Laddar...
Erikson Urhandel

Longines HydroConquest vs. Oris Aquis

Diskussion i 'Diskussion' startad av andemannen, 26 februari 2016.

 1. andemannen
  Trådstartare

  andemannen Ewok

  Inlägg:
  40
  Från:
  GBG
  Jag är ny i denna stora värld av klockor och har under de senaste veckorna surfat runt en del är på klocksnack. Jag har fastnat för två klockor - Longines HydroConquest (framförallt med arabiska siffror, ) och Oris Aquis 43mm. Gillar HCn med arabiska siffror mer på grund av den helt borstade länken. Den vanliga modellen har polerade länkar. Vet att det skiljer en del i pris på dessa modeller och undrar därför om de extra pengarna som skulle läggas på en Oris Aquis är motiverade? Misstänker att det är många som har erfarenheter av dessa klockor, dela gärna med er av era erfarenheter. Mest värdefullt hade varit om någon som haft båda i sin ägo kunde uttala sig om vilken av klockorna som ger mest value.

  Om någon har andra förslag på liknande klockor i prisklassen 5000-10000kr så är de hjärtligt välkomna.

  Ber om ursäkt för oklara beskrivningar, är som sagt nybörjare och har inte riktigt lärt mig klock-lingot ännu.
  Bifogar två bilder på de olika Longinen-modellerna jag syftar på. Notera att bägge bilder är lånade.
   

  Bifogade filer:

 2. Gurgel

  Gurgel Stormtrooper

  Inlägg:
  337
  Jag har en Aquis date och en Longines Conquest (kvarts), alltså ingen hydroconquest. Vet inte om det är någon storleksskillnad på conquest och hydroconquest. Oris mäter ju iafl 43mm och min conquest mäter 41 el 42mm. Jag upplever att det är stor skillnad. Med min handleder sitter conquesten betydligt bättre.

  En stor nackdel med Aquis är bandhornen. Du kan inte sätta på vilket band som helst på den. Du får helt enkelt välja på original gummi eller länk. Jag har iofs också ett nylonband med kardborre som jag inte testat ännu. Men där någonstans tar det stopp i möjlighet till bandbyte.
  Fördel Oris är att den är mycket snyggare. Den har en mer aggresiv design enl mig (Aquis mot HQ alltså). Men eftersom du överväger båda tycker du förmodligen inte det...
  En annan skillnad är att Oris generellt kanske anses vara ett mer medvetet val, inte många klockointresserade har ens hört talas om Oris, det gör också att den fullständigt flyger under radarn. Så upplever iafl jag det. För många människor kan det lika gärna vara en klocka som du köpt på ebay för $ 250.

  Båda klockorna upplever jag som mycket välgjorda i förhållande till sin prislapp. Båda klockorna bör du kunna köpa beg. Köper du den här på KS och fortsätter vara medlem kan du alltid sälja den om du tröttnar. Skulle gissa att Orisen är mer lättsåld då jag uppfattat att den attraherar en större målgrupp inom KS (som sagt, inte utanför KS). Longinen kan du absolut också sälja inom KS, men du kommer förmodligen ha en lite "färskare" målgrupp, alltså till större del nya medlemmar och få gamla KS-rävar kommer vara intresserade av den. Det är min uppfattning.

  Edit: Obs att det är rätt stor skillnad på Conquest och HydroConquest, så mitt uttalande om välbyggd och skön får du ta för vad det är.
   
  andemannen gillar detta.
 3. andemannen
  Trådstartare

  andemannen Ewok

  Inlägg:
  40
  Från:
  GBG
  Tusen tack för ditt svar, givande!
  Har du små handleder? Vet du vad dom mäter? Jag har relativt små handleder och tänker att Orisen kan bäras stor på min arm. Tänkte någon gång näst vecka åka till en AD och prova den. Provat HydroConquesten 41mm och den satt väldigt bra.

  Okej! Jag föredrar länk i första hand men kan tänka mig att under sommaren det kan vara snyggt att sätta på nato-band. Det är ett minus för Orisen.

  Har tänkt köpa begagnat oavsett vilken klocka valet faller på då jag inte tycker det är värt de extra tusenlapparna för att få en sprillans ny.
   
 4. Gurgel

  Gurgel Stormtrooper

  Inlägg:
  337
  Har 17,5 men ganska liten ovansida av handleden. Mina handleder ser alltså mindre ut än vad de är på "klocksidan". Tycker själv att Orisen är väl stor. Men det funkar, den ska ju vara lite stor, toolig dykare som det är... image.jpeg image.jpeg image.jpeg Tyvärr hittar jag inte en enda bild då jag har min Longines på mig. Kan ta en bild senare om du vill se. Har dock länken avplockad. Får isfl slänga på ett nato (som jag tycker den passar riktigt illa på, conquest gör sig endast på länk enl mig, HQ passar säkert bättre på nato).
   
  Arsius11 och mae gillar detta.
 5. maartyn

  maartyn Rebel soldier

  Inlägg:
  84
  Angående bandhornen på Orisen så har jag sett att det finns en adapter. Vet inte var eller om man kan köpa den någonstans fortfarande. Blir dock inte särskilt snyggt i mitt tycke.
  [​IMG]
   
  Rossi, Arsius11 och Gurgel gillar detta.
 6. Gurgel

  Gurgel Stormtrooper

  Inlägg:
  337
  Har du sett någon bild med dem monterade? Blir det bra så är ju saken biff! Då är ju Oris Aquis den ultimata dykaren i 10tkr klassen! ;)
   
 7. maartyn

  maartyn Rebel soldier

  Inlägg:
  84
  Hittar bara bild på den monterad på annat än Aquis.
  [​IMG]

  Verkar även som att Oris skickar med en adapter tillsammans med Force Recon. Den ser bättre ut i mitt tycke men verkar bara finnas till den modellen och i den färgen:
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Gurgel gillar detta.
 8. levman

  levman Rebel soldier

  Inlägg:
  140
  Oris Aquis är en så vacker klocka, se nedan:
  https://monochrome-watches.com/oris-aquis-date-gradient-blue-dial-specs-price/
  Såg att man kan få en här på KS för cirka 9'?

  Jag beställde en svart Obris Morgan Aegis dykare som kommer i slutet på Mars, men kommer köpa en Longines Hydroconquest 41 mm blue dial nu mot våren tror jag. Vill ha två sportiga dykare. Senare blir det nog en Breitling Superocean Heritage 42 mm :) Och sen efter det Omega, Rolex etc. Ambitioner :)
   
 9. Bakkman

  Bakkman Ewok

  Inlägg:
  20
  Jag har för mig att "adaptern" är ett hemmabygge. Tillverkat av en kille som hade tillgång till en klockverkstad och finns inte att köpa.
   
  Gurgel gillar detta.
 10. Saltkråkan

  Saltkråkan Stormtrooper

  Inlägg:
  307
  Just bandhornen blev en deal breaker för min egen del. Även jag velade länge och väl mellan dessa två (samt några ytterligare), då de ligger relativt nära varandra i pris.

  Tycker de håller likvärdig kvalitet, faktiskt. Oris är i mitt tycke den snyggare klockan, ett måhända "roligare" märke, samt bärs i mitt tycke faktiskt mindre än de 43 mm den faktiskt är. Baksidan är som sagt bandhornen som omöjliggör annat än originalgummi då man söker lite ombyte. Sen visst, den är lite dyrare också.

  Jag köpte den blå Hydron av gamla snittet, med 6-9-12-tavlan. Främst då jag tycker den gör sig riktigt jävla bra på läder. Den passar även min spinkiga handled bättre än vad Aquis gör. Summa summarum: Orisen är finare på stället, Longines är finare på handleden. I mitt fall.

  Med grövre handled, och utan trängande behov av att kunna skifta från länk till läder/nato hade jag troligtvis gått på Aquisen.

  Oavsett vilket tycker jag båda klockorna ger rejäl valuta för pengarna.
   
  Gurgel gillar detta.
 11. Bakkman

  Bakkman Ewok

  Inlägg:
  20
  Har själv inte ägt Longines Hydroconquest men av de två skulle jag välja Oris Aquis alla dagar i veckan! Härlig tyngd och kvalitetskänsla i den. Se till att köp med länk är min rekommendation!
   
 12. andemannen
  Trådstartare

  andemannen Ewok

  Inlägg:
  40
  Från:
  GBG
  Tack så mycket för bilderna! Min handled är lika är av samma storlek som din och jag tycker den ser ganska stor ut. I och med att den är ganska hög så har jag läst att folk upplev att det ibland kan vara jobbigt att ha den till skjorta då den "hakar" i. Är det något du upplevt?
   
  Gurgel gillar detta.
 13. andemannen
  Trådstartare

  andemannen Ewok

  Inlägg:
  40
  Från:
  GBG
  Tack för tipset! Jag håller med dig om att den inte är så snygg. Tycker den ser något klumpig ut, inte elegant alls. Iof är det kanske inte elegans man är ute efter när man köper en dykare.
   
 14. andemannen
  Trådstartare

  andemannen Ewok

  Inlägg:
  40
  Från:
  GBG
  Låter som att du har stora planer på gång! Låter spännande.
   
 15. andemannen
  Trådstartare

  andemannen Ewok

  Inlägg:
  40
  Från:
  GBG
  Tack så mycket för svaret! Lutar åt att gå på din linje och köra på Hydron. Mest på grund av att jag har smala handleder och tror Aquisen kommer att se stor ut samt att möjligheten till att variera band är väldigt begränsad. Tror jag kommer, precis som du, uppskatta att kunna variera band!

  Hur är den blå? Skiftar den mycket i färg beroende på vad det är för ljus? Jag är orolig att den uppfattas som "för" blå.
   
 16. maartyn

  maartyn Rebel soldier

  Inlägg:
  84
  Det låter bekant! Bilderna dyker upp på Google och kommer från forumet på Friends of Oris som ligger nere nu.
   
 17. Saltkråkan

  Saltkråkan Stormtrooper

  Inlägg:
  307
  Ja, det tycker jag nog att den gör. Ju bättre ljus, desto mer skiftningar.

  Den svarta tavlan är ju "plattare" i det avseendet. Något jag personligen tycker är synd. Men återigen: Tycke och smak..
   
 18. Saltkråkan

  Saltkråkan Stormtrooper

  Inlägg:
  307
  Får nog förtydliga mig lite, läste frågan lite snabbt..

  Ja, den skiftar ganska mycket i "rätt" ljusförhållanden. Nej, jag upplever den inte vara för blå. Tvärtom. Faktiskt.
   
 19. Gurgel

  Gurgel Stormtrooper

  Inlägg:
  337
  OBS att den ser betydligt större ut på bilderna än i verkligheten. Men det gör ju alla klockor. Iafl när jag fotar.... Testa dem båda själv?
  Ja den är tjock, har den ju som du ser på gummi, claspen är tjock den också. Till de flesta skjortor fastnar den och stannar utanför manschetten. Har beställt en länk, hoppas den är lite tunnare vid spännet.
   
 20. andemannen
  Trådstartare

  andemannen Ewok

  Inlägg:
  40
  Från:
  GBG
  Tack för svaret. Tycker det verkar addera någonting till klockan att den inte alltid ser likadan ut. Varit lite skeptisk till den blå men efter din kommentar och efter ytterligare bildsökning så blir jag riktigt sugen!
   
 21. andemannen
  Trådstartare

  andemannen Ewok

  Inlägg:
  40
  Från:
  GBG
  Hmm... Låter inte så härligt då jag oftast har skjorta på mig och kommer nog att finna det väldigt irriterande om den ständigt fastnar. Återkom gärna med kommentar, när din länk anlänt, om det blir bättre!
   
 22. Gurgel

  Gurgel Stormtrooper

  Inlägg:
  337
  Har du ingen AD i närheten? Ta på en skjorta och testa den där, iofs svårt med länk kanske.
  Vet inte när länken kommer, ad har efter 2v - 3v fortfarande inget besked från Oris om när den förväntas anlända... :-( men absolut, jag kan ge en recension då! Har förövrigt skjorta dagligen.
   
 23. mae

  mae Rebel soldier

  Inlägg:
  102
  Från:
  Skåne
  Jag led av samma dilemma, Oris Aquis vs Longines HydroConquest.
  Mitt val föll på HC men med sina 21mm mellan hornen är den inte rolig att hitta skojiga band till
  22mm nato/zulu funkar med lite god vilja.
  IMG_20160118_215856.jpg


  Men men men.....
  Nu väntar jag på en Aquis small second 46mm i svart/orange , den borde dyka upp i mitten på april:)
   
 24. andemannen
  Trådstartare

  andemannen Ewok

  Inlägg:
  40
  Från:
  GBG
  Jodå, så tänkte nästa vecka gå till en och prova.
  Ajdå, inget besked om hur lång tid det skulle ta när du beställde? Hur mycket fick du betala för länken?
   
 25. andemannen
  Trådstartare

  andemannen Ewok

  Inlägg:
  40
  Från:
  GBG
  Grymt! Men du är nöjd med ditt val trots svårigheterna med banden?
  Oh, härligt!
   
 26. mae

  mae Rebel soldier

  Inlägg:
  102
  Från:
  Skåne
  jo då jag är nöjd, men har aldrig kunnat släppa Orisen den har legat och gnagt långt bak i hjärnan hela tiden:)
   
 27. Gurgel

  Gurgel Stormtrooper

  Inlägg:
  337
  Olika AD ville ha mellan 3500-4500. skulle tro att ad'S avans vid 3500 är rätt kass. Tror det var ett bra pris. Annars kan man beställa från uk för £200 + frakt. Köpte den ändå av AD för att sponsra. Måste ju hålla dem igång om vi vill kunna gå dit och prova klockor!
   
 28. hooods

  hooods Y-Wing pilot

  Inlägg:
  817
  Valde själv mellan dessa två. Köpte aquisen. Jämför man pris hos klockia så ligger orisen ca 8500 över Longinesen. Detta märks tydligt i kvalitén tycker jag. Tavlan och framförallt boetten och länken är mycket bättre på orisen.
   
  mae gillar detta.
 29. Gurgel

  Gurgel Stormtrooper

  Inlägg:
  337
  Drog på länken på Longines för att kunna visa... Även denna ser dock stor ut på bild... Men inte i verkligheten. image.jpeg
   
 30. andemannen
  Trådstartare

  andemannen Ewok

  Inlägg:
  40
  Från:
  GBG
  Tack för svaret! Är du nöjd med Orisen på alla sätt? Tycker de 8' extra för Orisen är motiverade alltså?
   
Mårtenssons ur Brookfield