Laddar...
Erikson Urhandel

Klockförsäkring?

Diskussion i 'Diskussion' startad av Whedda, 12 december 2013.

 1. Whedda
  Trådstartare

  Whedda AT-ST driver

  Inlägg:
  1.412
  Står i valet och kvalet angående att försäkra min 6239. Hur tänker ni på forumet som äger ur som inte ryms inom hemförsäkringens 50 000kr ersättning vid förlust på stan?

  Kollade med trygg hansa om tilläggsförsäkring och för att tilläggsförsäkra en klocka för 100 000kr skulle det kosta ca 3700kr/år med en självrisk på 1500kr. I hemmet är det ingen fara då merparten av klockorna ligger i bankfacket och vi har fullvärde på hemförsäkringen som täcker upp till 1milj.
  Över 150tkr har de en speciell avdelning som bedömer risken och kostnaden för varje specifikt fall. Enligt trygg hansa behöver det inte bli dyrare om den är värd 150tkr beroende på objektet.

  3700kr är ändå rätt mycket pengar årligen om man planerar att äga klockan över tid och då är det ändå bara baserat på 100tkr vilket är lägre än värdet på klockan i fråga. Vore ju tråkigt att spendera över 25tkr över 5 år på att bara äga den så att säga då även service etc kan tillkomma. Samtidigt så är kanske 50tkr som hemförsäkringen täcker en klen tröst vid rån eller förlust...
  Jag är ju av en bestämd uppfattning att klockor skall användas och det vore väldigt tråkigt om det man köper blir liggande i bankfack för att man inte vågar använda den.

  Som sagt vore det intressant att få input över hur de med klockor i prisspannet närmare +100tkr tänker när det kommer till försäkring? Har någon bra förslag på försäkringsbolag
   
 2. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.002

  Jag har en dyr klocka via T-H och det var faktiskt billigare.
   
 3. Whedda
  Trådstartare

  Whedda AT-ST driver

  Inlägg:
  1.412
  De frågade om min ålder så jag antar att det är en parameter som spelar in.

  Rörde det här sig om en klocka över 100tkr som krävde så att säga "special-värdering"?

  PM:a mig gärna om detaljer om du vill och kan. Känns det privat har jag respekt för det.
   
 4. Asplund

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.564
  Från:
  Kungsholmen
  Och är klockan värd mer än 50 k så får du inte en krona från hemförsäkringen.. Right Spencer66 ?
   
 5. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.002
  Helt korrekt iakttaget!
   
 6. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.851
  Har rotat i försäkringsfrågan flera gånger och varje gång konstaterat att jag kan köpa en schysst klocka vartannat år eller så för vad det skulle kosta, och har alltså valt att vara utan försäkring.
   
 7. Whedda
  Trådstartare

  Whedda AT-ST driver

  Inlägg:
  1.412
  Spännande då om man har en klocka man köpt för typ 40-45tkr och försäkringsbolaget för en gångs skull värderar upp den istället för ner ;) Bortsett från Daytonan har jag ingen klocka jag behöver värdera till över 50tkr så det är egentligen ingen fara men bra att veta att det är tilläggsförsäkring eller inget som gäller på dem.
   
 8. Asplund

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.564
  Från:
  Kungsholmen
  Bästa är att ha ett eget värderingintyg på vad klockan är värd även under 50 k så slipper man tjaffs om något händer!
   
  Ministern och Whedda gillar detta.
 9. Whedda
  Trådstartare

  Whedda AT-ST driver

  Inlägg:
  1.412
  Förstår tankegången. Är ioförsig inte ute efter att köpa en schyst klocka vartannat år men många bäckar små leder ju till en stor å... Sen har man ju andra utgifter än bara klockor så det är klart att kostnaden spelar stor roll.
   
 10. Whedda
  Trådstartare

  Whedda AT-ST driver

  Inlägg:
  1.412
  Räcker vad jag förstår om man har kvitto/transaktionskostnad på under 50k men självklart vore ett eget värderingsintyg inte fel.
  Samtidigt blir det lite löjligt att värdera alla sina klockor för 750kr/st om de max är värda 40tkr styck. En gammal schleten Datejust 1600 kan inte en försäkringsman i världen påstå är värd över 50tkr.
   
 11. alfgren

  alfgren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.153

  Naturligtvis funkar inte försäkringar så. Om max ersättning är 50tkr innebär detta att du får 50tkr om klockan är värd mer. Inte 0.
   
 12. Falcone

  Falcone Stormtrooper

  Inlägg:
  330
  Kan du utveckla detta? Som tidigare aktiv i försäkringsbranschen blir jag något betänksam när jag läser vad du skriver.

  Precis, du var lite snabbare där.
   
  Bolio gillar detta.
 13. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.002
  Jag har jobbat hela mitt liv med försäkringar, det finns klara regelverk. Ett är bl.a. om du har lösöre för en miljon försäkrar lösöret för 500 tkr så är du underförsäkrad. Konsekvensen i detta fall blir att du bara får ut hälften om något skadas. Tex något förstörs för 100 tkr vilket ger dig en ersättning på 50 tkr. De försäkringar som populärt heter drulle täcker bara saker med ett värde upp till gränsen. Är gränsen 50 tkr så täcks överhuvudtaget inte saker som har ett högre värde än 50 tkr. Detta är anledningen till att man måste individförsäkra dyrare klockor. Vidare så gäller drulle max tex 50 tkr. Har du då en klocka för 45 och övriga saker för 20 på dig så täcks inte mer än 50 totalt. Detta innebär att förlorar man värden över 50 så är man oförsäkrad för den delen om man inte individförsäkrat föremålen.
   
  Asplund gillar detta.
 14. alfgren

  alfgren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.153
  Vilket fortfarande måsta göra uttalandet att du får 0 om klockan är värd 51 lika fel.
   
 15. Falcone

  Falcone Stormtrooper

  Inlägg:
  330
  Intressant, det förvånar mig något eftersom jag inte tolkar mina försäkringsvillkor på det sättet. Jag har förvisso även ett separat avtal om hur ersättning ska betalas ut vid eventuell förlust av bl.a. klockor så för egen del har jag inte det problem du beskriver. Du får dock gärna utveckla vilka regelverk, förutom avtalet och försäkringsavtalslagen, som är tillämpliga. Har sett att det skrivits en del om detta tidigare men inte i detalj. Tror det kan vara intressant för många.
   
 16. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.002
  Har nu gått igenom de största bolagens villkor och bilagor. De är mycket luddiga och diffusa vad som gäller där. Informationen har jag fått först från IF:handläggar därefter från T-H handläggare när jag bytte då premien blivit för hög.
   
 17. Bolio

  Bolio Y-Wing pilot

  Inlägg:
  782
  Från:
  Norrland
  Låter helt otroligt att om jag har en klocka för 49999kr som jag tappar eller blir av med på annat sätt så kommer jag få ut 49999kr från min hemförsäkring. Men om jag har ett ur som kostar 50001kr som försvinner på samma sätt så får jag ut 0kr i ersättning.
  Maxtaket i försäkringen är 50k vilket torde innebära att summan jag inte får ut är 1kr något annat går ju mot all rim och reson.

  Bollade frågan med en som säljer försäkringar och det var ett rätt tydligt svar jag fick, det är ett max belopp som betalas ut och om man ska kunna få ut delen ovanför max beloppet måste man således ha en tilläggs försäkring på objektet.
   
 18. par

  par AT-AT driver

  Inlägg:
  6.273
  Jag har fått samma svar från LF.
   
  Bolio gillar detta.
 19. Bolio

  Bolio Y-Wing pilot

  Inlägg:
  782
  Från:
  Norrland
  Kan nog skilja från olika försäkringsbolag men principen är nog den samma.
   
 20. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.002
  FAL


  Underförsäkring
  3 § Skall försäkringsbeloppet enligt försäkringsvillkoren motsvara värdet av försäkrad egendom eller annat försäkrat intresse och understiger försäkringsbeloppet i betydande mån detta värde, kan ersättning från försäkringen sättas ned i förhållande till underförsäkringen.


  LF:s villkorsbilaga paragraf M6 stycke 2

  Vilka hänvisar till ovan nämnda lag.
   
 21. Ricrob

  Ricrob AT-AT driver

  Inlägg:
  6.285
  Det där läser jag som att om min klocka som är värd t.ex. 70k och inte tilläggsförsäkrad över drullens 50k sätts ned till Just 50k om den försvinner, eftersom den är underförsäkrad till 50k.
   
 22. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.002
  Nej den sätts ner i förhållande till underförsäkringen. Vi gör det enkelt för oss, klockan är värd 100 tkr du har försäkrat den till 50 tkr. Du tappar den i backen så du måste reparera. Kostnaden för reparation är 30 tkr. IOM att du är 50 procent underförsäkrad så får du ut 50 procent av kostnaden. I detta fall 15 tkr.
   
  Ricrob gillar detta.
 23. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.002
  Detta kommer från Insplanet:


  Underförsäkring
  Underförsäkring är när försäkringsbeloppet, understiger det faktiska värdet (marknadsvärdet) av den försäkrade egendomen. Underförsäkring påverkar din ersättning för samtliga skador inom den aktuella försäkringen, även om skadan inte uppgår till det valda försäkringsbeloppet.

  Exempel: Du har försäkrat ditt lösöre i din hemförsäkring till sammanlagt 150.000 kronor (detta är det belopp du angivit vid teckning av försäkringen), fastän dina saker faktiskt har ett marknadsvärde på 300.000 kr.

  Exemplet ovan innebär att varje föremål som ingår i det försäkrade lösöret endast är försäkrat till halva sitt marknadsvärde. Om du får ett inbrott i ovanstående försäkringssituation, och tjuvarna stjäl gods till ett värde av 50.000 kr, så har försäkringsbolaget rätt (i lag och enligt praxis från Allmänna Reklamationsnämnden) att sänka din ersättning med 50%, eftersom din underförsäkringsgrad är 50%. I detta fall kan du alltså maximalt få ut 25.000 kr i ersättning för dina stulna saker, trots att ditt lösöre är försäkrat till 150.000 kr.

  Ansvaret för att inte underförsäkra sig vilar på försäkringstagaren, men ta hjälp av en försäkringsrådgivare om du är osäker, till exempel vid värdering av din egendom.

  - See more at: https://www.insplanet.com/ordlista/underförsäkring#sthash.h9G1d8od.dpuf


  Moderna Försäkringar:

  Underförsäkrad

  Om du är underförsäkrad så saknar du ett fullt försäkringsskydd. Om du t ex har ett försäkringsbelopp på 200 000 kr, men det verkliga värdet på egendomen är 400 000 kr, så har du bara försäkring för halva värdet. Det innebär att ersättning vid skada kan halveras.


  Lawline:

  FÖLJDER VID UNDERFÖRSÄKRING2013-09-05 i EKONOMIFRÅGA
  Hejsan, det är jag igen som hade frågat er angående hemförsäkring. Jag frågade vilka följder det får om man undervärderar respektive övervärderar sin egendom. Ni sa att försäkringsbolaget har rätt att sätta ner ersättningen om man undervärderar sin egendom. Men min fråga är hur mycket kan försäkringsbolaget sätta ner ersättningen om man undervärderar sin egendom då menar jag procentmässig. Om man har egendomar som är värd 200 000 kr, men säger till försäkringsbolaget att det är bara 100 000 kr istället. Vad händer då i en sån situation, när försäkringsbolaget gör en utredning och upptäcker att man har undervärderat min egendom 50 %?SVAR
  Hej igen,

  Försäkringsbolaget sätter i så fall ner ersättningen proportionellt i förhållande till den felaktiga uppgiften. Har du t.ex. undervärderat egendomen med femtio procent så kan försäkringsbolaget minska ersättningen med femtio procent.

  Värt att lägga på minnet angående överförsäkring är att du, även om du försäkrar dina egendomar till högre än deras egentliga värde, bara kan få ut värdet på den skadade/förstörda egendomen i försäkringsersättning. Du får alltså inte en högre ersättning för att du överförsäkrar.
   
 24. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  9.588
  Från:
  Göteborg
  Hur vet försäkringsbolaget det egentliga marknadsvärdet på mina saker när jag anmäler en klocka för 40k stulen?
   
 25. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.002
  Antingen har du ett värderingsintyg från godkänd värderingsman eller så gör de värderingar enligt schablon. Då avviker det mellan försäkringsbolagen. Såg dock att vissa satte värdet på en fem år gammal klocka till 20 procent av nyvärdet.. Flera bolag anser att klockan har nyvärde de tre första åren och därefter går det fort nedåt.
   
 26. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  9.588
  Från:
  Göteborg
  Det gäller alltså bara om du har visat försäkringsbolaget att du har dyrare grejer än du försäkrat.

  De vet ju inte om jag har några svindyra klockor i en låda hemma som jag inte använder.

  Och blir jag då av med en som de känner till, som är värd 40k, så borde jag få ut hela beloppet?
   
 27. Rey

  Rey Y-Wing pilot

  Inlägg:
  817
  Från:
  Östersund
  Fick ut 50tkr på min förra klocka som jag blev rånad på. Skickade in box och cert till försäkringsbolaget som gav uppgift till Kaplans att värdera klockan. Värderingen blev 60tkr och eftersom maxtaket var 50 000 så var det exakt vad jag fick ut, som lite plåster på såren så slogs självrisken ut på värdet över 50 000kr så den slapp jag i alla fall betala.

  Detta var alltså IF hemförsäkring och skedde utanför hemmet, måste säga att overall så skötte de sig bra och det gick hyfsat smidigt om än att det tog väldigt lång tid men det var snarare polisens utredares fel.
   
 28. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.002
  Du kan ju alltid begå försäkringsbedrägeri..
   
 29. Ricrob

  Ricrob AT-AT driver

  Inlägg:
  6.285
  Ok, glasklart. Dock så är 50% mycket bättre än 0% som det var tal om först MEN även jävligt mycket sämre än 100%, så det är helt klart en idé att ha koll på detta.

  Edit: jävligt sneaky och fult av bolagen att hålla på såhär! De flesta normalt funtade (och dåligt pålästa) förutsätter ju självklart att om ngt som är värt mer än maxbelopp försvinner, så får man åtminstone maxbelopp men icke..

  Tack för värdefulla upplysningar!
   
  Ministern gillar detta.
 30. Whedda
  Trådstartare

  Whedda AT-ST driver

  Inlägg:
  1.412
  Om man då har fullvärdesförsäkring på hemförsäkringen som skall täcka upp till 1 miljon (något som skall gälla alla vid just fullvärdesförsäkring och inte en summa man själv anger). Spelar det då fortfarande någon roll om man har lösöre för 100 000kr eller 900 000kr hemma och en klocka blir stulen? Är ju märkligt om man som försäkringstagare skall gissa sammanlagda värdet på allt i lägenheten oavsett om det är stöldbegärligt när det finns en officiell maxsumma på 1milj som gäller alla fullvärdesförsäkringar (såvida man inte försäkrar för ytterligare värde)

  Oavsett är det minst sagt intressant att gå till botten med det här och skall definitivt titta närmare på det och fråga vilket lösöre man har angett, köper man något nytt bör man ju då korrigera upp värdet.
   
Mårtenssons ur Brookfield