Laddar...
Nymans Ur 1851

Kort gångtid. Vad göra ??

Diskussion i 'Hemslöjd, modd och fix' startad av pesa, 6 november 2014.

 1. pesa
  Trådstartare

  pesa Ewok

  Inlägg:
  7
  Har köpt en Omega Seamaster De Ville från tidigt 70-tal. Den har troligen stått rätt så länge. Den går väldigt exakt men problemet är att den bara går ca. 16 tim på ett uppdrag. Det känns lite kort även om det iof inte är något större problem att dra klockan morgon och kväll. Kan det vara så enkelt att en vanlig service med smörjning löser problemet. Har full returrätt på uret så försöker bestämma mig för att behålla eller ej !
   
 2. Minuteman

  Minuteman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.185
  Om du har möjlighet att mäta amplituden på verket så kan den säga en hel del om varför gången är kort. Om amplituden är låg kan aven gången bli kort på grund av att verket går "tungt" och stannar innan fjädern är helt utdragen.
  I så fall är det en service som behövs, med rengöring/oljning.
  Är klockan automatisk, eller manuell?
   
 3. pesa
  Trådstartare

  pesa Ewok

  Inlägg:
  7
  Tack för svar. Försäljaren säger att en "expert" säger att den är automat men den finns inget på klockan som text på urtavlan som indikerar att det är automat så den kan mycket väl vara manuell. Jag har dragit upp den max manuellt. Hur mäter jag amplituden ? Kronan går som är original går för övrigt ganska trögt att dra ut så troligen brist på rengöring/olja som du föreslår. MVH pesa
   
 4. plattfot

  plattfot X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.778
  Från:
  Norrort Sthlm
  Troligen bara rengöring som behövs, men kan vara en rad andra fel där delar behöver bytas.

  Är klockan automat kan du dra kronan hur länge som helst, är den manuell tar det stopp efter x antal drag. Skakar du klockan brukar man höra rotorn i automaten vispa runt.
   
 5. rogart-63

  rogart-63 AT-AT driver

  Inlägg:
  6.001
  Från:
  Vettet.
  Flickar in en fråga i tråden .Hur vet man att en automat är fullt uppdragen ? När man det inte finns nåt stopp ? . Har man den på sig en dag kanske den bara går några timmar innan den stannar .
   
 6. pesa
  Trådstartare

  pesa Ewok

  Inlägg:
  7
  Kronan tar stopp efter uppdragning så då vet jag med rimlig säkerhet att den är helmekanisk trots annan uppgift från säljaren. Den är i så fint skick utvändigt att det helt klart blir till att kosta på en genomgång ! MVH pesa

  p.s. återstår då frågan hur man måter amplituden. d.s.
   
 7. rogart-63

  rogart-63 AT-AT driver

  Inlägg:
  6.001
  Från:
  Vettet.
  Då måste du ha en Timegrapher .
   
 8. alexndr

  alexndr AT-ST driver

  Inlägg:
  1.156
  Från:
  Stockholm

  Ett alternativ är ju att helt enkelt öppna locket och observera balanshjulet. Du får ingen exakt siffra men sätter du en liten markering på det så kan du eventuellt uppskatta hur många grader det svänger.

  Utan erfarenhet och utrustning skulle jag lämna in den till en urmakare som kan bedöma skicket.