Laddar...
Nymans Ur 1851

Hemförsäkring

Diskussion i 'Diskussion' startad av steffe, 30 juli 2015.

 1. steffe
  Trådstartare

  steffe AT-ST driver

  Inlägg:
  1.319
  Hej alla!
  Jag har läst lite trådar angående hemförsäkringar, jag jobbar själv som försäkringsrådgivare på ett av våra större bolag. Jag tänkte ge lite mer information om begrepp och täckningsscheman på de bolagen jag anser vara de populäraste bland folket enligt min erfarenhet.

  Vänligen notera att denna tråd endast avser moment som täcks in i drulle/allriskförsäkringen. Vid stöld i och utanför bostad kan villkoren variera då klockor anses vara stöldbegärlig egendom.

  Drulle/allrisk/otur: Täcker föremål vid plötslig oförutsedd händelse, till exempel plötslig förlust, funktionsfel eller ren klantighet (tappa i backen tex).

  Specialförsäkring: En specialförsäkring bör göras när klockan man äger överstiger värdet som hemförsäkringens allrisk/drulleförsäkring täcker upp. Säg att ditt bolag täcker upp till 50 000kr och din klocka kostar 60'. En specialförsäkring är också bra att göra i vissa bolag (se nedan) då vissa har åldersavdrag på klockor. Även om drullen täcker upp till 50 000kr, så kan bolaget ha avdrag då din klocka är gammal. Då kan du behöva specialförsäkra en klocka även om den "bara" kostar 30 000 kr men är gammal. Observera att vid specialförsäkring så kräver de flesta bolagen nån form av dokumentation på klockan (cert/värderingsintyg) samt kvitto.

  Vi fortsätter med bolagen:
  Moderna försäkringar:
  moderna.png
  Moderna har den drullen som täcker högst belopp, faktiskt ända upp till 100 000 kr. Däremot har de tyvärr åldersavdrag på klockorna, så är din klocka äldre än 7 år så får du bara 20% av nypriset om något skulle hända. Specialförsäkring rekommenderas. Självrisken är 1500kr. Kontakta Moderna: 0200 - 259 259
  Trygg Hansa:
  trygghansa.png
  Trygg Hansas drulleförsäkring täcker upp till 50 000 kr vilket får godkänt. Däremot är en 5 år eller äldre klocka endast värd 20% av nypriset i deras ögon, detta får betyget underkänt. Även här rekommenderas att kika på specialförsäkring. Självrisk 1500kr. Kontakta Trygg Hansa: 0771-11 11 10

  Länsförsäkringar:
  länet.png
  Länsförsäkringars drulleförsäkring täcker upp till 50 000kr. Också ok. Men kika på bilden ovan. Klockor/armbandsur listas inte. Det innebär att de alltid ersätts till marknadsvärde. En specialförsäkring krävs endast om din klocka är mer värd än 50 000kr. Helt klart ok betyg för Länsförsäkringar. Självrisk 1200-1500kr beroende på län. Kontakta länsförsäkringar: www.lansforsakringar.se och skriv in ditt postnummer för telefonnummer till lokalt kontor.

  If:
  if.png
  Ifs drulleförsäkring täcker upp till 50 000kr. Även här listas inte klockor, vilket innebär att specialförsäkring endast krävs vid värde över 50 000 kr. Absolut ett okej resultat. Specialförsäkring endast vid värde över 50 000kr. Självrisk 1500kr. Kontakta if på: 0771-655 655.

  Folksam (Stor):
  folksam.png
  Folksams drulleförsäkring täcker upp till 80 000kr. Dessutom har de också åldersavdrag på klockor, men med helt okej värden får man tycka jämfört med andra. Se över i täckningsschemat om du behöver specialförsäkring. Skälvrisk 750kr. Kontakta Folksam på: 0771-950 950.

  Swedbank (Tre Kronor)
  swedbank.png
  Swedbank, som har ett samarbete med bolaget Tre Kronor har en drulleförsäkring som täcker upp till 70 000kr, det är bra. Det intressanta med detta bolag är att de endast har åldersavdrag på klockor med kvartsverk, mekaniska klockor ersätts med marknadsvärde enligt schemat ovan då de inte listas. Väldigt märkligt men däremot brukar ju (väl?) mekaniska klockor hålla bättre värde överlag, kanske smart av dom, vågar inte svara på det. Självrisk 1500kr. Kontakta dem på: 0771-22 11 22  Hoppas detta gav lite bättre insikt, förstår att det är lite luddigt och jag förklarar ganska kortfattat. Samtliga KS-medlemmar är alltid välkomna att ta försäkringsfrågor i PM med mig :)
   
  Senast ändrad: 30 juli 2015
  bbits, Jimpa, Kai och 52 andra gillar detta.
 2. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.502
  Tack för sammanställningen, men den stämmer inte. I allmänhet finns det alltid begränsningar på värdeföremål och ofta klockor. Sedan är inte nedskrivningarna så höga på kvalitetsur, de hamnar ofta i en annan kategori.

  Tex så värderar TH uren i varje enskilt fall efter marknadsvärde. Moderna täcker endast 30' utanför hemmet som standard. Max 200' i hemmet.
   
  Point Blank gillar detta.
 3. steffe
  Trådstartare

  steffe AT-ST driver

  Inlägg:
  1.319
  Jag pratar endast om allrisk/drulleförsäkringen. Vad gäller om jag tappar min klocka i backen osv.

  30 tusen utanför hemmet är standard för de flesta bolagen (vissa har mer) oavsett föremål när det gäller bortaskydd. Det innebär till exempel om du har klockan hos en polare och hans lägenhet brinner, det ingår inte i allriskförsäkringen. Tappar du dock klockan i backen hos polaren gäller den. 200 000 stämmer bra, Moderna har en begränsning på att inte ersätta smycken för mer än det vid eventuellt inbrott/brand även om lösöret är högre.

  Sen att TH värderar olika beroende på ur vågar jag inte kommentera, dock stod det inget i villkoren om det, så jag fick gå blint på det i sammanställningen.
   
  Senast ändrad: 30 juli 2015
 4. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.502
  Så när du skriver drulle och Moderna och anger 100' syftar du på?
   
 5. steffe
  Trådstartare

  steffe AT-ST driver

  Inlägg:
  1.319
  Då syftar jag på att deras drulleförsäkring täcker upp till hundratusen kronor i grund. Till exempel år 1 på en helt ny klocka som inte drabbats av deras åldersavdrag.
   
 6. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.502
  Dock inte på armbandsur, där är taket 30' på vanliga. 60' på stora hemförsäkringen. Stöldbegärlig lös egendom. Iaf det jag fick förklarat senast.
   
 7. .308

  .308 Ewok

  Inlägg:
  1
  Hej! Folksams stora hemförsäkring, vilken jag antar att du avser då du anger självrisken 750, har ett drulleskydd på 80000 och inte 40000.
   
  Ninen79 gillar detta.
 8. China

  China Guest

  Fast det här med förvaring påverkar väl premien och självrisken i högsta grad?

  Har man godsakerna i nattduksbordet eller ett värdeskåp av högre klass, så är det inte riktigt samma sak.
   
 9. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.502
  Alla har straffsatser om du är oaktsam men förmodar att de begränsningar de anger gäller även om man förvarar i värdeskåp.
   
 10. China

  China Guest

  Då vore klassningen på värdeskåp med andra ord meningslös, vilket inte är min erfarenhet.
   
 11. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.502
  Fullt rimligt men jag har aldrig stött på det. Har du några erfarenheter att dela med dig av? Tecknar man någon ej officiell försäkring?
   
 12. Ninen79

  Ninen79 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.409
  Från:
  Stockholm
  Jag har Folksam Hemförsäkringen Stor och bortaskyddet är på 80 k
   
  GT_karl gillar detta.
 13. steffe
  Trådstartare

  steffe AT-ST driver

  Inlägg:
  1.319
  Stämmer! Ändrar :)
   
 14. CurriculumVitae

  CurriculumVitae Rebel soldier

  Inlägg:
  70
  Någon som använt sig av Folksams hemförsäkring (mellan eller stor), erfarenhet? 70 % av nyvärdet för exempelvis efter tre år känns som en mycket snabb värdeminskning för vissa märken.
   
 15. Seikosthlm

  Seikosthlm The Japanese Salesman

  Inlägg:
  3.466
  Från:
  STHLM
 16. Rusty

  Rusty Rebel soldier

  Inlägg:
  116
  Bra sammanställning!
   
 17. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.512
  Från:
  Jymden
  Ska inte spela någon roll enligt IF.
   
 18. WR

  WR Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.081
  Så ett värdeskåp från Biltema är alltså inte att rekommendera:)
   
 19. Hobo

  Hobo Ewok

  Inlägg:
  9
  När jag tecknade min drulle hos Folksam ifrågasatte jag värdeminskningen och dom menade att den inte gällde på exlusivare ur, utan att det är marknadsvärde som gäller. Hmm, dags att ringa och kolla igen...
  Har hemförsäkring Stor.
   
  Tunan och CurriculumVitae gillar detta.
 20. Biffbert

  Biffbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  711
  Tänkte också slänga in min input som försäkringsarbetare, en liten sidnot egentligen eftersom det redan är bra sammanställt.
  Tänkte bara på att dessa avdragen är inte helt att lita på i många fall som också bör noteras. Undantag görs för "finare" klockor eftersom man brukar (i många bolag, vågar inte säga alla dock) ha tanken att man går på den ersättning som blir mest lönsam för kunden. Dvs i ett fall där marknadsvärdet är sämre än det förskrivna åldersavdraget för klockor så får kunden ersättning enligt tabellen ovan, har klockan däremot ett väldigt högt marknadsvärde trots ålder så går man inte efter tabell utan har en särskild specialist som får ge sin åsikt för vad klockan kan vara värd.
  T.ex. kommer du inte få 20% av nyvärdet klockan köptes för när den var ny om du sitter in på en stulen snowflake exempelvis, den skulle beräknas på marknadsvärde. Alltså kan man även få mer ersättning än vad man betalat för en produkt ifall värdet stigit
   
  Jimpa, yonsson, CurriculumVitae och 3 andra gillar detta.
 21. CurriculumVitae

  CurriculumVitae Rebel soldier

  Inlägg:
  70
  Mycket intressant information. Detta är gott då värdet på en klocka jag nyligen förlorade har ökat sedan inköp. Det känns mycket synd att det inte skulle tas hänsyn till detta, men om jag tolkar dig rätt så tar man hänsyn till det.
   
 22. Biffbert

  Biffbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  711
  Mycket tråkigt att höra! Vågar inte lova att det är så hos alla bolag som sagt men det bör inte vara några problem om du har en av de större aktörerna, de brukar tänka hyfsat likasinnat
   
  CurriculumVitae gillar detta.
 23. CurriculumVitae

  CurriculumVitae Rebel soldier

  Inlägg:
  70
  Naturligtvis, jag har själv Folksam och har under andra försäkringsärenden kommit bra överens med dem, bra erfarenheter hittills alltså. Jag får hoppas att denna gång blir lika produktiv.
   
  Senast ändrad: 23 juli 2017
  Biffbert gillar detta.
 24. Biffbert

  Biffbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  711
  Det får vi absolut hoppas! Återkom gärna med hur det gick, alltid intressant att höra hur det sköts i praktiken. Lycka till :)
   
  CurriculumVitae gillar detta.
 25. bjrn

  bjrn Y-Wing pilot

  Inlägg:
  860
  Från:
  Stockholm
  Tack för sammanställningen, det gav mig en anledning att fundera igen.
  Jag har erfarenhet av IFs skadereglering, för ett antal år sedan blev gumman av med en sten i en ring. Det gick kalassmidigt. De ville ha en värdering av ringen med sten, och det hade hon en gammal en, som uppdaterades med färska siffror. Sedan betalade de ut efter avdrag av självrisk....den skadan bör vara snarlik en skada på exklusivt ur, med en aktuell värdering.

  Ovanstående skedde för ett antal år sedan, men jag är övertygad om att de flesta bolag resonerar likvärdigt om det är ett belopp inom gränserna.

  För de som behöver utökat skydd utöver "drullenivån" , så har forumsponsorn Rob E har ett nytt samarbete med ett bolag som tecknar specialförsäkringar.
   
 26. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.512
  Från:
  Jymden
  Bra guide!

  Snälla ( @Denke , @daviden ) gör denna tråd och "köpa första klocka"-tråden till sticky i diskussionsdelen så kanske vi slipper 10 trådar/vecka om samma saker.
   
  ZQT, Richie och Sammeh gillar detta.
 27. China

  China Guest

  Drulleförsäkringen påverkas givetvis inte, däremot så har man ett bättre förhandlingsläge och möjlighet att försäkra större belopp i bostaden. Men allt hänger inte på värdeskåpet, det handlar om ev larm och andra förebyggande åtgärder. Det bästa är att ta ut en besiktningsman från försäkringsbolaget för en bedömning. Med det sagt så är det lönsammare att förvara i bankfack, men lite trist då man inte alltid har access när man vill.
   
 28. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.512
  Från:
  Jymden
  Beror väl på hur dyra grejer man har. Normalsvensson behöver väl knappast tänka på sådant?
   
 29. China

  China Guest

  Exakt.:)
   
 30. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.502
  Om informationen skulle vara relevant för armbandsur ja. Tyvärr är den inte det då alla specialnoteringar där armbandsur exkluderas inte har inkluderats.
   
Mårtenssons ur Brookfield