Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Hur ska jag veta jag inte betalar för mycket för en klocka.

Diskussion i 'Vintage' startad av Jonazid, 16 augusti 2013.

 1. Jonazid
  Trådstartare

  Jonazid Stormtrooper

  Inlägg:
  246
  Från:
  Småland
  Ska jag fråga här inne eller gå på känsla.
  Köper troligen inget över 10 000 i början, men för mig är det mycket pengar ändå.
  Ju mer kunskap jag skaffar mig ju lättare är det givetvis men tills jag känner mig säkrare.

  chrono24 är det är bra sida att handla på?
   
 2. Bojke

  Bojke Wicket Wystri Warrick

  Om du handlar utanför forumet så kan du ju alltid fråga i antingen diskussions- eller vintagedelen om du känner dig osäker. :)
   
  Denke och Jonazid gillar detta.
 3. Jonazid
  Trådstartare

  Jonazid Stormtrooper

  Inlägg:
  246
  Från:
  Småland
  Hade gärna handlat här inne men inte sett så mycket av min smak här inne.
   
 4. Jonazid
  Trådstartare

  Jonazid Stormtrooper

  Inlägg:
  246
  Från:
  Småland
 5. Icaras

  Icaras X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.885
  Från:
  De skånska skogarna
  Ser ut till att vara ommålad tavla med mera... ser overkligt vit ut, passar inte in med index osv. Sett finare på tradera för 3000kr. Så för mig är det ett nej :)

  Sen så kan jag tycka att dessa klockor gör sig bäst när de är guldpläterade. Men det är ju en smaksak :)
   
 6. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  9.889
  Från:
  Sthlm
  Är ingen expert på Longines och flagship, men spontant så känns 6k ganska mycket att lägga på en manuell dressare av den typen och det märket. Men är den i superskick, allt original, fint läderband och signerat spänne, nyservad, 6 mån garanti, samt precis just den modellen du endast kan tänka dig. Ja, då kanske det är ett helt rimligt pris. Kan du tänka dig något annat kul, vilket det finns för 6k, skulle jag kolla lite till. Jag tror inte den du kollat på kommer säljas på ett kick. Någon Longinesexpert kanske kan fylla på?

  / TF theargonaut "You are not a beautiful and unique snowflake..."
   
 7. Jonazid
  Trådstartare

  Jonazid Stormtrooper

  Inlägg:
  246
  Från:
  Småland
  Jag kan tänka mig vad som helst sålänge det är snyggt och prisvärt. Jag är ju ny och ingen fanboy av något märke än iaf.
  Bryr mig inte om det kostar 500kr eller 6000kr men hellre flera klockor för 1000-2000kr än just en för 6000kr. Vill ju gärna klockorna ska hålla sin värdering någolunda.
   
 8. Hmpson

  Hmpson Stormtrooper

  Inlägg:
  293

  Nu har jag drällt här i typ en vecka, men sådana här svar får mig att stanna kvar. Det har säkerligen sagts förut, men KS är förbannat trevligt!
   
  Compiss, Ariste och Bojke gillar detta.
 9. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  9.889
  Från:
  Sthlm
  Ok, då skulle jag sticka ut hakan, och påstå att du skulle kunna hitta minst 3 st snygga och prisvärda dinkor för 6k, med lite tålamod och letande.

  / TF theargonaut "You are not a beautiful and unique snowflake..."
   
 10. Jonazid
  Trådstartare

  Jonazid Stormtrooper

  Inlägg:
  246
  Från:
  Småland
  Det går det säkert att göra. Är det Tradera och ebay man ska leta på?
   
 11. Jonazid
  Trådstartare

  Jonazid Stormtrooper

  Inlägg:
  246
  Från:
  Småland
  Sex tusen kr är min max budget denna månaden.
   
 12. Denke

  Denke Admin Admin

  Inlägg:
  7.747
  Från:
  Stockholm
  Om du letar efter en äldre dressare i samma stil som den klocka du länkade till ovan så kan jag bara hålla med theargonaut

  Du hittar vansinnigt mycket kul i samma stil för mindre än halva priset. Du behöver ju dessutom bara fem poster till för att kunna lägga upp en köpesannons här på forumet.... :)
   
 13. Jonazid
  Trådstartare

  Jonazid Stormtrooper

  Inlägg:
  246
  Från:
  Småland
  Det ska väl hinnas finnas något kul. Tänkte lägga ut en annons strax innan lön. Ska flytta också så vill ha det ordnat innan jag börjar leta.
   
 14. Icaras

  Icaras X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.885
  Från:
  De skånska skogarna
  Med tid kommer kunskap min vän ;)
  Tre stycken ska du nog kunna hitta! Är det endast "dressare" som lockar? I så fall bör du kunna få en Longines, en Omega och en till för det priset, om du har tålamod. Hade nog själv köpt två dressare och en seikodykare när det krävs hårdare tag :)

  Angående vart du bör köpa ifrån så hade jag nog hållt mig inom forumet i och med att du söker något det finns mycket av + lättare kontakt med säljare. På Blocket och Tradera landar mycket skräp som sägs vara utan problem, såklart finns det undantag.
   
  Denke gillar detta.
 15. Jonazid
  Trådstartare

  Jonazid Stormtrooper

  Inlägg:
  246
  Från:
  Småland
  Verkar ju dras till dressare. De andra klockorna känner jag inte lika mycket för, men det kanske är sådant som ändrar sig med tiden och kunskapen.
  Eftersom jag är novis så kollar jag på allt. Retro är skoj också.
   
 16. Kettil

  Kettil X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.715
  Bojke och Denke gillar detta.
 17. Jonazid
  Trådstartare

  Jonazid Stormtrooper

  Inlägg:
  246
  Från:
  Småland
 18. Flat-Eric

  Flat-Eric Shmi Skywalker-Lars

  Inlägg:
  10.591
  Finns ju även andra sajter att höka på vad gäller klockor till salu:

  - Uretvintage.se
  - Herrjudit.se (http://herrjudit.se/sv/kategorier/accessoarer/klockor/)

  Den första är nog kanske för dyr, men HerrJudit har priser kring 3-6 KSEK, eller vad säger du Fabian?
   
  Jonazid gillar detta.
 19. Fabian

  Fabian Manboy

  Inlägg:
  4.571
  Från:
  Stockholm
  Stämmer! Herr Judit har klockor från 1000 kr och uppåt. Nu jobbar inte jag där längre (ska börja plugga om 2 veckor nere i Lund) men bara att Pm om du har någon fråga:)
   
 20. Camo00

  Camo00 AT-AT driver

  Inlägg:
  6.963
  Från:
  Malmö
  Då har Du ju gott om pengar! Sex tusen är min budget i ÅR! :)

  Ditt första förslag kommer nästan garanterat vara omöjlig att sälja vidare för 6000, så bryr Du Dig om värdebeständighet är det nog fel klocka! Själv har jag hittat massa guldkorn härinne och på Tradera för under 300, tex Atlantic, Lagonda mm. Med lite tur hittar man ur som går perfekt för inga pengar alls... :)
   
 21. Jonazid
  Trådstartare

  Jonazid Stormtrooper

  Inlägg:
  246
  Från:
  Småland
  Det ska gärna hålla sig i värde och gärna vara sådant man kan flippa vid behov. Jag är en fattig arbetare som bara hade lite tur denna månaden.

  Ju mer jag lär mig ju fler märken upptäcker jag förhoppningsvis.
   
 22. maxmol

  maxmol AT-ST driver

  Inlägg:
  1.051
  Från:
  Stockholm
  Svårt att veta vad ett bra pris är. Det är ju både en faktor av "vad är den faktiskt värd" utifrån vad klockorna brukar kosta. Sen inverkar ju skicka, service historik och vad du får till klockan. Sen kommer den svåra faktorn. Hur mycket mer letande vill jag göra för att spara in lite pengar vs. värdet av att ha den nu.

  Butiker kommer kosta mer men lämnar normalt garantier och de kommer normalt i utlovat eller nära utlovat skick.

  Vad gäller tradera så har jag personligen haft blandade erfarenheter. De klockköp som jag gjort och varit nöjd med på Tradera har varit från personer som också är aktiva på forumet. Det har inte lämnats garantier men de har kommit i utlovat skick. De andra klockorna har varit i så taskigt skick att de krävts att de ska lämnas in på service och blev inte så prisvärda då.

  (förut uretvintage och herrjudit så skulle jag också spana in alla på den här tråden https://klocksnack.se/threads/länktips-vintagebutiker-online.3700/)
   
  Camo00 och Jonazid gillar detta.
 23. Sond

  Sond AT-AT driver

  Inlägg:
  5.601
  Själva fråga i rubriken är väl en fråga som de flesta av oss brottas med. Det finns självklart ett gäng här inne som är superexperter och har en väl utvecklad förmåga att bedöma rätt pris. Men om du frågar mig är det inte många. Särskilt inte om vi pratar om flera märken och tillverkning över lång tid. Men vissa här inne har en extrem förmåga att bedöma en klockas skick. Och det är ett viktigt steg i att bedöma ett pris.

  Rätt pris går också att fundera på vad det är? Rätt pris kan vara att det ska vara möjligt att sälja varan för ungefär samma pris. Rätt pris kan också vara så enkelt att det är det pris du betalar och känner är rätt. Personligen tror jag inte på den senare modellen/tanken. Hur många har inte köpt saker och sedan knutit näven i fickan när man sett en liknande pryl till ett billigare pris?

  Trots det så tycker jag att man kan vara beredd att betala något mer för en klocka som man tänkt behålla jämfört med en som man eventuellt ska sälja inom en inte allt för avlägsen tid. Samtidigt köper jag inte alls pratet om att så länge man inte säljer en för dyr köpt klocka så gör man ingen förlust. Man bortser då helt från alternativanvändningen av pengarna.

  Ska man använda ekonomisk teori kring auktioner så har experimentell forskning visat att olika former av auktioner ger olika pris. Så det där med att marknaden sätter rätt pris kan man ta med en nypa salt om man tänker sig att det finns ett objektivt rätt pris. Personligen tycker jag den sk andraprisauktionen med sluten budgivning där den högste budgivaren betalar det näst högsta bjudna priset är mest intressant. Och i min värld ger det mest korrekta pris.

  Så frågan du ställer i rubriken är en fråga som upptar de flesta här inne och samtidigt upptar många forskares tid. Det viktigaste är dock att inte åka på en blåsning. Köpa något som ligger totalt fel i pris känns aldrig bra.
   
  Scaramanga, maxmol och Jonazid gillar detta.
 24. maxmol

  maxmol AT-ST driver

  Inlägg:
  1.051
  Från:
  Stockholm
  Lite i Sonds linje. Man kan åka på en "blåsning" för ett par hundra, kanske till och med en 1000 lap. Med lite efterforskning ska det inte vara så mycket mer än så. Men jag kan ju säga att jag var långt argare när jag hade köpt en dammsugare för 1000 kr mer än vad vad sedan hittade den för på Pricerunner än vad jag var när jag betalde lite överpris för min Speedmaster 3572.50, jämfört med vad den gick för på ett amerikansk forum.
   
  Sond gillar detta.
 25. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  9.547
  Från:
  Göteborg
  Då ses vi på valborg..
   
  Fabian gillar detta.
 26. Kettil

  Kettil X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.715
  pls, snälla, håll er i Kållered på valborg ( bor invid stadsparken) :)
   
 27. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  9.547
  Från:
  Göteborg
  Kållered?
   
 28. Kettil

  Kettil X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.715
  = smeknamn på Gbg (Kålle å Ada vettu):)
   
 29. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  9.547
  Från:
  Göteborg
  Det är en stadsdel i göteborg.. :)
   
 30. Singular

  Singular Företag Forumsponsor

  Inlägg:
  2.188
  Nja, det är det inte.