Laddar...
Erikson Urhandel

Fredagsfundering - påverkar andrahandsvärdet klockans känsla av exklusivitet?

Diskussion i 'Diskussion' startad av Apansson, 15 april 2016.

?

Påverkar andrahandsvärdet på en klocka din upplevelse av klockans exklusivitet?

 1. Ja

 2. Nej

Resultat är endast synlig efter lagd röst.
 1. Apansson
  Trådstartare

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.426
  En liten fundering såhär på fredag förmiddag innan det är dags för kneget.

  På AW'n hos @ERIKSON URHANDEL för ett par veckor sedan var vi som bekant två lirare med Vacheron Constantin-kronografer där, något som börjar bli lite av en standard nu här på KS (nya dussinklockan!).
  Hur som så uppstod en liten intressant diskussion med @JLW (fanatisk Rolex-dåre) angående "myten" kring ett varumärke kopplat till andrahandsvärden.
  Som vi alla vet så är ju andrahandsvärdena på Rolex och Patek Philippe helt i en liga för sig om vi tittar listpris kontra begagnat-pris, jag pratar inte vintage, utan modernare sportklockor (tänk er 5- och 6-siffrig Rolex).

  JLW påstod att han tyckte att det faktum att en VC-kronograf har ett andrahandsvärde som är enbart aningen högre än hälften av det svenska listpriset gjorde att klockan inte upplevdes som lika exklusiv, inte samma myt och lyx kring varumärket, även om de kanske ligger på en aningen högre nivå än Rolex vad gäller finishering och vad man väljer att satsa kulorna på.

  Jag tycker att detta är en intressant frågeställning, om vi jämför en VC 49150 som listar 232000kr i Sverige och som säljs lätt begagnade här på KS för ca 125000kr med en typ Patek 5711 som är det extrema i andra ändan, dvs den kostar nästan mer än sitt listpris pga tillgängligheten - gör detta automatiskt PP'n mer attraktiv och exklusiv? Hur står sig en Sub-C i frågan, eller en BLNR? Detta är också två klockor som är en stensäker investering och som du trots nyköp hos AD nästan alltid kan få tillbaka en väldigt stor del av de pengar du lade ut för klockan. Blir dessa klockor trots att de kostar (listpris) en bråkdel av VC'n mer attraktiva?

  Hur ställer vi oss till t.ex Omega? De har ju relativt sätt ett bra andrahandsvärde eftersom det går att få stora rabatter på det märket, är de exklusiva eller hamnar de direkt i skräp-facket eftersom det går att pruta så mycket på dem? Vad säger en inbiten Omega-fantast som @Undersköterskan om detta?

  Lite intressant diskussion, på ett sätt är det ju trevligt att som nörd kunna pröva sjukt exklusiva ur utan att behöva betala i närheten av fullpris, men samtidigt kan jag hålla med om att det blir lite konstigt när man köpt en klocka för 125' fast den "egentligen" kostar 232'. Något börjar ju lukta gammal ost eller i alla fall kännas väldigt märkligt angående prissättningen, och det dödar lite känslan av den där yttersta exklusiviteten enligt mig - det blir ju lite samma sak med ädelmetallsklockor, där du också kan få tag i "begagnade" exemplar till en bråkdel av listpriset, även om den är svår att pruta på i butik här.

  Med detta sagt är ju vi nördar en ytterst liten del av marknaden, å andra sidan är det ju mest vi som känner igen vad folk har för klockor på sig och huruvida de är äkta eller inte. Är detta något tillverkarna borde titta närmare på för att försöka öka exklusiviteten i deras varumärke? Jag menar, Omega som höjer priser, fixar nya boxar med fina tillbehör och dylikt borde ju snarare försöka strama åt de rabattsatser ALLA AD's lämnar på deras klockor bara man frågar.

  God fredag!
   
 2. MånsT

  MånsT Silver

  Inlägg:
  2.924
  Nej, skulle jag säga. Som exempel har jag hört/läst att Zenith El Primero har superb finish men som sjunker kraftigt i pris om den är beggad. Nypris för 38:an: 67 900. Den senaste jag såg på K&S kostade 32 000 o_O
   
 3. KenKun

  KenKun Platina

  När jag spanade på en likadan VC, så blev jag också lite fundersam över de svenska priserna, jämfört med vad man kan köpa den för utomlands.
  Runt 50% billigare, galet.
  Summerar det med att säga att man får väldigt mycket klocka för pengarna, och att listpriset i Sverige är waaaaay off.

  Gör det klockan mindre exklusiv då? Ja, skulle jag säga. Ett andrahandsvärde säger väldigt mycket om vad produkten är värd i andras ögon.
   
  sjobbe, Octo, Apansson och 2 andra gillar detta.
 4. JLW

  JLW Blanda inte ihop mig med JLC!

  Inlägg:
  4.088
  Vilken uthängning ;)

  Min uppfattning är att det naturligt finns helt olika typer av klockintresserade. Exempelvis de som dyrkar finish, urverk, komplikationer med mera oavsett om klockan kostar 100kr eller 100000kr. Sen finns det de som trots bra finish med mera endast uppskattar en klockar om den är "dyr". Och de som bara tittar på loggan, och många många fler typer av fanatiker!

  En PP från 60-talet i guld som kostar miljoner euro är en helig graal för många - skulle den vara det ifall priset låg runt 6000kr som en liten vintage guldklocka finns för? Antagligen inte.

  Som jag sa till Apan på Erikson, jag är störd och uppskattar vintage Rolex mera nu än någonsin. Inte för extrem kvalitét eller fantastiska urverk - snarare för "själen" och känslan, rasslet och historian, reporna och patinan. Sen att de är trevliga att titta på skadar inte. Den delen Apansson pratar om är att min uppskattning och beundran växer i takt med priserna, jag gillar verkligen faktumet att klockan går upp i värde. Till och med till den gräns att den blir "finare ju dyrare". Själv önskar jag att denna DNA stege inte hängde med vid födseln men det är svårt att ändra på ;)

  Angående Omega (vilka jag tycker om) så har jag faktiskt hållit mig från att köpa en då gråhandelsmarknaden förstör hela "känslan".

  En liten jämförelse är en bil jag har ägt i 10år, som idag är värd sex gånger mera än när jag köpte den. Nu är det helt plätsligt "värt" att lägga ner tid på renovering och omlackering - min uppskattning för den har växt i takt med värdeökningen.

  Angående PP5711 och den långa väntetiden så spelar den i en liga som många välbärgade personer hamnar i när det gäller prylar och leksaker: Den går inte att "bara köpa". Kolla SS Daytona på 2000-talet? Ferrari Enzo och FFX? Nya GT3RS? Och många andra lyxprodukter därtill som det är lång väntetid på -om du ens får köpa en. Känslan, väntan och jakten är halva grejen. Prata om det som komma skall, visa bilder, drömma om nätterna, tjata sönder frugan om hur ovanlig eller omöjlig den är att få tag i etc. etc.
  Många vill ha saker som andra inte kan få tag i, off the shelf blir tråkigt. Så tänker inte jag, men det är en anledning till andrahandspriserna på BLNR, 5711, 15300 med flera.

  Mycket jag form här, men jag är rätt självisk :rolleyes:

  Sist men inte minst: VC är fantastiska! Finish och kvalitét på ur och länk är badass over the top klockren! Men den kittlar inte i bollarna - vilket krävs för ett köp oavsett kvalitét finish och specs.

  Trevlig helg boys<3

  edit: en helvetes massa stavfel, fortfarande nykter dock
   
  Senast ändrad: 15 april 2016
 5. Oscaro

  Oscaro Silver

  Inlägg:
  2.230
  Man kan argumentera för båda svaren, en bil tappar en stor del av sitt värde så fort du sätter dig i den men tycker inte det gör den mindre exklusiv. Många klockmärken har mycket sämre andrahandsvärde än tex rolex men är mycket mer exklusiva.
   
  Cliff, nissehult, Palenkovich och 3 andra gillar detta.
 6. ClassicGent

  ClassicGent Plast

  Inlägg:
  38
  När jag fick reda på att Seiko skx009 inte gick att beställa av klockmaster då den inte importeras till skandinavien så blev den i mina ögon mer exklusiv än skx007, detta gällde då nya klockor men i mina ögon gäller det även begagnade ex.
   
 7. MJ24

  MJ24 Platina

  Inlägg:
  5.910
  Till viss del tycker jag att klockans anseende som "mindre" exklusiv påverkas av att andrahandsvärdet faller som en sten.
  Inte för att klockan i sig är sämre på något vis, men att värdet (som ofta är kopplat till hur populär klockan anses vara på marknaden) inte är bestående till lika stor del som hos andra märken.
  Kvalitet, hantverk eller design har inte alltid med exklusivitet att göra, för i så fall borde ju ett märke som t ex Zenith vara mer uppskattat, eller hur?
   
  JLW gillar detta.
 8. Eurenius

  Eurenius Den norrländska rörtången

  Inlägg:
  6.539
  Från:
  Beyond The Wall
  Jag håller med här. Om vi fortsätter med billiknelser så tappar en Bmw 750 hysteriskt mycket mer än en Bmw 520 i andrahandsvärde, räknat i både pengar och procent. Är den mindre exklusiv? Knappast. Jag tycker absolut inte att de två värdena behöver gå hand i hand.
   
  Cliff och JLW gillar detta.
 9. Gäspande_Skorpan

  Gäspande_Skorpan Brons

  Inlägg:
  1.208
  För mig är svaret "nej".
  Nu har jag inte klockor i närheten av prisklasserna som diskuteras men ett marknadsvärde är ju bara en datapunkt i tiden. För inte så hemskt många år sedan var ju många sportrollar värda en tredjedel av vad de går för idag (om ens det). Allt går upp och ner, min känsla förändras inte så hemskt mycket.
   
 10. Palenkovich

  Palenkovich Platina Premium

  Inlägg:
  5.816
  Klart intressant frågeställning. Jag är part i målet så tillvida att jag ju äger en VC OSC som används som exempel ovan.
  I mitt tycke är det mycket riktigt känslor och upplevelser som styr. Vad gäller kvalitet, finish etc. råder det inga tvivel om att tex. OSC och Nautilus båda lirar på en riktigt hög nivå, där det är svårt att utse en "vinnare". Har svårt att tro att någon som känt på båda tex. skulle hävda att VC:n i ovannämnda aspekter på något sätt ligger i lä gentemot en Nautilus.

  I mångt och mycket handlar det om många decenniers direkt och indirekt marknadsföring. Jag finner egentligen ingen annan förklaring till skillnaden i andrahandsvärde och för all del popularitet mellan OS och Nautilus. Är det så att den breda (insatta) massan anser Nautilus vara en så pass mycket vackrare klocka? Högst tveksamt. PP har likt Rolex lyckas etablera en sorts myt och image kring sitt märke som lett till rådande situation idag.
  Jag är faktiskt väldigt perplex inför det faktum att OSC på den internationella marknaden går att köpa så långt under listpris, medan Nautilus befinner sig i ett helt annat läge. Det gör mig för all del ingenting; min klocka är här för att stanna, och det faktum att jag kunde köpa den för mindre pengar än jag hade fått lägga på en Nautilus gör inte att jag på något sätt betraktar den som mindre exklusiv än den sistnämnda..
   
  Cliff, Apansson, Dronten och 2 andra gillar detta.
 11. OxleyStateHigh

  OxleyStateHigh Tantal

  Inlägg:
  572
  Det är ju tudelat.

  Dels har man exklusiviteten i beloppet man betalat.

  Dels har man ju exklusiviteten i hantverket i klockan.

  Antaget att en Patek har bättre hantverk än en Vacheron, så är ju inte hantverket "dubbelt så bra".

  Patek har helt enkelt genom sin marknadsföring, och kanske på något sätt genom hur de gör sina produkter, fått begagnatköparna att acceptera en högre nivå av "goodwill", dvs immateriella tillgångar. Begagnatmarknaden ger en fri värdering av Vacherons goodwill. När en Vacheron säljs hos en AD har vi inte en fri värdering av klockans goodwill, det är en styrd ofri prissättning av klockan. Ändå hittar Vacheron nyklocksköpare, som antingen är omedvetna om hur felaktigt nypriset värdesätter vacheronklockans marknadsmässiga goodwill, eller så helt enkelt inte bryr sig.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Goodwill_(accounting)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Intangible_asset

  Exemplet i trådstarten blixtbelyser fenomenet, men det förekommer ju hela tiden i klockbranschen. Om det inte vore för goodwill, hur skulle då Rolex kunna ta betalt för en 116200 som om den vore gjord av rent guld? Även om avancerad tillverkning ligger bakom den, så är största delen av priset "goodwill".

  I de tidningar och webbsajter jag läser, som riktar sig till de övre inkomstskiktet, dominerar Patek och Rolex vad gäller köp av reklamplatser, och då de dyraste reklamplatserna. Rolex har en fäbless för att alltid köpa den första reklamplatsen i en tidning, dvs de första sidorna innanför omslaget. Patek köper vanligtvis baksidan.

  Rolex och Patek får därmed valuta för sina väl genomförda reklamkampanjer.
   
  Senast ändrad: 15 april 2016
 12. Chuck

  Chuck Diamant Premium

  Inlägg:
  8.448
  Ja

  Har märkt att Rolex och basic seiko är bäst
   
 13. OxleyStateHigh

  OxleyStateHigh Tantal

  Inlägg:
  572
  Basic Seiko levererar med stort reellt värde, och lite påslag för immateriella värde / goodwill. Därför finns det inte så mycket goodwill som kan försvinna för en beg basic Seiko. Grand Seiko däremot, där är det betydligt mer goodwill i nypriset, som inte värderas alls lika högt på den fria begagnatmarknaden.
   
 14. Oscaro

  Oscaro Silver

  Inlägg:
  2.230
  Har du något som kan visa att påslaget från en basic seiko skulle vara lägre procentuellt jämfört med Rolex eller dylikt?
   
 15. OxleyStateHigh

  OxleyStateHigh Tantal

  Inlägg:
  572
  Det är en relevant fråga. Men det har jag inte. Frågan är också vilket "Påslag" man avser, tex det i butik, totalt etc.

  Mitt inlägg handlar främst om hur mycket "goodwill" det ligger i priset, utöver det hantverksmässiga/mekaniska. T.ex., en mekanisk basic seiko erbjuder tjänsten "visa tid utan batteribehov" i princip lika bra som en Rolex. Sett till detta är goodwillfaktorn mycket högre i Rolexen.

  Dock är ju hantverket bättre i Rolex än basic seiko, som på ett sätt minskar goodwillen.

  Jag anser nog inte att goodwill och påslag är samma sak.
   
  Senast ändrad: 15 april 2016
 16. Oscaro

  Oscaro Silver

  Inlägg:
  2.230
  Alltså påslag från totala tillverkningskostnaden och goodwill är ju direkt korrelerade. Hur högt påslag ett företag kan ta är bl.a beroende av olika goodwill-faktorer.
  Men jämförelsen mellan seikon och rolex tappar du helt, goodwill är inte det du beskriver. Alltså jag kan inte ta två produkter som fyller samma syfte och jämföra rakt av. Tror dessutom att seiko som tillverkar många fler klockor än rolex har högre goodwill men troligtvis inte lika högt påslag.
   
 17. Cliff

  Cliff Brons

  Inlägg:
  990
  +1 på den.
   
  Apansson gillar detta.
 18. Apansson
  Trådstartare

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.426
  Många intressanta synpunkter. Jag tror också fler av er har en poäng i detta, att det handlar om marknadsföring och reklam för att bygga en myt kring varumärket - absolut. Det man funderar på är hur vi som inbitna nördar uppfattar det, marknadsföringen av Rolex och PP är ju framförallt till den breda massan, de som vill imponera på människor som inte riktigt vet vad det här med fina klockor är. Alla vet vad en Rolex är, och väldigt många vet vad en PP är.

  Jag kan också hålla med, jag tycker nog att det är trevligare med ur som bibehåller så mycket av sitt ursprungsvärde (listpriset) som möjligt, men samtidigt blir man förvånad av andrahandsvärdet på vissa klockor, framförallt typ VC, Zenith och i viss mån AP's modeller som inte är en vanlig RO i stål. De tappar brutalt mycket mot listpriset, nästan så mycket så att det inte som entusiast går att köpa klockorna nya hos AD.
  Fan, jag skulle nästan ha svårt att köpa en stål-datejust ny hos AD eftersom man får så låg rabattsats och att den ändå tappar relativt mycket i värde när den ska säljas vidare. Rent självmord att köpa en VC/AP Chrono eller en Zenith hos AD, även om man sjukt gärna skulle vilja.
  Man undrar ju då om detta är något tillverkare/AD's tänker på? Med tanke på att de bara fortsätter höja priserna för varje år. Än en gång är det väl så att vi nördar är en väldigt liten del av marknaden, men är den stora kundgruppen människor med för mycket pengar som bara vill ha något för att det är dyrt? Gör inte "vanliga människor" också research på och upptäcker att de kan köpa en guldrolex eller VC från utlandet för en bråkdel av priset den kostar här hemma?
   
  Cliff gillar detta.
 19. Cliff

  Cliff Brons

  Inlägg:
  990
  Man kan vända på resonemanget:
  Om en tillverkare lyckas få avsättning för sina nya klockor, trots att de är mycket dyra och rasar i värde, så har den tillverkaren stor Goodwill.
   
 20. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  8.538
  Vanligt folk som köper nya klockor för 100k++ bryr sig knappast om andrahandsvärdet. Vi klocknördar är trots allt knappast det som premiumtillverkarna lever på.

  Att VC är billiga begade hänger helt enkelt ihop med att efterfrågan är låg. Varför kan man självklart spekulera i men gissningsvis pga samma anledning som att dress-AP, Zenith, Blancpain mfl är billiga begade.
   
  ironcastle gillar detta.
 21. Ministern

  Ministern Founder

  Inlägg:
  18.062
  Och det är?
   
 22. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  8.538
  De är ganska så tråkiga?
   
 23. Ministern

  Ministern Founder

  Inlägg:
  18.062
  :D precis
   
  Per gillar detta.
 24. Palenkovich

  Palenkovich Platina Premium

  Inlägg:
  5.816
  Hehe, alltid lika underhållande när Rolex fanboys utifrån sina subjektiva preferenser spekulerar i andra märkens varande ;)
   
  Jacke, Vesper och Eurenius gillar detta.
 25. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  8.538
  Well. Är det en orimlig teori? Utbudet finns så varför kostar de inte mer? :)

  Smak är självklart subjektivt men jag anar att andrahandspriset kan visa på vad gemene man tycker om dem?

  Sen så vet jag inte riktigt var du får för dig att jag är en Rolex-fanboy? Jag gillar väldigt mycket. Gammalt/nytt, billigt/dyrt etc. Jag försökte bara att svara på trådstartarens resonemang.
   
  Torsten och Ministern gillar detta.
 26. Palenkovich

  Palenkovich Platina Premium

  Inlägg:
  5.816
  Att efterfrågan är mindre är uppenbart, det påvisar om inte annat andrahandspriserna. Att därifrån hoppa till att anledningen till efterfrågenivån är att BP, Zenith, VC m.fl är tråkiga, är en helt annan femma. Anledningarna kan vara många inkluderande historisk och nutida marknadsföring, historik, kända bärare genom historien, onda spiraler (jag vill sjukt gärna ha en X, men vågar inte pga det låga andrahandsvärdet") etc etc.. Ett begrepp som "tråkig" är mycket riktigt synnerligen subjektivt..

  Edit: Rolex fanboy var i sådant fall mitt felaktiga antagande baserat på det du visat på KS. Har nog nästan bara sett riktigt fina vintagerollar hos dig :)
   
 27. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  8.538
  Absolut. Det är dock fortfarande min teori. :)
   
 28. Apansson
  Trådstartare

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.426
  @Palenkovich belyser en poäng där, och kanske snarare så frågeställningen skulle varit - skulle ett lågt andrahandsvärde på klockan/eventuellt svårsåld klocka hindra dig från att köpa den?
   
  Hexagon och Eurenius gillar detta.
 29. nissehult

  nissehult Platina

  Inlägg:
  5.135
  Svårsåld? Näe.
  Lågt andrahandsvärde? Nja. Jag antar att vi pratar köpa nytt. Jag köper bara nytt sådant som jag tror starkt på kommer att stanna länge. Ju längre man har en klocka desto mer glömmer man hur dyr den var... Köper jag beg så har ju redan värdet justerats till marknadsnivå. Men visst, valet mellan nytt och upp till ett år gammalt blir svårare när jag börjar räkna tusenlapparna...
   
 30. Eurenius

  Eurenius Den norrländska rörtången

  Inlägg:
  6.539
  Från:
  Beyond The Wall
  Ja, många här verkar tro att ordet exklusiv betyder hög prislapp. Det finns ju andra faktorer.
   
  Jacke och Apansson gillar detta.
Mollstedt