Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Jakten på en vintage Rolex

Diskussion i 'Vintage' startad av Diogenes, 24 oktober 2013.

 1. Diogenes
  Trådstartare

  Diogenes Stormtrooper

  Inlägg:
  354
  Jag har nu kommit till det stadiet i mitt klockintresse (läs: svåra beroende) där det är dags att införskaffa sig sin första Rolex. Jag är dock en obotlig romantiker för vintage-ur och ämnar således finna en Rolex från 50-60-tal, gärna ännu tidigare än så, med en cirka storlek mellan 32-38mm i diameter.

  1) Den naturliga (första) frågan blir då; vart är det lämpligt att leta efter sådana - finns det någon handlare som särskilt inriktat sig på Rolex-vintage? Och hur är dessa äldre Rolexklockor att serva - är det som med, låt oss säga, JLC att allt färre urmakare vågar/vill stoppa sina mejslar i verket?

  2) Då jag också lider av någon form av besatthet att lära mig saker (helst allt det nördiga [vilket vi alla har gemensamt här på KS]) så undrar jag också om någon kan rekommendera klassisk och uttömmande Rolex-litteratur i bokform? Detta skulle verkligen uppskattas.


  Simma lugnt,

  /I.R
   
 2. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  14.813
  Finns oerhört många fina modeller som passar in på din beskrivning. Tyvärr är det väl lite som du säger, vissa reservdelar har tagit slut. Men de är mycket stabila verk så utgångspunkten är god. Tror du får börja söka på typ ebay för att se vad du gillar helt enkelt. Jag är lite förälskad i min Bubbleback nedan.

  https://klocksnack.se/threads/dagens-klocka-av-aurum-tisdag-v-5.3334/
   
 3. Diogenes
  Trådstartare

  Diogenes Stormtrooper

  Inlägg:
  354
  Jag är minst sagt förtjust i din Bubbleback!!!! - i ärlighetens namn är det just detta (ditt) inlägg som fungerat som riktmärke och föranlett till den iver och längtan jag nu känner efter en vintage-Rolex. Därför bugar jag ock bockar för detta.

  Av ditt svar antar jag att det inte finns någon "handlare" som inriktat sig på dessa skönheter? Jag är litet ängslig inför köp på E-bay när det gäller ett sådant ur då jag; dels är lite rädd för att köpa "grisen i säcken", dels är lite orolig att ännu ej besitta tillräcklig kunskap (vilket jag har som förutsättning) för att kunna själv kunna glänsa i klockans charm än att låta låta klockan glänsa i min charm :)
   
 4. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.866
  Bauuer och _jonte gillar detta.
 5. Diogenes
  Trådstartare

  Diogenes Stormtrooper

  Inlägg:
  354
  Tackar ödmjukast för boktipset. Tackar än ödmjukare (om det nu går) för din välvilja att hjälpa mig på jakten! Jäkligt roligt att få "bolla" lite idéer och få viktig feedback. Har du någon 50-talare som du har lust att visa upp, månne?
   
 6. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.866
  Det har jag, ska bara ta nån vettig bild...

  En av mina favoritsök på ebay ser ut så här:

  :)

  Rolex (6284, 6285, 6150, 6084, 6085, 6305, 6298, 5500, 6350, 6610, 5504, 6098, 6580) -gmt -diamond -6694 -tudor -pocket -18k -14k

  Se upp för oseriösa säljare som mörkar redials bara...
   
  _jonte och easy rider gillar detta.
 7. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.834
  Från:
  Småland
  Lycka till Christoffer i ditt sökande! Jag tycker också att de äldre Rolex och för den delen Tudor
  är riktigt fina och historiska klockor.
   
  Diogenes gillar detta.
 8. Diogenes
  Trådstartare

  Diogenes Stormtrooper

  Inlägg:
  354
  Oj, då har jag att "plöja" igenom ikväll, bara att ladda kaffekokaren. Vill du förtydliga "redials"; jag har ännu ej fått kläm på alla benämningar.
   
 9. Diogenes
  Trådstartare

  Diogenes Stormtrooper

  Inlägg:
  354
  Tack skall du ha Fixoflex. Det är väl egentligen jakten som är det största nöjet. Jag har tidigare (är väl fortfarande inte) något större fan av Rolex i allmänhet, då med betoning på 70-80-90-tals dinkorna men har till relativt nyligen insett att de dessförinnan är heeeeeelt fantastiska; och framför allt stilistiskt vackra.
   
  Fixoflex gillar detta.
 10. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  14.813
  Kul och hedrande att du uppskattade mitt inlägg. Att få folk att intressera sig för de lite äldre godbitarna ser jag lite som ett kall.

  Känner inte till några handlare som har ett bra utbud av gammelrollar som inte är sportur till bra priser. Stöter du på lite generella hinder/frågor i ditt sökande kan du med fördel lägga upp dem här på vintagedelen. Är de mer specifika frågor kan även jag bistå, antigen att du alternerar frågorna mellan mig och Niklas eller genom en gruppkonversation.

  Lycka till! Du har mycket trevligt sökande framför dig.
   
 11. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.866

  redial betyder helt enkelt att tavlan är ommålad (oftast (99,999%) av nån annan än OEM (Original Equipment Manufacturer))
  för icke-klockidioter ser det väl mest fräscht o nytt ut... för vintagenörden är det som en vitmålad Haupt-byrå = förstört, OCH skall betinga ett pris därefter... på Vintage ovanliga sportrolex ligger ibland halva värdet o mer i en fin originaltavla...

  hur ser man det???

  förr fanns nån hederskodex/(explicit regel?) om att man inte skrev "swiss" på en redial, men numera (när pengarna är viktigare än heder) skiter många i den regeln...

  tell-tales:
  -inget swiss
  -mismatch lysmassa index/visare (kan förstås va tvärtom, nya el relumeade visare)
  -konstiga typsnitt, fel typsnitt (kunskap är mackt här...)
  -färg på index el loggor (om man ej bemödat sig ta av dem vid målning)
  -konstig lyster/ton i färgen/allt för blankt
  -sneda sekundindex el andra streck, sned el ocentrerad text

  det visar också hur jävla duktiga originaltillverkarna är...

  här ett bra (dåligt) exempel som uppfyller de flesta av ovanstående...:
  (många som kränger redials i parti o minut mörkar, andra skriver "beautifully restored"...(sic!) som den här snubben...)

  http://www.ebay.com/itm/ROLEX-OYSTE...998597595?pt=Wristwatches&hash=item4614ea1bdb

  P.S. ref:6285 är ingen bubbleback....
  [​IMG]

  min samtida originaltavla med rätt mycket patina

  [​IMG]
   
  Silon, _jonte, max och 1 annan gillar detta.
 12. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.531
  Felpost...
   
 13. Diogenes
  Trådstartare

  Diogenes Stormtrooper

  Inlägg:
  354
  Uppskattning är bara förnamnet, vet inte hur många gånger jag läst inlägget och framför allt tittat på bilderna. Hoppas du håller hårt och fast i ditt kall för de äldre tingen då det ju är dessa som berättar något om vår historia. Förresten, på tal om bilder, de här "Mercedesvisarna" som du har på din modell- hur länge använde Rolex sig av dem? Jag gillar ju verkligen dessa och funderar lite kring om de kanske bara gjordes till ett par modeller som man i så fall bör begränsa sitt sökande till?

  Vill också passa på att tacka för ditt och Niklas engagemang samt er välvilja till hjälp i mitt sökande. Känns jäkligt bra (och roligt) att få bolla idéer och få förslag i sin jakt.
   
  Bauuer gillar detta.
 14. Diogenes
  Trådstartare

  Diogenes Stormtrooper

  Inlägg:
  354
  Ett fantastisk stort tack för den utförliga förklaringen. Det är just detta man är lite rädd för; att finna en klocka med oroväckande fin tavla som man köper i förhoppningen om att "den har aldrig varit använd". Den patina du har på din Rolex är helt fantastisk. Inte så att patinan tar över och förstör utan snarare påvisar klockans förflutna och genuinitet. Man får rysningar. Precis som du också är inne på; är det ett sätt att hylla yrkeskunskapen att bära äldre, patinerade ur med originaltavla. Lite den "stolta" känsla jag vill åt. Förbaskat synd att denna "heder" försvunnit hos dem som målar om tavlorna.

  Jag satt faktiskt igår och gick igenom det stora flertalet av ref jag fick av dig och; oj(!) så mycket vackert det finns. Jag tänkte dock höra om det finns något särskilt ref. att akta sig för gällande t ex; brist på reservdelar eller liknande?
   
 15. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  14.813
  Vad jag vet var dessa visare i stort sett uteslutande för just bubblebacks. Har sett på Viceroys och i en annan boett som brukar benämnas army? Utan att veta skulle jag då tro att dessa visare endast fanns på 40-talsmodeller. Inte helt enkelt att hitta ur med de gamla originalvisarna. Jag letade ett tag innan jag hittade min. Vet att det cirkulerat liknande eller nos visare men om dessa vet jag inget.
   
 16. par

  par AT-AT driver

  Inlägg:
  6.265
  Har du inte ägt en Rolle än är du inte djupt in i beroendet..... än;)
   
 17. Bender

  Bender Stormtrooper

  Inlägg:
  384
  Tack för en bra tråd den uppskattas :)
   
  Diogenes gillar detta.