Laddar...
Nymans Ur 1851

Grand Seiko Diver 200m Spring Drive SBGA029

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av Chrisse, 21 maj 2013.

 1. Chrisse
  Trådstartare

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.787
  Från:
  Göteborg
  Artikelnummer: SBGA029
  Beskrivning: Diver 200M, Spring Drive
  Urverk: 9R65A
  Boett: Stål
  Urtavla: Svart
  Glas: Sapphire
  Armband: SS
  Mått: 44,2mm
  Vattentät till: 200 meter

  Jag har haft 3 icke-märken, 2 av dem efter att själv burit och ledsnat, det 3:e, Seiko, har jag avfärdat helt klart av okunskap, har dragit alla över en kam liksom. Har ändrat på detta. Första intrycket - detta är INTE en 1000-kroners Seiko.

  Varför då Grand Seiko?
  Det är en klocka som med sin anonymitet tilltalar mig, en klocka som helt och hållet vänder sig till den som är medveten om vad den bär, utan att flasha med att vara ett välkänt lyxmärke. Jag har det senaste läs på om Seiko, både som lyxmärke och som dussinmärke. Grand-Seiko kan stoltsera med sin helt magnifika detaljrikedom, vilket till stor del beror på tiden och hantverket som läggs ner på varje enstaka klocka. Grand-Seiko är i sin prisklass helt unika med att vara helt 100% inhouse, de är helt unika med att använda urverk som är helt ihopsatta helt för hand. För att jämföra med ex Rolex behöver man gå upp mkt i pris innan man hittar urverkt som inte är masstillverkade delvis av maskiner.
  Det faktum att GS tillverkar allt, från glaset till lysmassan själva känns skoj. Det ligger som nämnt ovan mkt tid bakom en GS-klocka, det återspeglas i ytfinnish såsom puts och passform. Grand-Seiko tillverkas tillsammans med Credor i en egen fabrik, Shizukuishi Watch Studio, som man kan läsa mer om i Yonssons utmärkta post här under recensioner där kan ni hitta i princip allt om Seiko, http://www.klocksnack.se/threads/seiko-referensarkiv.1633/.
  Kommer därmed inte gå in så mkt mer på fakta och historik, kommer mest fokusera på mina egna tankar och synpunkter.

  Hur står sig GS mot andra märken?
  Jag har betat av en stor del av de Europeiska lyx-märkena under min resa som klock-nörd. Kommer dra några få paralleller med några av dem, då främst de lite mer dressiga dykarna.
  Tills för alldeles nyligen bar jag en AP Diver i SS på gummi, då de ser så olika ut, men båda på sitt sätt tilltalar mig mkt, kan jag inte helt och fullt jämföra dessa. De är båda vackra välgjorda klockor. Helhetsintrycket, speciellt med tanke på priset, vinner GS. Ganska mkt tack vare det underbara urverket, inte fullt ut mekaniskt, men med den exakta gången och flytande sekundvisaren är det en fröjd. AP’n med sitt drygt dubbla pris blir på så sätt inte lika prisvärd.
  Bar även för ett tag sedan en Rolex dssd (116660), utseendemässigt i samma genre, bägge på ss armband, bägge dykare, även om DSSD är mer som en ubåt och GS en hobby-dykare. Här erbjuder precis som ovan DSSD en grym detaljrikedom och en mkt välgjord klocka, men precis som med AP’n faller min röst på GS’n. Hantverket är så svårslaget i GS, sen är min personliga åsikt, och det skall ju tas för vad det är, Rolex’n rätt tråkig. Om Rolex hade haft en årsproduktion som ex GS, och inte synts på var och varannan slyngels handled hade det vart en annan sak. Sedan bär GS’n skönare, säkert mkt pga utformningen på mina handleder med också pga höjden och tyngden i dssd’n. Sedan att Rollen ligger 50% högre i pris talar heller inte för den.
  Ytterligare en jämförelse med min nu sålda Planet Ocean XL, den gamla med 2500-verket. Omega är en bra bruksklocka, den passar bra vid både finmiddagen eller till hajken i skogen. Men den är ganska vanlig och utan så mkt egna innovationer. Här är heller inte valet svårt, även om PO’n är ca halva priset så är GS’n enligt mig mer än dubbla klockan.
  Skulle kunna fortsätta jämföra med massvis med dykare, men bättre fokusera på det jag har framför mig.

  Bilder och intryck
  Här följer en bildkavalkad av blandad kvalitet. Har ett förflutet som hobbyfotograf, men för några år sedan sålde jag av all fotoutrustning och packade blöjor i alla väskor istället. Kvar finns nu bara min Sony NEX-5N med div objektiv, så skall göra så gott det går.
  SBGA029 är ett tacksamt objekt att fota, gott om detaljer dolda i den perfekt sammansatta boetten, putsat ömsom borstat, en riktig läckerbit.

  Spännet och Armband
  Spännet består av ett viklås, fjäderlås, mikrojustering och dykarförlängning. Samtliga av dessa komponenter gör det ganska tjockt. Låset är gediget och klickar och fäster bra. Viklåset är också det som öppnar dykarförlängningen, vilken är mkt smidig att hantera. Gillar dock inte att viklåset när man öppnar dykarförlängningen ”skaver” mot armbandet och kommer på sikt lämna märken. Trodde inte heller jag skulle gilla designen med tunna polerade detaljer mellan de borstade, men fungerar bra i praktiken och har inte stört mig på det nämnvärt. Armbandet känns i stort gediget och inte flimsigt som de billigare Seiko-armbanden. Armbandet på GS går utan att skämmas lätt jämföra med Dssd’s armband och spänne.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Ringen (Bezel):
  Destingta 120 klick runt, inget glapp i något håll. Det är skön lyster i den svarta härdade stålytan, nästan samma yta som i de blanka keramiska ringarna. Försökt få tag i info hur Seiko härdar sitt stål och med vilken kolhalt de gör denna process, utan att lyckas. Men förutsätter att de gör det ”rätt” då de inte lämnat något annat åt slumpen på denna klocka. Vill med det att säga att härdar man stål på ett riktigt sätt blir det mkt hållbart (reptåligt).
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 2. Chrisse
  Trådstartare

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.787
  Från:
  Göteborg
  Glaset: Safirglas med en klar AR behandling, släpper igenom ljuset bra för att se detaljerna på urtavlan. Lite udda för mig är att storleken/fasningen på kristalen gör att det blir en "klyfta" mellan glaset och ringen, tänkte direkt att där blir det smutsigt, men har inte upplevt det som ett problem än. Sen är jag övertygad att alla är som mig och tvättar klockan minst en gång om dagen ☺ [​IMG] [​IMG] Kronan: Inte mkt att säga, behöver ju inte använda den så ofta. Bär du klockan konstand, mao inte låter den stanna, behöver du förmodligen bara ställa klockan de månader som inte har 31 dagar, ändra datum. Kronan skruvar för övrigt in skönt med bra grepp om "knoppen". [​IMG] [​IMG] Bakboet: Inte mkt att säga heller. Spänner du klockan mkt hårt får du ett rytande GS-Leijon-avtryck på handleden när du tar av klockan. Annars är den platt och känns skön mot handleden. [​IMG]
   
  JanneGlans, EricMcG, bionicbeagle och 11 andra gillar detta.
 3. Chrisse
  Trådstartare

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.787
  Från:
  Göteborg
  Urtavla
  Bilder säger mer än tusen ord, lättläst och ”clean”
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  JanneGlans, bionicbeagle, sherwan och 15 andra gillar detta.
 4. Chrisse
  Trådstartare

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.787
  Från:
  Göteborg
  Lume:
  Kom in efter att ha vart ute i solen, även fast det var fullt dagsljus även inne så lös det om handleden så folk i rummet reagerade. Håller sig bra under natten och lyser väldigt klart och starkt.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

  Urverket:
  Finns så mkt att läsa om detta, så går inte in mer på det. Kan dock bara inflika att om man accepterar ”Spring Drive” som teknik kan inget slå detta. Exaktheten och den flytande gången är fantastisk. Är nu exakt elva(11) dagar sedan jag ställde klockan mot denna, har knappt ändrat sig åt något håll.
  [​IMG]

  Summering:
  Det faktum att GS är ett till 100% inhousehandbygge, byggda av professionella hantverkare/urmakare som skulle platsa i de flesta Schweiziska urverkstäder är stort. Det säger en del om GS som klocka. Det är i jämförelse ganska små volymer som tillverkas, dels för att efterfrågan inte kan jämföras med ex Rolex, men också för att det är som nämnts ett hantverk i dess korrekta betydelse bakom varje klocka de levererar ut från sin fabrik.
  Personliga uppfattningen är att den är grym. Den är anonym vilket kan vara bra. Kollegerna och min hustru har ifrågasatt mitt val av Seiko, då gemene man av okunskap tänker sladdriga dussinklockor.
  Så vill du bära en riktig kvalitetsklocka, som är relativt prisvärd och inte suktar efter ”swiss made”, då är GS definitivt för dig, detta är en klocka du bär för din egen skulle.
  Citerar en skön mening från WUS där någon besvarade Grand Seiko skeptikerna:
  ”You have to understand that kids saying strange thing, they just don’t know better yet, the same thing with people badtalking Grand Seiko, they just don’t know better yet”
   
  JanneGlans, Bergaren, bonnevier och 52 andra gillar detta.
 5. Aquaracer2

  Aquaracer2 Salacious B. Crumb

  Inlägg:
  10.581
  Från:
  Skärgården
  Riktigt bra recension!

  Tack så mycket!
   
  Chrisse gillar detta.
 6. TKVF

  TKVF AT-ST driver

  Inlägg:
  1.373
  Från:
  Göteborg
  En personlig och bra recension. Bra bilder. Grattis till en klocka som ät snygg. Hoppas du dyker med den.
   
  Chrisse gillar detta.
 7. Bingoraalf

  Bingoraalf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.565
  Från:
  Malmö
  Gillar GS, hade definitivt kunnat tänka mig att äga en. Har dock lite problem med spring drive :( för mig är det lika upphetsande som ett bulova precionist-verk (bara det att spring-driveverket är mer komplicerad och har 72h power-reserve vs 600+dagar för bulovan :p). Får nog hålla mig till deras high-beatmodeller om det nu blir till att prova en GS någon gång :)

  Tack för trevlig läsning ^^ alltid roligt med reviews. Speciellt videoreviews (hint hint ;) )
   
  Chrisse gillar detta.
 8. cheepo63

  cheepo63 Läderjesus

  Inlägg:
  1.519
  Från:
  Strängnäs
  Trevlig läsning om en trevlig klocka. Ska jag anmärka på ngt så tycker jag minutvisaren är lite baktung med sin breda gump. Men annars är det en riktigt snygg och välbyggd klocka.
   
  Chrisse gillar detta.
 9. Wollen

  Wollen Barfly

  Inlägg:
  2.733
  Kul läsning samt bra med bilder!
   
  Chrisse gillar detta.
 10. Chrisse
  Trådstartare

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.787
  Från:
  Göteborg
  Tackar!

  Ska se om jag kan filma den lite imorgon, kan ni få ta del av den mysiga gången.

  Och vad gäller helmekanisk vs Spring Drive, förstår jag vad du menar. Var själv lite skeptisk, gillar ju det mekaniska.
  Men efter att ha burit denna ett tag kunde jag inte bry mig mindre.

  Sen är det ju inte sagt att man gör sig av med alla sina mekaniska klockor, en blandning är ju det bästa.

  Spring Drive är teknik när den är som bäst, tänker inte försitta möjligheten att ta del av det.
   
  JanneGlans och Ramlösa gillar detta.
 11. Bingoraalf

  Bingoraalf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.565
  Från:
  Malmö
  Hur är stöttåligheten spring drive vs helmekanisk vs quartz?
   
  JanneGlans gillar detta.
 12. Chrisse
  Trådstartare

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.787
  Från:
  Göteborg
  Förmodar att ju färre rörliga delar ju stöttåligare?
   
  Ramlösa gillar detta.
 13. Rber

  Rber X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.900
  Tack för riktigt bra läsning. Har haft koll på denna sedan jag upptäckte modellen (antagligen via Molle?), är den bara hälften så snygg som mot bilderna så skulle jag fortfarande ha denna högt på min lista.
   
  Molle och Chrisse gillar detta.
 14. mrMyagi

  mrMyagi Sir Blabbermouth

  Inlägg:
  3.637
  Från:
  Lund
  väldigt bra recension, fick mig att gilla denna GS mer!
   
  JanneGlans och Chrisse gillar detta.
 15. Tuff

  Tuff Stormtrooper

  Inlägg:
  329
  Grym recension med som tidigare konstaterat, personlig touch!

  Skulle väldigt gärna äga en GS och gärna en Spring Drive. Men tyvärr tillåter inte ekonomin det i dagsläget.
   
  JanneGlans och Chrisse gillar detta.
 16. Chrisse
  Trådstartare

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.787
  Från:
  Göteborg
  Den är skönare irl tycker jag.

  Bilderna tenderar att visa varje damkorn och varje fingeravtryck :(
   
  Ramlösa gillar detta.
 17. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Bra recension, fet dinka och vackra bilder... Bär den med god hälsa.. :)
   
  Chrisse gillar detta.
 18. The Pell

  The Pell Stormtrooper

  Inlägg:
  267
  Från:
  Göteborg
  Grym! Avundsjuk!
   
  Chrisse gillar detta.
 19. Rolig och udda...bra recension av en grym dinka!
   
  Chrisse gillar detta.
 20. Tommytvigg

  Tommytvigg Stormtrooper

  Inlägg:
  497
  Från:
  Dalarna
  Vilken otroligt bra recension. Genast skulle jag vilja känna och vrida på klockan :happyhappy:
  Kan du förklara spring drive?

  Mvh
   
  JanneGlans, the judge och Chrisse gillar detta.
 21. Maro

  Maro Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.201
  Från:
  Varberg
  Snygg rackare det där! Aldrig testat något av det övre segmentet av Seiko, men dessa kanske kan putta mig över kanten.
   
  Chrisse gillar detta.
 22. Chrisse
  Trådstartare

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.787
  Från:
  Göteborg
  Skulle i grova drag kunna förklara, men lånar förklaring fr nätet.

  "It uses a mainspring, barrel, automatic winder and stem winding like in a mechanical watch to store the watch energy. The conventional escapement is replaced with a device that Seiko calls a Tri-synchro Regulator to regulate the unwinding of the mainspring. The regulator controls the use of the three forms of energy used in the Spring Drive mechanism; the mechanical power of the mainspring, the electrical energy generated from this mechanical power, and the electromagnetic energy that governs the rotation of the glide wheel. The energy produced by the glide wheel is used to power a control circuit and quartz crystal oscillator, which in turn regulates the electro-mechanical braking of the glide wheel.

  The glide wheel's speed is sampled 8 times per second (i.e. each time it makes a complete revolution around the regulator) and compared with the reference quartz signal by the circuit. A variable braking force is continuously applied to regulate the glide wheel's frequency. This is the only movement with a time-only feedback (or phase-locked) loop in existence today.

  The Tri-synchro Regulator's innovations result in a watch where the hands glide instead of ticking as in a conventional mechanical or quartz watch. This is because the movement never stops as in a traditional escapement, it is slowed to the proper speed by the brake."
   
  Ramlösa gillar detta.
 23. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
   
  JanneGlans, bionicbeagle, Smulan och 1 annan gillar detta.
 24. TKVF

  TKVF AT-ST driver

  Inlägg:
  1.373
  Från:
  Göteborg
  Fräckt. Är det bara Seiko som har denna funktion?
   
 25. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Yes, dom har patent på Spring drive.
   
 26. Tommytvigg

  Tommytvigg Stormtrooper

  Inlägg:
  497
  Från:
  Dalarna
  Tack för snabba bra informationskällor Chrisse och 80talisten.
   
 27. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.530
  Fantastiska bilder!! :-D och grymt bra och intressant recension! Mycket fin klocka detta!
   
  Chrisse gillar detta.
 28. henk von helvete

  henk von helvete Rebel soldier

  Inlägg:
  198
  Från:
  Örebro
  Bra recension och fina bilder.
  Även jag får omvärdera min uppfattning om Seiko, riktigt läcker!
   
  Chrisse gillar detta.
 29. ottwon

  ottwon Stormtrooper

  Inlägg:
  200
  Riktigt nice... Bra recension o bilder... Kan nog bli en ny GS som nästa inköp. Glömmer ibland hur feta de är när man läser all seikobashing runtikring:p

  Skickat från min C6603 via Tapatalk 2
   
  _jonte och Chrisse gillar detta.
 30. Smulan

  Smulan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.943
  Från:
  Stadsholmen
  Vad kul att läsa så positivt om klockan som toppar min önskelista! Tack för en skön recension med fina bilder!
   
  Chrisse gillar detta.