Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Gilt-tavlor och dess historia

Diskussion i 'Vintage' startad av OBRKV, 26 november 2014.

 1. OBRKV
  Trådstartare

  OBRKV Stormtrooper

  Inlägg:
  432
  Från:
  Stockholm
  De som har häng runt bland gammel-Rolex vet säkerligen att Gilt-tavlor är eftertraktade, dyra och gör en cool Rolex ännu lite coolare. Kan bland annat ses hos tidiga GMTs, subbar och Explorers. För er som inte känner sig så bekanta med de äldre Rolex och inte har någon aning om vad gilt är kan jag kort och gott sammanfatta att texten på tavlan oftast är skrivet i guld. Inte är det heller ovanligt att tavlorna då kan vara glossy istället för matta, som många vintage-Rolex annars är.

  Men! Vem besitter på lite historia bakom dessa gilt-tavlor? Varför valde man att göra tavlorna på det sättet? När började man? När slutade man och inte mins, varför slutade man?
   
  Matts gillar detta.
 2. Falcone

  Falcone Stormtrooper

  Inlägg:
  330
  Man kan förstås bara spekulera om anledningen till att Rolex övergick till matta urtavlor eftersom det inte offentliggjorts några dokument som bekräftar bakgrunden till beslutet. Det sägs bl.a. att dykare klagade på läsbarheten på urtavlor med lackad finish (de reflekterade ljus). En avgörande anledning var sannolikt även att det är billigare, enklare och snabbare att producera matta urtavlor.

  Här är en sex sidor lång diskussion om begreppet "gilt" på VRF som kan vara intressant i sammanhanget.
  http://www.network54.com/Forum/207593/thread/1376592781/1/What+is+Gilt-
   
  yonsson, Sullstrom, aleks och 3 andra gillar detta.
 3. OBRKV
  Trådstartare

  OBRKV Stormtrooper

  Inlägg:
  432
  Från:
  Stockholm
  Bara börja att plöja igenom alltså!
   
 4. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.721
  Från:
  Jymden
  Matta tavlor är ju standard på dykarklockor nu för tiden eftersom de ger bättre läsbarhet/färre reflektioner. Tror inte vidare efterforskning behövs utifrån valet blank/matt-tavla.

  Färgvalet däremot kan man ju fundera ytterligare kring.