Laddar...
Erikson Urhandel

Klokagubben..

Diskussion i 'Diskussion' startad av Ministern, 19 juli 2013.

 1. Ministern
  Trådstartare

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.003
  Varför hävdar så många med emfas att man lika gärna kan reparera såväl som serva vilket urverk som helst mycket bättre hos en liten urmakare på landet?

  I min värld kan du självklart lämna ett dussinverk till någon som inte är specialutbildad. Men att hävda att den lille lokala gör det lika bra eller bättre utan utbildning på ett verk med avancerade komplikationer är bara löjligt.
  Lika löjligt som lämna in sin Porsche eller Ferrari till Leffes bilmek. Men varför odlas myten just bland klockfolk?
   
 2. Fryken

  Fryken Kamrern

  Inlägg:
  3.355
  Från:
  STOCKHOLM
  Vem säger så? Ronnie?
   
  WR och Aquaracer2 gillar detta.
 3. Nicklas.S

  Nicklas.S X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.016
  Tycker precis tvärtom. Lämnar mina rollar på service/rep hos AD i Stockholm, trots att jag bor i Norrland :)
   
  Fryken gillar detta.
 4. Vesper

  Vesper AT-ST driver

  Inlägg:
  1.419
  Från:
  Slussarna
  Jag antar att Spencer syftar på de olika trådarna som dykt upp på senare tid där det handlar om service. En del hävdar att det är lika bra eller bättre, än att använda sig av AD.
   
 5. Dammen

  Dammen Stormtrooper

  Inlägg:
  364
  Jag tror att du har rätt Spencer. Myten tror jag frodas för att den är romantisk. Någon liten krökryggig gubbe med lupp låter ju underbart i teorin. Tyvärr kan ju inte alla gubbar vara George Daniels.
   
  andheg gillar detta.
 6. China

  China Guest

  Det här beror nog mest på kompetensen hos den urmakare man servar klockan hos. En gammal räv som har kompetensen att serva i princip vad som helst och vid behov tillverka de delar som behövs existerar trots allt utanför märkesverkstädernas värld. Med det sagt så finns det också urmakare som inte har kompetens för att serva en del urverk. Det må vara exklusiva urverk eller en enkel Kines, ibland så finns helt enkelt inte kunskapen. Problemet är väl närmast när urmakaren inte inser sina begränsningar och accepterar alla jobb, fast man egentligen inte borde.

  Givetvis är det så att en Ad för ett visst varumärke har kompetent servicepersonal och att det känns tryggare för kunden. Men det är inget som säger att en oberoende urmakare inte klarar jobbet lika bra, dock så finns risken att någon med otillräcklig kompetens för ett visst urverk ändå tar jobbet, med mindre lyckat resultat som följd. En annan obekväm fråga är om komponenterna som byts vid en service verkligen är original från tillverkaren. Jag stöder av princip oberoende urmakare, men det finns även folk som borde nobba ett jobb p.g.a. bristande kompetens.
   
  hook och Dalomo gillar detta.
 7. andheg

  andheg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.100
  Håller med...samt att det försvarar den i de flesta fall lägre kostnaderna hos dessa.

  //andheg
   
 8. WR

  WR Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.035
  Jag har två bekanta som kan serva de flesta ur, en är urmakarmästare, den andra har varit urmakarlärare. Bägge två har goda kontakter i branschen. Men visst är det så att Rob & Nymans lirar i en annan liga. Hur som haver, trevlig helg pojkar.
   
 9. slimjim

  slimjim Rösten från Bro

  Inlägg:
  5.318
  Från:
  Ön
  En annan kör ju bara eta.. så man är ju safe! Och Tärnan dussinvintage, där det inte finns AD.

  Jävla borgarproblem.

  Säger han som vill ha rolle.
   
  Ariste, Sond och exxpert gillar detta.
 10. Ricrob

  Ricrob AT-AT driver

  Inlägg:
  6.285
  Ja, vem/vilka hävdar sådant till den nivå att det kan anses odla myter?
   
 11. Archie

  Archie Y-Wing pilot

  Inlägg:
  501
  Från:
  Stockholm

  Kan inte du (eller någon annan som vet) och har erfarenhet, rekommendera bra, prisvärda, oberoende urmakare runt om i sverige och säga vilka märken man vet att de kan och har erfarenhet av?
   
 12. China

  China Guest

  Nu så kan jag inte påstå att jag har 100% koll på läget, och dessutom så vill jag heller inte göra rekommendationer då upplevelsen av en bra service kan variera. Med andra ord så vill jag varken hissa eller dissa någon AD eller oberoende urmakare. Men frågeställningen är intressant, och dem som servat sina klockor hos olika AD eller oberoende urmakare kan gärna dela med sig av sina erfarenheter.

  Kanske ett dåligt svar, men det är trots allt hur nöjda folk är med arbetet, och inte mina personliga åsikter som räknas.:)
   
  WR gillar detta.
 13. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.248
  Från:
  Fettefleur......
  Den lille lokala krökryggen har såklart varit oberoende Rolex urmakare sedan sent 60-tal och plockar fram rödsubtavlor och Milgaussvisare i parti och minut.... det vet väl alla....
   
  vonbahr, Scaramanga och Ministern gillar detta.
 14. Sond

  Sond AT-AT driver

  Inlägg:
  5.601
  Klart berättigad fråga. Trots att jag ibland hävdar att det finns möjlighet att hitta oberoende gubbar med krökt rygg... (Om det inte är gubbar med krökt rygg är det inte i alla fall kvinnor med rak rygg jag hittat i dessa affärer...)

  Men det ligger såklart en del i din tanke. Men inte till 100%. Det finns duktiga urmakare i enskilda butiker som fixar en service på även komplicerade verk. Men normalt så är så klart de etablerade ett säkrare och dyrare kort.
   
 15. DoberMan

  DoberMan Politruk

  Inlägg:
  3.360
  Från:
  Minsk, Vitryssland
  Läste "Kloakgubben" lite snabbt och undrade givetvis vem det kan vara :)
   
  vonbahr, Porsan, 80talisten och 1 annan gillar detta.
 16. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  +1! :)
   
 17. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.717
  Från:
  Jymden
  Det är långt ifrån alla ADs som har egna urmakare, eller exempelvis rätt maskin för att mäta gångavvikelse i olika positioner och tryckmätare som klarar mer än 10atm (i alla fall i GBG).
   
 18. MJ24

  MJ24 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.560
  Lite osäker på frågeställningen...men här kommer i alla fall mina "två cent".
  Pratar vi skillnad mellan en auktoriserad AD eller en icke auktoriserad AD är valet för mig självklart en auktoriserad AD!

  Pratar vi däremot om att det skulle vara en allmän skillnad mellan stor och liten stad, är min åsikt dock en annan.
  Spelar väl ingen roll om en auktoriserad AD finns i Stockholm eller en mindre stad, utbildningen för servicefolket skall ju vara lika. Är man auktoriserad AD så är man...eller??
  Alltså, Leffes bilmek i Bonnaby som är auktoriserad för Ferrari borde ha samma kunskaper som Fina Filurens bil i Stockholm (förutsatt att de båda aktivt upprätthåller sina kunskaper, certifikat och utbildningar).
   
 19. Marckus

  Marckus AT-ST driver

  Inlägg:
  1.149
  Från:
  Stockholm
  Long story short. Svärfars pappa är gammal urmakare. Jag råkade nämna att jag hade en klocka i behov av service. Nu har jag istället en trasig klocka i behov av reparation.
   
  Ekmikael, Ministern och Sond gillar detta.
 20. Sond

  Sond AT-AT driver

  Inlägg:
  5.601
  Släkten är värst..:)
   
  Marckus gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield