Laddar...
Erikson Urhandel

Historiens längsta paketöppning!

Diskussion i 'Diskussion' startad av Asplund, 19 juni 2014.

 1. Asplund
  Trådstartare

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.542
  Från:
  Kungsholmen
  Då var det dags att berätta om senaste köpet. Kalla det recension, paketöppningstråd, psykos. Kalla det återigen vad du vill. Sätt på er läsbrillorna och håll i er. Nu kör vi…

  Inledning
  Det började egentligen för snart två år sedan då jag hörde talas om märket Panerai. Jag tror i för sig att jag sätt dem förut, kanske i någon tidning, på blocket etc. har dock aldrig lyft ögonbrynen en millimeter. Helt plötsligt började det ramla in Pannor till höger och vänster här på forumet och jag fastnade ganska direkt. Jäkligt häftiga klockor! Jag köpte mig en PAM111 och vi klickade bra. Jag hade samtidigt den nya Explorer 2an som ni alla vet innehar datum. Det faktumet gjorde att jag efter ett par månader flippade pannan och jag ångrade det samma dag som den lämnade. Inte kan man väl äga en klocka utan datum? (ren idioti har jag förstått idag).

  Sedan den dagen har jag tittat och funderat fram och tillbaka. Jag vill ha en automatisk, jag vill ha in-house verk, jag vill ha borstat boett, jag vill ha datum, jag vill ha sekundvisare, jag vill ha sandwich tavla, jag vill helt enkelt ha en PAM312. Det visade sig dock ganska snabbt att PAM312 med sin 1950-boett, automatiska in-house verk och sina 44 millimetrar på bredden samt 18 millimetrar på höjden inte riktigt fungerade på mina taniga Victoria Secret modell armar. Se illustration nedan.

  VICTORIASECRET.jpg

  Då hittade jag den, PAM392. I stort sätt identisk med PAM312 men mindre på både bredden och höjden. Man har också plockat bort 9an vilket gör att tavlan blir mer symmetrisk och det är alltid ett plus för ett gravt OCD-fall som mig själv.

  PAM392.jpg

  Jag har aldrig sedan mitt klockintresse startade för snart 6 år sedan jagat en klocka så mycket, har haft kontakt med massor med säljare på nätet, samtliga gråhandlare i Sverige, Nymans Ur vid ett flertal tillfällen men vid tidpunkten kunde ingen fixa fram ett exemplar. Enligt uppgift säljer klockorna som smör till det kvinnliga könet, detta passar mig perfekt. Jag gillar kvinnor.

  För att inte göra en tråkig paketöppningstråd som det diskuterats så mycket om på senaste tiden så börjar jag med en liten djupdykning om vad PAM392 egentligen är. Jag vet dock att det för någon vecka sedan lades upp en recension av denna modell under recensioner & köpguider men då var den här väggen av text redan skriven och denna kan alltså ses som den längsta paketöppningen i historien. Den intensiva djupdykning som följer är för enkelhetensskull uppdelad i tre delar: Boett & Glas, Urverk samt Armband.  Boett & Glas
  Boetten på PAM392 har den klassiska Luminor 1950 utformingen vilken började tillverkas i början på 50-talet efter att det framkommit att lysmassan i den tidigare boetten Radiomir som man kan lista ut av namnet bestod ut av Radium som var hyffsat hälsofarligt. Samtidigt som man bytte ut lysmassan så passade man på att utveckla ett kronskydd som senare patenterades av Offecine Panerai. Med detta kronskydd föddes alltså den nya boetten Luminor.

  KRONSKYDD.jpg

  Av dagens Offecine Panerai klockor med Luminor 1950 boett finns två typer, Luminor 1950 samt Luminor 1950 ”Vintage/Base” PAM392 har den förstnämnda tillsammans med sina storebröder PAM312, PAM320 m.fl. PAM372 har den andra typen vilken har lite mindre bandhorn etc.

  Varför jag kallar PAM392 lillebror har vi redan gått in på i inledningen men för att upprepa så är det på grund av storleken, PAM392 har tillsammans med PAM393 (guld) och PAM523 (polerad & vit tavla) en diameter på 42 mm vilket var nyheterna Offecine Panerai släppte 2012. Detta är ju också anledningen till varför jag har jagat denna modell under en längre period. Mina handleder är ca 16,5 cm i omkrets vilket får storebröderna att se ut som tåg på mig. Vad folk tycker om att Offecine Panerai valt att tillverka Luminor 1950 boetten i 42 mm är delad, väldigt delad. Många ”Paneristis” tycker att det är hemskt vad Offecine har gjort. Andra tycker som mig själv, att det är ett fantastiskt beslut som gör att många som faktiskt vill bära upp den fantastiska Luminor 1950 boetten kan göra det utan att se ut som väldigt många av dessa så kallade ”Paneristis” helt enkelt ett gäng clowner, tänk Flavor Flav.

  FLAVORFLAV.jpg

  Boetten är tillverkad av AISI 316L 1,4435 rostfritt stål som är Officine Panerais standard stål i boetter. Detta eftersom den är mycket resistent mot korrosion och är hypoallergen, vilket gör den idealisk för kontakt med huden.

  Hela boetten tillverkas och skruvas ihop utav fem lösa konstruktionsbitar, boett, boettlock, kronskydd, glasring samt glas. Boetten har en borstad yta, likaså kronskydd och boettlocket som även har ett safirglas installerat, detta för att visa urverket som i min mening är väl värt att visa. Glasringen är däremot polerad vilket ger en härlig kontrast mot resterande boett.

  Denna boett är som ni alla redan vet det man förknippar Offecine Panerai med, i alla fall dem flesta. Detta är egentligen lite konstigt då Offecine Panerais intressanta historia egentligen utspelade sig 10-15 år före denna boett ens var påtänkt. Antar att de har att göra med det speciella kronskyddet som gör att Offecine Panerais med Luminor boett sticker ut från de flesta andra tillverkare.

  Glaset är ett safirglas tillverkat av Corundum och mäter 1,8 millimeter på höjden.

  Det sista jag vill nämna angående boetten är självfallet vattentätheten. De flesta Luminor boetter klarar 30 bar (300 meter) det gör inte PAM392, för samtliga boetter som mäter 42 mm har man valt att gå ner till 10 bar (100 meter) anledningen till det antas vara att få ner boettens tjocklek så mycket som det bara går för att i sin tur få boettens tjocklek att spela bra ihop med dess mindre diameter istället för de allt mer vanliga 44 samt 47 millimetrarna. Vad jag har läst mig till så testar Offecine Panerai sina boetter långt över dess utskrivna kapacitet och jag skulle inte vara särskilt orolig för att djupdyka med en PAM392.

  Urverket
  PAM392 är utrustad med den första varianten av Officine Panerais andra In-house familj P.9000-familjen. De tidigare varianterna i den så kallade P.2000-familjen har haft 8 dagars gångreserv respektive 10 dagars gångreserv, P.9000 har till skillnad från denna familj ”endast” 3 dagar eller 72 timmar. Detta avspeglas dock i priset då P.9000 kostar nästan hälften så mycket som Officine Panerais första In-house verk.

  P.9000 visar timmar samt minuter, har en ”subdial” för sekunder klockan nio och datumindikator klockan tre.

  P.9000 består ut av 197 delar sammansatta och tillverkade helt av Officine Panerai, det är 7,9 mm tjockt och har 28 juveler.
  De 72 timmarna som utlovas garanteras genom två seriekopplade fjäderhus som i sin tur vrids genom en rotor som roterar i båda riktningarna tack vare ett automatiskt spärrhjul till skillnad från många billigare urverk.
  P.9000 är utrustad med en balans tillverkad av Glucydur® vilket är en metall legering som inte bara är helt omagnetiserad utan även speciellt framtagen för att klara ändringar av temperaturer utan att expandera.

  VERK.jpg

  Urverket svänger med en frekvens på 4 Hz vilket motsvarar 28 800 halvsvängningar per timme. P.9000 är även utrustad med en Incabloc® anti-shock anordning som faktiskt firar 80 år.

  Snabb sammanfattning av urverket i PAM392:
  • Automatisk uppvridning
  • 7.9 mm tjock
  • 28 juveler
  • Glucydur® balans
  • 28 800 halvsvängningar per timme
  • Incabloc® anti-shock
  • 3 dagars gångreserv
  • 2 fjäderhus
  • 197 komponenter

  Armband
  Vanligtvis leverars dykarklockor från Offecine Panerai med antingen ett armband i kalvläder, buffelläder, alligatorläder eller ett stålarmband samt ett extra gummiarmband som enligt mig är det skönaste gummit som finns. Detta gummiarmband som kallas ”Luminor Caoutchouc” följer dock inte med PAM392. Jag kommer självfallet köpa ett så fort jag springer förbi en AD nästa gång.

  Det armband som följer med PAM392 är tillverkat av svart alligatorläder med ljus tråd plockat från mitten på alligatorns hud, denna del av alligatorn har stora rektangulära mönster vilket ser riktigt stiligt ut. Kvalitén på Offecine Panerais armband är otroligt hög och håller i många år om man sköter det rätt!

  Förr hade alla Luminor boetter skruvade sprintar i bandhornen och det följde därför med en skruvmejsel för att byta band. Det nya systemet som Offecine Panerai har utvecklat innebär att man inte behöver någon skruvmejsel utan sprinten trycks ut med hjälp av ett medföljande verktyg eller helt enkelt med hjälp av en vanlig tandpetare. Detta är riktigt smidigt och något jag tycker fler tillverkare borde ta efter. Det finns nu ingen risk att repa klockan och det går fort som attan att byta mellan sina favoriter.

  BYTEAVBAND.jpg

  Det följer dock fortfarande med en skruvmejsel med klockan, detta för att man ska kunna skruva av spännet. PAM392 levereras med ett borstat Luminor spänne av den lite ovanligare och smalare typen, de flesta förknippar Offecine Panerai med det stora karaktaristiska spännet. Jag personligen tycker att det spännet PAM392 levereras med passar klockan och alligatorbandet bäst.

  SPÄNNE.jpg

  Det enda jag tycker är ett litet minus med klockan är att storleken mellan bandhornen ligger på 22 mm istället för det allt mer vanliga 24 mm. Det är helt rätt bredd för storleken på klockan så det är inget fel med det, dock tillverkar Offecine Panerai inte alls lika många varianter av 22 mm jämfört mot 24 mm vilket är lite tråkigt.

  Min PAM392
  Som jag sa i inledningen så började jag jaga efter ett exemplar och jag har haft flera affärer i stort sätt i hamn när säljarna/affärerna kontaktat mig och berättat att det inte går att få tag på en just nu. Detta har alltså hänt minst tio gånger!
  För tre månader sedan kontaktade jag återigen en svensk handlar som jag väljer att inte nämna vid namn, vi hade tidigare haft kontakt angående modellen och missuppfattat varandra, denna gång visade det säg att dem kunde få hem en på 2-3 veckor. Jag hoppade givetvis av glädje och beställde en direkt, det visade sig dock att de där 2-3 veckorna blev 11-12 veckor och ingen klocka eller information kunde ges. Under denna olidliga väntan fick också Nymans Ur in ett exemplar helt plötsligt, det var inte väntat och jag fick ännu mera ångest. Samt att jag stod med den i min hand i Offecine Panerais butik i Dubai för inte mer än 3 veckor sedan.

  Hur som… Jag valde att hoppa av affären när jag inte fick någon information och tre månader hade gått och stod därför på ruta ett igen. Jag kontakta dem flesta jag hade haft kontakt med för tre månader sedan och det var fortfarande samma historia om att ”den var svår att få tag i just nu” men det hade dykt upp en ny på Chrono24 från en säljare i Italien. Jag vet att det inte bara är jag som får lite dåliga vibbar av Italienska säljare över lag men jag skickade iväg en förfrågan om den fanns inne och väntade mig det vanliga svaret om att den måste beställas från deras leverantör vilket i 15 av 15 fall slutat med ett mail tillbaka om att ”den inte gick att få hem just nu” men istället svarade Simone, ägare av Sevanella Gioielli i Verona, Italien. Simone berättade att den kunde levereras direkt och jag gjorde den snabbaste referenskollen jag gjort i hela mitt liv, typ ingen.

  Detta skedde för två dagar sedan och jag har den nu på handleden. Innan bilderna på den mest efterlängtade paketöppningen på väldigt länge kommer vill jag såklart ge tummen upp till Simone Stevanella och hans familjeföretag som sedan 1905 levererat klockor och i alla fall idag levererar dem med bravur. Snabbt, säkert och enkelt.

  För er som mot förmodan faktiskt läst från start och hit, tackar jag för er tid och hoppas detta gav er något :) nu är det väl ändå dags för bilder?

  IMG_4758.JPG
  IMG_4762.JPG
  IMG_4763.JPG
  IMG_4764.JPG
  IMG_4765.JPG
  IMG_4766.JPG
  IMG_4767.JPG
  IMG_4774.JPG

  Blev lite överraskad nu när jag märkte att man bara kan ha 15 bilder per post men min kamera är så sjukt kass så det räcker med egna bilder för nu.

  Första intrycket är som förväntat väldigt bra, sitter perfekt till skillnad från PAM312 och den har en vikt som inte skäms för sig vilket jag gillar. En av sakerna jag varit orolig över har varit höjden jämfört med diametern då hyffsat många tycker att dem inte spelar ihop riktigt men jag förstår inte alls vad dem menar då den enligt mig har en perfekt harmoni.
  Urverket låter vilket det också varit mycket snack om, eller egentligen inte urverket utan rotorn då den är det enda som hörs, tycker dock inte att det är någon fara alls. Jag har slutat säga att det är keepers då jag vet att så inte är fallet men jag kan i alla fall säga att det är en fantastisk klocka som inte kommer lämna på ett tag!

  Until we meet again…
   
  frere, Dru, Taxman och 122 andra gillar detta.
 2. Anfield

  Anfield Y-Wing pilot

  Inlägg:
  987
  Shit vad fin !


  Grattis
   
  Asplund gillar detta.
 3. calzone

  calzone Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.848
  Stort grattis :)
   
  Asplund gillar detta.
 4. chris.f

  chris.f Y-Wing pilot

  Inlägg:
  743
  Snyggt! Har själv varit nära att slå till på 392:an några gånger kanske är dags nu. STORT GRATTIS!:)
   
  Asplund gillar detta.
 5. Apansson

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Snyggaste panerai jag sett. Till och med så att man själv blir sugen! Stort grattis, måste smaka extra mumma efter den långa jakten!
   
  Asplund gillar detta.
 6. Grymt, STOOOOORT grattis...

  Tycker att 42mm blir ett acceptabelt alternativ för dom som tycker 44mm eller 47mm blir för stort, alla vet ju att jag brukar predika att en 40mm är helt fel, och det står jag fast vid men 42mm blir ett bra alternativ...

  Som sagt, Panerais gummi är det bästa så ut och jaga fram ett, dock så om det finns (?) så tycker jag du ha det karakterisktiska Panerai buckleformen iallafall på gummit -det är lika mycket ett kännetecken för panerai som kronskyddet...

  Riktigt stort grattis och hoppas den får stanna...
   
  Asplund gillar detta.
 7. Asplund
  Trådstartare

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.542
  Från:
  Kungsholmen

  Jo jag tror att det finns vanliga spännet att köpa men antar att det är dyrt att köpa löst :p
   
 8. Götlaborg

  Götlaborg Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.767
  Från:
  Götlaborg
  Nice! Grattis! :D
   
  Asplund gillar detta.
 9. leben

  leben Oola

  Inlägg:
  7.811
  HELL YEAH! Bra tråd
   
  Asplund gillar detta.
 10. Spelar ingen roll, du MÅSTE köpa, he he :cool:
   
  Asplund gillar detta.
 11. 16610

  16610 Rebel Commander

  Inlägg:
  11.364
  Grym! Grattis!
   
  Asplund gillar detta.
 12. Isodor

  Isodor Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.232
  Från:
  sthlm
  Riktigt trevlig pannamodell , som en 351 fast 42 mm ?

  Stort grattis!
   
  Asplund gillar detta.
 13. snoozarn

  snoozarn AT-AT driver

  Inlägg:
  5.050
  Från:
  Stockholm
  Stort grattis! Och tack för en grym paketöppning, helt fantastisk och vilken klocka.
  Tycker dock gummit ska sitta på clasp. :p
   
  Asplund gillar detta.
 14. Selvedge13

  Selvedge13 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.667
  Från:
  Byn
  Stort grattis och vilken entré 392:an fick göra! Bra jobbat!:)
   
  Asplund gillar detta.
 15. LéKrâk

  LéKrâk Rebel soldier

  Inlägg:
  125
  Trevlig text & trevlig klocka! Brukar inte vara eld och lågor över Panerai men denna var sjukt läcker! :)
   
  Asplund gillar detta.
 16. Asplund
  Trådstartare

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.542
  Från:
  Kungsholmen

  Mer som en 312 fast utan 9an och i 42 mm!
   
 17. luddviig

  luddviig Y-Wing pilot

  Inlägg:
  932
  Från:
  Norrköping
  Stort grattis!!
   
  Asplund gillar detta.
 18. RobertD

  RobertD Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.105
  Från:
  Stockholm
  Stort grattis! Har själv kollat på den och tyckt att den var väldigt trevlig! Bra val! :)
   
  Asplund gillar detta.
 19. Marckus

  Marckus AT-ST driver

  Inlägg:
  1.147
  Från:
  Stockholm
  Bravo! Kanontråd och ett stort grattis till ett noga utvalt och säkert välförtjänt ur!
   
  Asplund gillar detta.
 20. Omen

  Omen Goldmember

  Inlägg:
  9.587
  Vilken jäkla paketöppning, svårslaget! och den klockan är grym, grattis!
   
  Asplund gillar detta.
 21. Fsjberg

  Fsjberg Stormtrooper

  Inlägg:
  337
  Grym tråd & ett stort grattis!
   
  Asplund gillar detta.
 22. Jonulf

  Jonulf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.597
  Från:
  Stockholm
  Skaplig paketöppning och grym klocka! Grattis!:)
   
  Asplund gillar detta.
 23. Eurenius

  Eurenius Den norrländska rörtången

  Inlägg:
  5.579
  Från:
  Höga Kusten
  Härligt Aspen! Vilken fullträff! En sån vill jag ha.
   
  Asplund gillar detta.
 24. BME

  BME Y-Wing pilot

  Inlägg:
  736
  Från:
  Stockholmish
  Snyggt som f-n!
  Måste nog köpa mig en panna snart igen men det är annat som ligger före i priolistan för närvarande...
  Stort grattis!
   
  Asplund gillar detta.
 25. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.508
  Från:
  Hälsingland
  Fantastisk klocka och riktigt, riktigt fin paketöppning. Välskrivet, intressant och lagom humoristiskt.
   
  Asplund gillar detta.
 26. StarMan

  StarMan AT-AT driver

  Inlägg:
  6.195
  Riktigt bra och spännande paketöppning du levererar. Grattis till en grym Panna!

  Lite kul att det blev Stevanella som levererade till slut. Har själv god erfarenhet av dem efter att ha köpt en begagnad Rolex därifrån. Ingen har varit så snabb att svara på mail och dessutom gillar jag att de gör presentförpackning på sina leveranser :D
   
  Asplund gillar detta.
 27. Eurenius

  Eurenius Den norrländska rörtången

  Inlägg:
  5.579
  Från:
  Höga Kusten
  Asplund gillar detta.
 28. Nej, har ingen :grumpy: Det bidde ju en AP istället....skulle gärna ha en igen, men isåfall så skulle jag nog köpa en Radiomir PAM210...

  Base is Ace....

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Karatekid, Asplund och Eurenius gillar detta.
 29. Eurenius

  Eurenius Den norrländska rörtången

  Inlägg:
  5.579
  Från:
  Höga Kusten
  Ja, det är ju inte fy skam, men du är liksom förknippad med Pannor i min värld. :)
   
  Asplund gillar detta.
 30. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  9.891
  Från:
  Sthlm
  Tack för läsningen, och stort grattis! Skön inslagning btw :)
   
  Asplund gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield