Laddar...
Erikson Urhandel

Hur ofta ska man serva en GMT Master II?

Diskussion i 'Diskussion' startad av Baba O'Riley, 21 april 2016.

 1. Baba O'Riley
  Trådstartare

  Baba O'Riley Plast

  Inlägg:
  14
  Från:
  Sundsvall
  Hej.

  Är sugen på att köpa min första Rolex och har blivit erbjuden att köpa en begagnad GMT Master II. Tillverkad sent 90-tal, exakt år vet jag inte, och den servades senast 2008. Hur ofta bör den servas? Underförstått är min fråga egentligen om jag bör serva den direkt. 50000 är priset som jag har fått, men det går möjligen att pruta ner lite. Låter det rimligt (förstår att det är svårt att säga när det inte går att se vilket skick klockan är i).
  Helst skulle jag vilja att klockan var nyservad så att det inte blir några obehagliga överraskningar om man lämnar in den.
   
 2. Kiddy

  Kiddy Tantal

  Inlägg:
  726
 3. vikgul

  vikgul Lilla Buh

  Inlägg:
  4.396
  Från:
  Huvudstaden
  Rekommenderad serviceintervall är ca 5 år. Men realistiskt ca 8 år. Går klockan bra efter 5-6 år skulle jag inte serva bara för att, men det är en individuell fråga :)
   
  Kiddy gillar detta.
 4. Matts

  Matts Guld Premium

  Inlägg:
  3.125
  Från:
  Stockholm
  Ta med klockan till Nymans eller Rob och be dem avgöra om det finns ett servicebehov eller inte så känns det väl lättare för både köpare och säljare att hitta "rätt" pris. Går inte säljaren med på det så skulle jag räkna med att få lägga ut för en service tämligen omgående vilket i sig inte är något problem om det återspeglar sig i priset. GMT priserna är ju helt galna just nu så jag kan inte riktigt avgöra om 50' är ett bra eller dåligt pris.
  Men det är en grym klocka så lycka till!!
   
 5. Gap36

  Gap36 Tantal

  Inlägg:
  286
  Som tidigare nämnt; ny, ca 10 år, äldre vart 5-8 år
   
 6. Compiss

  Compiss Diamant

  Inlägg:
  14.737
  Från:
  Kina
  serva klockan var 5 år. Vansinnigt att inte göra det. Lyssna inte på dem som säger att klockan går 7-8 år utan service. Visst gör den det. Den kan säkert gå 20 år utan service. Det är en Klocka som kostar en del pengar så ta hand om den väl. Hade det vart en klocka för några tusenlappar, då är det givetvis annorlunda.
   
  Parabellum gillar detta.
 7. N.Bathes

  N.Bathes Tantal

  Inlägg:
  563
  Varför inte följa rekommendationerna?
   
 8. Ville_W

  Ville_W Brons

  Inlägg:
  1.373
  Från:
  Skåne
  Känslomässigt ja, rationellt nej. Servicebehov av klockor följer med all säkert en normalfördelningskurva där en liten andel har servicebehov redan efter 5 år, majoriteten några år senare och en lite andel tickar på åtskilliga år till. Gissa vad tillverkarna sätter sin rekommendation efter? Tips, dom vill givetvis inte att fler än en "liten andel" får problem innan dom når fram till rekommenderar service. Utgår man ifrån medelvärdet så kan man lugnt vänta några år till. Personligen har jag inget problem att köra en klocka tills jag märker att servicebehov är på gång. Visst riskerar jag en något dyrare service men det är ju inte så att en klocka totalhavererar utan service. Jag tänker givetvis helt och hållet rationellt men har full förståelse för alla som tänker annorlunda.
   
  N.Bathes, laketwig och Chuck gillar detta.
 9. Chuck

  Chuck Diamant Premium

  Inlägg:
  8.624
  Funderat i liknande bana som dig men kommit fram till att en bra anledning att serva enligt intervall är risken för korrision. Framför allt vid baklocket.
   
  Ville_W gillar detta.
 10. Ville_W

  Ville_W Brons

  Inlägg:
  1.373
  Från:
  Skåne
  Ja, fast där borde en täthetservice räcka. En annan aspekt på serviceintervaller gäller för oss som har fler klockor som vi cirkulerar med. Mina går bara 20-25% av tiden. Visst åldras oljor och fetter men inte lika snabbt om klockan inte används och slits gör den absolut inte i lådan;)
   
Mollstedt