Laddar...
Erikson Urhandel

Lagar vid köp av begagnad klocka

Diskussion i 'Diskussion' startad av hwuk551, 13 januari 2015.

 1. hwuk551
  Trådstartare

  hwuk551 Ewok

  Inlägg:
  20
  Hej,

  jag har köpt en klocka från en leverantör i Tyskland vid namn Uhrenkapital. De försäkrar på deras hemsida att de endast säljer "original and tested watches". Nu har min klocka gått sönder och försäkringsbolaget vill veta om klockan blivit servad.

  Är det standard att leverantörer servar klockor innan de säljs? Något annat kan tyckas konstigt.

  Vad gäller i Tyskland, och i Sverige?

  Tack på förhand!
   
 2. Cristian

  Cristian X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.896
  Från:
  Tayrona
  Fick du garanti är det väl bara o höra av sig till säljaren? Vad säger de?
   
  yonsson gillar detta.
 3. vikgul

  vikgul Lilla Buh

  Inlägg:
  3.966
  Från:
  Huvudstaden
  När är klockan från? Vad är det för klocka? Vad har gått sönder? Vad sades av tyska säljaren?

  Utgå från att den inte är servad om det inte finns riktiga papper på det.
   
 4. hwuk551
  Trådstartare

  hwuk551 Ewok

  Inlägg:
  20
  Alla köp på Uhrenkapital har 1 års garanti. Det är en Breitling Chronomat, anno ca 1995. Jag trillade, därav har den inte "gått sönder av sig själv". Det är sekundvisaren osv. som har "hoppat av", reparationsförslaget var på 7500:-.

  Gäller garantin, jag menar en klocka bör ju tåla en liten smäll?
   
 5. CLT

  CLT X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.678
  Från:
  Stockholm
  Har du någon garanti? Jag skulle tolka "original and tested watches" att den bara är funktionstestad men inte servad. Inga servicepapper=ingen service i mina ögon.

  EDIT: Ingen garanti lär ju gälla då du är vållande till skadan.
   
  MJ24 gillar detta.
 6. ZQT

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.417
  Hehe intressant resonemang att en säljare av klockor alltid ska serva en klocka innan den säljs... Lycka till med det!

  Din drulleförsäkring borde omfatta det, så det är ju bara att pröjsa självrisken och sen lämna in
   
  Obeedoobe, Omen, Svanis115 och 6 andra gillar detta.
 7. hwuk551
  Trådstartare

  hwuk551 Ewok

  Inlägg:
  20
  Försäkringsbolaget säger att försäkringen inte gäller om klockan inte var servad innan jag köpte den.

  Ifall att fösäkringen inte gäller: Jag har fått ett kostnadsförslag som omfattar en komplett genomgång av urverk, krona, visare, packningar osv. Går det att välja bort något av detta och bara åtgärda "sekundvisaren"?
   
 8. Cristian

  Cristian X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.896
  Från:
  Tayrona

  Varför vill försäkringsbolaget veta om klockan har blivit servad?
   
 9. Cristian

  Cristian X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.896
  Från:
  Tayrona

  Ok. Skumt. Skulle en service innebära att klockan skulle hålla bättre eller att sekundvisaren inte skulle trilla av? Förstår inte riktigt hur de tänker.
   
  yonsson gillar detta.
 10. CLT

  CLT X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.678
  Från:
  Stockholm
  Klart det BORDE gå att välja bort. Men finns det ett servicebehov lär man ju serva...
   
 11. Wi

  Wi The Insideman

  Inlägg:
  5.090
  Från:
  Stockholm
  Original and tested betyder inte att den är servad, utan innebär att klockan är genuin och att de förmodligen testat tidsavvikelse och amplitud med en timegrapher. Att den är tested säger inte heller något om skicket på urverket i detta fall. Testa att höra av dig till uhrenkapital och fråga om de har någon dokumentation från testet (förmodligen inte) om inte du fick något med klockan vid köpet? Resultatet ger nämligen indikationer på hur urverket mår/mådde och om servicebehov finns eller inte

  Drulle borde gälla! Vilket försäkringsbolag har du? Be om att få prata med en annan handläggare, tyvärr skiljer det ofta från person till person
   
  ZQT och Gummo gillar detta.
 12. hwuk551
  Trådstartare

  hwuk551 Ewok

  Inlägg:
  20
  cultshit Enligt reparatören bör det ju alltid finnas ett servicebehov, de vill ju tjäna pengar, således kanske "polering" och liknande kan väljas bort.

  Cristian Jag antar att det är så de tänker. De kunde ju dock informerat om att klockan var tvungen att vara servad när jag köpte den innan jag tecknade försäkringen?
   
 13. hwuk551
  Trådstartare

  hwuk551 Ewok

  Inlägg:
  20
  Jag har IF. Kan också tycka att drulle borde gälla. Det ingår inte i min hemförsäkring men jag har tecknat en s.k. specialförsäkring av just klockan (vilket väl borde omfatta drulle) ?
   
 14. F-L-P

  F-L-P Y-Wing pilot

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala

  Såklart att man kan hitta någon som bara kan sätta fast visaren. de du har fått här är ett förslag på en total check på klockan vilket kanske är att rekommendera. Om företaget inte har angett att klockan är servad skulle jag inte utgå ifrån att den är det.

  Deras ettårs garanti är inte självklar att den gäller yttre skada, så du kanske ska kolla med dom om de täcker det annars försöka få ett utlåtande om att de har servat klockan och försöka få ut det av försäkringsbolaget.
   
 15. Gummo

  Gummo Joker Moderator

  Inlägg:
  9.819
  Från:
  Stockholm

  Hjälp att trycka dit en visare kan du säkerligen få här på forumet för en rimlig peng av någon av alla de som är duktiga på skruva med klockor. De kan också hjälpa dig med att avgöra ifall klockan går bra eller är i behov av service. Släng upp en bild på Chronomaten i hemslöjd fix avdelningen. Troligen bättre väg och billigare än ifs självrisk.
   
 16. vikgul

  vikgul Lilla Buh

  Inlägg:
  3.966
  Från:
  Huvudstaden
  Har tappat en klocka så sekundervisare föll av, kostade två hundra att sätta på igen. Vad säger urmakaren om du bara vill fästa den igen? Tror ingen skulle säga att du måste göra en omfattande service då.
   
  Rivalen gillar detta.
 17. Rivalen

  Rivalen X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.642
  Gå till en annan urmakare och få en second opinion.

  Om du har drullat/ramlat så hade, som sagts, inte service hjälpt. Ha inte för stor respekt för bolagen. Var ödmjuk men målmedveten. Var i deras villkor står det som dom hävdar? Det kan vara så att de är ute efter undermåligt underhåll eller nåt, men det är ju betydelselöst vid fallskada, så isf ligger de sämre till. Be om hänvisningar till text i vullkor som du faktiskt har fått.
   
  poormans gillar detta.
 18. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.758
  Från:
  Storbritannien

  Såhär är det:
  1. Om du ramlar, sekundvisarn lossnar från visarväxelhjulstolpen, (Saken den sitter på) och du får ett KF på 7500 så har du antingen blivit blåst eller så har något mer gått sönder i verket.
  Har du trillat och slagit i klockan är risken ganska stor att du haft av balansaxeln. Jag är STARKT tveksam till att den visare, framförallt på en Breitling kronograf bara "lossnar" då de ör ökända för att sitta hårt som berget. Antagligen är det något som har med visarväxeln att göra som gått sönder.
  2. Läs genom deras info om deras garanti NOGGRANT.
  3. En klocka "servas" under tillverkning, och om den är från -95 så kan jag nästan lova att den har servats MINST en gång, då det är 20 år, således borde 3-4 servicetillfällen ha skett.
  4. Varför spelar det någon roll om den servats eller inte enligt ditt försäkringsbolag?
  5. Kontakta Bo Berggren, de är vettiga, har en verkstag på plats och är AD för Breitling, undvik mindre butiker enligt mig.
   
 19. hwuk551
  Trådstartare

  hwuk551 Ewok

  Inlägg:
  20
  Jag tackar ödmjukt för alla svar!

  - Standad procedure vid "Fallskador" eller liknande är (enligt klockbutiken) att man gör en fullservice hos Breitlings officiella reparatör.

  - Jag tecknade klockförsäkringen över telefon som en tilläggsförsäkring. Personen jag talade med ville inte ha några intyg på om klockan varit servad innan, detta var inget jag informerades om. Bör jag kunna idka på detta? Allt de ville ha var inköpspris, årtal och om den var begagnad eller ej.

  - Jag har kontaktat försäljaren för att höra med dem om den varit servad eller om de själva servat den. Jag meddelade dem om att jag trillat (därför har jag antagligen redan gått miste om garantin).

  - Jag är osäker på om sekundvisaren bara trillat av, när jag vände på klockan så svängde minutvisaren. Därför är antagligen Breitlings egna service det enda alternativet.
   
 20. Rivalen

  Rivalen X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.642
  Även om du tecknade på telefon, så borde du ha fått villkor hemsänt, t ex ihop med faktura? Det kan eventuellt vara så att hemförsäkringens drulledel är bättre lämpad?
   
 21. hwuk551
  Trådstartare

  hwuk551 Ewok

  Inlägg:
  20
  Mig veterligen har jag inte fått några villkor hemskickade, inte heller står det något i mina försäkringsbrev som finns tillgängliga online.

  Allt som står i försäkringsbreven är:

  Otur Special

  Föremål Tillverkat år Försäkringsbelopp
  Bretling Chronomat 1995 15 000
   
 22. hollow123

  hollow123 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.717
  Från:
  Göteborg
  Det låter skumt, stå på dig!
  Bör ju finnas villkor för din försärking online alt ring dem och be dem maila över det
   
 23. Frosse

  Frosse Y-Wing pilot

  Inlägg:
  723
  Från:
  Feskekôrka
  Låter ju löjligt att en allriskförsäkring inte skulle täcka detta.
   
 24. hollow123

  hollow123 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.717
  Från:
  Göteborg
  Frågan är var de drar gränsen. Den har ju blivit servad minst en gång under sina 20 år får man anta. Måste den senaste skett inom en 5-års period från att du köpt klockan?
  Detta bör finnas med i avtalen kan jag tycka
   
 25. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.712
  Från:
  Jymden
  Har visaren bara lossnat, så är det bara att öppna klockan och trycka dit den igen. Därefter kan du kolla om klockan beter sig som den ska och gör den inte det, så har något annat gått sönder. Det kan vilken oberoende urmakare eller hemmapulare som helst göra. Tar typ 5-10min och kostar några kr.

  Du nämner dock att minutvisaren bara snurrar. Innebär det att sekundvisaren lossnar och att minutvisaren sitter löst? Känns inte troligt att två visare lossnar av en smäll utan att något annat gått sönder i klockan. Det KAN säkert hända, men låter inte troligt.
   
 26. noeLLY

  noeLLY Y-Wing pilot

  Inlägg:
  517
  Anledningen att försäkringsbolaget vill ha bevis på service är för att en drulle inte täcker slitage eller underhåll utan just plötslig oförutsedd skada! Hör med urmakaren om dom kan skriva och intyga att servicen behövs göras pga stötskadan
   
  Rivalen och nissehult gillar detta.
 27. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.155
  IF - "the cheapest insurance company if nothing happens"


  (kunde inte låta bli... ;) )
   
 28. EmmaE

  EmmaE Stormtrooper

  Be urmakaren beskriva vilka skador som beror på fallet och vad detta kommer kosta att laga? :) Jag vet inte hur IF jobbar, men jag hade godtagit det i alla fall (har jobbat som skadereglerare på ett annat bolag) :) Hade dock ifrågasatt priset om jag sett en spec på en massa andra saker än enbart att laga visaren, men inte om urmakaren intygar att detta är till följd av skadan :)
   
  jabla, Rivalen och Jonulf gillar detta.
 29. Jonulf

  Jonulf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.630
  Från:
  Stockholm
  Det låter fullständigt rimligt också.

  Försäkringen i fråga täcker ju troligtvist inte en helservice på ett eventuellt risigt urverk. Sen om verket har pajat i fallet pga undermålig service känns inte heller relevant.
   
  Rivalen, Frosse och EmmaE gillar detta.
 30. Solvik

  Solvik Stormtrooper

  Inlägg:
  426
  Intressant detta..

  Begreppen behöver redas ut - vad menar försäkringsbolaget med att "..försäkringen inte gäller..."

  Vill bolaget göra gällande att;

  1, din klocka inte omfattas av försäkringsskyddet oavsett vad som har hänt (pga att den inte var servad)???

  2, din klocka omfattas av försäkringsskyddet men att den inträffade händelsen inte ger dig rätt till ersättning?

  3, din klocka omfattas av försäkringsskyddet men att du inte har kunnat påvisa försäkringsfall?

  4, inträffad händelse är försäkrad risk men att ersättning utifrån redovisat kostnadsförslag inte kan vitsordas då generell servicekostnad ligger utanför det rena skadeåterställandet samt utifrån förutsättningarna i övrigt?

  Är det här en separat tecknad objektsförsäkring utanför ditt hemförsäkringsskydd eller är denna Otur special ett tillägg inom ramen för ovan?
  Vilka skadereglerar, försäkringsgivaren (if?) eller annan aktör som inte är försäkringsgivare?

  Jakande svar på något annat än punkt 4 borde synas...
   
  Rivalen gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield