Laddar...
Erikson Urhandel

Klocka från USA - att göra rätt för sig med tull, moms och FedEx international priority?

Diskussion i 'Diskussion' startad av Apansson, 3 december 2015.

 1. Apansson
  Trådstartare

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Ja, jag är medveten om att det finns liknande tråd, men den är så sanslöst nedkladdad så jag tar mig friheten att skapa en ny.

  Jag undrar först och främst om någon har erfarenhet av att köpa klocka från USA enligt konstens alla regler och få den skeppad till sig med FedEx?
  Hur går leverans till, de är ju ett företag som levererar direkt till mottagare - men hur blir det då med moms och tull? När och hur betalas den, kommer det en faktura från tullverket eller måste man i princip åka ut till Arlanda för att betala tullen och hämta ut paketet där?

  Nästa fråga är vad som egentligen gäller för tull? Att jag kommer åka på moms på 25% av det deklarerade varuvärdet är jag helt på det klara med och det är inräknat i priset jag förväntade mig när jag köpte klockan. Hur är det dock med tull? Jag läser allt från att det är typ max 10kr per klocka till att det är 2,5-4% av det deklarerade värdet som tullas?

  Sedan angående FedEx - säljaren av klockan säger att de alltid vill lämna direkt till person och kräver underskrift. Det låter ju kanonbra, men finns det möjlighet att ringa kurirer hos dem om man inser att man kommer vara på jobbet när klockan kommer? Någon som har erfarenhet av detta? Jobbar ju relativt nära hemmet, så jag kan vara hemma på en halvtimme kommunalt, annars tar det säkert kuriren 2-3 minuter extra att åka till mitt jobb istället. Vet någon om det här är nånting som de brukar kunna ordna?

  Ha d gott.
   
  demondave och Joffrey gillar detta.
 2. Sjobedan

  Sjobedan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.521
  Från:
  Malmö.
  Kan du inte ange din arbetsplats som leveransställe och bestämma en tidspunkt när paketet ska lämnas?
   
 3. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Bra att du gör rätt för dig @Apansson det är mer än man kan säga om många på KS. Med momsen är det 25 %, har du någon källa på 10k för jag hittar inget som skulle undanta armbandsur?
   
  Apansson gillar detta.
 4. Richispice

  Richispice X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.123
  Jag fick ett betalningsföreläggande på posten. Klockan ska ju igenom tullen och i mitt fall hade de öppnat försändelsen.
   
  Stroboman gillar detta.
 5. Apansson
  Trådstartare

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Det är redan för sent, dessutom tar vi emot mycket paket på jobbet, och vill därför inte att kuriren ska vara slö och låta någon annan ta emot det om jag inte skulle vara där. Det är trots allt ett ganska dyrbart paket. Det är lite här dilemmat ligger.

  Finns i gamla aftonbladet-artiklar, och lite trådar på TTT och dylikt om att det ofta är en försumbar tullavgift, typ 7-10kr, och sedan att det är några hundralappar i expeditionsavgift. Givetvis det jag hoppas på, det vore ju drygt om det blev 4% till som man måste punga ut. Eller ja, egentligen inte så jobbigt, då det oavsett vad kommer vara en riktig jäkla pang-affär detta.

  Öppnat försändelsen trots att det stod ett deklarerat värde på paketet? Låter ju jäkligt märkligt. Så vitt jag vet får de inte öppna försändelser om de inte misstänker att det finns något olagligt i dem?
   
  Senast ändrad: 3 december 2015
 6. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Jag tror inte det är aktuellt längre, du får räkna med 25 % :)
   
 7. Sjobedan

  Sjobedan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.521
  Från:
  Malmö.
   
  Senast ändrad: 3 december 2015
 8. Apansson
  Trådstartare

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Man ska inte ropa grattis förrän den är i handen @Sjobedan !
  Det är ju lite det jag undrar över, om man har möjlighet att styra leveranstiden hos FedEx, tänkte om någon har koll på hur de gör, eller om de är som UPS att de försöker en gång och sedan får man hämta paketet i tjottahejti om man inte öppnar dörren på två sekunder. :)
  @AdamST - ja, det borde inte bli mer än 25% moms plus ett par hundralappar. Hoppas bara det kommer ett betalningsföreläggande på posten på ett smidigt sätt så man slipper åka ut någonstans för att betala innan man hämtar ut paketet.
   
 9. Sjobedan

  Sjobedan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.521
  Från:
  Malmö.
  Korrigerat ;)
   
  Apansson gillar detta.
 10. Richispice

  Richispice X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.123
  A, jag vet inte, de hade öppnat mitt paket iallafall.
   
 11. Apansson
  Trådstartare

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Låter jävligt märkligt. Jag skulle bli totalt tokig om de gjort det. Om det klart och tydligt står på paketet vad det innehåller så har de absolut ingen anledning att misstänka att du importerar något olagligt såvida du inte är en känd förbrytare eller dylikt. Typiskt översittande och missbruk av maktposition.
   
  Richispice gillar detta.
 12. closetplayer

  closetplayer Y-Wing pilot

  Inlägg:
  980
  Räkna med ett tillägg på ungefär 30 %. Detta läggs på både inköpspris samt fraktkostnad.
  25 % Moms, 4 % Tull, samt Postens expeditionskostnad på någon hundring.
  Tullen köper ej varudeklaration med extremt lågt värde eller deklarerat som gift, gåva..
  Då kan de kräva att du skall styrka inköpet med en banköverföring, innan paketet släpps igenom ifrån Tullen.
  Lycka till med inköpet @Apansson
   
 13. Jakobb

  Jakobb X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.208
  Med UPS så kan man ändra leveransadress via MyUPS, förmodar att det finns något liknande med FedEX?
   
 14. Apansson
  Trådstartare

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Det deklarerade varuvärdet är inte lågt och det ska inte vara några problem. Är det verkligen 4% tull då? Det känns märkligt eftersom många andra källor anger att det bara är ett par kronor?
   
 15. matage

  matage Rebel soldier

  Inlägg:
  145
  Från:
  Stockholm
  Tullavgiften verkar som du säger vara försumbar. Hittade en artikel om detta (från 08) men där angavs tullavg till ett fast värde om 7kr
  Armbandsur finns heller inte med i tillverkets kalkylator (som annars är riktigt bra).
  http://www.tullverket.se/innehallao/tjanster/avgiftsguiden.4.4ab1598c11632f3ba92800010124.html

  Du får nog räkna med att åka på moms på fraktbeloppet också men testa att lägga in allt i kalkylen ovan och räkna upp det med en hundring eller två så bör du vara hemma
   
 16. Thorn

  Thorn Friends of KS

  Inlägg:
  257
  Från:
  Göteborg
 17. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.006
  Från:
  Jymden
  All info finns på Tullverkets hemsida. Vad gäller betalning brukar UPS, FedEx mfl skicka hem en faktura i efterhand. Det kan ta någon vecka.
   
  ErikGBG gillar detta.
 18. Apansson
  Trådstartare

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Låter ju smidigt det. Får hoppas att det är så det blir. Vill ju inte att det ska hålla på att fastna i tullen och fixa och dona, verkar sjukt störigt om man ska behöva käfta med tullverket om det när man gjort det rätt.
  Ah, fraktpriset är inräknat i det jag köpte klockan för, fick en trevlig deal med säljaren där :)
   
 19. Depp-Erik

  Depp-Erik Y-Wing pilot

  Inlägg:
  545
  När jag fick grejer med FedEx i somras så ringde budet och sa att han stod utanför lägenheten medan jag var på jobbet, jag erbjöd mig att komma och möta upp budet eller på annan angiven plats men han frågade var jag jobbade och körde helt enkelt till jobbet och gav mig paketet där, det är ca 15 min bilväg som han körde för att lämna grejerna på jobbet. Om detta är någon form av standard eller om budet hade tid över och service minded kan jag dock inte svara på.
   
  Apansson gillar detta.
 20. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.006
  Från:
  Jymden
  Haha, knappast standard.
   
  CLT gillar detta.
 21. LJS

  LJS Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Köpte nyligen en klocka från USA via FedEx. Fick betala 25% av värdet + några hundralappar för tullen. FedEx låter PostNord göra utkörningen och de kommer alltid hem till dig inom ett visst tidsspann (13-14 t.ex), sålänge du inte ber dem komma till din arbetsplats. Jag hade mycket problem med just utkörningen, tips är att ringa FedEx och uppge eventuell portkod och telefonnummer så budet ringer dig innan dem kommer. För mig så ringde dem inte på dörren då det inte fanns information på första våningen vars jag bodde. Summa sumarum, ring dem och fråga när dem kommer och ge alla uppgifter dem kan behöva innan budet kommer.
   
  nissehult gillar detta.
 22. Apansson
  Trådstartare

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Lämnar de över det till PostNord även när det är ett international priotity-paket? Dvs premiumfrakt? Är du i en storstad, för detta verkar bara vara något som förekommer på vissa orter?
   
 23. LJS

  LJS Rebel soldier

  Inlägg:
  77
  Ja, bor i storstad och de lämnade över till PostNord. Premiumpaket givetvis då värdet översteg 20k.
   
 24. Klahr

  Klahr Rebel soldier

  Inlägg:
  134
  Från:
  Stockholm
  Jag fick pröjsa 400 spänn i tull på ett klockarmband :(
   
 25. Apansson
  Trådstartare

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Shit, vad segt. Postnord är ju inte direkt kända för att vara så service-minded. Hm, låter som att det är dags för ett samtal med hårda direktiv till FedEx när paketet väl är skickat och jag har ett nummer på't...
   
 26. David Johansson

  David Johansson Ewok

  Inlägg:
  8
  Från:
  Sandviken
  @Apansson

  Om man kikar på http://tulltaxan.tullverket.se och grottas ner sig lite i deras HS-Koder så hittar man följande statistiskt nummer

  9102 21 00 00 - Stål - Armbandsur - Automatiskt uppdrag
  Du bör då hamna under "Erga Omnes" - Tredjelandstull och där står "4,5% min 2,78 SEK/Styck max 7,42 SEK/Styck"

  Så tullsatsen är försumbar
   
 27. Greven

  Greven Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.332
  Vet inte om det är samma sak att köpa från USA som Asien men då jag köpt och fått klocka levererad från Japan så tillkom en mervärdesskatt på 20-25% + tull på en mindre summa (tror det handlade om en hundralapp i tull.) Paketet var oöppnad och fakturan kom efter en vecka skickad från DHL till mig. Mervärdesskatten och tullen var baserad på det värde som säljaren uppgivit.
   
  Apansson gillar detta.
 28. SayWhat

  SayWhat Ewok

  Inlägg:
  43
  Så har det varit för mig också på 3 paket med FedEx, dock inte från USA, men spårbart via FedEx och levereras i den blåa Postnord-bilen. De brukar också alltid komma vid lunchtid och har alltid ringt då jag inte varit på plats.
   
 29. Apansson
  Trådstartare

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Exakt, det borde vara såhär det ligger till om jag förstått det hela rätt.
  Så länge paketet är spårbart via FedEx så bör det vara lugnt då man borde kunna ringa och ge dem direktiv. Mitt jobb är ju trots allt närmare centrala stockholm än vad min bostad är, samt ligger närmare en motorväg, vilket bör vara trevligt för kuriren. Förhoppningsvis är de medgörliga.
  Skönt att det verkar komma på faktura också, då kan jag nog vara lite lugnare. Väntan är oliiiidlig.
   
  joca och Greven gillar detta.
 30. MJ24

  MJ24 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.549
  Har handlat från USA, men på olika sätt.
  Skickat via EMS, och betalat moms på utlämningsstället.
  Via leverans av UPS eller Fedex, då fick jag en faktura som skulle betalas i efterhand.

  Jag har aldrig lyckats ringa en Fedexkurir, det strular om du inte finns på plats när paketet levereras.
   
Mårtenssons ur Brookfield