Laddar...
Nymans Ur 1851

Hur plocka verket ur en ETERNA?

Diskussion i 'Hemslöjd, modd och fix' startad av absolut73, 25 november 2012.

 1. absolut73
  Trådstartare

  absolut73 Ewok

  Inlägg:
  2
  Sitter med en 20 år gammal guldklocka ETERNA, en sådan där boetten saknar bakstycke. Jag funderar på att sälja guldet för jag vet sedan ett batteribyte hos urmakare för flera år sedan att verket var i behov av en helrenovering men knappast intressant. Har letat efter verktyg och beskrivningar överallt på nätet men bara hittat samma fråga - hur plockar man ur verket utan att det förstörs och att bommen knäcks? Någon som vet?
   
 2. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.738
  Från:
  Jymden
  Förstår inte riktigt vad du är ute efter. Är klockan i helguld, så du ska plocka isär den och sälja guldet? Eller är du rädd om den? Släng upp en bild på baksidan. Är det ingenting att greppa i på baksidan, så är den inte skruvad och då är det väl bara att bända upp locket med hjälp av en kniv. Vad spelar det för roll om urverket går sönder om du bara ska slänga det? Kronan går oftast att plocka ur genom att trycka på en liten knapp i urverket. Därefter är det bara att plocka upp urverket med en pincett eller liknande.
   
 3. Camo00

  Camo00 AT-AT driver

  Inlägg:
  7.047
  Från:
  Malmö
  Re: Sv: Hur plocka verket ur en ETERNA?

  Förstår tyvärr inte heller frågan riktigt..? Bilder hade underlättat!

  Jag tolkar det som att klockan har monocoque-boett, alltså ett solitt bakstycke som inte går att öppna? Allt beror på hur rädd Du är om delarna...
   
 4. absolut73
  Trådstartare

  absolut73 Ewok

  Inlägg:
  2
  Re: Sv: Hur plocka verket ur en ETERNA?

  Ser att jag borde uttryckt mig lite bättre och hade jag lyckats få ut fotot ur mobilen så hade det blivit enklare. Helt rätt - det är ett solitt bakstycke - att det kallas monocoque-boett visste jag inte. Visst skulle jag kunna borra ett litet hål och bända loss innanmätet, men sån är inte jag och särskilt inte som urtavla och visare är i perfekt skick. Kanske innanmätet inte är så slitet som antytts efter ett batteribyte långt bakåt i tiden. Kompetenta urmakare syns vara ett utdöende släkte för de jag besökt kan i bästa fall få kalla sig urhandlare. De har i vart fall inte kunnat ta loss innanmätet utan muttrat om att "skicka till fabriken". Jag vill se med egna ögon hur det är ställt och gärna få förklarat vad som bör göras. Enklast vore alltså att öppna själv, titta efter och undvika slanta upp ett antal 100-lappar för att få besked som "skrot" eller "här behövs en helrenovering". Modellen är inte sådan som motiverar en kostsam livstidsförlängning.
  Det finns 100-tals tillverkare av klockverktyg i världen, bla vakuumsugar för att spårlöst vrida av och på skruvlock på guldklockor men ingen sug för att dra verk ur - min nya kunskap - monocoque-boetter? Var hitta ett sådant?
   
 5. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.738
  Från:
  Jymden
  Hur man ska göra beror på vad det är för klocka. Min gissning är att ingen här är bekant med just din modell, så det är nog bäst att gå till en annan urmakare. Självklart borde en kompetent urmakare kunna öppna den åt dig.
   
 6. Anders W

  Anders W AT-ST driver

  Inlägg:
  1.306
  Från:
  Stockholm
  Jag har en Hamilton militärur med monoque-boett. Först tar man ut kronaxeln som är delbar. Sedan finns ett speciellt verktyg med många gripklor som man tar bort glaset med. Verket går sedan att lyfta ur uppifrån när glaset är borta. Borde väl vara ngt liknande med Eternan?
   
 7. JFU

  JFU Ewok

  Inlägg:
  4
  Nu är ni rätt ute, men glasklo går bara att använda om det är ett kupat plastglas. Är det mineral eller safirglas så får man använda sig av en monocoquepump som ser ut som en liten cykelpump ungefär som man sätter i boetthalsen och helt enkelt blåser in luft i klockan. Plopp så lossnar glaset och ingen skada skedd.