way, way different. "Academics" or "advanced" is there as a title, but instead and due to the lack of resources it's still a mixed class.
  When I came into class directly from work only to have the teachers spend an hour explaining to some students the mind-blowing concept of a library i realized the state provided SFI is a waste of time.

  Now, to be very clear, I give all respect to anyone trying to learn the language and have compassion towards those who were not fortunate enough to get education at an earlier phase and/or to deal with other horrors. We all deserve a chance in life.
  But the feeling that I got at SFI is that "you are lucky enough" so you can either wait for everyone to catch up (in "swedish for academics", mind you) or go get private lessons.

  This goes a little back to the first point, Swedish society can be quite interesting some times. if you're a high income taker - you should tax more, so everything is divided equally. If you need something that should be provided equally? nah, go figure it on your own...:banghead:
  It's perhaps controversial to say out loud, but that's the reality at SFI right now.


  But now we are getting off topic...
   
  Charles och bvb gillar detta.
 8. MasterChief

  MasterChief Brons Premium

  Inlägg:
  1.228
  Från:
  Uppsala
  Vokabulär. [voka-bu-lair] ;)
   
  Erik1 och M.B. gillar detta.
 9. theargonaut

  theargonaut Diamant Premium

  Inlägg:
  12.056
  Från:
  Sthlm
  Kolla upp om det finns någon svensk Toastmasterförening att gå med i. Där borde du kunna få möjlighet att träna, samt få feedback/tips på din svenska.
   
  M.B. gillar detta.
 10. M.B.
  Trådstartare

  M.B. Titan Premium

  Inlägg:
  237
  Från:
  TLV/Malmö
  I'll trade you a beer for for every 5 of those in PM:D
   
 11. MasterChief

  MasterChief Brons Premium

  Inlägg:
  1.228
  Från:
  Uppsala
  Haha! Shoot! :D
   
 12. Josa

  Josa Titan Premium

  Inlägg:
  88
  @M.B. An idea would be to jump on YouTube and watch a few of these.. Hipp Hipp - Svenska för Nybörjare
   
  Ivar31, bvb och M.B. gillar detta.
 13. Frourez

  Frourez Titan

  Inlägg:
  143
  Du kan ju börja med att skriva på svenska här :)

  Nej men jag har inget emot att diskutera ämnet i sig även fast det inte hjälper själva problemet men ger en bild av vad du kan förvänta dig.

  Du svarar ganska bra själv på din fråga tycker jag. Det enda jag ville säga att rent allmänt i Sverige så försöker man istället hålla en bra lägsta nivå, och vill man nå högre än det behöver man egna ambitioner. Och antingen får du ta hand om din svenska själv eller så får du betala för de. Och något som att lära ut svenska för de med högre ambitioner är kanske inte det mest efterfrågade och därför är kvalitén blandad och i sin tur priset. Du vill ha en specialbeställning och därför kommer det kosta mer. Sen om avancerad svenska är en specialbeställning eller inte är en definitionsfråga men det är min uppfattning.
   
 14. Reverso

  Reverso Brons

  Inlägg:
  758
  Från:
  Göteborg
  Är det bara jag som trodde att @M.B. var läraren till SFI-gruppen innan poletten trillade ner?

  Du är jätteduktig. Kämpa på. Välkommen till Sverige.

  Om du behöver hjälp med/tips om uppehållstillstånd/arbetstillstånd så PM:a mig.
   
  LS och M.B. gillar detta.
 15. M.B.
  Trådstartare

  M.B. Titan Premium

  Inlägg:
  237
  Från:
  TLV/Malmö
  Tack @Reverso !

  Jag har varit i Sverige i 2 år och lite till, så allt med tillstånden är redan fixat. Det tog drygt 14 månader att godkänna vår ansökan men vi bode i Tel-Aviv till vi fått den.

  Det går att skriva men jätte långsamt och jag skulle inte använda svenska i arbetsdokument till en kund t.ex.
  Men detta är inte första prioriteten eftersom företaget är globalt, mitt team är baserad runt om världen och vi jobbar mest i engelska.

  Mest akut för mig är en "unbiased, uninvolved" lärare att prata med verbalt för att det känns pinsamt att prata med vänner (going from fluent and sharp English to "ahhh... eehh...." and other awkward situations) - I think it will be easier for me to break that ice with a designated professional, then I'll be on a roll
   
  Reverso gillar detta.
 16. FredrikO

  FredrikO Titan

  Inlägg:
  86
  Om du bara visste hur många som har svenska som modersmål som skriver bra mycket sämre svenska än du.

  Kan tyvärr inte hjälpa dig mer med din fråga men keep it up!
   
  Strindberg och M.B. gillar detta.
 17. LS

  LS Tantal

  Inlägg:
  695
  Förstår ditt dilemma. Svenskar (och många andra) byter snabbt, kanske för snabbt, till engelska för att vara hjälpsamma och för att de själva gärna över sin engelska :)

  Försök socialisera så mycket det går - allt från matlagningskurser till klock-gtg och vad mer för hobby du har eller vill börja med. Du kommer snabbt träffa vänner som du kan be om precis det du skrivit, att vara up-front med feedback när du säger fel.

  Att skriva massa inlägg på svenska här på klocksnack med en "Var snäll och rätta mina stavfel" i signaturen kanske också fungerar ;)

  (Intressant och tråkigt att höra om dina upplevelser av SFI också, det borde definitivt förbättras!)
   
  M.B. gillar detta.
 18. M.B.
  Trådstartare

  M.B. Titan Premium

  Inlägg:
  237
  Från:
  TLV/Malmö
  Det är en bra idé, det har jag gjort redan några månader sen men nu upptäckte jag att det syns inte. Måste läsa supportsidan:hilarious:
   
 19. CrocoKrokodil

  CrocoKrokodil Tantal

  Inlägg:
  468
  Från:
  Västkusten
  Om det är du själv som skrivit det här inlägget så skriver du bättre än många med Svenska som modersmål :)
   
 20. Roffe

  Roffe Brons

  Inlägg:
  1.114
  Från:
  Linköping
  Var det bara jag som, när jag såg rubriken, tänkte rätta felet direkt? Svensklärare* :oops: Förstår att det är okej med att rätta nu när jag läst tråden så tog mig mod till att skriva det där. :D Du är duktig, keep it up!
   
  M.L., Åskviggen och M.B. gillar detta.