Laddar...
Nymans Ur 1851

Marathon Navigator Quartz Date

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av TonySoprano, 8 februari 2015.

 1. TonySoprano
  Trådstartare

  TonySoprano Rebel soldier

  Inlägg:
  184
  Specs:
  Item : Shape Round
  Dial window material type: Acrylic
  Display Type: Analog
  Case material: Fibreshell
  Case diameter: 41 millimeters
  Band Material: Nylon
  Band length: Men's Standard
  Band width: 20 millimeters
  Band Color: Black
  Dial color: Black
  Bezel material: Fibreshell
  Movement: ETA F06 Quartz
  Water resistant depth: 6 ATM
  Warranty type: Manufacturer - 1 Year  Detta är min första recension här, så ni får vara lite snälla med tanke på bilder och språk. ;)

  Marathon Navigator Quartz
  Efter att ha läst många kul recensioner här ville jag själv bidra med något. Ville ha en tuff beater under hösten och fick upp ögonen för denna efter att ha läst en recension på wornandwound. Köpte min från Chronoworld vilken är en japansk AD för märket. Man kan även köpa den från P&C i England.
  Armen.jpg
  [​IMG]
  På orginalband!

  Bakgrund till Marathon:
  Marathon grundades 1904 och har försett de allierade/USA med tidtagningsinstrument sedan 1941. Tillverkningen sker idag i USA, Canada och Schweiz (där urverken tillverkas för att skickas vidare). Alla modeller är tillverkade enligt militära specifikationer och används idag av kanadensiska armén, amerikanska marinkåren samt israeliska fallskärmsjägare. Företagets främsta kunder är armérna i respektive länder, vi konsumenter hamnar lite i andra hand vilket gör deras marknadsföring mot oss ganska sparsmakad. (källa: marathon och P&C)

  Just denna modell tillverkas specifikt för fallskärmsjägares specifikationer vad jag förstått. Klarar höga tryckskillnader.


  Förpackning:
  Verkligen no fuss. Liten kartongbox med klockan, papperslapp som instruktionsbok samt en lapp med en prickskytt på (?). Bidrar till känslan hursomhelst. Inget fancy PR här inte. Vill man ha boxar av lackat ädelträ får man leta vidare.

  Förpackning.jpg  Boett:
  Assymetrisk boett av fibermaterial med kronskydd. 41 mm och upplever att den bärs liiite mindre pga korta bandhorn. Var på förhand lite orolig att boetten skulle kännas "plastig", blev dock glatt överraskad av hur bra fibermaterialet känns rent kvalitetsmässigt; tungt och svart. Vattentät ned till ca 50 m vilket är trevligt.

  camo.jpg
  (Här på mitt camo-strap)

  Tavla och visare:
  Här är verkligen läsbarheten i fokus. Klockan har dubbla index 12h/24h samt tritimtuber vid varje indexmarkering. Tritiumtuberna gör dessutom ett utmärkt jobb under mörka stunder och funkar både på krogen och under kolsvarta joggingturer i december. Visarna är av "syringe"-typ och är även de försedda med tritiumtuber.

  Luma.jpg
  (Ingen kalasbild, ber om ursäkt.)

  Vridning och glas:
  Detta är en sk. "unidirectional"- vridning. Går lätt att vrida men är en tydligt plastigare känsla i vridningen jämfört med andra klockor såsom min Longines HC. Glaset är av hesalit vilket drar till sig repor ganska lätt, något man kan störa sig på i början. Glaset är doomat och ger en go, varm känsla precis som hesalit ska göra. Hesalitglas klarar tryckskillnader som uppstår vid fallskärmshopp och flygningar utan att spricka, vilket är huvudanledningen till att klockan utrustats med detta, (hey, det är en militärklocka).

  Sidan..jpg

  Urverk:
  Inuti sitter ett ETA F06 Quartz med EOL. Gör sitt jobb fint.

  Band:
  Det medföljande bandet känns rätt tafligt. En svart rem som för tankarna till ryggsäcksremmar. Bytte snarast ut orginalbandet mot ett premium NATO i camo-stuk där klockan enligt min mening verkligen hittade hem. Fasta bandstift gör dessutom bandbyten lätt.
  På armen:
  Tuff, lätt och smidig är de ord jag kommer att tänka på. Läsbarheten är alltid i fokus oavsett ljus. De vita indexen på vridningen och på tavlan gör att klockan får en ganska speciell utstrålning. Storleken 41 mm gör att den passar för det mesta. Jag skulle aldrig kalla den lyxig, snarare funktionell och tuff. En beaterkänsla med lite sting.

  Tiger.jpg

  Slutsats:
  Vill du plocka fram din inre gerillakrigare för under 2 k? Vill du ha en klocka som är hyfsat unik, kul och prisvärd? Då är nog Marathon Navigator Quartz Date något för dig, en klocka byggd enligt tuffa specifikationer. En klocka som är gjord för de många informella tillfällen som uppstår i livet. Under min tid som ägare har denna fått följa med på såväl mörka löpturer, underground-klubbar på södermalm, vardagsshopping och finare evenemang. För mig är det en kul klocka med en kul historia som gör sitt jobb i alla lägen.

  Plus:
  + Tritiumtuberna
  + Boettmaterialet
  + Priset (!)
  + Hesalitglas
  + Läsbarheten på tavlan
  + Kul historia kring märket

  Minus:
  - Medföljande bandet
  - Vridningen kan uppfattas som plastig
  - Funkar inte riktigt i alla lägen.

  4/5 får den av mig.
   
  Denke, Kejsaren, Myndigheten och 7 andra gillar detta.
 2. Ingeröd

  Ingeröd Rebel soldier

  Inlägg:
  131
  Från:
  Göteborg
  Tack för en bra recension! Har kikat på Marathon, men stör mig lite på att urtavlan (som ju faktiskt visar vad klockan är) är en sådan liten del av totala diametern.

  Schysst beater annars!
   
  TonySoprano gillar detta.
 3. Seikosthlm

  Seikosthlm The Japanese Salesman

  Inlägg:
  3.417
  Från:
  STHLM
  Tack för bra recension. Har sneglat lite på den här och du svarade på en del av mina frågor.
  OT:Finns det undergroundklubbar på Södermalm? Vad gör man där,surdegsbröd och korv med otillåtna ingredienser?
   
  ollkli gillar detta.
 4. TonySoprano
  Trådstartare

  TonySoprano Rebel soldier

  Inlägg:
  184
  Trevligt! Snarare dålig reggae och billig öl i en källare. [emoji38]
   
  Seikosthlm gillar detta.
 5. ollkli

  ollkli Y-Wing pilot

  Inlägg:
  843
  Stenhård klocka, klart lyft med ditt Nato. Tack för en fin recension. Bra jobbat!
   
  TonySoprano gillar detta.
 6. Denke

  Denke Admin Admin

  Inlägg:
  7.793
  Från:
  Stockholm
  Trevlig recension! :)
   
  TonySoprano gillar detta.
 7. TonySoprano
  Trådstartare

  TonySoprano Rebel soldier

  Inlägg:
  184
  Jag reviderar ned mitt betyg lite. I helgen lossnade en av tritiumtuberna bort, får skicka ned klockan till Marathon i Schweiz för garantiärende. [​IMG]
   
 8. Sorubim

  Sorubim X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.068
  Fan, illa. Hoppas dom fixar det på garantin. Jag gillar min Navigator skarpt och använder den mycket ofta. Den är ju så lätt och sitter bekvämt med ett nato.