Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Klockletande i Japan

Diskussion i 'Vintage' startad av fc2, 22 juni 2015.

 1. fc2
  Trådstartare

  fc2 AT-ST driver

  Inlägg:
  1.055
  För ett tag sedan var jag på semester i Japan och givetvis var det en del klockletande med på listan över saker som skulle hinnas med. Jag tänkte i denna tråden sammanfatta detta letande lite och samtidigt komma med en del tips för er som en dag befinner er i Soluppgångens land. Även om inte alla klockor jag såg och letade efter tillhör kategorin vintage postar jag i denna forumdel då den är klart trevligare än de andra. Jag postar inte alla sammanfattningar nu på en gång utan fyller på senare i tråden.

  Vill göra klart redan nu att alla bilder är tagna med en iPhone, all bilder är tagna lite i ”smyg” inne i diverse klockaffärer (ogillar att stå och öppet fota inne i butiker) varpå kvalitén är högst bristfällig. Jag är långt ifrån någon bra fotograf och än mindre så med en mobilkamera. Se inte detta som en tråd vars mål är att lägga upp fina bilder, se det som en tråd där du som Japanresenär kan få lite tips.

  Jag besökte fyra olika butiker där två av de nästan enbart handlar med vintage medan de övriga två handlar med både nytt och gammalt. Tipsen har jag fått från nätet, två från Hodinkee och två från ett annat klockforum. Jag tänkte också gå igenom lite vettiga tips, till exempel om hur man tar sig till respektive ställe. Samtliga fyra butiker ligger i Tokyo, dock på helt skilda platser.

  Praktisk information: flyg t o r Sverige – Japan är klart enklast via SAS (ARN -> CPH -> NRT) men även British Airways via London eller Austrian via Wien går bra. Finns en uppsjö andra sätt att ta sig dit också men dessa tre är de jag provat och alla fungerar bra. Tidsskillnaden är sju timmar mellan Sverige och Japan och resan tar ca 13 – 16 timmar inklusive diverse byten. En biljett kan fås för mellan 6 000 och 9 000 SEK.

  Väl i Japan kommer du slås av hur billigt allt är, eller snarare hur dyrt allt är i Sverige. Just nu får man dryga 15 yen för varje krona så alla priser ni kommer se i bilderna längre ner ska delas med 15. Överlag är det 2/3 av priset i Sverige på saker, ibland billigare än så, ibland dyrare.

  Slutsnackat, nu till klockorna:

  Första resmålet var givet – Private Eyes. Idén till resmålet fick jag från ett inlägg på Hodinkee från i början av året. Länken till inlägget hittar ni här:

  http://www.hodinkee.com/blog/watch-shopping-in-japan

  Private Eyes går även att följa på Instagram vilket rekommenderas. Butiken är liten, drivs av Endo-san, en riktig entusiast, som tyvärr var bortrest när jag var där. Butiken, som inte är större än en liten pressbyrå här i Sverige, hade ändå tre som jobbade dagen jag var där, varav en var en 75+-årig dam som satt på en pall i ena hörnet.

  Enklast att ta sig dit är givetvis med tunnelbanan. Tokyo’s tunnelbana trafikeras av två bolag, Toei Line samt Tokyo Metro Line. För att ta sig till den station som ligger närmst Private Eyes butik behöver man sannorlikt köpa dagskort för båda linjerna (1000 yen) beroende lite på varifrån du startar. Åk blåa linjen till stationen Shin-Itabashi (I17) och gå 1.3 km, eller åk gul, brun eller röd linje till Ikebukuru (Y09, F09, M25) och gå 2.5 km. Kvarteret som butiken ligger i är nog mitt favoritkvarter i Tokyo. Lugnt, avslappnat, relativt lite folk. Väl framme vid butiken möts du av denna bild:

  front.png

  Eftersom vi är i Japan är allt upplåst och allt vad vakter och säkerhetsslussar saknas. Entrédörrens text ger ett seriöst intryck.

  entrance.png


  Väl inne i denna lilla butik finns inte vansinnigt mycket att välja mellan men det som finns håller väldigt hög kvalité. Klockorna var inte orörda men heller inte överanvända, inga vansinniga poleringar vad jag kunde se, bara bra klockor. Priserna är inte ebay-låga men tack vare den svaga valutan är de inte skräckinjagande heller. Jag var snubblande när att spontanköpa min första Rolex. Samt PloProf. Samt Over Sized Omega 30 T2. Ja ni fattar, köplusten tar överhand.

  PE_sign.png


  De allra dyraste klockorna, de där Patek chrono och annat som vi vanliga inte har råd med lyste med sin frånvaro men de finns där, någonstans. Förmodligen får man ta sig ett snack med Endo-san om man är aspirant på sådana.
  Nu till lite fler bilder:
  pic5.png


  En vansinnigt läcker Big Blue.

  pic6.png


  Några Patek. Fanns fler, liksom några VC.

  PP.png


  Fanns även några Rolex varav en trevlig kronograf.

  rolexChrono.png


  En PloProf i bra skick.

  ploprof.png


  En helt underbar Seamaster 321 från sent 50-tal. Denna skrek ”köp mig”…

  seamaster321.png


  En väldigt trevlig JLC samt lite annat.

  jlc.png


  Klockan längst till höger i svart tavla var jag också nära att köpa. Riktigt nära. 38 mm och galet bra skick som tyvärr inte återges bra på bild.

  pic3.png


  Avslutningsvis vill jag trycka på känslan i butiken. Denna ägs och drivs av en samlare, det märktes. Det fanns allt möjligt att köpa, band, tavlor, spännen, fickur, reseur. Kända märken, okända märken, boxar och askar. Väl värt en tur dit.

  fc2
   
  mega, Pappi, Jensab och 45 andra gillar detta.
 2. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.843
  Från:
  Småland
  Mycket trevlig tråd fc2!

  Det syns helt klart att det är en butik med omtanke. Kul att hitta dessa pärlor på resan! Var det inga roliga Seiko i butiken!?
   
 3. fc2
  Trådstartare

  fc2 AT-ST driver

  Inlägg:
  1.055
  Såg faktiskt inga Seiko, konstigt nog. Det fanns en hel del udda samlarur av diverse kända och okända märken, mycket från 40-talet och 50-talet. Den nyaste klockan jag såg var nog sent 70-tal. De som följer Private Eyes på Instagram kommer veta vilka typ av klockor som de är bäst på.
   
  Fixoflex gillar detta.
 4. ozzyozzy

  ozzyozzy Stormtrooper

  Inlägg:
  489
  Som sagt ovan, grym tråd och kul att se! Du kommer väl leverera de andra besöken här i tråden också?
   
 5. fc2
  Trådstartare

  fc2 AT-ST driver

  Inlägg:
  1.055
  Ja, när jag har tid kommer jag fylla på. Är tre ställen till som ska avhandlas plus lite kuriosa för de som gillar nya ur. Hoppa jag hinner skriva mer ikväll.
   
  Spincini, eriksson850, ozzyozzy och 3 andra gillar detta.
 6. Point Blank

  Point Blank Stormtrooper

  Inlägg:
  441
  Från:
  Hufvudstaden
  Trevlig läsning. Väntar med spänning på uppdateringar.
   
 7. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.630
  Från:
  Vallentuna
  Mycket mysig tråd! Tack för den!
   
 8. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.866
  bra tråd! underbar Seamaster 321... :)
   
 9. Nicklas H

  Nicklas H Stormtrooper

  Inlägg:
  422
  Från:
  Vallentuna
  Härligt reportage. Inväntar fortsättningen med spänning.
   
 10. Empa

  Empa AT-ST driver

  Inlägg:
  1.232
  Kul reportage, ska bli spännande att se vad som kommer :)
   
 11. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  9.895
  Från:
  Sthlm
  Tack för bra tråd! Ser ut att vara en mysig affär, med en hel del skönheter :)
   
 12. Aquaracer2

  Aquaracer2 Salacious B. Crumb

  Inlägg:
  10.602
  Från:
  Skärgården
 13. Savagear114

  Savagear114 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.309
  Längtar till del två! Tack för trevlig läsning!
   
 14. Sullstrom

  Sullstrom AT-ST driver

  Inlägg:
  1.403
  Från:
  Västerås
  Tack för att du delar med dig! Fanns mycket fint :)!
   
 15. Fabian

  Fabian Manboy

  Inlägg:
  4.571
  Från:
  Stockholm
  fan va roligt! kommer befinna mig i asien hela hösten och har tänkt att försöka hinna med en resa till Tokyo. tack för tipset!
   
  eriksson850 gillar detta.
 16. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  9.547
  Från:
  Göteborg
  Singapore?
   
 17. fc2
  Trådstartare

  fc2 AT-ST driver

  Inlägg:
  1.055
  Roligt med så många positiva kommentarer. Uppskattas verkligen!

  Då var det dags för nästa besök. Denna gång förflyttar vi oss från den blå linjen och de lugna kvarteren runt Shin-itabashi och rör oss mot den kända stadsdelen Ginza. Återigen är det tunnelbana som är det bästa transportmedlet och linjerna som går till Ginza är röd linje (station M16), grå linje (H08) och den gul-orangea Ginza-linjen (G09). Ginza är ett populärt shoppingområde och här finns väldigt mycket märkesbutiker och således även många klockbutiker som säljer PP, AP, VC, Breguet med flera men det är inte dessa vi ska besöka nu utan nu ska vi raka spåret till Lemon-sha.
  http://www.lemonsha.com/

  Idén fick jag återigen från Hodinkee och mer specifikt från denna artikel från 2013:
  http://www.hodinkee.com/blog/watch-shopping-tokyo-that-time-i-almost-bought-a-vintage

  Lemon-sha som butiken heter är egentligen fokuserad mot vintagekameror men de har även klockor och gamla modelltåg. Lite kuriosa i sammanhanget är namnet med tillägget ”sha”, som betyder typ företag om inte min japanska sviker mig. Om någon vet mer rätta mig gärna. Tillägget ”sha” användes av ett väldigt känt klockmärke en gång i tiden, ett märke som faktiskt också bildades i Ginzadistriktet, nämligen Seiko, eller Seikosha.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Seikosha

  Ginzadistriket är stort och tunnelbanan har fler uppgångar än den blåa linjen i Stockholm har perronger men gå upp på uppgång 6C, gå rakt fram i 50-100 m, korsa den lilla tvärgatan och gå in i en liten port till höger. Ta hissen högst upp till våning 8. Entrén är inte lika snygg som den hos Private Eyes men det kanske man inte ska förvänta sig heller. Kom ihåg att precis som i det förra fallet så blir det iPhone-bilder tagna lite i smyg så inga klagomål på bildkvalité.

  Entrén.
  entrance.JPG

  Butiken är medelstor och inte fullsmockad med saker som i många andra japanska butiker. Inglasade hyllor överallt, ska man känna på något måste man fråga. Kameror i mängder med priser från jättebilligt till hundra tusen kronor. Alla hyllor överallt gjorde det svårt att ta en bra övergripande bild på affären.
  storePic1.JPG


  Inne i ena hörnet, lite undangömt nästan, finns klockorna. Två stora glasskåp med allt från fejk-Rolex till klart fina ur av Omega, Rolex, Tudor och JLC. Man får lite känslan av att de tar in klockor i inbyte och sedan säljer och även att klockor inte riktigt är deras grej. Det kunde man se därför att fina ur låg på samma hylla som ganska dassiga ur samt att priserna ibland var väl låga, eller vad sägs om en Omega Constellation från sent 60-tal i stål och bra skick för 3500 SEK. Du kan lätt få betala det dubbla här i Sverige, och de ligger på 1000$+ på chrono24. Återigen, tänk på att dela alla priser i bilderna med drygt 15 för att få i SEK.

  Lite Omega.
  omega1.JPG

  Lite Rolex.
  rolex1.JPG

  Även denna butik hade en fin 321 Seamaster, dock en 60-talare denna gång. Den såg väldigt fin ut och de skulle ha ca 20 000 SEK för den vilket får ses som ett okej pris men inte billigt.
  seamaster321.JPG

  Här är bild på tre stycken Tudor men eftersom jag inte kan någonting om det märket har jag ingen aning om de är dyra eller inte.
  tudor1.JPG

  En JLC i bra skick.
  JLC.JPG

  En trevlig GP alarm.
  GP.JPG

  Avslutar med lite bilder från kameradelen samt en bild på modelltågen.
  camera5.JPG

  camera6.JPG

  En hel hylla med vintage Hasselbladare.
  hasselblad.JPG

  Och så tågen.
  trains1.JPG


  Så då var ännu en butik avklarad. Inte lika trevlig som den första men med större chanser till fynd.

  fc2
   
  skoner, Pappi, NiklasArvid och 18 andra gillar detta.
 18. krämbulle

  krämbulle Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.723
  Fasen vad kul!

  Riktigt intressant tråd! Tack för det!

  ...och vad jobbigt att jag ska till Tokyo på jobb nästa Lördag - måste man passa på att handla något alltså?
   
 19. watchowner

  watchowner Stormtrooper

  Inlägg:
  395
  Från:
  Stockholm
  Oj vad roligt att ta del av klockutbudet i Tokyo.
   
 20. Gurrah

  Gurrah Ewok

  Inlägg:
  8
  Schyssta priser på Tudor-dinkorna – drygt 18' för en svart flinga och drygt 5' för en Ranger :woot: Går ju knappt att hitta en snowflake under 30' nuförtiden.

  Anyways, ha det fortsatt trevligt i Tokyo, det är en fantastisk stad!
   
 21. Guinness

  Guinness Y-Wing pilot

  Inlägg:
  683
  Från:
  Umeå
  Härligt reportage och stencool tudor med örnen, någon som vet om den är äkta?
   
 22. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.630
  Från:
  Vallentuna
  Härligt!

  Hutlöst låga priser. Hade jag varit där utan klockpengar hade jag tagit ett lån och köpt på mig.
   
 23. wundlander

  wundlander Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.717
  Från:
  Stockholm
  11k för en 1016?
  Kul tråd. :)
   
  Aurum, Grafton och vaniljglass gillar detta.
 24. Fabian

  Fabian Manboy

  Inlägg:
  4.571
  Från:
  Stockholm
  Taiwan!
   
  eriksson850 gillar detta.
 25. fc2
  Trådstartare

  fc2 AT-ST driver

  Inlägg:
  1.055
  Sådär, dags för sista butiken, eller butikerna om man ska vara korrektför det är en butik uppdelad på två som ligger mitt emot varandra. Här måste jag varna om att vintage-innehållet kommer vara klart lägre än i tidigare inlägg. Jag hade inte planerat att besöka dessa två butiker utan sprang på de på det mest otippade stället, men låt oss börja från början.

  Om man tar tunnelbanan, gul-orangea linjen eller grå linjen till Ueno (G16, H17) kommer man stöta på en stor marknadsgata, Ameyoko, inklämd mellan bostadshus på ena sidan och butiker på andra, med tågspår på taket. Marknadsgatan liknar de flesta andra, med småbutiker som säljer allt möjlig skit och där det dräller av folk. Mitt på denna gata kommer en öppning på höger sida och under denna öppning, som egentligen är en liten järnvägsbro, finner du två butiker som säljer klockor. De heter Satin Doll och på mattorna utanför entréerna står det ”Rolex World” och jag tror ni förstår förvåningen när man ser dessa butiker under en järnvägsbro mitt på en marknadsgata.
  entrance.JPG

  Den ena av butikerna har enbart Rolex medan den andra har hälften Rolex, hälften annat. Butikerna är inte stora så jag kände mig väldigt suspekt när jag fotade där inne så återigen, ursäkta bildkvalitén. Det fanns vintageklockor i båda butikerna men majoriteten av klockorna var nya, eller i alla fall nyare. I den ena fanns allt från Rolex till Breguet och Patek till Frank Muller och Omega, i den andra som sagt endast Rolex. Prisläget skulle jag beskriva som normalt där till exempel en Speedmaster 145.022-7x gick på 18 000 – 20 000 SEK eller en Milgauss för 50 00 SEK, däremot var allt i väldigt bra skick, även de äldre klockorna.
  speedmaster.JPG

  Något som var trevligt var att båda butikerna hade vintage Explorer 2 i bra skick, samt vintage Submariner. Slänger in lite bilder utan vidare kommentarer.

  milgauss.JPG
  rolex24.JPG
  rolexdj.JPG
  sub.JPG
  explorer.JPG
  FM.JPG

  Blev lite enformigt, framförallt i den ena av butikerna, med alla Rolex. Är dessa två butiker lika sevärda som föregående? Nej, skulle inte påstå det men om du är i närheten varför inte passa på?

  Det var allt jag hade att bjuda från vintage-fronten men det kommer ett bonusinlägg senare med lite rolig info och några lite udda sätt att locka in folk till en klockbutik.

  fc2
   
  Pappi, NiklasArvid, Kettil och 15 andra gillar detta.
 26. Ariste

  Ariste Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.306
  Tack för ett givande och inspirerande inlägg, mycket kul att ta del av dina butiksbesök och jag gillar verkligen känslan i den flrsta butiken du presenterade.
   
 27. Nicklas H

  Nicklas H Stormtrooper

  Inlägg:
  422
  Från:
  Vallentuna
  Trevliga reportage. Tack för det.
   
 28. GurraG

  GurraG Stormtrooper

  Inlägg:
  255
  Från:
  Stockholm/Boston
  Kul att läsa! Jag var i Tokyo i höstas och tyckte det var svårt att hitta kul vintage Seiko och det var det jag var mest sugen när jag ändå var i Japan. Speciellt som priserna på europeiska klockor inte var extremt låga.
   
 29. fc2
  Trådstartare

  fc2 AT-ST driver

  Inlägg:
  1.055
  Vi har egentligen klarat av de tre (fyra) butiker som jag besökt men tänkte rund av tråden med lite roliga bilder från Omegas, Glashuttes, Blancpains och Breguets butiker i Ginza. Innan jag slänger in lite suddiga bilder ska jag visa hur det kan se ut på dessa gator på helgerna. Hela gatan, alla fyra filer, stängs av för biltrafik och blir gågator, en idé jag önskar att fler städer tog efter.

  Ginza.JPG

  Varje märke har sin egen hiss, som går till respektive märkes våning, där Omegas och Breguets var helt klart läckrast. Glashiss på teleskoparmar med tillhörande klockutställning inuti.

  Omega.JPG

  omegahiss.JPG
  Breguet.JPG
  breguet2.JPG
  blancpain.JPG

  Avslutar med ett restaurangtips för alla som gillar, eller vill pröva på, Kobebiff. Har man inte ätit det bör man. Restaurangen A511 är en högklassig restaurang som specialiserat sig på just Kobebiff. Biffen klassificeras in i kategorier utefter kvalitet, A, B eller C, 1-5 samt 8-11 (12). Bäst är A, 5, 11 och restaurangens namn, A511, ger en fingervisning om vilken kvalitet på köttet restaurangen går efter. Lite kuriosa är att det under vissa tider på året går att få en ytterligare klassning och då få A, 5, 12 men det är inget man ska räkna med att få. För att ta sig till restaurangen ta röda, gula, lila, gul-oranea eller gröna tunnelbanelinjen till Akasaka-mitsuke (M13, G05, N07, Z04 eller Y16). De har fler menyer än som visas på hemsidan.

  http://www.a511.jp/en/

  a511_1.JPG

  a511_2.JPG


  Så hoppas tråden gett inspiration för alla som ska till Tokyo.

  fc2
   
  Pappi, NiklasArvid, Jokkmokkswe och 9 andra gillar detta.
 30. Grafton

  Grafton X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.716
  Helt rundpolerad! :shifty: Fast länken är ju värd 4 k... Det verkar faktiskt märkligt billigt, just 1016 är extremt poppis i Japan med priser som lätt matchar de internationella i vanliga fall.

  TS: Verkligen kul tråd! Man blir sjukt sugen på att åka till Tokyo och snoka runt. Tack för att du tar dig tid att dela med dig!