Laddar...
Erikson Urhandel

Min bankrånarklocka – Girard Perregaux Laureato Evo3

Diskussion i 'Diskussion' startad av Rozzy, 13 oktober 2016.

 1. Rozzy
  Trådstartare

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.371
  Från:
  Stockholm
  Skärmklipp3.png


  Vem vill inte vara som en av dom riktigt tuffa stora killarna? Taggningar, muskler, brudar, stora dyra koola klockor. Jag själv bär mest vintage herrur i storlek mellan 32 och 36 mm (varav den sistnämnda storleken nästan känns stor!) Men det är något med att få på sig en stor fet klocka. Vad benämner då en riktig bankrånarklocka? Storleken, exklusiviteten, tyngden, kvalitén, brackig?, prislappen… Ja, shit. En riktig bankrånarklocka är dyr. Väldigt dyr. Hur tusan skall man kunna ta sig råd att köpa en? Skall man behöva råna en bank eller? Ja ok, det ligger väl något i det. Men det är ju livsfarligt för att inte säga olagligt och folk kan ju komma till skada både fysiskt och psykiskt! Högst omoraliskt är det dessutom. Nej, någon ordning på torpet får det vara! Jag skippar allt det där och letar andra vägar.

  asfp.PNG
  Gangsta! Bilder skamlöst robbade på WWW

  b504ed97-1e48-4125-8809-5d9b9111acdf.jpg
  Jonas Oredsson, en kille som försöker ta genvägar…


  För att göra en lång historia kort. Jag är en Girard Perregaux (GP) fanboy, jag erkänner det. Jag älskar verkligen tillverkaren som jag anser gör fantastiska klockor i helt egen och ibland vågad design i en mycket hög kvalité. De är ett av de stora anrika fina husen som idag. Samtidigt är de ganska underskattade på marknaden anser jag. De är duktiga producenter av verk och levererar till andra exklusiva tillverkare och givetvis har Girard Perregaux endast fina inhouseverk i sina egna klockor sedan en tid tillbaka. De har sitt ursprung från 1791 i La Chaux-de-Fonds, Schweiz och ligger definitivt i toppskiktet när det kommer till Haute horlogiere.

  http://www.watchanish.com/girard-perregaux-factory-visit-tourbillon-watches/

  IMG_5480.JPG
  Mina andra Girard Perregaux (saknas gör min 32mm gulddressare)

  I Sverige är GP en liten aktör och finns bara representerade med en AD i Fredmans ur i Stockholm. Dock har jag hört att NK börjat ta in dem med. Andrahandsvärdet för klockorna är riktigt uselt, och det är ju bra om man vill köpa en!
  Jag hade sett en stål Lureato Evo 3 på Kaplans som inte blivit såld på några auktioner. En fin Evo 3 ref 80180 med vit tavla med punkt indexen. Klockan är numera dock ur produktion men rek. priset låg på ca 15000 dollar. http://www.jomashop.com/girard-perregaux-80180-1-11-1111.html
  0.jpg
  Evo 3 kom år 2003 och står för att det är den tredje generationens Laureato (Evolution 3). Laureato modellen har ju sitt ursprung, faktiskt i en kvartsklocka, som kom 1975. GP hade på egen hand utvecklat ett kvartsverk som kom att sätta standarden för alla kvartsverk. Detta firade man med att bygga en tunn delikat klocka kring detta verk. Nu råkar jag ha en sådan klocka (bilden ovan längst till höger samt nedan), den första refen så läs mer här och mer om Girard Perregsux historia: https://klocksnack.se/threads/kvartsskolan-–-samt-en-pionjär-girard-perregaux-laureato-del-1-2.33655/
  image2.jpeg

  Kaplans satte ner klockan mer och mer och till slut kunde jag inte motstå att bjuda på den. Fördelen av att vara en av få GP-älskare är att ingen bjöd mot mig och jag fick den ”billigt”. Väl när jag skall hämta ut den inser jag dock att klockan inte fungerar riktigt. Jag drar upp klockan och den tickar på. Vänder jag på klockan med tavlan neråt för att beundra det vackra verket genom display back stannar den. Tavlan upp och klockan går perfekt. Kaplans ber att få behålla den och undersöka saken då denna defekt inte fans nämnd i beskrivningen. Nästa dag ringer man och säger att den är defekt och måste in på service/reparation. Troligtvis är det något med juvelerna/fastsättning av balansen som spökar. Kaplans erbjuder att ta tillbaka klockan och återbetala mig eller så kan de göra ett avdrag på priset motsvarande en ungefärlig halv service. Jag har samtidigt konsulterat min fellow KS:are @Daniel Mathisen som är urmakarsstuderande i Motala som hjälper mig med ett par andra klockor. Vi diskuterar om vad som kan vara fel och kommer fram till att det kan vara värt chansen. Han skall titta på klockan med hjälp av sin lärare om det behövs. Jag behåller klockan och får refund.

  Skickar iväg klockan och Daniel öppnar den gör en första undersökning. Tur har vi (jag), lilla fjädern/sprinten (lyrfjädern) som håller motstenen hade hoppat ur, troligtvis efter en hård stöt. Inget är trasigt utan bara sätta fjädern på plats. 14467039_10153692218651256_943102308_o.jpg
  Den öppna fjädern vid röda stenen! Urmakarens bilder på verken.

  Daniel undersöker verket och anser inte att den behöver servas då den ser fin ut och bra värden. Urmakarkandidaten smörjer och ruckar klockan till väl under COSC gränser. Tvättar länken mm. Han berömmer urverket för dess fina finishering, även inuti under kronografmodulen. Verket är dessutom ovanligt tunt för en sådan klocka. Kaliber 33C0 (baserat på GP3300).
  14488840_10153692218756256_1099019605_o.jpg 14536749_10153692218656256_941067687_o.jpg 14489034_10153692218761256_46615535_o.jpg

  Daniel borstar dessutom om den åttkantiga glasringen som någon klåpare försökt snygga till genom att sandpappra? eller något. Det cirkulära mönstret hade bytts ut mot något kråkbo-borstning, inget djup dock som tur. Daniel sätter upp ringen i svarven och hittar en bra kornighet och återställer ringen till sin forna glans, även sidorna. Mycket snyggt gjort Maestro!
  IMG_5778.JPG

  Jag kanske skall förklara tavlan? Klockan är ju en kronograf och tidtagnings sekunderna är röda enkla centrumvisaren, minuterna röda centrumvisaren med triangel, timmarna i subtavlan kl 6. Subtavlan kl 3 är sekunder, kl 9 är 24-timmars visning och tavlan kl 12 är datum (man ställer datum med liten tryckknapp infälld i sidan av boetten kl 10). Gängade pushers och krona. WR 30m.
  Klockan på armen då? Den är stor, 44mm. Det är ju en bankrånarklocka! Men faktiskt så sitter den förvånansvärt bra och det är svårt att förstå att den är så stor utan bär som en 42mm mer.
  IMG_5744.JPG IMG_5773.JPG IMG_5772.JPG IMG_5769.JPG IMG_5770.JPG

  GP är otroligt duktiga på boettdesign och gör klockor som sitter skönt och smidigt. Boetten skall vara 15mm men det är svårt att tro, den känns inte alls så hög, det tror jag Daniel kan intyga.

  IMG_5765.JPG IMG_5766.JPG
  Länken är jättefin som sig bör på en klocka på denna nivå. Nu är tyvärr länken precis i kortaste laget så jag har beställt en extra länkbit (1280kr…) som jag ser fram emot att få monterad. Tillsammans väger allt in på sina modiga 190 gram, så klockan har bra wrist presence. Byggkvalitén och detaljerna är fantastiska precis som GP alltid levererar och tavlan otrolig, så detaljerad! Lumen är riktigt stark. Riktigt bra antireflexbehandlat safirglas. Jag märker speciellt i dåliga ljusförhållanden att GP verkligen har arbetat med designen då ljuset reflekteras på ett underbart sätt. IMG_5301.JPG IMG_5298.JPG

  IMG_5764.JPG
  Många (med mig faktiskt!) är rätt skeptiska till designen men ändrar sig så fort man fått testa klockan och ser den i verkligheten. Den är så skön, välproportionerlig och riktigt bra då. Jag är riktig kär. En något mer civiliserad bankrånarklocka helt enkelt.


  //Rozzy
  Edit: Exempel på andra Evo3 referenser
  IMG_5843.JPG IMG_5844.JPG IMG_5845.JPG IMG_5842.JPG
   
  Senast ändrad: 12 augusti 2017
  Norda, fc2, Mikaell och 131 andra gillar detta.
 2. Josef B

  Josef B Bestraffaren

  Fan va cool! Grattis! Och tack för info :)
   
  Rozzy gillar detta.
 3. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.516
  Grymt och härligt att höra problemet var så lättlöst! Tack för ett fint inlägg! Tycker också det är synd att man ser så få GPs. Även lite sorgligt med andrahandsvärdet. Fassan har ju en halt GP-kronograf i guld som borde fixas...
   
  Aquaracer2, rdianat, eriksson850 och 2 andra gillar detta.
 4. Bojke

  Bojke Wicket Wystri Warrick

  Inte utan att man blir lite sugen...
   
  Rozzy gillar detta.
 5. Palenkovich

  Palenkovich Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.094
  Tack för underhållande och mycket intressant läsning och grattis till förvärvet! Värderar också GP högt ur ett kvalitetsperspektiv och tycker det är lite synd att märket åtminstone hos oss här i Sverige fallit i sådan glömska.
  Blir en ond cirkel där enbart andrahandsvärdet i sig skrämmer iväg potentiella intressenter, vilket leder till ett fortsatt upprätthållande av det dåliga andrahandsvärdet. Trist när det blir så trots att många av klockorna i sig är så fina (i viss mån samma situation med delar av tex VC:s sortiment)..
   
  Eurenius, dräpdrulle och Rozzy gillar detta.
 6. klockodile

  klockodile Jar-Jar Binks

  Inlägg:
  3.328
  Från:
  Gbg
  Kommer hem från The Cure konsert och hittar denna pärla!
  Tack Johan!
  Sexkantiga kronografknappar går inte att skoja bort, hardcore!
   
  Bojke och Rozzy gillar detta.
 7. Hubbatix

  Hubbatix Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  653
  Autogilla pga The Clash!

  Nu ska jag läsa texten också.
   
  Rozzy gillar detta.
 8. Rozzy
  Trådstartare

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.371
  Från:
  Stockholm
  Åttkantiga, åttkantiga så klart ;)
   
  Daniel Mathisen och klockodile gillar detta.
 9. klockodile

  klockodile Jar-Jar Binks

  Inlägg:
  3.328
  Från:
  Gbg
  Får skylla på ölen....
   
  Rozzy gillar detta.
 10. Strimlaren

  Strimlaren Rudi

  Inlägg:
  299
  Tack för informativt inlägg och grattis till klockan! Den var fantastiskt snygg!
  Gillar denna typ av inlägg och de gör verkligen KS!
   
  Rozzy gillar detta.
 11. Equilibrium

  Equilibrium Stig H Olsson

  Inlägg:
  6.475
  Läckert val som alltid när det gäller dig @Rozzy
  Det är bara att ta av sig hatten och gratulera stort :)
   
  Rozzy gillar detta.
 12. Kugghjul

  Kugghjul Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  756
  GPa
  Grand Pheft auto
  ;)
   
  Rozzy gillar detta.
 13. Kejsaren

  Kejsaren Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.574
  Från:
  Malmö/Lund. Typ
  Grattis. Mkt trevlig läsning, som vanligt med dina öppningar.
  Med ref till en annan tråd är GP en WIS klocka.
   
  Rozzy gillar detta.
 14. TiE

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  4.040
  Tack @Rozzy, åter igen förgyller du vår tillvaro !!;):gp::cigar:
   
  Rozzy gillar detta.
 15. Daniel Mathisen

  Daniel Mathisen Rudi

  Inlägg:
  257
  Snyggt! Ja den sitter riktigt bra på handleden och jag tillhör dem som var skeptiska till designen till en början, men ändrat mig efter lite tid med den ;)
   
  Rozzy gillar detta.
 16. galácticon

  galácticon Hedlund

  Inlägg:
  2.916
  Fantastiskt skrivet! Grattis till en schyst klocka :)
   
  Rozzy gillar detta.
 17. Affe

  Affe Una vida loca

  Weltklasse som allt när mr Rozzy gör inlägg, tack för att du delar med dig! Sist men inte minst, stort grattis till klockan!
   
  Rozzy gillar detta.
 18. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.787
  Från:
  Vallentuna
  Mycket bra! GP är bra grejer, har själv haft ett sug både efter vintage och nytt.

  En solskenshistoria!
   
  Rozzy gillar detta.
 19. Jensab

  Jensab Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.181
  Från:
  Stockholm
  Ahhh, grattis till nyköpet och tack för trevlig skrift.
  Jag tycker att den är grymt läcker.
  Tittade på en likadan (misstänker visserligen att det är samma klocka) på
  pantbank för länge sen. Föll bl.a då på den korta länken.
  /j
   
  Rozzy gillar detta.
 20. Grymt bra och cool dinka, bankrånarklockor är bra skit....

  [​IMG]
   
  willbur, cab, Rozzy och 1 annan gillar detta.
 21. Gummo

  Gummo Joker Moderator

  Inlägg:
  9.951
  Från:
  Stockholm
  Grattis! Kul att någon vågar kliva utanför den hårt upptrampade rolexstigen! Tack för som vanligt väldigt trevlig läsning. En lite för mjuk och förfinad design för att va rakt av en bankrånare och en egen lite lagom vågad desig som sticker ut utan att bli en regelrätt kaviarklocka. En Rozzyklocka:)
   
  rdianat, Rozzy och Jensab gillar detta.
 22. Molle

  Molle Kambei Moderator

  Inlägg:
  5.238
  Grymt välskrivet och intressant inlägg. Tackar!
   
  Rozzy gillar detta.
 23. Hebbe

  Hebbe Ki-Adi-Mundi

  Inlägg:
  6.116
  Cool dinka! Mästerlig paketöppning! Grattis!
   
  Rozzy gillar detta.
 24. JesperO

  JesperO Gullan

  Inlägg:
  1.460
  Världsklass inlägg!
  Grym klocka och skönt att det gick lätt att fixa. Applåder till @Daniel Mathisen !!
   
  Noxin, Daniel Mathisen och Rozzy gillar detta.
 25. Moorflax

  Moorflax Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.988
  Från:
  Norberg
  Grymt bra och välskrivet inlägg! Klockan var inte dum den heller.
   
  Rozzy gillar detta.
 26. JoberMan

  JoberMan Politruk

  Inlägg:
  3.381
  Från:
  Minsk, Vitryssland
  Tack för en mycket trevlig och informativ tråd till morgonkaffet. Skönt att det löste sig så enkelt med den lösa fjädern.
   
  Rozzy gillar detta.
 27. Matts

  Matts Hedlund

  Inlägg:
  2.339
  Från:
  Stockholm
  GP växer på mig, mycket på grund av dina inlägg. Tack för inspirationen:)
   
  Rozzy gillar detta.
 28. mickeheterjag

  mickeheterjag Rudi

  Inlägg:
  360
  Från:
  Stockholm
  Kul med en bra morgon story!
   
  Rozzy gillar detta.
 29. WatchIT

  WatchIT Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  688
  Stort grattis och cred till en välskriven text och mod att gå utanför comfort zonen! Har stirrat på GP i många år och en vacker dag är tiden och tillfället inne...
   
  Rozzy gillar detta.
 30. M.U

  M.U Hedlund

  Inlägg:
  1.794
  Såg att du smög in en bild på @Omen s panna, visste inte att han va bankrånare ;)

  Skämt åsido, väldigt trevlig tråd!
   
  Rozzy gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield