Laddar...
Nymans Ur 1851

Kvartsköp

Diskussion i 'Diskussion' startad av Saltkråkan, 13 januari 2016.

 1. Saltkråkan
  Trådstartare

  Saltkråkan Stormtrooper

  Inlägg:
  271
  God förmiddag.
  Jag söker och söker på forumet efter fördelarna kvarts kontra automat. Det ivriga knappandet på sök ger mig snart Nintendo-tumme, och innan sjukskrivningen gör sig påmind tänker jag debutera som trådstartare. Jag ber om ursäkt om detta avhandlats tusen gånger tidigare, men har inte hittat det jag söker efter.

  Jag har kommit fram till att jag ska investera i två klockor. Dressare samt vardags- eller snarare jobbklocka. Beater för hemmabruk har jag redan i form av lite kvartskronografer från Certina och Seko. Det duger (tillsvidare).

  Beträffande dressaren är det inga konstigheter. Där kommer jag satsa på en automat, och det här köpet är lagt lite på framtiden. Avsikten är att beslutet/klockvalet ska få mogna fram som en liljekonvalj på Arktis - långsamt, väl avvägt.

  Innan jag kommer till kärnfrågan: Jag är fullt medveten om att det här forumets medlemmar är nördar, många skulle inte ta i ett kvartsur ens med grillvante.

  Förutsättningarna är att jag arbetar på kontor. Jag kan dock emellanåt, inte alls speciellt frekvent (1-2 ggr / år), hamna i situationer som övergår från dialog till, låt oss kalla det; ovänligt vuxenkramande. Någon tid att ta av mig dinkan lär inte finnas, när det väl inträffar.

  Jag spånar nu främst på två olika modeller för vardagsbruk: Longines Hydroconquest resp. Tag Heuer Aquaracer 300M.
  Beträffande Heuer är egentligen kvarts det enda alternativet, åtminstone så länge det handlar om nyköp. Rörande Hydroconquest är dock automaten ett alternativ rent prismässigt.

  Som jag ser det är den enda egentliga fördelen med en automater det faktum att de är just automater. Mer själ, mer "riktig" klocka etc. Fair enough, jag håller med. Känner mig dock inte hundra bekväm innan följande frågor besvarats..

  1. Hur är hållbarheten, dvs. stöttåligheten, på automat- kontra kvartsverk? Är skillnaden markant eller marginell? På vilket sätt skiljer det sig åt rent konkret?

  2. Är man helt jävla dum i huvudet som lägger 13 000 på en Aquaracer kvarts när man kan få en HydroConquest automat för 10? 90% av befolkningen tycker förmodligen det enbart baserat på priset, men det är inte deras åsikt jag är ute efter.

  Tack på förhand och väl mött!
   
 2. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.694
  Från:
  Jymden
  Hur söker herrn?
  https://klocksnack.se/threads/kvartsurtråden.43970/

  1: Kvartsklockor är generellt MYCKET tåligare. Varför? Jo, för det finns inget stötkänsligt hjul som svänger fram och tillbaka och det finns ingen fjäder som kan skadas. Däremot bör det sägas att nutida mekaniska klockor tål en hel del. Ska du kasta klockor från 10m rätt ner på hårt underlag däremot så är det kvarts som gäller.

  2: Köp det du gillar. Personligen köper jag kvartsklockor av tre olika anledningar och i tre olika kategorier.
  • Kvartsklockor som är extra tåliga, billiga eller har många funktioner exempelvis G-Shock.
  • Klockor med bra precision (HAQ), max 20 sekunders avvikelse/år utan radiosynkning.
  • Kvartsklockor med ett historiskt värde.
  Med det sagt skulle jag inte köpa en kvarts-TAG eller Longkines för det priset helt enkelt för att jag inte gillar märkena och inte vill betala premium för vad jag tror är standardkvarts-ETA.
   
  Icaras, SSL, theargonaut och 4 andra gillar detta.
 3. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.592
  Från:
  Hälsingland
  Jobbar du på försäkringskassan eller socialkontoret?
   
  mae, Icaras, SSL och 1 annan gillar detta.
 4. Knugen

  Knugen Y-Wing pilot

  Inlägg:
  758
  Från:
  Göteborg
  Aquaracer är fin tycker jag, men görs sig bäst automat. Kolla uret.se, där kommer du över en ny aquaracer 300m för 13,875:-
  http://www.uret.se/tag-heuer-tag-heuer-aquaracer-bla-stal-o405-mm-p-56162.html
   
 5. JohnDoe

  JohnDoe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.381
  Från:
  Sverige, stockholm
  Hamnar man i situationen ovänligt vuxenkramande är automater inte så tåliga alltid. Kvarts helt klart. Du bör undvika en tung klocka då, tänk hacka is med spade/spett, blir lite "slag" om länken inte är riktigt tight. Lätta klockor är titan. Finns en del olika både nytt och beggat. Läder o gummiband går lätt av vid "skarpa lägen" så länk är att föredra, helst med lås clasp typ nyare rolex oysterlänkar. Och det där med pris, här är det helt normalt att betala för en klocka man vill ha... Vad resten av världen tycker räknas inte.
   
 6. Saltkråkan
  Trådstartare

  Saltkråkan Stormtrooper

  Inlägg:
  271
  @yonsson Stämmer, borde skrivit i den tråden. Om någon moderator kan infoga befintlig tråd i den så vore det fint. Som gammal, i andra sammanhang, forumräv stör man ju sig lite på onödiga trådstarter.

  Just stryktålighet avhandlas inte där dock, annat än i lite svepande termer, ordalag.

  Tack annars för det raka svaret. Skillnaden är alltså så pass stor att man definitivt bör ta det i beaktande? Beträffande just Heuern köper jag ditt resonemang, även om jag just vill åt märket och modellen. Känns ändå mer på "riktigt" jämfört med en finare Tossot/Victorinox eller liknande. Pöbelkommentar från min sida, jag vet..

  @Strindberg

  Nej, Polisen.

  @Knugen
  Har sett det också. Med tanke på @yonsson s svar ovan lär jag nog i så fall spara in kosing på kvartsen.. Är Uret snabba/pålitliga beträffande ovan typ av modeller? Antar att de är relativt mainstream i sammanhanget..
   
 7. JohnDoe

  JohnDoe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.381
  Från:
  Sverige, stockholm
  Vi har ju en hel del medlemmar inom polis, militär och väktare. Kan inte komma på något nick sådär på rak arm men ni som känner igen er kan väl dela med er av erfarenheter kring stryktålighet.
   
 8. Eric Jajjamensan P

  Eric Jajjamensan P Sektledare

  Inlägg:
  2.733
  Från:
  Spexeryd
  Snyggt, ovanligt och billigare än ett spänne till T-H:n. Gör jobbet för mig.
  image.jpeg
   
  Ruskprick gillar detta.
 9. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.592
  Från:
  Hälsingland
  Inte polis eller så, men min Monster har jag spettat stolp, kört väldigt mycket motorsåg och Hilti med, hittills helt utan problem. Problemet är väl inte att det absolut blir problem, utan att om det blir, så kan det bli dyrt...
  Köp det du vill ha, och budgetera för service!
   
 10. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.694
  Från:
  Jymden
  Förstår inte frågan riktad till mig riktigt. Om frågan är om man ska köpa en kvartsklocka om man vill ha en klocka som "tål allt" så är svaret JA.
   
  Senast ändrad: 13 januari 2016
  Sorubim och JohnDoe gillar detta.
 11. JohnDoe

  JohnDoe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.381
  Från:
  Sverige, stockholm
  Service på en automat kostar några tusenlappar. Det behöver inte bli problem med en automat men det är stor skillnad på kvartsdrivmekaniken och snurrande fjädrar och balanshjul i en automat. Trist och dyrt om automaten dör och du får lägga ut några tusen oplanerat.
   
 12. Sorubim

  Sorubim X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.069
  @Saltkråkan , eftersom du nämnde stryktålighet och Victorinox i samma post...
   
  Saltkråkan gillar detta.
 13. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.656
  Från:
  Vallentuna
  Står arbetsgivaren för kostnaden med försäkring om klockan går sönder i tjänsten?

  Tror många automatiska ur tål lite brottning två ggr/år, speciellt en rejäl dykare. Har fungerat för mig iallafall, du får undvika att slå klockan i backen vid gripande bara :D

  Edit. Kolla in Sinn, där har du trevliga (läs jäkligt coola) klockor i din prisklass som brukar palla trycket.

  Edit 2. Välkommen till forumet!
   
  Jonte73 gillar detta.
 14. Donkii

  Donkii Boushh

  Inlägg:
  10.739
  Från:
  Östersund
  @Jonte73 @meo_swe och säkert många fler, hur klarar ni er utan kvartsklocka? Skulle ni utifrån ert arbete förespråka kvartsur istället för automat? :)
   
  Jonte73 och meo_swe gillar detta.
 15. JohnDoe

  JohnDoe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.381
  Från:
  Sverige, stockholm
  Tror tyvärr staten inte ersätter särskilt dyra privata ur som skadas i tjänsten :(
   
 16. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.009
  Från:
  Sthlm
  Vad sportar Bond eller Jason Bourne för dinkor? Kvarts låter som det givna valet rent praktiskt och ekonomiskt. Problemet blir att hitta en som är tillräckligt snygg/cool och prisvärd.
   
  Saltkråkan gillar detta.
 17. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874
  G-Shock :cool:

  @Saltkråkan Kör på TAG:en och posta din nya fina klocka i kvartsurtråden. Välkommen!
   
  Sorubim gillar detta.
 18. Saltkråkan
  Trådstartare

  Saltkråkan Stormtrooper

  Inlägg:
  271
  @yonsson Nja, frågan var nog egentligen som den ursprungligen löd, dvs. huruvida skillnaden i tålighet är markant eller ej. Det var nog ingen ytterligare, även om ett frågetecken smög sig in i andra inlägget...

  @JohnDoe
  Jag vet, och det är också något jag beaktat.. Känns vettigare att lägga servicekostnad på en lite dyrare klocka.. Därav dressarn, som jag ämnar ge lite högre budget på inköp.

  @LongCon
  Har faktiskt kollat en hel del Sinn (samt även Fortis) , men vill ha safirglaset, och då sticker i vart fall Sinn ganska hyggligt i pris.. Jävligt snygga annars.
  Och tack för välkomnandet.
   
  LongCon gillar detta.
 19. meo_swe

  meo_swe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.888
 20. nöt

  nöt X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.716
  I dressare ska det vara manuell eller kvarts. Nu är ju dock ingen av dom dressare :)
   
 21. alfgren

  alfgren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.154
  Jag köper regelbundet kvartsare men det slutar alltid med att jag säljer dem efter några månader. Rationellt är de ofta helt rätt, stryktåliga, prisvärda, men de saknar själ och liv. Jag vill helt enkelt inte ha dem.

  Automatare har för mig inte varit några problem hållbarhetsmässigt, de funkade i krig tidigare och hårdare liv än så har inte jag i alla fall.

  Men om du inte fäster vikt vid emotionella argument som historik och känsla - köp kvarts för fasen! De är egentligen bättre på allt.
   
  Saltkråkan gillar detta.
 22. Jonte73

  Jonte73 Tie Fighter pilot

  Kör skx 007 dagligen på jobbet och det blir tyvärr en del stök och bryt i tjänsten.
  Klockan har hållt ihop i två år nu trots flera rejäla smällar i golv, dörrar och väggar.
  Men visst vill man ha något som går mer exakt och som troligen skulle hålla för det mesta så kör kvartz .
  Jag håller mig till min automat.

  @Saltkråkan
   
  Icaras, meo_swe, Saltkråkan och 1 annan gillar detta.
 23. Saltkråkan
  Trådstartare

  Saltkråkan Stormtrooper

  Inlägg:
  271
  Och jag förutsätter att det inte är den där nya snygga G-Shock-automataren du sportar..?

  Men, det egentliga valet står väl egentligen mellan en HC automat och Tag kvartsare. Så mycket mer är jag nog inte villig att lägga ut just nu, inte på en klocka som ska användas till vardags..

  Beträffande märke och modell känns Aquaracern initialt roligare, men Hydroconquesten kanske är det bättre köpet beträffande ett framtida andrahandsvärde, samt även lite roligare på sikt.. Dessutom ingår ju en service på Hydroconquesten enbart på prisskillnaden jämfört med Aquaracer. Jag vet inte, och det behöver jag kanske inte störa er andra med.. :)
   
 24. meo_swe

  meo_swe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.888
  De klockor jag haft mest på jobbet är seiko skx007, Glycine Airman och Longines legend diver. Numer har jag nog mest min Tudor Black Bay dock. :)
  Seikon har fått vandra vidare till en kollega, longinesen är såld via forumet samt Glycinen tappades bort ett tag;)
  Av de två skulle jag välja Longinesen. De gör väldigt underskattade och prisvärda klockor imo.
  FGolk är överlag på tok för försiktiga med sina klockor nu kan jag tycka. Skaffa Battle scars på din och var stolt! :)
   
  Saltkråkan och Icaras gillar detta.
 25. Mcgregor

  Mcgregor X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.531
  Inget fel eller skamligt att äga en kvarts, förstår inte denna hetsen mot kvarts. Här kommer en bild på min kvartsare image.jpeg
   
  SSL gillar detta.
 26. _uragenten_

  _uragenten_ Rebel soldier

  Inlägg:
  188
  Från:
  Stockholm
  Omega smp quartz :)
   
 27. Richard Aslin

  Richard Aslin Stormtrooper

  Inlägg:
  354
  Från:
  Bjuv NV Skåne
  Breitling super quarts colt är den du skall ha tål allt och lite till!
   
Mårtenssons ur Brookfield