Laddar...

Hur visste man vilken tid man skulle ställa in klockan (armbandsuret) på förr i tiden?

Diskussion i 'Vintage' startad av Kessler, 20 juni 2019.

 1. Kessler
  Trådstartare

  Kessler Brons

  Inlägg:
  985
  Från:
  Stockholm
  Har ju funnits massa olika sätt att mäta tid genom historien. Men tänkte på att efter första världskriget så blev det ju väldigt populärt med armbandsur för män. Fanns för kvinnor innan men tänkte att vi fokuserar på typ 1920-1950. Antar att det finns många medlemmar här som levde på 50-talet t.ex. Jag växte upp på 90-talet. Var väl typ text TV man gick efter då?

  Om man glömt dra upp sitt mekaniska ur. Vart vände man sig för att veta exakt vad klockan var? Eller om ens klocka gick 5min för fort per dag osv. Om man ville ändra datum var det ju köpa dagens tidning som gällde innan man skapade klockor som kunde byta själv.
   
  Senast ändrad: 20 juni 2019
  Sambuccashake gillar detta.
 2. HSK

  HSK Tantal

  Inlägg:
  745
  Grafton gillar detta.
 3. Stroboman

  Stroboman Diamant

  Inlägg:
  14.803
  Från:
  Medelpad
  En av det mer radikalare metoderna att ställa klockan använde sig Carl: XII (?)
  Om han märkte vid 10 att tiden inte skulle räcka till, bestämde han helt sonika att klockan var 8 på morgonen...
   
  jabla, llesurk, Sambuccashake och 6 andra gillar detta.
 4. Kessler
  Trådstartare

  Kessler Brons

  Inlägg:
  985
  Från:
  Stockholm
  Oj! Trodde inte att fröken ur funnits sen 1916. Trodde det kom runt typ 1950. Då blev ju tråden typ onödig. Så klockorna på tågstationerna ställdes alltså om? Eller gick de alltid rätt?
   
 5. HSK

  HSK Tantal

  Inlägg:
  745
  Jag har inte koll på exakt hur rutinerna såg ut men jag antar att man synkade mot en mer precis klocka ett antal gånger per dag för att säkerställa att man alltid hade korrekt tid och att många i sin tur ställde sina klockor efter det.

  @MaBr var så vänlig och förklarade i en diskussion kring sin Mondaine stop2go att dessa klockor även stannade till ett par sekunder vid varje hel minut för att underlätta för den som ville ställa den egna klockan efter samma tid om jag nu minns rätt.
   
  Kessler gillar detta.
 6. :-)

  :-) Tantal

  Inlägg:
  451
  nej det var en rent teknisk lösning för att elektroniskt synka alla tågstationers klockor i hela schweiz varje helminut (via telelinor). :)
   
 7. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.955
  Bara i Schweiz, inte i Sverige.

  Minutvisarna synkroniseras med en elektrisk signal. Sekundvisaren är helt frikopplad och går ett varv på ca 58.5 sekunder för att den alltid ska vara ”ikapp” och därmed (trots eventuella avvikelser) kunna starta igen på noll när minutvisaren stegar.

  EDIT: sen på den :)
   
  HSK, MaBr, Martin Lovasz och 1 annan gillar detta.
 8. Xalle

  Xalle Guld

  Inlägg:
  3.239
  Gemene man lysande flitigt på radio. Hade man ingen sådan mackapär funkade nog kyrkklockorna lika bra...
   
  HSK, Martin Lovasz och Equilibrium gillar detta.
 9. ANALOGUE

  ANALOGUE Guld

  Inlägg:
  4.371
  Då kan man ju fundera på hur fröken ur, kyrkorna etc ställde sina klockor? :)
   
 10. HSK

  HSK Tantal

  Inlägg:
  745
  Ja, att de uppfann denna teknik är jag med på men övriga länder lär väl också ha anammat denna funktion för automatisk tidskorrigering, för inte fortsatte väl alla andra att ställa klockorna manuellt...? o_O
   
 11. Derix

  Derix Tantal

  Inlägg:
  506
  Precision på +- 30 sekunder :D
  1808-solur-z1-1.
   
  Andsan, llesurk, sherwan och 7 andra gillar detta.
 12. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.955
  Jag har då aldrig varken sett eller hört talas om en sekundvisare som går ett varv på mindre än 60 sekunder och stannar vid 12 någon annanstans. Därmed inte sagt att det inte finns.
   
  HSK gillar detta.
 13. HSK

  HSK Tantal

  Inlägg:
  745
  Ursäkta, det var jag som var otydlig. Jag menade själva tekniken med signaler som automatiskt synkar tiden, inte nödvändigtvis "stop2go". :)
   
 14. :-)

  :-) Tantal

  Inlägg:
  451
  bra fråga. (har inget svar) men jag minns att när jag först hörde om mondaines synkade tågklockor försökte jag ta reda på om sverige hade nåt liknande system. hittade dock inget om det. däremot fanns det på sthlm central ett lokalt system som var liknande, en huvudklocka skickade en signal att starta sekundvisaren (vilken styrdes fristående) varje hel minut till alla andra klockor på stationen, vilket då kunde betyda att sekundvisaren vilade vid 12 om den gick för fort :)
   
  HSK gillar detta.
 15. Ville_W

  Ville_W Brons

  Inlägg:
  1.381
  Från:
  Skåne
  Intressant fråga. Samma fråga dök faktiskt upp i mitt huvud igår... utan att tänka efter förrän nu:) Eftersom min första klocka fanns före både text-TV och internet så var det 2 källor gällde. Fröken ur som tidigare nämnts men också tidssignalen kl 13:00 från Sveriges Radio. Vilka tider:D
   
  jabla, Stroboman och ittam gillar detta.
 16. Kessler
  Trådstartare

  Kessler Brons

  Inlägg:
  985
  Från:
  Stockholm
  Kände mig korkad som startade när jag glömde frökenur först. Men så korkat är det inte? För som andra skrivit: var fick frökenur och kyrkklockorna tiden ifrån? Vet att det finns olika sätt att mäta så exakt det går men hur var det i början på typ 1900?

  Ställer man om kyrkklockorna idag? De är ju inte särskilt exakta, särskilt jämfört med ny teknik.
   
 17. :-)

  :-) Tantal

  Inlägg:
  451
  misstänker att fröken ur i början av 1900-talet inte var någon exakt historia. vet inte vad dom synkade emot men enligt uppgift kollade dom på en klocka på väggen är dom svarade. :) från 50-talet nångång lär dom synkat mot ett atomur.

  Edit: "Redan 1916 kunde man få rätt tid av telefonisterna på det som kallades förmedlingsbyrån. Det kostade tio öre. Telefonisterna meddelade tiden från en klocka på väggen. Det var ett krävande jobb och telefonisterna orkade sällan prata längre än tio minuter i taget."

  Vilket jobb... Hu! :eek: (bild från 1937).
  1937TimeVoice.
   
  Senast ändrad: 20 juni 2019
  ittam, Stroboman och Highvalley gillar detta.
 18. Lutte

  Lutte Titan

  Inlägg:
  55
  Få sitta och titta på klockor hela dagen måste ju vara drömjobbet för alla här :D?
   
  Hotshot och :-) gillar detta.
Mollstedt