Laddar...
Nymans Ur 1851

Fråga Omega

Diskussion i 'Vintage' startad av nisseaxel, 5 januari 2014.

 1. nisseaxel
  Trådstartare

  nisseaxel Ewok

  Inlägg:
  2
  Är en ren amatör men har alltid älskat klassiska rena klockor från 50-60-talet, ofta kryssat omkring på Tradera mest för att njuta av bilderna men aldrig riktigt varit beredd att lägga ut de där tusenlapparna som krävs för en riktigt snygg begagnad pjäs. En i bekantskapskretsen var dock nyligen vänlig nog att välsigna mig med en Omega. Bortsett från en reva i glaset verkar den vara i mycket fint skick. Drar man upp den dagligen håller den tiden praktiskt taget perfekt. Så vitt jag förstår nyservad. Gravyren på undersidan säger 1956. 36 mm bred. En riktigt fin känsla att ha ett snart 60 års kvalitetsur på handleden. Men har en fråga: De flesta Omega verkar ha en modellbeteckning som "Seamaster", "Speedmaster" "Geneva" osv, så vad innebär det för klockans renommé att den saknar sådan? För mig personligen spelar det ingen roll men hur ser proffsen på det? Kommentarer i övrigt är mycket välkomna. Planerar att ta isär klockan för att få fram verkets nummer när jag hittar lämplig kunnig som kan göra det på ett säkert sätt. Kan också påpeka att det var en ren slump att minutvisaren råkade dölja timvisaren.
  [​IMG]
   
  Icaras gillar detta.
 2. Ariste

  Ariste Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.346
  Välkommen till KS!
  Angående din fråga så beror det på vem du frågar, de flesta som hänger i vintagedelen på detta forum värderar en kosher/korrekt/orörd klocka högre än en så kallad "franken" där något (tavla, boett, verk m m) avviker från originalet. Vill du veta mer om din klocka måste den öppnas och med hjälp av referensnumret i boettlocket går det oftast att hitta mer information i Omegas Vintage Database: http://www.omegawatches.com/planet-omega/heritage/vintage-omegas/vintage-watches-database
  Nu ger inte denna databas hela bilden vad gäller varianter av tavlor, visare, boettmaterial o s v men det är en bra början. När du vet modellnamn och årtal (från verkets serienummer förutsatt att det är korrekt ned referensen) så finns det kataloger och annonser på nätet där du kan leta efter information om just din variant och många forum där kunskapen frodas.
  Vad gäller avsaknad av märkning så behöver inte det betyda att det inte är en Seamaster som exempel, Omega har flera "omärkta" tavlor bland sina modeller.
   
 3. nisseaxel
  Trådstartare

  nisseaxel Ewok

  Inlägg:
  2
  Tusen tack för grundligt svar. Ursäkta jag inte svarat tidigare. Avvaktar möjlighet att få det öppnat och numret att söka på i din länk.