Laddar...
Nymans Ur 1851

Handpenning för klocka hos AD

Diskussion i 'Diskussion' startad av bergroth, 23 mars 2015.

 1. bergroth
  Trådstartare

  bergroth Ewok

  Inlägg:
  24
  Från:
  Stockholm
  Var förbi Rob E idag och hopades på att få testa en 116710 BLNR, men fick höra att de hade kölista för den. Fick dock veta att de skulle få in en relativt snart och att jag skulle kunna komma förbi för att kolla på den då. Sedan kunde jag betala handpenning för en köplats om jag ville.

  Så min fråga är vad man förbinder sig till med handpenningen, hur stor brukar handpenningen vara, vad händer om Rolex ändrar listpriser, osv. Vet att jag borde ställt frågorna när jag var hos Rob men tänkte inte på det då.

  Antar dock att jag har en forum broder eller två som redan gjort detta och på så sätt mer än gärna för dela med sig av sina erfarenheter.

  Tack på förhand.
   
 2. Pacta sunt servanda

  Pacta sunt servanda Y-Wing pilot

  Inlägg:
  612
  Från:
  Stockholm
  Ja i ditt fall förbinder du dig till att köpa en klocka när den, enligt ett leveransdatum som du och säljaren kommer överens om, har kommit in. Köper du klockan i egenskap av konsument blir konsumentköplagen tillämplig, orkar inte dubbelkolla paragrafer men typiskt gäller: För en handpenning, som i detta fall, att den av säljaren kan användas för att tillgodogöra sig en skälig ersättning för ev. kostnader som skulle uppkomma till följd av att du utan skäl häver köpet. Principiellt skulle alltså säljaren vara tvungen att visa att han har fått kostnader till följd av din hävning, vilket verkar osannolikt om det nu rör sig om en populär klocka som enkelt säljs till någon annan. Skulle det handla om en klocka med gravyr eller specialbeställning blir situationen förstås annorlunda.
   
  SFS, Sond, alfgren och 1 annan gillar detta.
 3. Götlaborg

  Götlaborg Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.767
  Från:
  Götlaborg
  Jag håller med dig i det du skriver frågan är bara vad Rob gör i praktiken om någon ballar ur.
   
  Pacta sunt servanda gillar detta.
 4. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Det är väl brukligt att handpenningen är förverkad om man inte fullföljer en affär. Men i det här fallet vete tusan. Hur lyder handpenningsavtalet?
   
 5. bergroth
  Trådstartare

  bergroth Ewok

  Inlägg:
  24
  Från:
  Stockholm

  Eftersom det bara kom upp att de skulle få in en klocka snart och att jag i så fall skulle kunna testa den, för att sedan välja om jag ville ställa mig i kö, så har jag inte sett något avtal än. Utan tänkte mer kolla om någon här på forumet använt sig av köplats för att köpa klocka och i så fall hur gick det till. Samt om det är något speciellt man borde känna till innan man tecknar ett sådant avtal.
   
  Icaras gillar detta.
 6. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Ok, sorry då ska inte jag lägga mig i. Men jag skulle kolla så att du får tillbaka handpenningen och att den inte förverkas om du inte fullföljer.
   
 7. Porsan

  Porsan Capitão de mar e guerra

  Inlägg:
  4.062
  Från:
  De sju haven...
  Om vi säger så här, om man backar på en klocka med kölista så säljer förmodligen ADn klockan till näste man i listan. I värsta fall blir man väl av med handpenningen men tror även att man kan be att få tex köpa en annan klocka, ha det innestående eller dyl.

  En klocka som är specialbeställd eller svår att sälja kanske genererar ett litet annat läge.

  Har lagt handpenning några gånger men har aldrig sett eller bett efter något avtal, är dock inte speciellt orolig när det gäller just ROB-1832 där servicenivån är mycket hög. Ska dock tilllägga att jag själv aldrig dragit mig ur en affär.
   
  vonbahr, Målarn, Boris Balkan och 3 andra gillar detta.
 8. Whedda

  Whedda AT-ST driver

  Inlägg:
  1.409
  Min erfarenhet av Robs handpenning är mest för att se att visa att man är seriös med att man skall köpa. Jag frågade vad som skulle hända med handpenningen om jag av någon anledning behövde backa ur. De sa att dem isf utan problem kunde lägga över den summan till exempelvis en service eller något annat. Det dög utmärkt för mig och hur vida man har rätt att få tillbaka handpenningen helt vet jag inte. Känns som det skulle motverka hela syftet.
   
 9. Pacta sunt servanda

  Pacta sunt servanda Y-Wing pilot

  Inlägg:
  612
  Från:
  Stockholm
  Avtalsvillkor som, i jämförelse med konsumentköplagen, är till konsumentens nackdel är utan verkan. Eftersom att konsumentköplagen reglerar den händelsen, att köparen med orätt drar sig ur affären, genom att ge säljaren rätt till skälig ersättning för eventuella kostnader som uppstår till följd av hävningen, skulle ett avtalsvillkor, som säger att handpenningen är förverkad i sin helhet p.g.a. hävningen, bli utan verkan (om inte handpenningen uppgår till "skälig ersättning").
   
  Rivalen, ozzyozzy, DrSbaitso och 2 andra gillar detta.
 10. Götlaborg

  Götlaborg Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.767
  Från:
  Götlaborg
  Det där är en vanlig missuppfattning att det är så. Pacta sunt servanda har redan förklarat det. Det är därför jag är nyfiken på hur Rob eller någon annan affär skulle göra.
   
 11. Niklas

  Niklas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.554
  Från:
  Stockholm
  Brukar vara 1.000kr och är för att visa att du är seriös.
  Ändrar du dig på klockmodell innan den har levererats så ska det inte vara några problem att lägga över HP till en ny klocka/kö plats.
  Tror dock inte att det går att få pengarna tillbaka om du backar ur helt?

  Jag la handpenning på min BLNR hos Rob i november och väntar fortfarande på leverans så hoppas att löftet om snar leverans stämmer :)
   
  Icaras och DrSbaitso gillar detta.
 12. alfgren

  alfgren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.117
  Handpenning är dumheter. Används vanligen av oseriösa bilhandlare. Som Pacta sunt servanda tydligt skriver kan man inte behålla en handpenning bara för att man känner för det. Man måste tydligt visa vilka kostnader som ska ersättas. Trodde inte Rob höll på med sånt här. Skulle det kallats "köplatsavgift" hade det varit en annan sak.
   
  adress gillar detta.
 13. Götlaborg

  Götlaborg Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.767
  Från:
  Götlaborg
  Tycker inte Rob gör något fel som tar handpenning. Det är så man sållar bort oseriösa människor.
   
  kaell, Calfen, Whedda och 4 andra gillar detta.
 14. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Du menar alltså att det inte går att avtala om en handpenning och regler kring dess hantering?
   
 15. Pacta sunt servanda

  Pacta sunt servanda Y-Wing pilot

  Inlägg:
  612
  Från:
  Stockholm
  Du kan avtala om att köparen får betala med sitt liv om han drar sig ur köpet, men det avtalsvillkoret kommer att bli utan verkan om det i jämförelse med konsumentköplagen är till konsumentens nackdel (vilket det är).
   
  Whedda gillar detta.
 16. Götlaborg

  Götlaborg Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.767
  Från:
  Götlaborg
  Det går och det gör man genom ett vanligt avtal. Missuppfattningen ligger i att de flesta tror att handpenningen är förbrukad om affären inte genomförs. Rätt är att säljaren får behålla den del av handpenningen som motsvarar det han förlorar på att köparen inte fullföljer. Det kan således sluta med såväl mindre som mer än handpenningen. Allt förutsatt att köparen inte kan visa en giltig ursäkt till att häva köpet.
   
  Pacta sunt servanda gillar detta.
 17. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Självklart inte. Men har vi då en distinktion mellan att en handpenning är förverkad (alt kvittad mot skäliga kostnader) eller att Rob håller den inne, mot t ex en servicekostnad? Handpenningen är ju ofri i vilket fall.
   
 18. alfgren

  alfgren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.117

  Eftersom de egentligen inte får behålla den så tycker jag inte det är ett nämnvärt bra sätt.
   
 19. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Ok, se fråga nedan.
  Edit: ovan ;)
   
 20. Götlaborg

  Götlaborg Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.767
  Från:
  Götlaborg
  Du kanske har en bättre idé om hur man ska kunna ha en seriös kölista?
   
 21. CLT

  CLT X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.677
  Från:
  Stockholm
  Vad är det för väntetid på BLNR?
   
 22. alfgren

  alfgren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.117
  Jag vänder mig inte emot en avgift för att stå i kö. Världen är full av sådana i bostadsförmedlingar, båtklubbbar och liknande. Tycker främst att det är dåligt att det kallas handpenning när detta inte är ett okay sätt att använda handpenning.
   
  SFS gillar detta.
 23. Götlaborg

  Götlaborg Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.767
  Från:
  Götlaborg
  Ett problem i sammanhanget är att handpenningen på en klocka ofta är tämligen begränsad. Det gör att få är beredda att gå till domstol oavsett vad som händer. Det hänger samman med att målet kommer bli ett s.k. FT-mål vilket begränsar kostnaderna för ombud. Med det sagt är det nästan upp till säljaren att göra vad han vill.
   
  Pacta sunt servanda gillar detta.
 24. Götlaborg

  Götlaborg Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.767
  Från:
  Götlaborg
  Jag tycker handpenning är ett utmärkt begrepp och jag älskar förfarandet som sådant.
   
  Boris Balkan gillar detta.
 25. bergroth
  Trådstartare

  bergroth Ewok

  Inlägg:
  24
  Från:
  Stockholm
  Det känns som att Rob av någon anledning bli smutskastad i och med min tråd, något som absolut inte var min avsikt. Har alltid känt mig mer än välkommen hos dem och alltid blivit bemött på bästa sätt. Vad jag ville med denna tråd var bara att få en uppfattning om vad en köplats innebar, någon som jag förstått är en vanlig företeelse vid köp av finare och mer eftertraktade ur, likaså bilar osv.

  Hade jag kunnat skulle jag ta bort tråden för att istället gå förbi Rob och fråga själv istället för att fråga forumet.
   
  jabla gillar detta.
 26. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Mmm, och säger man till en AD att "jag har lagen på min sida och vägrar lägga handpenning", så tittar de vänligt på oss och säger att det finns många andra klockbutiker, alt sätter oss sost på listan? Ok, got it.
  Obs att jag inte tog Rob E som ex.
   
  Götlaborg gillar detta.
 27. bergroth
  Trådstartare

  bergroth Ewok

  Inlägg:
  24
  Från:
  Stockholm

  Ca 6 månader var den siffra jag fick, men finns ingen exakt siffra utan det är ungefärlig tid beräknad med frekvensen de fått in klockan tidigare samt antalet i kön just nu.
   
 28. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Tror nog ingen trodde det bar din avsikt. Förresten är det svårt att smutskasta Rob E, dom är för bra för det.
   
 29. Götlaborg

  Götlaborg Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.767
  Från:
  Götlaborg
  Jag tror helt ärligt att de flesta affärer har en sund inställning om någon skulle vara tvungen att backa. Värre är det med privatpersoner som har noll koll vanligtvis.
   
  Mekmek gillar detta.
 30. Götlaborg

  Götlaborg Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.767
  Från:
  Götlaborg
  Alla på KS älskar Rob med all rätt. Var inte orolig ;)
   
Mårtenssons ur Brookfield