Laddar...
Nymans Ur 1851

Lite nybörjarfrågor om Seiko Sea Urchins länk

Diskussion i 'Hemslöjd, modd och fix' startad av IsseBisse, 17 augusti 2015.

 1. IsseBisse
  Trådstartare

  IsseBisse Ewok

  Inlägg:
  4
  Jag köpte nyligen en Seiko "Sea Urchin" och har lite frågor angående den metallänk som följde med klockan. Jag har kollat igenom forumet lite, men inte hittat någon tråd som svara på min fråga. Men jag är helt ny här så jag kanske har letat på fel ställen, i så fall ber jag om ursäkt för repetitionen.

  • Jag skulle vilja korta länken men jag har aldrig gjort detta förut, och undrar lite hur jag ska gå tillväga och om jag behöver några speciella verktyg? Som jag har förstått det finns det huvudsakligen två olika sorters sprintar, friktionssprintar och skruvsprintar. Min Seiko tror jag har friktionssprintar. Stämmer det?
  • Sen hade jag lite funderingar kring länken. Den är ganska flexibel, något jag tycker känns ganska billigt. Har det att göra med att det är just en väldigt billig länk eller snarare med modellen på länken. Som jämförelse är länken på min Tissot Couturier mycket stelare, främst i sidled. Min egentliga fråga är alltså: om jag skulle vilja ha en länk som kändes "stadigare" ska jag då köpa en likadan av bättre kvalitet eller en annan sorts länk?
  Tack på förhand!
   
 2. Matts

  Matts X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.227
  Från:
  Stockholm
  Släng upp några bilder så får du fler och bättre svar. Seikos popularitet tror jag inte först och främst beror på deras länkar så tror nog utan att ha sett en bild att den nog "ska vara så"
   
 3. IsseBisse
  Trådstartare

  IsseBisse Ewok

  Inlägg:
  4
  Såhär ser länken ut underifrån:
  IMAG0197.jpg

  Och såhär ser sprintarna ut från sidan. Dom har en liten skåra i sig, men det ser inte ut som att det är meningen att dom ska skruvas ur.
  IMAG0198.jpg
   
 4. McGyver

  McGyver X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.613
  Från:
  Lund
 5. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.706
  Från:
  Jymden
  Frisktuonsstift stämmer. Läs guiden i hemslöjdsdelen. Funkar såklart även med typ spik och hammare men det är ju självklart inget man skriver om i en guide då det sker på egen risk. :)

  Tryck ut stiften i pilens riktning, när du sätter tillbaka stiften så ska de in där de trycktes ut. Enkelt.
   
 6. IsseBisse
  Trådstartare

  IsseBisse Ewok

  Inlägg:
  4
  Tack för dom snabba svaren! Vågade inte börja hamra på nyförvärvet så nu är ett länkjusteringsverktyg på väg.
   
 7. IsseBisse
  Trådstartare

  IsseBisse Ewok

  Inlägg:
  4
  Hur står sig den länken mot typ denna? Är det värt mellanskillnaden? Känner nu efter några dagar att jag verkligen stör mig på originallänkens skramlande.

  Sen när du skriver att jag får på den på min "SNZF017 utan större problem", vad innebär det? Efter att ha läst din "DIY-urtavla"-tråd är jag rädd att vi har lite olika uppfattning om vad det innebär ;)
   
 8. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.706
  Från:
  Jymden
  Jag hade köpt en länk från wjean på ebay istället med vikta ändlänkar där ändlänkarna inte är integrerade i länken. Då BORDE du kunna använda de ändlänkar du redan har. Om de inte passar klockrent på länken du köper så får du väl fila lite. Bra mycket enklare än att fila ner solida ändlänkar.