Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Köpråd Rolex Submariner 5513

Diskussion i 'Vintage' startad av tomas o., 11 mars 2017.

 1. tomas o.
  Trådstartare

  tomas o. Ewok

  Inlägg:
  4
  Premiärinlägg för min del.

  Jag är på jakt efter en Rolex 5513 från tidigt 70-tal och har noterat att det sökandet kräver betydligt mer expertis än vad jag är i närheten av. Så se detta inlägg som från en total novis på vintage, för en insatt finns säkert ytterligare svårigheter förutom de jag uppfattat.

  För mig ter sig jakten på en fin 5513 skrämmande där det är långt ifrån är tillräckligt att hitta en modell som förefaller vara från rätt år. Efter det börjar det riktiga jobbet då man måste bedöma om visare/insert/urtavla/urverk/annat/ är från samma period. Till det kommer kommer poleringen som gärna ska vara professionellt gjord för att undvika en klocka som påminner om en vattenslipad sten. Och slutligen ska priset landa i något slags realistiskt område vilket för min del dessvärre omöjliggör militära versioner/NOS/Comex. Budgeten kan med tvekan sträcka sig till 100 000 kr men om allt känns rätt så kanske.

  Så idealiskt vore att anlita en konsult som åtar sig allt ovanstående. Oklart dock om min budget tillåter det. Min budget tillåter troligtvis inte heller särskilt många flygresor för att titta på exemplar (vilket sannolikt även vore bortkastat givet min kunskapsnivå).

  Ett spontant svar på ovanstående är säkerligen "läs på innan du köper". Jag håller helt med om det (och har definitivt läst en hel del) men det är lite för många detaljer och för mycket pengar för att jag helt ska lita på mitt eget omdöme.

  Så mina första frågor är egentligen: vem kan man lita på om man inte har tillräcklig kunskap? Kan en auktionsfirmas beskrivning tas för sanning? Eller en trusted seller på Chrono?

  En affär i Sverige kan ju lätt genomföras efter värdering hos urmakare, men svårare om det är på distans.

  Så tacksam för input och egna erfarenheter!
   
  Grafton, Joeo och Wboy gillar detta.
 2. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  9.587
  Från:
  Göteborg
  Börja här: https://klocksnack.se/threads/rolex-submariner-5513-genom-tiderna.6090/

  Du kan lita på ett fåtal personer på klocksnack, som besitter kompetensen att bedöma både skick och pris. Jag hade personligen varit skeptisk till chrono24, men det finns några handlare där som är bra på vintage.
  Auktionshusen kör väl inte med särskilt mycket beskrivning, och det ligger på dig att göra bedömningen.

  Du bör nog ställa dig frågan vart du vill landa i slutändan. Vill du pröjsa ordentligt för ett riktigt bra ex, eller vill du pröjsa lite mindre för ett något i ok bruksskick?
   
  Joeo, jarrebarre99 och sme82 gillar detta.
 3. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Finns en väldigt fin till salu av Roy som tidigare postade på VRF. Han nickar 6263daytona på IG. Den är superbra och lär förmodligen kosta därefter. Han är dock bra att ha att göra med så absolut ingen fara att deala med.

  Ett superexemplar kommer inte att gå att fynda så bli inte avskräckt av priset.

  Lycka till!

  IMG_2916.PNG
   
  Grafton, Joeo, Stroboman och 3 andra gillar detta.
 4. Aboynamedsue

  Aboynamedsue Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.937
  Från:
  O
  Börja som sagt med tråden som @vaniljglass länkade till. Då har du en bra grund att stå på när du söker vidare. Var beredd på att toppexen kostar mycket och många säljare prissätter okej exemplar i nivå med toppexen. Undvik gå på dessa minor.
  Det bästa rådet har du själv lyckats med, nämligen att regga dig här på klocksnack och be om hjälp. Posta bilder/länkar på de klockor som fångar ditt intresse så kommer du få god hjälp. Det finns mycket kunskap här på forumet. Lycka till med jakten!

  Bild på min 5513, från 1970. Långt ifrån ett toppex, men i trevligt bruksskick :)

  1 - 22.jpg
   
  Grafton, Joeo, jabla och 6 andra gillar detta.
 5. DonDraper

  DonDraper X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.710
  Med lite tid och vilja att lära sig kan man hyffsat snabbt få upp en kunskap över en speciell modell. Speciellt Rolex finns det mycket info om på diverse forum och sidor, ganska snabbt kan man med hjälp av dessa få en bra grundkunskap. Annars är det mycket trial and error som gäller! Kanske skall du börja med en eller flera "under tiden klockor" för att bli varm i kläderna innan du landar keepern. Här kommer mitt nytillskott från 67...
  IMG_2482.JPG
   
  Grafton, DG, Joeo och 10 andra gillar detta.
 6. Wboy

  Wboy Y-Wing pilot

  Inlägg:
  745
  Går lite i samma tankar inför årsklocka och/eller första vintage-pjäsen i samlingen. Inte specifikt 5513 utan lite olika ref från den tiden. Bollar gärna tankar och ångest kring detta prekära i-landsproblem. :)
   
 7. fsdfsdf

  fsdfsdf Rebel soldier

  Inlägg:
  81
  Hej och välkommen!

  De senaste klockorna jag köpt har jag hittat genom att sätta upp "alerts" i appen Watchrecon (finns även som webbsajt http://www.watchrecon.com/ ". Den trålar alla forum mm där klockor säljs och genom att exempelvis söka på "rolex 5513 1973" eller liknande får du då notifications när ett nytt exemplar kommer upp någonstans. Det gör att man inte behöver leta själv om och om igen utan har en "agent" som gör jobbet åt en och även får en realistisk bild av prisnivåer etc. Just nu har jag fem eller sex olika alerts som ligger och puttrar på olika framtida drömklockor. Gör att man båda lär sig lite varje dag samt har något kul att kika på när man får fem minuter över. Ett tips när du har gjort lite mer research och hittar dealers du gillar och litar på är även att sätta alerts på olika dealers namn så du får deras senaste utbud uppdaterat.

  Även Chrono24 har alerts eller sparade sökningar - men där har jag personligen aldrig köpt något.
   
  Timeteller och Joeo gillar detta.
 8. BCKSTRM

  BCKSTRM X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.215
  Ett snabbt ord på frågan om man kan lita på en auktionsfirma. Du har alltid 2v returrätt vid svenska nätauktioner!
   
  Stroboman gillar detta.
 9. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Överlag så kommer sällan bra exemplar ut på forum numera. Bra klockor visas och säljs på Instagram.
   
  Weasel, BCKSTRM och JLW gillar detta.
 10. tomas o.
  Trådstartare

  tomas o. Ewok

  Inlägg:
  4
  Hej,
  och tack för bra input!
  Insikten om att Instagram är en marknadsplats verkar vara en bra väg mot fördärvet. Följer numera vintagehandlare i Europa och fick omgående sätta upp en ny klocka på den långsiktiga önskelistan: Omega Seamaster ref. 165014. Lade även upp en bevakning på 5513 på Watchrecon.

  @vaniljglass Hur ser prisspannet ut, från ok bruksskick till riktigt bra ex? Jag har för skojs skull kollat förhört mig om priser på Milsubs och Comex och då handlar det ju om lite annat engagemang. Antar att mitt krav är bra bruksskick, dvs. en klocka som åldrats på ett värdigt sätt men som inte ska tillbringa tid i ett bankfack i väntan på stigande priser.

  @Per jag skickade en förfrågan till Roy på Instagram, och tittade på VRF, men har inte fått svar och hittade inte uret. Finns det kvar och vad kostar det?

  Jag har hittat en klocka på Chrono24 från rätt år, den har legat ute ett tag. Jag frågade efter fler bilder men fick inte de obligatoriska bilderna på referensnummer, serienummer och baksidan med årtal. Utifrån bilderna jag fick skulle jag säga att urtavlan ser rätt ut men att tecknen på polering är tydliga, både i blankhet och vid lug holes. Det blanka kan kanske vara en följd av belysningen men med tanke på att metallen nästan ser ut som krom så chansar jag på att det beror på något annat. Ändlänkarna verkar vara rätt för årtalet, åtminstone om jag förstått @max artikel rätt. Vridringen har jag svårt att uttala mig om den är från rätt tid eller utbytesex.

  Så kort sagt tycker jag att urtavlan ser fin ut (tillräckligt för att jag skulle kunna slå till) men att den glänser lite väl mycket. Begärt pris är en bit in på 80 000 kr. Andra synpunkter? Missar jag något?

  IMG_8349.JPG IMG_8350.JPG

  IMG_8348.JPG IMG_8351.JPG
   

  Bifogade filer:

  Wboy gillar detta.
 11. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Den är gissningsvis såld tomas o. Kan tänka mig att han ville har kring 12-13k€ då han sällan är billigast på sina klockor. Brukar dock ha bra kvalitet.

  Fokusera på boett, tavla och visare. Insert, länk mm är lättfixat om det är fel så tänk inte för mycket på sånt.

  Vad är det för serial på den du postat? Den ser för mig lite trött ut I boetten. Inte direkt dålig men inte heller jättebra. Insertet ser dessutom fake ut och det är väl sällan ett bra tecken. :)
   
  essGunnar gillar detta.
 12. essGunnar

  essGunnar Y-Wing pilot

  Inlägg:
  707
  Från:
  Skåne
  Vad ser du för tells på insertet?
   
 13. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Lång femma som på ett long5 men extremt kantigt.
   
  Ako, Compiss, Wboy och 1 annan gillar detta.
 14. essGunnar

  essGunnar Y-Wing pilot

  Inlägg:
  707
  Från:
  Skåne
  Fascinerande. Aldrig på hundra år jag skulle uppfatta det.
   
  Timeteller gillar detta.
 15. Wboy

  Wboy Y-Wing pilot

  Inlägg:
  745
  Kan du tipsa om lite bra pålitliga instagram-konton?
   
 16. poormans

  poormans X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.753
  Över 80k känns rätt saftigt
  Ta det bara soft och kolla runt lite

  Jag gav 60k för denna innan jul visserligen bara ett huvud men nyligen servad och trevlig patina
  downloadfile-3.jpg downloadfile-5.jpg
   
  Scaramanga, sme82, Wboy och 1 annan gillar detta.
 17. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.247
  Från:
  Fettefleur......
  IMG_0187.JPG
  Wat?
   
 18. sme82

  sme82 Rebel soldier

  Inlägg:
  83
  Från:
  Örebro
 19. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Ewok

  Inlägg:
  18
  Någon som har tips var man kan vända sig om man är intresserad av en bart simson tavla inkl matchande visare i gott skick?
   
 20. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.247
  Från:
  Fettefleur......
  sme82 och JLW gillar detta.
 21. JLW

  JLW Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.315
  Håller med om att de ser borrade ut.
   
  sme82 gillar detta.
 22. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.247
  Från:
  Fettefleur......
  Gummo, Weasel och Per gillar detta.
 23. sme82

  sme82 Rebel soldier

  Inlägg:
  83
  Från:
  Örebro
  Jaha, det var det du menade, tittade inte så noga :)
   
 24. poormans

  poormans X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.753
  Satt vanliga springbars i men den var givetvis polerad men helt ok för den pengen
   
 25. Zacke

  Zacke X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.674
  Från:
  Solna
  Plus att det ska sitta non serif eller meters first på den där va? Men sånt har väl du liggandes förmodligen? :)
   
  JLW gillar detta.
 26. Harmon Rabb

  Harmon Rabb Ewok

  Inlägg:
  18
 27. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.247
  Från:
  Fettefleur......
  Hitta lös tavla med matchande visare.......kommer att kosta i princip lika mkt......skiljer kaffepengare......om du inte sitter på en bra kran........just sayin...
   
  Per gillar detta.
 28. RobRoy

  RobRoy Y-Wing pilot

  Inlägg:
  513
 29. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  @Davvan har rätt. Lösa gilt-tavlor i hyfsat skick eller bättre säljs inte längre. Om de gör det så kommer de också att kosta mer än att sälja din klocka som den är och köpa en korrekt gilt-klocka. Ett alternativ om du nu har en kanonfin boett eller om klockan betyder mycket för dig är att köpa en komplett klocka och switcha över tavla och visare.

  Det är lite som med stella-tavlor. Om någon sitter på bra tavlor löst så köper de numer hellre rätt klocka och får en korrekt dyr klocka snarare än att lämna över möjligheten till någon annan.

  Sämre tavlor kan absolut hittas lösa men då är de ändå dyra och slutresulatatet blir ofta ändå dyrare än att bara sälja klockan och köpa motsvarande korrekt. Sorry..

  Denna typ av projekt var betydligt enklare förr i tiden. Nu ska det mycket till om någon ska släppa en fin tavla. Ens till ett tokigt, tokigt överpris..
   
 30. poormans

  poormans X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.753
  Tyvärr de flesta bra lösa delar är sålda:(