Laddar...
Erikson Urhandel

Hålla läderarmband fräscht?

Diskussion i 'Diskussion' startad av -big kahuna-, 10 december 2013.

 1. -big kahuna-
  Trådstartare

  -big kahuna- Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Från:
  Stockholm
  Hej,

  brukar endast använda klockor med stållänk eftersom jag tycker att läderarmband snabbt börjar lukta illa och blir allmänt ofräscha. Dock skulle jag gärna bära klocka med läderarmband då jag tycker det är väldigt snyggt.

  Finns det några knep att hålla läderarmband fräscha längre? Eller är det bara byta som gäller? Vissa orginalarmband kostar ju ganska mycket och kan dessutom vara svåra att få tag på
   
 2. Ernesto

  Ernesto AT-AT driver

  Inlägg:
  6.389
  Hej,

  Jag antar att det är samma "regel" som för skor, låter du inte läderarmbandet att vila utan kör det varje dag kommer det att börja lukta. Du kan jämföra med ett par skor, använder du samma skor varje dag kontra exempelvis varannan dag luktar det inte lika mycket, framförallt om du sköter skorna. Sen finns det skoblock i cederträ till skor, men det är en annan femma... Finns dock spray som tar bort illaluktande doft!

  För att få bort bakterier och doft på kläder kan du stoppa in de i en påse för att därefter läggai frysen. Du kan ju testa detsamma på läderarmbandet!
   
  Sumo gillar detta.
 3. Spindel

  Spindel Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.141
  Du kan (precis som med skor, jackor och andra artiklar av skinn) tvätta det försiktigt med en trasa doppad i ljummet vatten och tvål (vanlig hård tvål inte flytande tvål) som du gnuggar mot skinnet. Sedan tar du och sköljer av trasan och torkar av armbandet med trasan enbart doppad i ljummet vatten. Låt sedan armbandet torka ordentligt i rumstemperatur (använder man värmekälla varmare än 40 grader riskerar man att skinnet spricker).

  Kan eventuellt vara att armbandet är lite stelt efter torkningen men det är lätt att mjuka upp det.

  (Sedan hoppas jag att du använder skinnarmband och inte läderarmband)


  Skickas från min iPhone via Tapatalk
   
  curler2 gillar detta.
 4. naggge

  naggge AT-ST driver

  Inlägg:
  1.267

  Varför?
   
  Camo00 gillar detta.
 5. -big kahuna-
  Trådstartare

  -big kahuna- Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Från:
  Stockholm
  tack för tipsen
   
 6. Spindel

  Spindel Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.141
  Läder är underhuden från ett djur, det gör man till exempel skosulor av eller använder på platser som skall hålla för hårt slitage (sadlar, resväskor, sadelväskor), det saknar struktur och är ofta ganska hårt och tjockt.

  Skin är överhuden från ett djur, är oftast lite tunnare och mjukare och har struktur naturligt. Det är skin som oftast används när man gör handskar, jackor, skor (inte sulan), skärp, byxor och t ex klockarmband.


  Skickas från min iPhone via Tapatalk
   
  Camo00 gillar detta.
 7. Sumo

  Sumo Rebel soldier

  Inlägg:
  108
  Från:
  Göteborg
  Enligt wikipedia så är det så här: "I bearbetad form kallas de stora djurens hudar ofta för läder och de små djurens hudar för skinn."
   
  Camo00 gillar detta.
 8. plattfot

  plattfot X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.778
  Från:
  Norrort Sthlm

  Utan några som helst djupare kunskaper om läder så låter detta helt främmande för mig - under och överhud på lädervaror?
  Trodde det hade med garvningen att göra och därmed hur mjukt lädret blir. Läder/skinn - same, same.


  Edit: Som svar till trådstartare rekommenderar jag läderrengöring som finns till skor (och skinnmöbler) samt den tvål som används till hästsadlar.
   
 9. Spindel

  Spindel Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.141
  Jag tror på min far som arbetat med skin och läderprodukter samt utbildat kring dem under hela sitt yrkesliv, både med framställning och skötsel (med det sagt kan han ju ha fel). Han irriterar sig även över att Wikipediaartikeln är fel.

  Ser du till engelskan är skillnaden mellan "skin" och "leather" så som skrivs i Wikipediaartikeln


  Skickas från min iPhone via Tapatalk
   
  curler2 gillar detta.
 10. Daniel J

  Daniel J Rebel soldier

  Inlägg:
  184
  Från:
  Trollhättan
  +1

  applicera med microfibertrasa så slipper man luddet...
   
 11. Onelund

  Onelund X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.112
  Från:
  Småland
  Jag kör samma procedur med marschkängorna som armbanden, grovrengöring med galltvål o ljummet vatten, sen återfettar jag dem med fiskarsmorning som jag låter dem dra i någon timme, torkar sedan bort överflöd, blir som nytt om inte bättre :)
   
  C4r1D4n311 gillar detta.
 12. Boris Balkan

  Boris Balkan Fark you!

  Inlägg:
  2.993
  Euroshopper baby wipes för att göra rent. Och sedan apotekets parfymfria hudkräm för att hålla lädret vid god vigör. Klart.
   
 13. Kvisten

  Kvisten Stormtrooper

  Inlägg:
  297
  Jag har regelbunden kontakt med olika garverier runtom i Europa och pratar en hel del med människorna som arbetar med garvningen, och det man kan säga med säkerhet är att det är en djungel där ute - definitionerna för skinn/läder (eller skin/leather etc) är varierande. Tidigare har det varit så att tunt läder = skinn. Därför har exempelvis ormhud alltid kallats för skinn, pga att det alltid är tunna hudar man får av dessa mindre djur. Men koläder kan vara både tjockt och tunt, och det är jäkligt svårt att säga (och meningslöst egentligen) vad som är skinn och vad som är läder. Traditionsenligt delas kohud i ett över- och ett underlager under garvningen, där överlagret (ytterlagret av huden, dvs det som skyddar djurets kropp mot omgivningen) har överlägsen kvalitet jämfört med underlagret (som är billigare och används som du nämnt i exempelvis skosulor). Men läder garvas på en jäkla massa olika sätt nu för tiden och varje garveri har sitt eget "recept". Bland annat delas lädret ofta upp i tre lager, och ibland delas det inte upp alls. Jag har tidigare köpt italienskt läder som inte har delats upp alls (är ca 5-7 mm tjockt), och det är perfekt till exempelvis bälten, och jag har köpt läder bestående av under-, mitten- eller överlagret. Distinktionerna "läder = tjock underhud" och "skinn = smal överhud" har tappats då underhuden ofta kan vara tunn, och överhuden tjock. Italienskt vachettaläder (ett läder av mycket hög kvalitet) exempelvis består av det kvalitativa överlagret, men är oftast väldigt tjockt. Sedan om det klassas som "skinn" eller "läder" är oklart.

  Generellt kan sägas att överlagret är det kvalitativa lagret som har fina fibrer och fin ytstruktur. Det slits inte alltid ut utan åldras jävligt snyggt. Det kan vara tunt och det kan vara tjockt. Underlagret däremot, är inte lika slitstarkt, har inte samma värmande/isolerande egenskaper, åldras inte snyggt utan slits ut, och har ingen äkta ytstruktur (dock kan en fejkad ytstruktur "tryckas" så att det ser ut som kvalitetsläder, vilket ofta sker).

  Fullnarvsläder (full grain leather) är kvalitetsläder som består av överlagret, ibland även av mittenlagret som kallas "top grain", och det kan vara både tjockt och tunt. "Genuine leather" är däremot ett läder som består av innerlädret och har som jag nämnt ingen ytstruktur (om man som sagt inte lägger på en fejkad struktur). Genuine leather är okvalitativt jämfört med fullnarvsläder, och exempelvis klockarmband i genuine leather åldras inte snyggt utan slits ut och faller sönder med tiden. Genine leather används också på skinnmöbler (billigare soffor, fåtöljer osv), som alltid blir fula när de slits ut. Även mocka är ett innerläder som inte är så värst kvalitativt (att mocka mocka är skitsnyggt när det är nytt är en annan femma).

  Sedan finns det en jäkla massa olika sätt att förbereda och garva läder, och typ alla garverier har sina egna processer och tekniker som de gärna håller hemliga. Ovan nämnda vachetta är ett vetetabilgarvat fullnarvsläder som åldras sjukt snyggt, och kräver inte mycket behandling med oljor/balsam eller liknande alltför ofta. De bästa lädren garvas med oljor baserade på växter då dessa naturliga oljor funkar bäst i symbios med djurhuden för att skapa ett kvalitativt material på lång sikt.

  Med detta sagt brukar man ofta kalla tjockt läder för just läder, vare sig det består av överhuden eller underhuden, och tunt läder för skinn - även här oberoende av om det består av överhuden eller underhuden. Men när man säger "skinn" idag (när det gäller ko/kalv) så brukar man oftast prata om genuine leather , som ju är det "okvalitativa" lagret av huden. När jag gör egna läderband till klockor så använder jag endast tjockare överhud (om inte bandet är av mocka) och då är det just frågan om "läderband" och inte "skinnband". Men de tekniska definitionerna är jäkligt vaga som sagt.
   
  C4r1D4n311, mace, Sumo och 6 andra gillar detta.
 14. Spindel

  Spindel Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.141
  Jag får väl backa på mina tidigare sturska uttalanden i denna tråd :) (backar däremot inte på hur man kan rengöra skinnarmband :) )
   
  Kvisten och naggge gillar detta.
 15. naggge

  naggge AT-ST driver

  Inlägg:
  1.267

  Grymt inlägg! Tack för det :)
   
  Kvisten gillar detta.
 16. XMJan

  XMJan Stormtrooper

  Inlägg:
  259
  Fanns det något att smörja in läderarmbanden med? De produkter (t.ex. sadel och skovårdsprodukter) jag sett innehåller mineralolja och lämpar sig inte för hudkontakt...
  /J
   
 17. Thorn

  Thorn Friends of KS

  Inlägg:
  257
  Från:
  Göteborg
  Jag kör saphir renovateur på armband och mocka kan jag impregnera översidan på med spray för att det inte ska dra åt sig så mycket smuts.
   
Mårtenssons ur Brookfield