Laddar...
Nymans Ur 1851

Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn

Diskussion i 'Diskussion' startad av Bojke, 18 februari 2014.

 1. Bojke
  Trådstartare

  Bojke Wicket Wystri Warrick

  Därför tycker jag att vi nu en gång för alla reder ut begreppet 'after market'. I min mening så är det en omärkt del som det inte är några problem att inneha. Jag har dock flera gånger beskådat hur folk klankar ner på after market i köp&sälj-delen. En av dessa gånger kom man snabbt fram till att det "bara var no name". Jag har länge levt i villfarelsen att no name och after market är samma sak. För att få lite extra kött på benen har jag försökt mig på att googla, men när alla har olika åsikter som de vet stämmer överens med verkligheten är det svårt att komma fram till något.
  På ett forum med en relativt stor handelsdel tycker jag att ett ärende likt detta självklart inte kan vara en tolkningsfråga, och därför ställer jag frågan;
  Vad innebär egentligen after market?

  Om det finns liknande begrepp som är svårtolkade så går det alldeles utmärkt att diskutera även dessa i denna tråd.
   
  garfield, easy rider, k0ltrasten och 3 andra gillar detta.
 2. wundlander

  wundlander Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.718
  Från:
  Stockholm
  Jag delar din bild, Bojke. After market och no name är samma lika. Tycker jag.
   
  Bojke gillar detta.
 3. Asplund

  Asplund Stig H Olsson

  Inlägg:
  5.640
  Från:
  Kungsholmen
  +1 Dock delar jag inte bilden av att det är "okej" att bära, finns många här som inte tycker det.
   
  Boris Balkan gillar detta.
 4. Stomatologen

  Stomatologen Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.929
  Från:
  Kiruna
  Men om t.ex. länkar till seiko så som super oyster från WJean/Yobokies/Tongchoy klassas som after Market så är det ju inga no name direkt då de kommer med Seiko clasp. Eller tänker jag fel?
   
  wundlander gillar detta.
 5. Denke

  Denke Brännström

  Inlägg:
  6.995
  Från:
  Stockholm
  Okej vet jag inte. Men det är inte original.
   
 6. Norra

  Norra Direktör Jönsson 4 personer

  Kommer de med Seiko-clasp eller är de tillverkade av Seiko och sålda via olika butiker? I såna fall är det ej aftermarket. (om Seiko tillverkar dessa).

  +1 på att aftermarket och no-name är detsamma. Dock är det väl inte alltid okej, och att berätta att något är aftermarket i t. ex. köp o sälj anser jag är ett måste.
   
 7. Bojke
  Trådstartare

  Bojke Wicket Wystri Warrick

  Inte tu tal om saken!

  Vad jag vet så har jag själv inget aftermarket, och planerar för den delen inte heller att skaffa det, men vad är det som inte är okej med t.ex. denna länk? https://klocksnack.se/threads/fsot-tudor-7017-date-day-jumbo.12845/
   
 8. Norra

  Norra Direktör Jönsson 4 personer

  Jag tycker det är lite ful med aftermarket/no-name (ej alltid utseendemässigt, dock lite som piratfälgar på bilar), fast det gäller väl helt ärligt talat lite finare märken. Seiko tycker jag är skitsamma. Bara min åsikt dock.
   
 9. Denke

  Denke Brännström

  Inlägg:
  6.995
  Från:
  Stockholm
  Bojke

  Det är ju okej om man vet att det Inte är original och det inte spelar någon större roll för ägaren/köparen.

  Det är inte okej om man inte vet att det är aftermarket och tror att man har en klocka som är helt original.

  Jag har inga problem med aftermarket så länge det inte är ett varumärkesintrång eller om det mörkas. Även om jag personligen vill att mina klockor ska vara original (oavsett om det är en dyr eller billig klocka).
   
  Frosse gillar detta.
 10. Bojke
  Trådstartare

  Bojke Wicket Wystri Warrick


  Då är vi överens.
   
 11. POO

  POO Gullan

  Inlägg:
  1.224
  Nu har väl jag inte något emot eftermarknadadelar som är omärkta, förutom då sådant som visare, vridringainlägg osv som är svåridentifierat, men är verkligen en oyster- eller jubilee länk helt identisk med originalet förutom märkningen OK egentligen? Vad är skillnaden mot att köpa en hel klocka? Nu är det ju juridiska gränsdragningar bortom mitt förstånd men IKEA fick inte sälja ficklampor som såg ut som mag lites tex.
   
 12. Vonlind

  Vonlind Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  550
  Detta är en omöjlig fråga utan svar.
  Väldigt intressant dock.
   
  garfield gillar detta.
 13. acce1999

  acce1999 Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.917
  "Aftermarket" är den sekundära marknaden, efter att den ursprungliga produkten sålts på primära marknaden. "Aftermarketdelar" är vanligen reserv- eller servicedelar. De kan vara tillverkade av orginaltillverkaren (OEM - Original Equipment Manifacturer) eller någon annan. Ibland kallas de sistnämnda för piratdelar om de inte tillverkas på licens från OEM.

  "Aftermarket" behöver alltså inte vara något dåligt, särskilt inte om det handlar om delar som licenstillverkas efter OEM-specifikationer.

  När det gäller detta forum, så tror jag många av oss använder ordet "aftermarket" på samma sätt som "piratdelar". Risken med piratdelar är att de inte följer den ursprungliga tillverkarens specifikationer, med bristande funktion och kvalitet som konsekvens. Det är inte bra. En eftermarknadsdel som tillverkats efter OEM-specifikationer ska förstås vara identisk med en del tillverkad av den ursprunglige tillverkaren, dvs fungera bra.

  "no name" är, enlig min mening, ett annan fras för "generika", men med skillnaden att "no name" ofta handlar om en påtaglig designstöld utan licens eller tillstånd, där man endast låtit bli att kopiera ursprungsproduktens varumärke. Det är förstås inte bra. Dessa tillverkare klarar sig undan, just för att de låter bli att namnge sin produkt.

  A
   
  Fabian, garfield, wundlander och 4 andra gillar detta.
 14. Mattan

  Mattan Gullan

  Inlägg:
  1.177
  Från:
  Västkusten
  Är det inte okej med aftermarket läderband då heller? Typ hirsch?
   
 15. Ingenjören

  Ingenjören Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  623
  Från:
  Stockholms södra delar
  I mina ögon inte alls en omöjlig fråga. Aftermarket är ett begrepp inom många industrier och marknader och behöver inte alls betyda att det är "oäkta" delar. En "maskin" eller "produkt" säljs av en nyförsäljnings avdelning, det kan vara en bil, industrimaskin, iPad, KLOCKA!!! eller vad som helst. Direkt efter affären hanteras alla garantier, reparationer, service samt reservdelar av en eftermarknads avdelning (after market). Nu är dock denna marknad hårt konkurrensutsatt men hanteras likväl av både ursprungsleverantören och konkurrenter. Som exempel blev för ett antal år sedan bilindustrin (tack och lov) av med sitt monopol på begreppen "originalservice" eller "original delar" så alla garantier gäller även om t.ex. Mekonomen servar en ny bil. Så ordet eftermarknad kräver en förtydling i sitt sammanhang då det i sig inte avser det ena eller det andra. Köps ett nytt spänne direkt i från Rolex så är det likväl en "after market produkt".

  Sorry acce1999, vi var inne på samma tema, men du hann före :)
   
  acce1999 gillar detta.
 16. Apansson

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Tror det är skillnad på band och delar. En länk är nog "värre" om det är aftermarket än ett band. Band tenderar man väl att byta lite mer fram och tillbaka än en länk. Dessutom slits band på helt andra sätt än vad länkar gör.
   
  Mattan gillar detta.
 17. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.914
  acce1999 har ju rätt generellt, ...fast på klockor känns det som om piraterna helt har kapat begreppet "aftermarket" och att vi entusiaster då (för att göra det enklare för de mindre informerade) helt enkelt likställer pirat=aftermarket

  och sen kallar allt OEM för originaldelar, även om det egentligen är en eftermarknadsdel, tex ett rolex bygelspänne till en klocka som bara levererades på länk från fabrik i original,

  jag tycker att det är en bra begreppsbildning, för att den viktiga skillnaden i den här branschen går mellan originaltillverkare och (generellt sett sämre) kopierade delar, det är inte så vanligt att det säljs delar tilverkade på licens efter originaltillverkarens specifikationer???
   
  David och acce1999 gillar detta.
 18. JoberMan

  JoberMan Politruk

  Inlägg:
  3.381
  Från:
  Minsk, Vitryssland
  Den där annonsen är inte bara OK. Den är fan ett mästerverk. Annonsernas konung. Tutti di annonso tutti. Jag kan gå i god för annonsören också. En trevlig lirare. Genomhederlig. Och snygg. Snygg som fan.

  Vad gäller trådämnet, så tror jag de flesta här likställer aftermarket med märkeslös efterapning av originaltillbehör, tillverkad av någon annan. Noname i mina öron i alla fall, är en produkt utan angiven tillverkare. Ofta är det väl samma sak? Gillar inte uttrycket aftermarket och undviker att använda det. Tycker att det ofta används för att få något att låta lite finare.
   
  Sirba, Ryttaren, theargonaut och 3 andra gillar detta.
 19. Jakobb

  Jakobb Hedlund

  Inlägg:
  2.225

  Är inte det tredjepart isf? Alltså ett läderband som tydligt är märkt med Hirsch?
   
 20. garfield

  garfield Hedlund

  Inlägg:
  2.107
  Vi har ju en helcool tråd om DayDate tavlor på forumet. Hur många av dessa är Rolex original ? Är de andra aftermarket?
   
Mårtenssons ur Brookfield