Laddar...
Nymans Ur 1851

Gått med i Länkarna ...? (eller “Det hänger på låset”)

Diskussion i 'Diskussion' startad av laketwig, 20 september 2014.

 1. laketwig
  Trådstartare

  laketwig Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.228
  Från:
  Schaffhausen
  Nejdå, fullt så illa är det inte än, trots att det var fredag kväll och jag satt här med ett glas Whisky när jag skrev detta. Jag satt bara och jämförde länkarna jag har till mina klockor. Tänkte delge lite intryck, då länkarna är rätt olika. Jag kan inte bestämma mig för om detta är en recension eller en reflektion, så det får bli under "Diskussion" :). Fortsätt gärna att diskutera olika länkars för- och nackdelar i den här tråden.

  Om vi börjar med nyförvärvet, dvs Glycine Airman Base 22, så är det en mycket snygg och bekväm länk. Lite som en kraftigare och mer sidstabil jubilee:

  Airman - sida.jpg

  Den ser rätt gedigen ut, men är så lätt att jag knappast tror att den är helgjuten. Länkbitarna byggs ihop med sprintar och antalet bitar som kan tas bort är begränsat. Man får nog inte ha alltför smala handleder, men låset har som tur är många microjusteringshål. Ska man klaga på något så får det bli låset som är rätt plåtigt. Det blir å andra sidan väldigt litet och smidigt:

  Airman - länklås.jpg

  För pengen, en helt OK länk. Man får komma ihåg att hela klockan kostar mindre än en länk köpt separat till mina två flygar-IWC'er. Vilket osökt för oss över till nästa länk, som jag har recenserat i detalj tidigare:

  https://klocksnack.se/threads/recension-av-länk-till-iwc-mark-xvi-m-fl.10306/

  Råkar ha min Spitfire på armen just nu, efter en vecka med Glycinen. En viss kvalitetsskillnad. Jag vidhåller att detta måste vara en av dom vackraste och bekvämaste länkarna på marknaden. Kanske inte så konstigt med tanke på prislappen (13k):

  IWC S tvätt 2.jpg

  Genialisk konstruktion, där alla länkbitar om 6 mm enkelt kan tas loss med en fjädrande låsmekanism. Detta förutsätter en jämnbred länk, vilket inte alla uppskattar. Återigen har låset både för- och nackdelar. Det bygger i princip inget på höjden, men saknar microjustering:

  IWC S tvätt 3.jpg

  Detta har nu åtgärdats på den nu aktuella generationen av länken. Samma nästan steglösa justering som på nyare Rolex-länkar, men med direktåtkomst på ovansidan av låset:

  IWC Link - fine adjust 2.jpg

  Där fick jag till en övergång till nästa länk också, dvs den som sitter på den nya generationen av Rolex Sea-Dweller. En helt annan typ av länk än dom två föregående, med betydligt större skruvade länkbitar. Trots detta mycket bekväm. Dessutom otroligt gedigen och snygg:

  Rolex - ny länk.jpg

  Sen var det ju det där med låset igen. Som IWC fast tvärt om, dvs klumpigt men med en mycket smidig microjustering och dykarförlängning (om man nu behöver det?). På grund av sin storlek inte helt bekvämt och en klar repmagnet.

  Rolex - ny lås.jpg

  Slutligen har vi länken till min Sinn 104'a. Den brukar kallas Sinn's "fina" länk och säljs till ett antal klockor i deras utbud. Den enda länk jag har som är delvis polerad (3 av 5 rader), vilket är väldigt snyggt men också repkänsligt:

  Sinn på länk - sida.jpg

  Samma för- och nackdelar med låset som på IWC's länk, dvs mycket nätt och smidigt men saknar microjustering. Då dom skruvade länkbitarna är större än på IWC'n (10 mm) går det åt mer tur för att få perfekt passform, vilket jag hade ... :happyhappy:

  Sinn på länk - lås.jpg

  Som avslutning vill jag bara säga att jag tycker om alla mina länkar, men på olika sätt. Dom har olika för- och nackdelar och kostar dessutom olika mycket. Du får ju till viss del vad du betalar för, men mycket hänger på låset ... ;)

  Länk, alltid länk!!! Bagageband har man till väskor och läder till skor och handskar. Första stenen kastad ... :bag:
   
  Clark Kent, Anatta, Maxis554 och 11 andra gillar detta.
 2. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.694
  Från:
  Jymden
  Vet ju att du är länkofil, så bjuder på några jag testat.

  GS standardlänk till exempelvis SBGX061. Ingen mikrojustering.
  [​IMG]

  GS premiumlänk, 5-delad, till exempelvis SBGA003: Ingen mikrojustering.
  [​IMG]
  [​IMG]

  SBGM001. 3-delad, ingen mikrojustering.
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  per nordström, _jonte och laketwig gillar detta.
 3. per nordström

  per nordström Stormtrooper

  20140920_112355.jpg 20140920_112426.jpg
  Lägger in min Aquatimer utan microjustering!
   
  yonsson och laketwig gillar detta.
 4. BadkarsPiraten

  BadkarsPiraten Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.463
  Från:
  Ulricehamn
  Bra med fler länkofiler!
  Länken är 70% av klockan enligt mig! Enda anledningen varför jag ens köpte min DayDate, President!

  Nu har jag inte DD'n här i Dubai, men kommer lägga upp på min Jubilee när jag kommer hem från jobbet! :)
   
  per nordström och laketwig gillar detta.
 5. Bingoraalf

  Bingoraalf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.595
  Från:
  Malmö
  Strap > länk! :bag:
  [​IMG]
   
Mårtenssons ur Brookfield