Laddar...
Nymans Ur 1851

Lasersvetsning?

Diskussion i 'Diskussion' startad av azcii, 1 juli 2016.

 1. azcii
  Trådstartare

  azcii Gösta

  Inlägg:
  2.649
  Från:
  City 17
  Ibland ser man 10+ år gamla klockor som ser helt orörda ut på chrono24, där de beskrivs som "oanvända". Kan man på något sätt kontrollera om klockan i fråga inte genomgått en lasersvetsning? Har sett bilder på olika forum där folk reparerat dings och repor med hjälp av lasersvetsning, där resultaten blivit helt fantastiskt bra. Läste också att Patek (och även Rolex) använder sig utav lasersvetsning i sina fabriker i Schweiz för att reparera klockor - någon som har mer info om detta? Någon med erfarenhet av lasersvetsning?
   
  theargonaut gillar detta.
 2. Tomas Eriksson

  Tomas Eriksson José "Pizza Racer"

  Inlägg:
  3.809
  Från:
  Prettogettot
  azcii gillar detta.
 3. paradis

  paradis José "Pizza Racer"

  Inlägg:
  3.863
  Från:
  Möllan -Malmö
  Förmodligen då för att reparera en liten skada , som här på bilder . Finns andra som gör om hela klockan , ock då säljes som NOS . image. image. image.
   
  rillesnille och azcii gillar detta.
 4. vikgul

  vikgul Lilla Buh

  Inlägg:
  4.130
  Från:
  Huvudstaden
 5. Torsten

  Torsten José "Pizza Racer"

  Inlägg:
  3.787
  Från:
  Orten
  En intressant detalj, tyckte jag, från Rolex tråden är man ofta använder laser för att lägga tillbaka befintlig material som tryckts undan vid stötar och slag.
   
 6. Nicbex

  Nicbex Gösta

  Inlägg:
  2.988
  Jag förstår egentligen inte riktigt problemet. Nu är jag ingen metallurgisk hantverkare och det är möjligt att jag inte har ett så tränat öga att jag kan ske skillnaden mellan en klocka som har blivit enbart polerad och en klocka som blivit polerad och lasersvetsad, iaf inte om resultatet blir så bra som bifogade bilder. Jag menar, man restaurerar som exempel svingamla fina tavlor; där har man ju inte som målsättning att tavlan ska se så sunkig ut som möjligt för att det skulle vara något värde i det utan försöker ofta professionellt restaurera så gott det går. Lurigare är det såklart om man tillför extra material, men om restaureringen av boetten endast görs för att flytta tillbaka materialet dit det ska vara är det väl positivt. Man byter ju urdelar som gått sönder eller är utslitna, vem vill ha en trasig klocka bara för att den ska vara "original".
   
  Adro gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield