Laddar...

Frågor angående en gammal Roamer Anfibio

Diskussion i 'Vintage' startad av Anticonnoisseur, 17 mars 2016.

Taggar:
 1. Anticonnoisseur
  Trådstartare

  Anticonnoisseur Plast

  Inlägg:
  6
  Hej hopp, nyreggad och fräsch här.

  Jag kan absolut ingenting om klockor på någon som helst nivå, så jag hoppas allra ödmjukast att det huserar lite expertis här i krokarna som kan hjälpa mig!

  Medan jag grävde lite i en gammal skrotlåda på vinden tidigare ikväll (letade efter en gammal effektpedal för den som undrar) så såg jag något guldglänsande i botten, under all bråte. Det visade sig vara ett armbandsur, närmare bestämt en Roamer Anfibio, modell "414-1230.012" om man ska tro boetten. Läste lite på nätet och där fick jag genast reda på att det är en mekanisk tingest, så jag vred upp den ett gäng varv varpå den tickade igång direkt. Nu har den tickat på en längre tid, så den verkar vara vid hyfsat god hälsa. Min första fråga är förstås om den här är något att ha?

  Själva klockan ser tämligen oskadd ut till det yttre, förutom att glaset är bra repigt. Själva "huset" är rent och fint utan betydande repor eller beläggningar, urtavlan är ren och hel, visarna rena och hela, de fosforescerande beläggningarna lyser upp bra efter en liten "uppladdning" och så vidare.

  Ett större problem är att om man skakar den lite försiktigt så sker det en märkbar "massförflyttning" inuti, och jag klurade ut ganska omgående att detta är urtavlan i sig som är lös. Vänder man uppochned på klockan så stannar därför visarna (jag antar att de "kläms fast" helt enkelt) och man får knacka till den litegrann för att den ska gå igång igen i upprätt läge (varvid man direkt ser att urtavlan då hoppar ned någon bråkdels millimeter).

  Hur går man bäst till väga för att polera upp glaset (och är det riktigt glas/kristall eller någon plexihistoria här?) och hur fixar man urtavlan? Är det ens värt att ta den till en urmakare?

  Själv tycker jag den är riktigt snygg, och får jag den tillfixad så kan jag tänka mig att skaffa ett passande armband till den och bära den.

  Mvh, Jojje
   
  eriksson850 gillar detta.
 2. Sjobedan

  Sjobedan Silver

  Inlägg:
  1.793
  Från:
  Skåne
  Biler är alltid kul :)
   
 3. Anticonnoisseur
  Trådstartare

  Anticonnoisseur Plast

  Inlägg:
  6
  Jag önskar nästan att du inte hade sagt det! Släpade fram pocketkameran och tog några närbilder, blev alldeles chockad över alla skavanker den hittade överallt! Ser inte alls så illa ut med blotta ögat... :)

  Fast glaset är ändå värst, som jag sa tidigare, och får på något vis allt annat att också se riktigt sunkigt ut. Nåja, osmickrande bilder:

  [​IMG]

  [​IMG]

  Notera reflektionen av Häxan-flaskan ovan... Läste lite både här och annorstädes om det där, och det ska visst gå att polera upp det en aning med det. Invändningar innan jag skrider till verket? :)

  [​IMG]

  Reporna, "suddet" och brytningarna i glaset får urtavlan att se dålig ut, men den är helt intakt och utan skavanker.
   
  Senast ändrad: 17 mars 2016
  eriksson850 gillar detta.
 4. Anticonnoisseur
  Trådstartare

  Anticonnoisseur Plast

  Inlägg:
  6
  Nu har jag tagit reda på vart den kommer från, iallafall. Den är från början min fars, han bar den i sin yngre tonår på 60-talet någon gång. Ingen har tydligen sett röken av klockan på flera decennier och ingen har någon aning om hur den har hamnat i mina skrotlådor. :)

  Då fick den lite affektionsvärde åtminstone och sånt är ju härligt!

  Jag undrar om såna där "dots" som ni talar om kan fungera för att få fast urtavlan? Så vitt jag förstått det så går det att lyfta ut hela verket bakifrån utan större svårigheter, och då borde det ju vara rätt enkelt att kila in något dubbelhäftande under urtavlan för att den ska gå att tryckas ned och hållas still där.
   
  eriksson850 gillar detta.
 5. BoEtt

  BoEtt Silver

  Inlägg:
  2.754
  Från:
  Urskogen
 6. Anticonnoisseur
  Trådstartare

  Anticonnoisseur Plast

  Inlägg:
  6
  Absolut!
  Nu har jag lyckats öppna boetten, det gick bra med lite försiktigt vickande med en kniv i skåran (jag antar att det var en "sprättboett" alltså). Nu sitter jag med den yttre förgyllda ramen och "stållådan" med glas separat. Glaset sitter som ett lock över den senare och gick att ta loss enkelt med nageln. När man petar på det för sig så känns det direkt att det är plexi eller något liknande.

  Nu ser jag även direkt att det saknas en bit! Det kanske också förklarar varför urtavlan är lös - det ska alldeles uppenbarligen sitta en ring här. Jag ser pyttesmå märken på urtavlan som kommer från där ringen satt, och jag antar att om allt är i sin ordning så trycker ringen ned urtavlan mot brickan.

  Jag hittade följande bild på ett tyskt klockforum:
  [​IMG]

  Och där ser man tydligt att det finns en ring samt att jag saknar densamma. Någon har alltså vart inne och petat i klockan någon gång under de senaste 40 åren!

  Mycket spännande pill kan man få till med lite skrot, uppenbarligen. :) Lärt mig en massa om klockor på kuppen. Nu är jag också riktigt sugen på att få den i bruksskick, dels pga. det jag tidigare nämnt men nu också bara för sakens skull. Det här äventyret ska ha ett lyckligt slut!
   
  Strindberg gillar detta.
 7. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  18.645
  Från:
  烏普薩拉
  Ta den till en urmakare som kan sätta på ett nytt glas och dial dots. Tror att klockan egentligen ska ha ett glas med spännring som ditt glas saknar. Ett sådant glas är standardvara och kostar 20-30:- om du lämnar den till en urmakare, så borde denne kunna sätta dit ett nytt för 2-300:-
   
 8. Martin Lovasz

  Martin Lovasz Silver

  Inlägg:
  2.748
  Från:
  Göteborg
  Tror inte urtavlan är defekt utan det är nog hela urverket som rör på sig för hade urtavlan varit lös hade den vridit sig. Glaset som skall sitta i skall som sagt ha en metallring men det räcker inte med detta utan det skall vara ett tjockare glas av dykarmodell och dessa kan vara svåra att få tag i tyvärr, därtill mycket dyra (200-300kr). Glaset håller alltså mot urverket så den sitter stabilt i boetten. Det finns lite nyare glas med en tjockare bas som Japanerna använde i slutet av 70-talet som skulle kunna användas fast då är själva glaset tunnare och dessa glas går att hitta för runt 50-100kr styck.
   
  Senast ändrad: 17 mars 2016
  eriksson850 gillar detta.
 9. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  18.645
  Från:
  烏普薩拉
  Fast cousinsuk har ju dykplexi? kostar 4£ styck.

  https://m.cousinsuk.com/product/wat...vers-chrome-ringed-glass-atct?_=1458254815605
   
  Martin Lovasz gillar detta.
 10. Martin Lovasz

  Martin Lovasz Silver

  Inlägg:
  2.748
  Från:
  Göteborg
 11. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  18.645
  Från:
  烏普薩拉
  Ingen aning, men gissar på både och?
   
 12. Martin Lovasz

  Martin Lovasz Silver

  Inlägg:
  2.748
  Från:
  Göteborg
  Det tål att testas och med moms blir det ca 65kr.
   
 13. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  18.645
  Från:
  烏普薩拉
  Får lägga till ett på nästa beställning om någon vecka. :)
   
  Martin Lovasz gillar detta.
 14. Martin Lovasz

  Martin Lovasz Silver

  Inlägg:
  2.748
  Från:
  Göteborg
  Samma här så man har alternativ till dyra originalglas.
   
  eriksson850 gillar detta.
 15. Anticonnoisseur
  Trådstartare

  Anticonnoisseur Plast

  Inlägg:
  6
  Tack för fler svar! Jag är ödmjuk inför ert kunnande, och ni får ursäkta fler möjligen dumma frågor. :)

  Gjorde en snabb illustration (kan ta bilder imorgon). Glaset sitter ungefär så här:
  [​IMG]
  Det känns spontant som att det är väldigt precisa mått det handlar om här, eftersom det sitter så pass fint som det gör. Skulle den här ringen då ha suttit på glaset från början och "tryckt ned" urtavlan och allt, så måste den liksom överlappat den mindre kanten på det här sättet:

  [​IMG]

  Är det så det brukar sitta? Om det vore så enkelt att man bara behöver beställa ett nytt glas av den typen det länkats till ovan så vore det ju alldeles finemang! Men jag blir lite fundersam eftersom det förhållandevis tunna plexiglaset som sitter på nu inte har några som helst spår efter någon ring (men urtavlan har svaga märken å andra sidan), och det sitter ändå som ett smäck.

  Kan det vara så illa att någon, någon gång bytt ut originalglaset mot ett som förvisso passar jättebra men som faktiskt kvaddat klockan? :) Jag är smått förvirrad nu, men jag kanske bara har mig själv att skylla för det.
   
  Senast ändrad: 18 mars 2016
 16. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  18.645
  Från:
  烏普薩拉
  Den konstruktionen du beskriver är väldigt ovanlig och jag har bara stött på det en gång (en seiko) under mina klockskruvanden. Den gången beställde jag ett originalglas från 57vert på ebay, han har ett väldigt stort lager gamla glas (betydligt fler än han listar på ebay). Dra ett meddelande och fråga om han har ett till din klocka.

  http://m.ebay.co.uk/sch/i.html?sid=57vert&_pgn=1&isRefine=true
   
 17. Martin Lovasz

  Martin Lovasz Silver

  Inlägg:
  2.748
  Från:
  Göteborg
  Är boetten tvådelad och att glaset sitter mellan de två delarna? Då tror jag att det är en så kallad chapter ring som saknas och i det här fallet är det mer eller mindre samma sak som ringen som sitter fast i glaset men den är då fristående och lite större och kan ha försvunnit under en service.
   
 18. Anticonnoisseur
  Trådstartare

  Anticonnoisseur Plast

  Inlägg:
  6
  Just så är det! :) Glaset och den runda, (för det mesta) rostfria delen av boetten är en "enhet" (och glaset vilar förhållandevis löst över den delen) och så sitter den förgyllda delen av boetten över dem och håller fast alltsamman. I mina illustrationer ovan är överdelen inte med, utan det är bara den runda delen.

  Chapter ring, bingo! Efter en massa galet och fruktlöst googlande så känns detta snudd på religiöst.

  Nu gäller det bara att hitta något som passar. Vad som helst som funkar som substitut, verkligen. Jag har mejlat en Roamer-nörd och hoppas på svar!

  Enormt tack allesamman, detta är ett fantastiskt forum. :) Det hade nog gått lite snabbare om jag från början hade haft minsta aning om något, men ändå. Blev en liten lärandeprocess av alltsamman.
   
  eriksson850 och Martin Lovasz gillar detta.
 19. Martin Lovasz

  Martin Lovasz Silver

  Inlägg:
  2.748
  Från:
  Göteborg
  Har själv aldrig varit nära en anfibio så det är spännande med nymodigheter. :)
   
Mollstedt