Laddar...
Nymans Ur 1851

Jakten på den perfekta klockan - Del 3: Omega Speedmaster Reduced

Diskussion i 'Diskussion' startad av DrSbaitso, 2 juni 2014.

 1. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.159
  Från:
  Uppsala
  Det här är en klocka jag aldrig riktigt gillat, så att den är med här kommer kanske lite som en överraskning.

  Jag gillar automatiska mekaniska klockor. Jag gillar att den inte har dag eller datum. Jag har lite mindre handleder, så den här är av en storlek som skulle kunna passa mig lite bättre än professional. Den är också lite av en smygare, en legitim modell och inte bara en midsizeversion, som har vissa likheter men också många olikheter mot pro. Lite mindre populär, och jag skulle tro att det är det som är främsta anledningen till prisskillnaden, som är ungefär hälften av Pro.

  Jag är lite road av rymdklockor, och även om det här inte är en sån så finns det kopplingar. Jag gillar också det lite mer udda, och det här är verkligen en klockikons struliga lillebror. Efter mitt äventyr med Tudor Date+Day, den perfekta klockan på papper men tydligen inte för mig, kändes det rimligt att testa denna. En klocka som är helt fel på papper kanske skulle kunna få mig att falla.

  [​IMG]

  Mellan Pro och reduced syns väl största skillnaden på urtavlan. Automatic under Speedmaster. Kanske ingen dealbreaker. Sifferangivelser var 5:e minut gör tavlan lite rörig, och eftersom den är mindre än originalet känns det konstigt att de valde att lägga till mer information, snarare än tvärt om. På senare generationer tog de bort siffrorna, vilket jag tycker gjorde klockan snyggare, även om det också tog bort lite av det som gjorde klockan unik.

  [​IMG]

  Layouten av subdialsen är lite annorlunda också. På reduced sitter de glesare, och eftersom de då hamnar närmare kanten av tavlan är de mindre. Spontant känns det inte helt lyckat, och ett enkelt sätt att se skillnad på reduced och pro är markeringarna kl 3, 6 och 9 som är kortare än övriga på reduced. När jag vant mig lite vid det, upplever jag Professional istället som lite trängd, men det är väl just en smak- eller vanesak.

  [​IMG]

  Kronografknapparna sitter även de glesare på reduced än på Pro. Bortom detta så tycker jag att man grottar ner sig i detaljer. Baklocket ser helt annorlunda ut, och jag har läst att reduced, med snäpplock, är vattentät till 100m där pro är vattentät till 30. Inget jag skulle testa, och siffrorna jag hittar är lite motstridiga. Subdialsen kl 3 och 9 byter plats mellan denna och pro, så sekundvisaren är till höger.

  [​IMG]

  Naturligtvis är den mindre. 39mm mot 42 hos Pro. Detta är nog svårt att ta miste på när man håller i den. Tack vare bezeln och det kupade glaset blir tavlan betydligt mindre, och jag upplever att den bär mindre än Tudor Jumbo (38mm).

  [​IMG]

  Det är ju också ett helt annat verk i den, vilket gör klockan något tunnare än Pro. Som på tudorn är det ganska lite boett i förhållande till glas och bezel, och där pro känns tunn, är reduced nästan obefintlig. Verket kallar omega för caliber 1140, och i likhet med en del verk från bland andra Tag heuer och breitling betsår detta av ett vanligt automatverk, i detta fall ETA 2890-2, med en kronografmodul, här en Dubois Depraz, monterad ovanpå. Lösningen är i mitt tycke inte den elegantaste, men är en bra lite udda lösning till en bra och lite udda klocka.

  [​IMG]

  Resultatet är ett väldigt snyggt och robust verk, med sammanlagt hela 46 rubiner (varav 21 i 2890 - Enda skillnaden jag kan hitta mellan 2890 och det mer välkända 2892 är 16 rubiner - 2892 har 37). Det här gör att klockan är väldigt pålitlig, och lättservad, men kronografmodulen är ökänt svårservad. Såpass att den ofta bara byts ut om den skulle börja strula. Det gör också att kronografknapparna hamnar något ovanför kronan, sett från sidan.

  [​IMG]
  (inte min bild)

  Mitt exemplar var från 1989, och jag måste säga att länken var överraskande gedigen och välbyggd för den här tiden. Hela klockan ingav en fantastiskt kvalitetskänsla, och skicket lockade fram spontana kommentarer på en GTG här i Uppsala.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Men till slut var de små underlighetens charm inte nog för att vinna över mig. På plussidan kan sägas att den, liksom storebror, funkar kalasfint på i stort sett vilket band som helst. På minussidan var det här helt enkelt inte klockan jag letade efter.
  Jakten går vidare.
   
  Rojalisten, F-L-P, Weberg och 19 andra gillar detta.
 2. Ernesto

  Ernesto AT-AT driver

  Inlägg:
  6.293
  Kommer jakten få ett lyckligt slut? Sitter du på ett sånt kapitel?
   
  vikgul och DrSbaitso gillar detta.
 3. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.555
  Från:
  Helsingborg
  Nämen vad kul! det kom en del till idag eller är det i morron redan? kanske dags att gå och lägga sig. :)
  Verkar som man kan se fram emot del 4.
   
 4. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.159
  Från:
  Uppsala

  Inget lyckligt slut än. Det har bara kommit och gått ett antal klockor som jag tyckte förtjänade mer än bara ett jack i klocklådan. Jag hoppas det kommer, med det finns inget nytt på horisonten. Tips mottages! :)
   
 5. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.159
  Från:
  Uppsala

  Del 4 kan dröja. Måste köpa nåt att flippa först. :)
   
  jabla gillar detta.
 6. Ernesto

  Ernesto AT-AT driver

  Inlägg:
  6.293
  Som min gamla tränare alltid sa "det kommer". Kul att läsa inlägg som någon lagt tid på, så jag kanske inte ska hoppas på att du hittar "hem" på ett tag ;)

  Testa en Zenith. Kolla om yonsson's är till salu :p
   
  Affe gillar detta.
 7. Affe

  Affe Una vida loca

  Haha...på nått sett så går det inte att ogilla automat speedyn hur mycket man än vill, men jag föredrar nog originalet om jag måste välja. trevliga trådar du skriver, är inne på samma linje som jabla, är det någon idé att sitta uppe och vänta på del 4?!

  Edit; fick svaret på min fråga då det verkade ta tid innan jag fick iväg svaret jag höll på med.
   
  DrSbaitso gillar detta.
 8. snoozarn

  snoozarn AT-AT driver

  Inlägg:
  5.050
  Från:
  Stockholm
  Intressant läsning, hoppas du hittar en keeper! Det är ju den eviga jakten som är det roligaste, om du frågar mig.
   
  DrSbaitso gillar detta.
 9. the quiet man

  the quiet man X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.403
  Från:
  Västerås
  Ha ha, inblandad i 66% av jakten och ingen av klockorna finns kvar varken hos dig eller mig:woot:
   
  DrSbaitso gillar detta.
 10. garfield

  garfield X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.104
  Tack för ytterligare ett trevligt och läsvärt inlägg. Jag har själv en och håller med om i princip allt du skriver. Fick jag välja skulle jag hellre ha en Pro. Problemet är det att just denna fick jag av min fru (då flickvän) när det började hetta till och såg ut att kunna bli allvar (vilket det ju blev :)). Det är också den klocka som startade mitt klockintresse. Den är således oflippbar, och jag kan inte riktigt motivera att jag ska ha både en Reduced och en Pro.
   
  eriksson850 och DrSbaitso gillar detta.
 11. Rozzy

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.002
  Från:
  Stockholm
  Väl skrivet! Förstår och håller med om dina tankar.
   
  DrSbaitso gillar detta.
 12. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.131
  Från:
  烏普薩拉
  Kände på den under Uppsala-gtg´n, riktigt fin och första gången jag såg en "reduced" live. Till min tunna handled kändes den bättre avvägd än pro´n och jag måste säga att utseendemässigt gillar jag den bättre. Dock skulle nog ändå välja en pro före på grund av verket och månhistorian bakom...

  Tack för ännu ett trevligt inlägg! :)
   
 13. Stomatologen

  Stomatologen Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.887
  Från:
  Kiruna
  Alltid lika kul att läsa dina trådar DrSbaitso! Du har alltid något fint att bjuda på :)
   
  DrSbaitso gillar detta.
 14. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.131
  Från:
  烏普薩拉

  Fast nu var det ju DrSbaitso s tråd! ;)
   
  DrSbaitso gillar detta.
 15. Stomatologen

  Stomatologen Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.887
  Från:
  Kiruna
  Haha menade sbaitso men tänkte rozzy! Skadad av allt surfande här :)
   
  DrSbaitso, Rozzy och eriksson850 gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield