Laddar...
Erikson Urhandel

Hjälp med att köpa Speedy?

Diskussion i 'Diskussion' startad av Hmpson, 25 december 2014.

 1. Hmpson
  Trådstartare

  Hmpson Stormtrooper

  Inlägg:
  293
  Hej gott folk!

  Jag tänkte försöka dra lite nytta av eventuellt kvardröjande julstämning (inte den Noreénska då, utan den givmilda hjälpande varianten) och be om lite hjälp med att köpa en Omega Speedmaster (Reduced*).

  Jag hoppas lite på att minst en av er som har så mycket bättre koll på vad man ska titta efter när det gäller begagnatköp än mig skulle kunna tänka er att hjälpa mig. Och att det i så fall skulle vara ok att PM:a en rad när ett intressant objekt dyker upp och få en åsikt om det är en galen affär eller ej.

  Om man kan tänka sig att vara behjälplig får man gärna skriva en rad, och om man har en att sälja likaså.

  Jag är rätt ny på klockfronten och har inte koll på vad man ska se upp med, och därmed hoppas jag på lite hjälp. Om man i processen dessutom kan tänka sig att utbilda mig lite så vore jag tacksam för det också.

  (*Ja, jag tänkte mig en reduced. Jag har pinniga handleder, ok? Jag har provad pro:n och den ser ut som om jag vore med i en dokusåpa rent storleksmässigt. :nailbiting: )
   
  Robertson, Affe, ozzyozzy och 2 andra gillar detta.
 2. Noami

  Noami Stormtrooper

  Inlägg:
  318
  Yo!
  Använder själv en Speedy 3570.50(alltså en Professional aka Moonwatch) och jag ÄLSKAR den.

  Varför gillar jag den?
  Förutom att den i mitt tycke är riktigt snygg finns det mer:
  Den har behållit sitt formspråk sedan 1957, då den föddes med CK 2915 i referensnummer. Lika snygg då som idag, vilket påvisar en tidlös design.
  Men det viktigaste i Speedyns historia skedde på 60-talet då den 1965 klarade NASAs tester för att hänga med till månen. I juli 1969 blev den första klockan på månen. Detta påminns man om varje gång man tar av sig klockan och kollar på caseback:et.
  [​IMG]
  Förutom att den är tillverkade av en historiskt tung tillverkare så är det ändå dennes bakomliggande historia som gör den till mer än en vanlig kronograf.
  Läs gärna mer här: http://www.timeandwatches.com/p/history-of-omega-speedmaster.html

  Angående storleken kan det röra sig om vanesak, när jag byter upp till Speedyn från en dressklocka på 36mm känns den som en Dieselklocka. Efter ett tag så känns den perfekt i storleken, detta fastän jag har relativt smala handleder (runt 17cm). Givetvis ska du känna dig bekväm, men ha bara i åtanke att den vid första anblick kan upplevas som stor.

  Men du är ute efter en Reduced så här kommer lite nödvändig information:
  Förutom storleksskillnaden på 3570.50 och Reduced är det i synnerhet urverket som skiljer sig då förstnämnda har ett manuellt urverk medan Reduced har ett automatiskt.

  Prismässigt ska du kunna hitta en från 2000-2005 +- några år för runt 11000kr. Detta utefter vad jag har sett på K&S. Jag har ingen välgrundad prisbild på yngre årgångar men du kunna hitta en från 2008 frammåt för runt 16000kr. Vill du hitta en som säljes här på forumet måste du ha tålamod, de dyker inte upp frekvent - men K&S är imo det säkraste alternativet.
  Att beställa hem en klocka från Chrono24 utan att ha koll på säljaren är det få som förespråkar av rimliga skäl. Jag kan inte säga det för många gånger: stressa inte igenom ett köp för att den säljs till ett drömpris, det är oftast något som inte är helt legitimt.

  Du är jättevälkommen att PM:a om det är något mer du undrar, eller om du vill rådfråga om en annons.

  LYCKA TILL!

  Jag reserverar mig för grammatiska fel och faktamissar - ni som kan får gärna rätta mig.
   
  Owaysis, Hmpson, Robertson och 8 andra gillar detta.
 3. JayJay

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.411
  Kan tyvärr inte vara behjälplig vid beg köp av Speedysar, då jag inte är påläst. Kan dock tipsa om dena http://www.omegawatches.com/collection/speedmaster/moonwatch/numbered-edition-397-mm/31132403001001 som i min bok är den roligaste speedyn just nu och mäter 39,7mm. Dyrare naturligtvis. Svårare att hitta begagnad. Men roligare (en högst subjektiv uppfattning). Annars är naturligtvis även reduced en fin klocka som dessutom kanske är mer praktisk med automat,datum och lite vattentålighet.
   
  Hmpson gillar detta.
 4. davhei

  davhei Stormtrooper

  Inlägg:
  494
  Från:
  Stockholm
  Notera att speedy FOIS och vanliga speedy pro är lika stora om man ser till tavlan och diameter över glasringen, 40 mm. Tänker mig att de 39,7 som omega anger är boetten, men att glasringen hänger över en aning och mäter samma som speedy pro.

  Bär den mindre egentligen, någon som provat och jämfört? Den nämns ofta som mindre alternativ till pro men märker man det? Visst är den väl dessutom tjockare så om något borde den kännas större.
   
 5. Hmpson
  Trådstartare

  Hmpson Stormtrooper

  Inlägg:
  293
  Stort tack till er som svarat så här långt! Jag har kikat lite på de speedys som finns i butik just nu, men ska inte sticka under stol med att priset också spelar in. Jag har inte kommit så långt i klocksvängen än att jag skulle vara bekväm med mycket mer än 10 papp på armen.

  Hur är det med servicekostnad på en Speedmaster Reduced? Är den högre än på en pro (läste någonstans att de är svårservade)?

  Har någon erfarenhet av säljaren jmryshi på ebay? Han tycks ofta ha speedmasters till salu. T.ex. den här: http://www.ebay.co.uk/itm/H1503-Ome...s_MensWatches_GL&hash=item4876482ba0#shpCntId

  Återigen: Tack!
   
 6. ozzyozzy

  ozzyozzy Stormtrooper

  Inlägg:
  491
  Ja, den har ju en "påbyggnadskronografmodul" på urverket...detta ska dessutom vad jag förstår krångla (dyra) till servicen en smula? Så ett tips till TS är väl att kika på huruvida den är servad och när.
   
 7. ozzyozzy

  ozzyozzy Stormtrooper

  Inlägg:
  491
  Ah, så postade vi samtidigt :)
   
 8. Hmpson
  Trådstartare

  Hmpson Stormtrooper

  Inlägg:
  293
  Men tack för svar på min fråga innan du läst den! :)
   
 9. Icaras

  Icaras X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.885
  Från:
  De skånska skogarna
  Förvånar mig inte om servicekostnaden är närmare 75% av klockans värde :eek:. Någon som servat kan gärna berätta vad det kostar.
   
  Brutus, Hmpson och Affe gillar detta.
 10. Bingoraalf

  Bingoraalf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.597
  Från:
  Malmö
  Jag hade väntat och sparat lite till en fin nästan ny speedy pro. Tänk om du köper en reduced för 13k, den åler på service (8500ish?), redan nu är du förbi vad en fin nästan ny pro kostar. Om vi nu säger att du gillar klockan jättemycket och pyntar för servicen och sedan någon gång i fframtiden vill sälja, då tror jag du ska vara gglad om du får 14k för den.

  Mina två cent, jag förstår att en ppro har mycket högre inköpspris, men en reduced är en nästanklocka som är svårsåld och dyrservad:als:
   
  Icaras, Hmpson och MJ24 gillar detta.
 11. davhei

  davhei Stormtrooper

  Inlägg:
  494
  Från:
  Stockholm
  Åh, jag syftade på First Omega In Space numbered edition, inte reduced. Sorry, otydlig.

  FOIS har cal 1861 utan modul. Är det gravyren som tjockar till baksidan? Kan ju vara fel ute ang tjockleken med.
   
 12. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  9.609
  Från:
  Göteborg
  För mig är vanliga speedmastern och reduced inte jämförbara.

  Den ena är snygg, och den andra är ful.
   
  ErikGBG, Icaras och MBx gillar detta.
 13. CLT

  CLT X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.679
  Från:
  Stockholm
  Reduced är bara nästan en Speedmaster.
   
  ErikGBG och MBx gillar detta.
 14. MJ24

  MJ24 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.560
  Kan bara stämma in i kören ovan och att jag rekommenderar dig att prova noga innan köp!
  Sen rekommenderar jag alltid en Speedy Pro över en Speedmaster reduced eftersom jag tycker inte tycker de två är jämförbara alls!
  En Speedy Pro är, enligt min åsikt, så mycket mer än en Speedmaster Reduced.
   
 15. Hmpson
  Trådstartare

  Hmpson Stormtrooper

  Inlägg:
  293
  Att man på KS föredrar Pro har jag snappat upp. :) Dock så är den för stor för mig, jag har redan provat i butik. Dessutom så är priset en faktor tyvärr. Dock så är det väldigt bra att bli varnad för servicekostnader. Äter den upp hela budgeten så är det inte roligt. Då blir kanske en av de nyare, mindre modellerna intressanta (om än antagligen för dyra). Vad tänker forumet om t.ex. Speedmaster Racing?
   
 16. MJ24

  MJ24 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.560
  Har du kollat på Omega AT, som även finns i 38mm version?
   
 17. Bingoraalf

  Bingoraalf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.597
  Från:
  Malmö
  Det finns Omega speedmaster date som är automatisk och är ett lite lätt moddat chronometer-grade valjoux7750 och inte dyrare än någon annan chrono i service. Det är en ganska trevlig modell och har ett tydligt speedmaster dna.

  http://forums.watchuseek.com/f99/speedmaster-date-3210-50-a-371700.html

  Du bör hitta en i princip ny för runt 13k
   
 18. Hmpson
  Trådstartare

  Hmpson Stormtrooper

  Inlägg:
  293
  Nej, faktiskt inte. Jag vill ha en chrono, men det tycks ju finnas en sådan version också. Har du en aning om pris på en sådan?
   
 19. Hmpson
  Trådstartare

  Hmpson Stormtrooper

  Inlägg:
  293
  Det låter trevligt. Dock så har jag fått för mig att subdialsen sitter 6-9-12 på den. Eller finns alternativet 3-6-9?
   
 20. Compiss

  Compiss Rebel Commander

  Inlägg:
  10.810
  Från:
  Kina
  Välkommen hit.

  Kollade också på en reduced. Anser att du skall köpa den om det är den du vill ha. Att det är automatiskt är ju strålande, då man slipper handjaga. Tror jag såg en här på KS eller TTT för strax under 10'.


  Utseendemässigt så är speedyn en grymt snygg klocka och visst kanske du vill ha pro senare på grund av olika skäl men börja med reduced om du vill, den kommer garanterat bringa dig glädje!

  Utseendemässigt är de ju lika Och de är grymt snygga
   
  F-L-P, Hmpson och Icaras gillar detta.
 21. Icaras

  Icaras X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.885
  Från:
  De skånska skogarna
  Om du nu letar efter ett nyservat ex för runt 10-15k så är det nog lättast att spara ihop pengar tills du bestämt dig vilken klocka som känns "rätt" :).

  Vad är omkretsen på dina handleder?
   
 22. MJ24

  MJ24 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.560
  Hittar från ca 20 000 på C24, men har även sett begagnade här på köp&sälj.
   
 23. Hmpson
  Trådstartare

  Hmpson Stormtrooper

  Inlägg:
  293
  Alltså, jag har provat både prov och racing i butik. Pro är alldeles för stor och racing är väl i samma storlek som gamla reduced. Jag ligger på dryga 17 cm, vill jag minnas. Jag kanske kan komma undan med en pro i andras ögon, men den kändes för stor för mig. Jag är rätt säker på att jag vill ha en speedmaster men i mindre storlek, dock inte till priset att service är svindyr. Och budgeten ligger nog på dryga 10'. Möjligen måste jag tänka om.
   
  Icaras gillar detta.
 24. Compiss

  Compiss Rebel Commander

  Inlägg:
  10.810
  Från:
  Kina
  Här är en på TTT för under 10. Vet dock inget om klockan/säljaren.
  http://www.timetotalk.se/kop-salj/omega-speedmaster-automatic-reduecd-t15343.html
   
  ChazzReinhold och Hmpson gillar detta.
 25. Bingoraalf

  Bingoraalf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.597
  Från:
  Malmö
  Det vet jag faktiskt inte. Det finns liknande modeller men jag vet inte vad dom använder för urverk :(
   
  Hmpson gillar detta.
 26. ChazzReinhold

  ChazzReinhold Stormtrooper

  Inlägg:
  287
  Från:
  Skåne, Stockholm
 27. Limpas

  Limpas Y-Wing pilot

  Inlägg:
  650
  Från:
  Stockholm

  Känns som att priset är lite högt, men måste säga att jag inte har jättebra koll på prisbilden. Den är ändå från 99, servad för 8-9 år sedan (dessutom finns inga papper på detta). Bör väl vara dags för service snart igen, och det blir dyrt. Med andra ord känns det som att man kan hitta ett bättre köp, men det kanske krävs lite tålamod :)
   
 28. ChazzReinhold

  ChazzReinhold Stormtrooper

  Inlägg:
  287
  Från:
  Skåne, Stockholm
  Min känsla också, skulle vara intressant och få ett mer eller mindre exakt servicepris. Någon som har en känsla?
   
  Limpas gillar detta.
 29. denjohan

  denjohan AT-ST driver

  Har handlat av säljaren jmryshi på Ebay, de är specialiserade på Omega och har alltid några Speedy Reduced ute till försäljning. De är bra att ha och göra med, pålitliga, och verkar generellt sett sälja bra grejor. Jag var nöjd och gav för något år sedan drygt 9000 för en Reduced från dem med hygglig servicehistorik. Dock har valutakursen ändrats rätt mycket sedan dess, så man får nog räkna med dyrare nu. Har sedermera flippat den till förmån för en Pro (vi ska nästan alla den vägen vandra) och gjorde då hygglig vinst på den första klockan via Tratten. Jag upplevde den inte som svårsåld där om du en vacker dag vill flippa. Här är den nog kanske mer svårsåld dock.

  Servicepris som jag sett för en reduced ligger på 5-6 tusen, de är riktigt dyra att serva. Och det kan också tilläggas att åtminstone en urmakare jag kollade med tvärvägrade att ta in en reduced, han ansåg den vara för jävlig att försöka serva.
   
  ChazzReinhold gillar detta.
 30. Hmpson
  Trådstartare

  Hmpson Stormtrooper

  Inlägg:
  293
  Ja, det är servicekostnaden som avskräckt mig så här långt. Har börjat fundera över en senare automatisk (date). De ska väl inte vara lika dyra att serva? Men har absolut hamnat i bryderier just med tanke på service.
   
Mårtenssons ur Brookfield