Laddar...
Nymansur

Funderingar kring koaxialurverk

Diskussion i 'Diskussion' startad av Spindel, 8 mars 2016.

 1. Spindel
  Trådstartare

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Georg Daniels patenterade koaxialmekanismen för urverk 1980. Swatch-group köpte rättigheterna i början av 90-talet och Omega släppte första klockan med ett 1999.

  Men patentet har i dagsläget slutat gälla för länge sedan. Varför kommer ingen annan med ett urverk med koaxialmekanism?

  Jag kan förstå att alla märken under swatchparaplyet håller sig borta för att skapa en särställning för omega.

  Det finns ju stora fördelar med mekanismen. Och principen bakom koaxialmekanism mekanismen som sådan behöver inte bygga så mycket på höjden som Omega valt i sina urverk.

  Eller används den, för mig okänt, av någon annan?
   
  eriksson850 och Warwian gillar detta.
 2. N.Bathes

  N.Bathes Tantal

  Inlägg:
  563
 3. Echo Delta

  Echo Delta Silver

  Inlägg:
  2.414
  Från:
  Storbritannien
  Omega fick inte exakt den variant som Daniels skapade, utan en klonvariant som är nästan likadan. (Kräver olja, om än ytterst små mängder till skillnad från Daniels och numera Roger Smiths förbättrade variant som inte behöver någon olja alls och är ett friktionsfritt system.
  Det är ett ganska dyrt system att tillverka för att det ska bli så pass bra som det är i den variant som används av både SG och Roger Smith.
  Det som bör tilläggas är att Co-Axial systemet fungerar bättre och framförallt längre i verk som har lägre svängningstal då dessa medför färre impulser under sin livstid.

  Men angående patentreglerna så låter jag det vara osagt än så länge, får kolla upp det!
   
  Warwian, sherwan, fc2 och 3 andra gillar detta.
 4. Spindel
  Trådstartare

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Gällande patent så gäller ett patent i Sverige i 20 år från det att ansökan lämnas in (alltså inte från det att patentet beviljas). Visst kan variationer förekomma i olika länder men vad jag vet avviker det inte så mycket. Verket skapades 1974 även om patentet inte beviljades före 1980, så det är oavsett hur man ser på det mer än 35 år gammalt.

  @Echo Delta jo jag har läst att det funkar bäst med lägre frekvens. Men mig gör det inget. Finns flera tillverkare som inte har några problem att få bra gång i 3 Hz urverk så jag känner absolut inget behov att ha 4 eller 5 Hz (även om det rent teoretiskt ska gå att få högre Hz att ha bättre precision). Finns mycket i användning och rörelsemönster som påverkar en klockas gång där Hz inte sällan har mindre betydelse.
   
 5. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.751
  Från:
  Jymden
  Känns inte högre frelvens= bättre gångavvikelse som en förenklad och förlegad tankegång? Exempelvis Patek har väl 21600bph som standard och ändå väldigt stränga toleranser för gångavvikelse?

  @Echo Delta , menar du låg frekvens eller låg amplitud?
   
 6. Echo Delta

  Echo Delta Silver

  Inlägg:
  2.414
  Från:
  Storbritannien
  Amplitud och frekvens/svängningstal är helt skilda saker. Amplituden är gradtalet i balansens svängning, frekvensen är hur många sådana svängningar som sker under en timme/minut/sekund.

  Förr i världen så hade verk med högre svängningstal bättre tidhållning och var lättare att justera in så att olika tyngdpunktsfel i balansringen skulle ta ut varandra, men nu pratar vi 100+ år sedan.
  Med dagens teknologi och kunskap så spelar det egentligen ingen roll då man har mycket högre precision i tillverkningen och kan korrigera dessa fel, oavsett svängningstal.

  De flesta av Zenith's kronografverk är high-beat på 36.000 sv/h = 10Hz verk är inte mer tillförlitliga och håller bättre gång än Patek som har många verk på 21.600/sv/h = 6Hz.

  Som tidigare nämnt så är vissa gångsystem bättre för olika svängningstal.
   
  Senast ändrad: 8 mars 2016
  Warwian gillar detta.
 7. Spindel
  Trådstartare

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Det är det jag menar. Har själv en klocka på 3 Hz, den går +10 s/d.

  Nu kanske någon tänker "+10 s/d det är kasst!" Grejen är dock den att klockan går +10 s/d oavsett min aktivitetsnivå, oavsett viloposition på natten. Den går med andra ord djävligt jämnt och skulle bara behöva en "enkel" justering.

  EDIT:// och som @Echo Delta sa så funkar koaxialmekanismen bättre med lägre frekvens enligt det jag hittat om mekanismen. Något om att stoppen blir mer distinkta vilket minskar risken för "slip" som ger oönskad friktion
   
 8. BadkarsPiraten

  BadkarsPiraten Platina

  Inlägg:
  4.724
  Från:
  Västerås
  Hur kan ett mekaniskt system vara friktionsfritt?
   
  Taxman gillar detta.
 9. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.751
  Från:
  Jymden
  Du skrev i princip samma sak som jag skrev utan att svara på min fråga. :bored:
   
 10. Spindel
  Trådstartare

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Det är inte friktionsfritt men det är nästintill friktionsfritt. Gaffeln glider inte utmed ankarhjulet utan kommer rakt uppifrån och stoppar det på så vis (grovt förenklat)
   
  Echo Delta gillar detta.
 11. Spindel
  Trådstartare

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Jag är förvirrad :p

  EDIT:// jag är superförrvirrad kan jag få bort detta pinsamma inlägg >.<
   
  Mforce gillar detta.
 12. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.751
  Från:
  Jymden
  Skriv som folk då istället för som en dator. :p
   
 13. Undersköterskan

  Undersköterskan Brons

  Inlägg:
  1.483
  Från:
  Växjö
  Av två skäl:

  1) Co-axial gången är mycket komplex och arbetar med långt striktare toleranser än sin mer konventionella motsvarighet. Det know how och de maskiner som krävs för serieproduktion finns bara inom Swatch-gruppen och det skulle krävas investeringar för hundratals miljoner kronor om någon annan tillverkare vill skapa sitt eget urverk och realisera det i serieproduktion vilket ändå inte är aktuellt eftersom...

  2) ...co-axial gången nu är intimt förknippad med Omegas varumärke. Den anrika schweiziska manufakturen har tillverkat urverken sedan år 1999 då Omega kaliber 2500A presenterades.

  Rolex och Patek hade båda chansen, och i synnerhet Patek övervägde tekniken och utvärderade den under flera år innan man slutligen sade nej under tidigt 80-tal. Samtidigt måste man förstå dessa manufakturer utifrån då rådande kontext; det mekaniska urverket betraktades då som utdöende. Att i det skedet investera enorma belopp på en revolutionerande och helt oprövad teknik för impulsöverföring i ett mekaniskt urverk, oavsett vilka fördelar detta kunde medföra, måste ha varit en rätt främmande tanke hos beslutsfattarna. Industrin har alltid präglats av ett konservativt synsätt och detta, liksom att upphovsmannen var engelsman, hade nog också viss betydelse.

  Vänligen
  Forumets undersköterska
   
  N.Bathes, nissehult, bullen och 12 andra gillar detta.
 14. Spindel
  Trådstartare

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Bild på grundprincipen för koaxialmekanismen

  image.
   
 15. Spindel
  Trådstartare

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Sorry jag köper inte din punkt 1 annat än som marknadsföringsfluff. Jag kan ha fel i detta antagande, men att ingen utanför swatch skulle kunna lista ut det tror jag inte en sekund på, mekanismen uppfanns ju ändå utanför swatch. Sedan att det kräver mer precision i tillverkningen kan absolut vara sant vilket givetvis gör att det blir dyrare.

  Punkt 2 berörde jag redan i mitt första inlägg. Jag förstår att inom swatch är det bara Omega som kör det för att ge varumärket en särställning.
   
  Warwian, Ministern och yonsson gillar detta.
 16. BadkarsPiraten

  BadkarsPiraten Platina

  Inlägg:
  4.724
  Från:
  Västerås
  Kan du finna någon gif bild på det elller liknande? :)
   
 17. Undersköterskan

  Undersköterskan Brons

  Inlägg:
  1.483
  Från:
  Växjö
  Du undrade varför ingen annan tillverkar urverk med co-axial gång och de bägge punkter jag ovan listade är förklaringen. Givetvis kan en annan tillverkare också skapa ett co-axial verk för serieproduktion, det jag menade är att Swatch-gruppen, som arbetat med tekniken i över 20 år, är de enda som besitter både know-how och de produktionsmedel som krävs för att åstadkomma detta. En annan aktör skulle behöva skaffa sig bådadera och det skulle vara både tidskrävande och mycket dyrt och varför försöka hoppa på ett tåg som gick igår ?

  Vänligen
  Forumets undersköterska
   
 18. Echo Delta

  Echo Delta Silver

  Inlägg:
  2.414
  Från:
  Storbritannien
  Om man räknar bort Roger Smith, som har den förbättrade varianten i sina egna verk och har fört Daniels arbete vidare.
   
 19. Undersköterskan

  Undersköterskan Brons

  Inlägg:
  1.483
  Från:
  Växjö
  Precis, det är därför jag poängterar industriell serieproduktion, inte klockor som tillverkas uteslutande för hand i ytterst små volymer och till helt andra belopp.

  Vänligen
  Forumets undersköterska
   
  nissehult och Echo Delta gillar detta.
 20. Ministern

  Ministern Founder

  Inlägg:
  18.061
  Har du pengar så kan du göra exakt samma, man bör bara ställa sig frågan vilka som har råd men valt att inte göra..
   
  Warwian gillar detta.
 21. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.751
  Från:
  Jymden
  Alla utom Omega. :D

  Varje tillverkare har ju sin idé om vad som ska bli nästa steg i utveckligen. Det finns ju de som svär att kisel är "the shit" medan någon annan tillverkare hävdar motsatsen, vissa väljer hi beat medan andra väljer low beat osv. Anledningen är nog inte mer invecklad än att det finns många vägar mot samma mål.
   
  Warwian gillar detta.
 22. Echo Delta

  Echo Delta Silver

  Inlägg:
  2.414
  Från:
  Storbritannien
  Kisel ÄR "The Shit".
  Pro's om kiselkomponenter: Antimagnetiska, kan gjutas till exakt form, påverkas inte alls av temperaturskillnader, korrosion, oxidation och mycket mer.
  Nackdel?
  Not much, dyrare att tillverka.
   
 23. Skeeter

  Skeeter Tantal

  Inlägg:
  746
  Ahhh, den underbara känslan av att kunna men inte vilja...
   
  mega gillar detta.
 24. Spindel
  Trådstartare

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Och skört...
   
 25. Tomas Eriksson

  Tomas Eriksson Platina Premium

  Inlägg:
  4.659
  Från:
  Prettogettot
  Skamligt stulet från watchuseek.
   
  Spindel och yonsson gillar detta.
 26. Spindel
  Trådstartare

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Bra läsning.

  Men jag tror ingen påstått att urverk med koaxialmekanism är servicefria, handlar mer om att just den delen som plockar ur energi från fjädern kräver mindre service. Min lekmannauppfattning efter lite efterforskning är att friktionen bör vara betydligt lägre på just de komponenterna. Sen måste man ju fortfarande se till att t ex balanshjulets axel är välsmord och andra axlar i urverket likaså. Annars tjärvar ju skiten och går fel ändå.

  Ett annat friktionsfritt system är ju annars Seikos Spring Drive.
   
  Tomas Eriksson och yonsson gillar detta.
 27. Spindel
  Trådstartare

  Spindel Guld

  Inlägg:
  3.193
  Jag har jättebra funderingar kring detta. Har inte tid att svara just nu så jag återkommer. :)
   
 28. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.751
  Från:
  Jymden
  Spring drive bör ju vara så servicefritt man kan komma förutom rena kvartsurverk. Jag tror vi kan konstatera att co-axial är ETT häftigt sätt att göra på men jag tvivlar på att det är det absolut bästa i alla lägen. Spring drive är ju exempelvis helt okänsligt för olika positioner (fusk, jag vet, men ändå) vilket inte co-axialkullager är.

  @Echo Delta Angående kisel så finns det tillverkare som menar att det inte alls är bäst, exempelvis SEIKO vilka tog upp det under pressreleasen på Basel 2015. Tror iofs inte de motiverade sin åsikt men de lär ju ha en motivering.
   
  Tomas Eriksson gillar detta.
 29. Nicbex

  Nicbex Guld

  Inlägg:
  4.048
  Spring drive är dock inte ett helt mekaniskt verk så jag tycker nog att jämförelsen är orättvis. Att uppnå precision och långa serviceintervaller med rent mekaniska verk är givetvis mer imponerande än att uppnå det med hjälp av elektroniska kretsar. Seiko har väl dessutom väldigt korta rekommenderade serviceintervall på tre år.
   
 30. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  44.751
  Från:
  Jymden
  Ja, de är lite roliga med det där för SEIKOurmakare brukar ha inställningen att man lika gärna kan köra SEIKOs tills de rasar eller tills man inte orkar med att stölla om tiden hela tiden eftersom delar ingår vid service, oftast klarar de ju sig väldigt länge utan service. Samma sak med WR och gångspecifikation, de är löjligt väl tilltagna.
   
  Zalath gillar detta.
Mollstedt