Laddar...
Nymans Ur 1851

Min nya svarv, lite frågor?

Diskussion i 'Hemslöjd, modd och fix' startad av Mårten, 19 mars 2015.

 1. Mårten
  Trådstartare

  Mårten Ewok

  Inlägg:
  3
  Hej.

  Jag köpte mig en liten svarv som säljaren benämnde som urmakerisvarv.
  Skulle själv kanske mer bara kalla den en liten metallsvarv.

  Undrar om någon kunnig person här på forumet kanske skulle kunna berätta om svarven kanske är tillverkad för att vara urmakerisvarv? Den ser för detaljfin ut för att vara ett hemmabygge. Längden är ungefär 35-40 cm.
  Den enda märkningen jag hittar är på den lilla fina smörjluckan och där utläser jag Conos Sweden, vilket ger ingenting på Google. Ett "A" finns också instansat på ett ställe.

  Jag hade tänkt skruva isär allt och rengöra, putsa och smörja och använda den. Tror den kommer kunna funka bra för mig. Har inte så stort behov av att svarva klockdelar men däremot delar till musikinstrument.

  Tyvärr så var det bara det som syns på bilderna som ingick i mitt köp på 250 kr. Så jag får försöka leta rätt på delar som kan funka till svarven, eller göra dem själv. Tänker tex. på chucken som jag nog måste modifiera eller byta. Några kloka tankar och råd om detta?
  Motor är inget problem, det har jag som kommer fungera.

  Jag är novis på metallsvarvande så jag kommer få lära mig allt eftersom. Så rätt så skönt att det är en enkel metallsvarv som jag direkt förstår hur den fungerar :)

  Är tacksam för alla tips och idéer om vem som tillverkat min svarv och ungefär hur gammal den är, vad den är tänkt att användas till och vad jag bör tänka på när jag ska använda den.

  bild 1.JPG
  bild 3.JPG
  bild 2.JPG
   
 2. alexndr

  alexndr AT-ST driver

  Inlägg:
  1.146
  Från:
  Stockholm
  Ser inte ut som en typisk urmakarsvarv i mina ögon. Lite "grov"? Men vad vet jag ..

  Svarven är nog sista steget innan hobbyurmakaren når Nirvana.
   
 3. Mårten
  Trådstartare

  Mårten Ewok

  Inlägg:
  3
  Ja, lite "grov" är den. Men dock har jag inte rengjort den och finputsat den än :)
   
 4. rogart-63

  rogart-63 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.985
  Från:
  Vettet.
  Ser ut som en "gammal" svarv . Visst skulle den kunna funka att svarva lite småprylar på . Ser nästan hemmatillverkad ut . Du bör nog montera den på nån form av bord eller skiva och skaffa nån remskiva och rem till motorn . Har du sökt nåt på Ebay ?
   
 5. sm2wls

  sm2wls Rebel soldier

  Inlägg:
  54
  Från:
  Umeå
  Jag skulle ställa frågan om ursprung/tillverkare till 'Gnosjö Maskin' - har de inte hört talas om den, så är den nog ett "hemmabygge".

  http://www.gnosjomaskin.se/
   
 6. Mårten
  Trådstartare

  Mårten Ewok

  Inlägg:
  3
  På chucken står det Tyringe och på alla delar står det 108 instansat, så antingen är det modell 108 eller så är det tillverkningsnummer 108.
  Rem och motor har jag som funkar så det är ingen fara. Och ja, den ska så klart monteras fast på en platta som i sin tur får fastspännas när den är i gång.
   
 7. rogart-63

  rogart-63 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.985
  Från:
  Vettet.
  Hittade nåt museum med metallbearbetningsmaskiner .Tyringe museum .http://www.visithassleholm.se/sv/se-gora/a330577/tyringe-museum/detaljer
   
 8. sm2wls

  sm2wls Rebel soldier

  Inlägg:
  54
  Från:
  Umeå