Laddar...
Nymans Ur 1851

Kommer lagstiftningen om ”Swiss made” att ändras?

Diskussion i 'Diskussion' startad av China, 8 juni 2013.

 1. China
  Trådstartare

  China Guest

  Inledning.

  Det har länge pågått en het debatt om att ändra kriterierna för att få kalla en klocka "Swiss made". Den Schweiziska klockindustrin är delad i två läger, dem som vill behålla den nuvarande lagstiftningen, och falangen som vill skärpa reglerna. Det Schweiziska parlamentet är splittrat, och det kan ta tid innan man kommer till ett beslut.

  Vad det handlar om är en skärpning av hur stor del av värdet på en produkt som skall härstamma från Schweiz, för att produkten uppfyller kraven på att vara "Swiss made". I dagsläget ligger gränsen för klockor på 50 %, och nu finns en stark opinion för att höja ribban till 60 %. Frågan är hur en ändring skulle påverka branschen, jag ser både för och nackdelar med att skärpa kriterierna, och även en risk att det hela enbart handlar om ett spel för gallerierna. Dagens regelverk är minst sagt ganska luddigt, för att inte säga underligt på en del punkter.

  "Swiss made" enligt den nuvarande lagstiftningen.

  För att en klocka ska få kallas "Swiss made" gäller följande;
  • Urverket är Schweiziskt.
  • Urverket har monterats i boetten i Schweiz.
  • Tillverkaren har gjort den slutgiltiga kvalitetskontrollen i Schweiz.
  Reglerna för att ett urverk är godkänt som "Swiss made";
  • Urverket har monterats i Schweiz.
  • Urverket kvalitetskontrollerats av tillverkaren i Schweiz.
  • Schweiztillverkade komponenter står för minst 50 % av det totala värdet, utan att ta hänsyn till monteringskostnader.

  Ett armband får endast märkas "Swiss made" om det är av Schweizisk tillverkning och klockan även är Schweizisk. Ett armband anses vara Schweiziskt om det har genomgått en väsentlig tillverkningsprocess i Schweiz och om 50 procent av produktionskostnaderna har sitt ursprung i Schweiz.

  En boett anses Schweizisk om den har genomgått en väsentlig tillverkning i Schweiz (stämpling, svarvning eller polering), den har monterats och kontrollerats i Schweiz, och över 50 procent av tillverkningskostnaderna (exklusive värdet av materialet) beror på bearbetning som utförs i Schweiz.

  Ovanstående kriterier för "Swiss made" är fritt översatta från Federation of the Swiss Watch Industry FH.

  http://www.fhs.ch/en/swissm.php

  Vad "Swiss made" innebär i praktiken.

  För att ta den korta versionen, så handlar det om att den Schweiziska tillverkningen många gånger i själva verket är i högsta grad internationell, men med inslag av olika moment i tillverkningen och den slutliga kvalitetskontrollen som utförs i Schweiz. För att ta ett ganska typiskt exempel så blir en billigare klocka "Swiss made" enl. nedanstående recept.
  • Urverket tillverkas som ébauche i ett låglöneland, och monteras där till stor del.
  • Några komponenter tillverkade i Schweiz monteras, eller så omarbetas delar av urverket.
  • Urverket justeras/reguleras och slutkontrolleras i Schweiz.
  • Armband och boett tillverkas i ett annat land, för att sedan få t.ex. slipning/polering för att uppfylla villkoren för "Swiss made".
  • Klockan monteras och slutkontrolleras i Schweiz.

  Det som är aningen kontroversiellt med "Swiss made" är att kriterierna växlar en del beroende på vilka komponenter det rör sig om, och att tillverkarna faktiskt själva genom sin branschorganisation agerar som kontrollorgan. Man har också full frihet när det gäller bedömningen av vad som är produktions/tillverkningskostnad. Det kan tyckas aningen hårdsmält, men faktum är att det hittills har fungerat mycket bra.

  Men ibland blir det en del rabalder, som t.ex. när urverk från Kinesiska Sea gull dyker upp som "Swiss made". Claro-Semag CL-888, är ett ganska intressant exempel på hur en Kines helt lagligt blir "Swiss made". I länken från WUS kan man jämföra ST16 och CL-888 på komponentnivå.

  http://www.tractionink.com/watch_wiki/index.php?title=Claro-Semag

  http://forums.watchuseek.com/f72/claro-semag-cl-888-versus-sea-gull-st16-tear-down-312588.html

  Kommer vi som klockköpare att påverkas?

  Det finns mycket som pekar på att man kommer att höja ribban från 50 % till 60 % för "Swiss made". Allt fler Schweiziska tillverkare har börjat flytta hem stora delar av produktionen, eller i vart fall själva stå för tillverkningen i egna anläggningar utomlands. Orsaken är att kunna säkra sin produktion, man minimerar risken för brist på olika komponenter och blir mindre beroende av underleverantörer. En kvalificerad gissning är att vi som klockköpare kommer att få stå för delar av notan, då det initialt handlar om stora investeringar hos klocktillverkarna. Frågan är nog om vi egentligen inte redan är där.

  Däremot så tror jag inte att kvalitén kommer att påverkas av en skärpning av reglerna för "Swiss made", även att en del tillverkare i teorin skulle kunna frestas att öka andelen lågpriskomponenter för att klara de nya kraven. Men kanske kommer en del varumärken att få problem och försvinna eller gå upp i andra företag. 10 % hit eller dit kan tyckas lite, men det är många gånger stora investeringar som krävs. Fast det återstår också att se hur FH (Federation of the Swiss Watch Industry), kommer att tillämpa sitt regelverk, och om höjningen till 60 % kommer att användas som alibi för ytterligare prishöjningar.

  Nåväl, vi får se hur det utvecklar sig. Som avslutning så har Reuters skrivit en tänkvärd artikel i ämnet.

  http://www.reuters.com/article/2013/03/04/us-luxury-watches-swissmade-idUSBRE9230KS20130304
   
  urinvånaren, Vevaren, Rber och 7 andra gillar detta.
 2. Porsan

  Porsan Capitão de mar e guerra

  Inlägg:
  4.067
  Från:
  De sju haven...
  Intressant inlägg, personligen hoppas jag att kraven skärps, på tok för enkla kryphål idag.
   
  Målarn och Ministern gillar detta.
 3. leben

  leben Oola

  Inlägg:
  7.855
  Tack för mycket bra info som vanligt!
   
  Målarn gillar detta.
 4. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Tack för ett mycket välskrivet inlägg! :)
   
 5. ZQT

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.417
  Intressant info med trevlig grafisk förpackning.

  Håller med här, hoppas absolut att kraven skärps så kanske andelen Theorema och liknande pajasmärken kanske minskar!
   
  urinvånaren gillar detta.
 6. Asplund

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.564
  Från:
  Kungsholmen
  Intressant läsning!
   
 7. Fifflio

  Fifflio Y-Wing pilot

  Inlägg:
  907
  Från:
  Örebro
  Väldigt intressant! Tack!
   
 8. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.712
  Från:
  Jymden
  Jag kanske missade det i inlägget, men jag har för mig att jag hört från dig China , eller någon annan att ETA eventuellt skulle sluta sälja till tillverkare från andra länder än Schweiz. .
   
 9. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.883
  Långkörare, ETA har pga sin "dominerande" ställning inte fått agera riktigt hur man vill map prissättning, leveransvägran etc. Swiss competition authority har konstant nåt case mot ETA rullande. De vill ju såklart begränsa försäljning av råverk och balanser tex utanför swatch-gruppen så långt det går, oavsett nationalitet, därav den independent-utveckling vi sett på senare år.
  Var nån tråd i höstas tror jag?
   
  China gillar detta.
 10. Archie

  Archie Y-Wing pilot

  Inlägg:
  501
  Från:
  Stockholm
  Förstår inte hur ovanstående går ihop och att kinesiska sea gull och andra ebauche som tillverkats i låglöneländer kan hamna under definitionen swiss made. Det står ju i reglerna att schweizTILLVERKADE komponenter ska vara 50% vilket INTE innefattar montering. Skilj alltså på tillverkning och montering här. Tillverkning är ju när man utifrån råmaterial(tacka, stång, pellets, plåtrullar etc) bearbetar (fräser, borrar, gjuter, honar, slipar, stansar etc). Alltså måste 50% av totala värdet på komponenterna utgöras av sådana gjorda i schweiz. Gör verkligen sea gull det? I så fall så köper väl sea gull in schweiziska komponenter till kina för montering och tillägg av lite andra komponenter, samt sedan skickas tillbaks till schweiz för slutmontering och kvalitetskontroll.
  Jag ser ju inte hur de kan få någon större ekonomi i detta men visst, om de följer reglerna så borde väl de få kalla sig swiss made. Det är ju viktigare var komponenterna är tillverkade än var de är monterade känns det som...
   
 11. Flat-Eric

  Flat-Eric Shmi Skywalker-Lars

  Inlägg:
  10.599
  Intressant läsning!

  Man får ju hoppas att de skärper till reglerna, känns som om konceptet "swiss made" blir rätt utvattnat om de får trixa så mkt som texten påvisar.
   
 12. Vintage92

  Vintage92 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.880
  Mycket intressant! Tack :)
   
 13. China
  Trådstartare

  China Guest

  Det handlar som sagt om tillverkningskostnader, och du har nog fått det här med Sea gull lite om bakfoten. Claro-Semag CL-888 i mitt exempel är "Swiss made" efter att ha modifierats för att klara kraven, Sea gull ST16 i sitt ursprungliga utförande är Kinesisk tillverkning.

  http://www.tractionink.com/watch_wiki/index.php?title=Claro-Semag
   
  NiklasArvid och 80talisten gillar detta.
 14. China
  Trådstartare

  China Guest

  Faktum är att det i stort sett varit så här sedan 1970talet, och visst finns det lika många hål i lagstiftningen som i en Schweizerost. Men samtidigt så handlar det om minimikrav, mer exklusiva tillverkare har ofta en ganska bra marginal även till en framtida 60% regel. Å andra sidan skulle vi förmodligen inte haft några "Swiss made" klockor i den lägre prisklassen om inte billigare komponenter från andra länder vore tillåtna.
   
 15. Målarn

  Målarn The Steak

  Inlägg:
  5.932
  Från:
  Förorten
  Tackar, intressant läsning såhär efter jobbet :)
   
 16. maxmol

  maxmol AT-ST driver

  Inlägg:
  1.053
  Från:
  Stockholm
  Tack för info. :bookworm:
   
 17. China
  Trådstartare

  China Guest

  Då var höjningen av ribban till 60% klubbad och klar i parlamentet, FH verkar står eniga och nu börjar arbetet med att utforma de nya kriterierna. Själv hade jag väntat mig fortsatt krångel och ev. överklaganden, då det fanns en del motsättningar. Som det ser ut nu så kanske FH går ut med de nya kriterierna redan i år, vi får vänta och se.

  Pressrelease från FH.

  http://www.fhs.ch/en/news/news.php?id=1172
   
  Kson och Ministern gillar detta.
 18. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.003
  Utmärkt, då kanske vi slipper billiga skithybrider som märkts som Swiss Made.
   
  ZQT gillar detta.
 19. urinvånaren
  Trådstartare

  urinvånaren Guest

  Tack för som alltid informativ läsning.:)
   
 20. China
  Trådstartare

  China Guest

  Ja, om inte annat så kan det bli problem med en del lågprisproduktion. Men jag är inte så säker på att det blir en större förbättring i praktiken, det återstår att se vilka nya kriterier som FH har kokat ihop. Själv hade jag gärna sett att man skärpte kraven ytterligare och hellre räknar komponenterna i % än tillverkningskostnader, för att ta ett exempel. Trots allt så känns det lite löjligt om det även i fortsättningen räcker med att montera några hjul och fila lite på rotorn, för att ett urverk ska bli "Swiss made".
   
  mace och Ministern gillar detta.
 21. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.532
  Vet du hur det ligger till med ETA-verk idag?
  Vilka tillverkar i Kina?
   
 22. China
  Trådstartare

  China Guest

  ETA gör som vanligt, produktion lite varstans och slutmontering i Schweiz för deras urverk som är "Swiss made". Så gott som alla större tillverkare har produktion i Kina eller övriga Asien.
   
 23. point1

  point1 Stormtrooper

  Inlägg:
  292
  Från:
  Stockholm
  Vilka är dessa större tillverkare? Jag vet att det märke som ligger mig närmast, JLC, tillverkar allt in-house. Kan inte tänka mig att Patek, VC, AP, Breguet, Blancpain osv tillverkar i Kina eller Asien? Eller menar du kanske ännu större tillverkare?
   
Mårtenssons ur Brookfield