Laddar...
Nymans Ur 1851

Payson

Klockan

Diskussion i 'Lifestyle' startad av Vince, 31 oktober 2015.

 1. Vince
  Trådstartare

  Vince Algy

  Inlägg:
  77
  Fått ett nyvaknat intresse för klockor. Kollade igenom min gamla samling, inga större fynd, mest billiga quartzare, men tyckte några skulle få nytt batteri och armband, t ex den klockan jag köpte på en resa runt Storbrittanien 25 år sedan.

  Jag var på MC semester, hade dåvarande flickvännen bak på sadeln, och tog först Göteborg-Newcastle med färja. Åkte fel i en rondell utanför Newcastle, lokalbefolkningen började blinka med lampor och gestikulera, de verkade förstå att vi var på väg åt fel håll, turister ska väl inte åt det här hållet, de ska väl till Edinburgh. Mycket riktigt var det dit vi hade tänkt åka, och vi vände.

  Köpte klockan i Edinburgh. Var ute efter något dressat ur, men reskassan var inte så stor, det fick bli billigast möjligt fast med en elegant look. Hittade en Lorus och tyckte den var snygg. Ren och avskalad, vit tavla, övriga detaljer i guld, och svart armband på det. Kanske inte det mest optimala uret på en expedition runt Engelska öarna men jag ville ha den, och den fick sitta på armen hela resan.

  Flickvännens far hade lånat ut ett fjälltält till oss inför resan, fin kvalitet på det tältet och jag tyckte nog att jag behövde det mer än honom för han fick aldrig tillbaka det igen. Slog upp tältet i Edinburgh. Blev väckta av polis, kollade nya klockan, 03.00 am, det hade varit bråk på campingen, de undrade om vi var ok.

  Campade även vid Loch Ness sjön, såg ruinen och lyssnade på en säckpipeblåsare. Dagarna flöt vidare, vi for genom medeltida små byar, skulle parkera vid ett tillfälle och kullerstensgatan var riktigt ojämn så hojen välte från stillastående. Vi försökte få upp 240 kilo på hjulen igen, men tjejen var alltför liten och nätt i kroppen, vi fick ta hjälp av en skotte och allt ordnade sig.

  Campade senare vid ett berg. Det gick att ta sig upp till toppen på en slingrig väg, alternativen som erbjöds var att ta sig upp på min MC, cykel eller hästskjuts. Vi hyrde cyklar. Dimman tätnade ju högre vi kom, temperaturen sjönk och mörka moln drog in. Till slut börja det regna men vi stretade på, längre fram uppenbarade sig ett cafe' helt lägligt. Beställde te och irishcoffe, och efter att vi värmt oss ett tag gick vi ut till cyklarna igen, fortfarande samma ruskväder så vi gav upp toppförsöket, rullade ner till den varmare campingen istället.

  Fortsatte skottland norrut några dagar senare, kurvigt och grönt. Massor av får, highland cattle, lunnefåglar, såg även några sälar. Campade på Skottlands nordligaste punkt. Tog en öl på puben. Nästa morgon färjan till Orkneyöarna, där fanns bl a en mkt intressant och välbevarad stenåndersboplats med en guide som övertygade oss att vi kommit till en helt magisk plats. Tjejen köpte en typisk fårulls tröja från trakten.

  Tillbaka på fastlandet men det dröjde inte länge förrän vi var på nästa ö, med färja till Nordirland. Vi hade svårt att hitta camping på Nordirland, vi letade och frågade folk men ingen visste. Stötte till slut på ett medelålders par som erbjöd oss att sova över i deras hus. Vi tackade såklart ja.

  Parkerade hojen i garaget och omgående fick vi en härlig talrik toasted bread, fried eggs, bacon, och white beans serverat. En drink i vardagsrummet och allmänt prat, jag visade mina talanger på deras irlänska flöjt, de blev lite imponerade att jag ens fick fram något ljud. De berättade att de haft en svensk utbytesstudent boende hos sig för flera år sedan, han kom från Beschå, Börhsa..de försökte uttala staden, men vi fattade ingenting, till slut gav mannen upp, gick och hämtade en talrik de fått i present av studenten, där stod det Bergsjö.

  Vid sovdags fick vi ta deras mysiga master bedroom på övervåningen, stort och fint med direkt anslutning till badrummet. Nästa morgon var det frukost, puss och hejdå. Sedan fortsatte vi söderut och runt på Irland några dagar och avslutande hotellnätter i London innan det var dags att styra hemåt.

  Klockan - det enda jag har kvar från den resan som jag kan ta på.
  klockan.JPG
   
  rillesnille, jabla, Jonte73 och 7 andra gillar detta.
 2. xmb216bc

  xmb216bc Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  699
  Från:
  Framsidan
  Underbar berättelse, var i Skottland 95 o en del av det du skriver prickar även in på den resan, hade iofs ingen klocktanke vid det tillfället
   
  Vince gillar detta.
 3. Greven

  Greven Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.479
  Vilken historia, och vilket detaljminne du har trots att allt ligger 25 år tillbaka i tiden. Alltid trevligt att ha en bra story kring en klocka. Kul att du har den kvar!
   
  Vince gillar detta.
 4. joca

  joca Hedlund

  Inlägg:
  2.221
  Från:
  Stockholm
  Härlig historia :)
   
  Vince gillar detta.
 5. noxela

  noxela Rudi

  Inlägg:
  211
  Från:
  Skåne
  Bra story! En klocka blir en del av upplevelserna man råkar ut för med den på armen. Att det är en billig bruksklocka spelar ingen roll. Själv så blev jag rånad i södra Franrike för ca 25 år sedan. Blev bl.a. av med en fet kamerautrustning. Även skorna plockade dom, för att få lite försprång. Dom kollade min klocka som var en Swatch. Den fick jag behålla. Varje gång som jag såg på klockan tänkte jag på vad jag hade upplevt med den på armen. Klockan blev en del av storyn. När den sedan dog, så hamnade den i soporna.
   
  Vince gillar detta.