Laddar...
Nymans Ur 1851

Ingy och jag en månad senare. Filosofisk epilog.

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av Fistface, 22 februari 2015.

 1. Fistface
  Trådstartare

  Fistface Friends of KS

  Inlägg:
  195
  Från:
  Stockholm
  Tänkte skriva några intryck efter en månad med min nyköpsklocka. Jag startade ju en tråd om min vånda inför köpet, så jag tänker inte gå genom hela bakgrunden igen. Om du är intresserad kan du läsa här:
  https://klocksnack.se/threads/eftertankens-kranka-blekhet-ett-klockköp.34401/
  Jag fick en del intressanta synpunkter som kan vara värda att läsa om man som jag velar fram och tillbaka.

  Klockmodellen i sig är välkänd på forumet och det finns redan minst en recension, så jag tänker inte rabbla en massa fakta, det här handlar mer om mina tankar och intryck efter köpet. Något som kanske kan var till hjälp för någon annan obeslutsam själ därute. Så det här är väl inte så mycket en recension som en lite filosofisk epilog.
  K49A6182.jpg

  Klockan i fråga är alltså en IWC Ingenieur 323902, den svarta varianten med rhodiumpläterade visare och index. IWC kallar urverket i den för 30110, vilket baseras på ett ETA 2892-A2. Nämner det eftersom det var en av anledningarna till min betänksamhet innan jag bestämde mig.

  I efterhand känns det faktiskt konstigt att jag blev tveksam och började nojja över valet. Den här klockan är precis det jag var ute efter; kvalitetskänslan är i topp. Allt känns verkligen gediget, och jag tvekar inte om att den kommer att hålla för att vara min huvudsakliga klocka många år framöver. Tillräckligt många av designdragen är förankrade i IWC:s historia för att den nog ska klara av modets skiftningar. Samtidigt tror jag att klocknördar alltid kommer att kunna se att den är från 2010-talets mitt. Vilket också var en sak jag var ute efter. En tidsmarkör på mer än ett sätt, alltså.
  K49A6171.jpg

  Vad som verkligen växt för mig är spelet mellan de borstade och blankpolerade ytorna. Jag tycker verkligen att den lilla subtila kontrasten förstärker intrycket av ett pansarsäkert bygge. Jag ville verkligen inte ha en blingig klocka, men lite vill man ju att det ska blänka när men lagt ut en busslast pengar på en nyköpsklocka. Vi får se hur ytorna klarar tidens tand och hur det upplevs när de oundvikliga reporna börjar dyka upp.
  K49A6154.jpg

  Jag var tveksam till kronskyddet innan, tyckte att de kunde utelämnat det som på föregångaren 3227, men jag har börjat uppskatta även det. Det ger ett asymetriskt flow som känns skönt. Och om det nu ska föreställa en sportklocka som tål lite tuffare tag, så är det väl trots allt på sin plats.
  K49A6163.jpg

  En annan sak som jag börjat uppskatta är det som inte syns – urverket. Jag var som sagt lite tveksam inför ett ETA-baserat verk i en så här pass dyr klocka. Men det stör mig inte alls, det bidrar snarare till den känsla som jag var ute efter. Jag ville ha en no-nonsense-klocka. En arbetshäst med hög kvalitet. Arbetshäst och no-nonsense. Det låter som ETA 2892 i mina öron.
  K49A6149.jpg

  Så ja – jag är väldigt nöjd med mitt köp en månad senare, och jag tror att det här är det jag var ute efter. Det här är mycket möjligt den klocka som kommer att ligga repig och jävlig i klocklådan den dag jag sätter tofflorna.
  Men.
  Det brukar komma ett men, eller hur?

  Det här klockköpet har gjort något med mig och påverkat mig på ett sätt som jag inte hade räknat med. Jag stirrar ner i lådan med mina kära små mögelur och känner för första gången för att göra en förändring i mitt klockkonsumerande och –användande.
  K49A6184.jpg

  Tidigare har min klockhobby bestått av att jag slumpmässigt sett något som jag gillat, köpt det och eventuellt läst på om vad jag skaffat. Resultatet har varit att jag haft några roliga klockor att växla mellan. Ibland har jag dessutom lärt mig något.

  Jag kan inte påstå att jag samlar på klockor – det har inte funnits någon som helst röd tråd. Tidigare så har det liksom bara skett av sig själv när något snyggt eller intressant i överkomlig prisklass dykt upp. Dessutom har jag sällan gett mer än ett par tusenlappar för en klocka. Det hela har varit ett tidsfördriv på nätet och på loppisar som inte karvat allt för stora jack i ekonomin. Innehållet i klocklådan har tidigare bestämts av slumpen, men nu känner jag att jag vill planera. Jag har plötsligt insett att finns vissa klockor/klocktyper som jag "måste" ha. Detta kanske också beror på att jag över huvud taget har nördat ner mig lite djupare i detta träsk de senaste månaderna. Slussdörrarna har liksom öppnats. Självklart är det vintageklockor jag snackar om. En sprillans klocka räcker. Jag är väl ingen slampa, heller?
  K49A6193.jpg

  Så det som har hänt nu, är att jag aktivt börjat leta efter vissa klockor. Eftersom jag inte har obegränsade tillgångar så har jag dessutom skaffat mig ett prioriteringsproblem – vad ska jag jaga härnäst? Ska jag spara ett tag för att köpa någon av de där dyrare som jag är mest sugen på, eller ska jag åderlåta klockkontot för att hämta hem en av de lite billigare som jag också vill ha? Lite skamset ska jag också säga att med det här köpet släppte en mental spärr för vad som är en vettig klockbudget för ett år... Och det upptar fasen så mycket mer tanketid att fundera ut i förväg vad man verkligen vill ha än att bara köpa en 500-kronorsklocka på Tratten.

  Så slutsatsen är: Passa er! Det kan gå käpprätt ner i fördärvet när man som loppisdykande gammelursfetishist ger sig på att skaffa en nyköpsklocka. Men om man trots allt ger sig på det så köp en IWC Ingenieur. Det funkar.
  ing-02357-2.jpg
   
  DeejaySthlm, Fadershan, Josef B och 70 andra gillar detta.
 2. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.147
  Snygga bilder och bra text. Vi ligger ganska lika i fas eftersom min 323906 landade för runt en månad sedan. Jag är också mycket nöjd och håller med dig i det mesta du skriver. 40x10 känns som en mycket lyckad storlekskvot. Går det också att få till ett snyggt läderband så är det full pott - men jag tror inte att den landar på läder någon gång.

  Första repan har jag redan fått :)
   
  Fistface gillar detta.
 3. tim ur länk

  tim ur länk X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.745
  Vilken konstnär du är, grymma bilder!
   
  Fistface gillar detta.
 4. aljung

  aljung AT-ST driver

  Inlägg:
  1.323
  Från:
  Uppsala
  Riktigt snygga bilder! Trevligt med en text som fokuserar på den mentala upplevelsen kring/efter köpet och inte så mycket på klockan i sig. Tack för att du delar med dig.
   
  Fistface gillar detta.
 5. sjstrm

  sjstrm Stormtrooper

  Inlägg:
  455
  Ångrar mer och mer att jag sålde min....... Snygga bilder!
   
 6. egbert

  egbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  905
  Som sagt, fint inlägg. Jag har en dito i vitt. Älskar allt med klockan, men är lessnar lite på tavlan emmelanåt. Skulle gärna sett den typ av präglad tavla som de större sykonen har - då hade den varit fulländad!
   
  Fistface och jabla gillar detta.
 7. DonDraper

  DonDraper X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.710
  Härlig text och bild! Även jag saknar min!
   
  Fistface gillar detta.
 8. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.816
  Från:
  Helsingborg
  Kul att du hittade rätt, tycker den är riktigt trevlig.
   
  Fistface gillar detta.
 9. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.891
  Från:
  Småland
  Tackar för posten och dina tankar kring ditt köp!

  Jag har testad den på leden och måste nog säga att det var en av de bekvämaste klockor hittills!
   
  Fistface gillar detta.
 10. aosehus

  aosehus X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.709
  Från:
  Zürich
  Trevlig reflektion.
   
  Fistface gillar detta.
 11. Fistface
  Trådstartare

  Fistface Friends of KS

  Inlägg:
  195
  Från:
  Stockholm
  Tack för era glada kommentarer. Kul att bilderna uppskattas. Jag har en bra kamera... ;)

  Ja, jag är glad att jag inte valde en större. Dels för att jag inte trivs med för stora klockor, men också eftersom jag ville ha något som flyger lite under radarn. Lädersnöre hade varit kul att testa. Ska börja med att skaffa gummit. Kanske kan man använda det som mall för att tillverka ett i läder. Och visst har även min redan lyckats få en repa. Fler lär det bli...

  Jag har svängt fram och tillbaka. Nu tror jag faktiskt att jag gillar stramheten i denna tavla bättre. Älskar de tre olika nivåerna och jag har börjat tycka att de präglade tavlorna ser lite tråkiga ut utan. Men det kan ju upplevas olika på svart och vit tavla. Den svarta är verkligen svart. De präglade svarta får ett lite gråare utseende. Jag tycker dessutom att den fantastiskt fina antireflexbehandlingen i glaset hjälper till med det väldigt djupsvarta intrycket.
   
  Johnne, egbert och Gummo gillar detta.
 12. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.000
  Från:
  Sthlm
  Härligt text med mycket igenkänning :) Fina bilder på en fin klocka! Kul att du hittat rätt, men nu åter till plexit :)
   
  Fistface gillar detta.
 13. Fistface
  Trådstartare

  Fistface Friends of KS

  Inlägg:
  195
  Från:
  Stockholm
  Aye aye, Sir! Siktar på absurda mänder plexi. Minst 10mm hög dome. Seen any? ;)
   
  Gummo och theargonaut gillar detta.
 14. sir alex

  sir alex Y-Wing pilot

  Inlägg:
  573
  Det verkar som denna modell blivit en försäljningsframgång för IWC och att den därför blir vad 3714 och 5001 blivit för portuguese-serien. En modell som får leva kvar med inga eller smärre förändringar var 5:e år.
   
  Fistface gillar detta.
 15. Simpatico

  Simpatico X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.941
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Tackar och bockar för trevlig läsning och grymma bilder.
  Skapar ju ett ha begär den där klockan.

  Note to self: Ge fan i att läsa denna avdelningen, det är inte bra för din klockpriotering samt klockbudget.
   
  Fistface gillar detta.
 16. frere

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.529
  Trevlig läsning, fina bilder, grym klocka! Jag tycker också att en ny + resten vintage är en bra strategi. Man blir onekligen lite nyfiken på vad det är du spanat in härnäst...
   
  Fistface gillar detta.
 17. acce1999

  acce1999 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.913
  Skönt inlägg. Härliga reflektioner. Och smakliga bilder.

  IWCs Ingenieur-linje är väldigt tilltalande. Inget snack om det!

  Mvh A
   
  Fistface gillar detta.
 18. Stomatologen

  Stomatologen Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.897
  Från:
  Kiruna
  Härlig recension!
   
  Fistface gillar detta.
 19. David Eriksson

  David Eriksson X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.723
  Från:
  Stockholm
  Snygg klocka, snygga bilder, snygg text.... Snyggt!
   
  Fistface gillar detta.
 20. SLEEPY

  SLEEPY Rebel soldier

  Inlägg:
  161
  Från:
  Stockholm
  Grym läsning.

  Du skriver exakt som jag känner. Jag började för inte allt för länge sen och antalet klockor jag äger idag går att räkna på en hand.

  Men jag är redan på det klara med att vissa klockor måste jag äga och kommer köpa förr eller senare!

  Galet men men sant :)

  M
   
  Fistface gillar detta.
 21. Chrisse

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.871
  Från:
  Yonssons källare
  Det är en härlig klocka, passar till det mesta
   
  Fistface gillar detta.
 22. Sullstrom

  Sullstrom AT-ST driver

  Inlägg:
  1.404
  Från:
  Västerås
  Schysta bilder!

  Har länge varit sugen på en ingy! Måste ta och testa den igen...
   
  Fistface gillar detta.
 23. Blomzan

  Blomzan Ewok

  Inlägg:
  25
  Från:
  Gävle
  Fin klocka och fina bilder.
   
  Fistface gillar detta.
 24. chris.f

  chris.f Y-Wing pilot

  Inlägg:
  744
  Tack för trevlig läsning och trevliga bilder.
   
  Fistface gillar detta.
 25. mega

  mega AT-ST driver

  Inlägg:
  1.300
  Har du fått till länken ordentligt ? Verkar som om en del har lite jobbigt med inställningarna då dom är begränsade till halvlänkar.
  Mycket bra inlägg annars, gillar den klockan skarpt.
   
 26. Fistface
  Trådstartare

  Fistface Friends of KS

  Inlägg:
  195
  Från:
  Stockholm
  Jo, jag tycker att länken funkar bra för mig. Å andra sidan är jag inte så kinkig som många andra, eftersom jag föredrar att klockan sitter lite lite löst. Tror det kan vara besvärligt om man kräver exakt passning runt handleden.
   
  mega gillar detta.
 27. M021

  M021 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.260
  Trevliga bilder, dom nya växer i ögonen på mig.
   
  Fistface gillar detta.
 28. cedstroms

  cedstroms Rebel soldier

  Inlägg:
  52
  Nästan lite för bra text och bilder, nu är suget för Ingyn ännu större..

  Fantastisk klocka och trevlig läsning! :)
   
  Fistface gillar detta.
 29. Pacta sunt servanda

  Pacta sunt servanda Y-Wing pilot

  Inlägg:
  612
  Från:
  Stockholm
  Och jag att jag sålde den vidare.
   
  Kirurgen och sjstrm gillar detta.
 30. nissenypon

  nissenypon Rebel soldier

  Inlägg:
  126
  Tack för att du delar dina tankar, bra skrivet! Känner igen mig som ny i klockträsket, det finns ju så mycket trevligt därute så vad ska man ha härnäst? :)
   
  Fistface gillar detta.